Porsche eert Belgische raceheld met speciale 992

Auteur: , 22 Reacties

Formule 1, Le Mans, Dakar... Jacky Ickx racete ze allemaal.


Er zijn maar weinig autobouwers die zoveel verschillende uitvoeringen van één model kunnen maken als Porsche. Neem de 911. Je hebt de ‘gewone’ Carrera, maar ook de Turbo, GT3, GT2, Targa, Cabriolet, S, 4S, GTS, RS… En dat zijn niet eens de echt zeldzame modellen, als de Speedster en de Sport Classic. En eigenlijk zijn dat niet eens de écht zeldzame modellen, als de Porsche Alex en de Ben Pon jr.

Van de 992-generatie Porsche 911 zijn er eigenlijk nog niet veel speciale versies uitgebracht. Ja, je hebt de eerdergenoemde Ben Pon jr., maar dat was het eigenlijk wel. De Belgische Porsche-afdeling was die Ben Pon jr.-blijkbaar zelfs vergeten en schrijft nu dat zij de eerste speciale editie van de nieuwe 911 naar buiten mogen brengen.

Hun creatie heet de Belgian Legend Edition en is een eerbetoon aan Jacky Ickx. Ickx is een Belgische racelegende (vandaar de Belgian Legend-naam) die in de jaren ’70 en ’80 voor Porsche reed in de 24 uur van Le Mans en de Parijs-Dakar-rally. In die rally reed hij zelfs in de legendarische Porsche 959, een auto die onlosmakelijk is verbonden met de rallysport. Racen deed hij overigens ook in de Formule 1, waar hij voor Ferrari meerdere GP’s won.

Terug naar de Porsche. Zoals gezegd gaat het om een 992-generatie 911, een Carrera 4S om precies te zijn. Deze krijgt de speciale kleur X Blue, voor het eerst dat een 992-Porsche een unieke kleur krijgt via het paint to sample-idee. Op de B-stijl aan de bestuurderskant zit ook nog een badge, met de Belgische vlag en de handtekening van Ickx.

Met de donkerblauwe kleur verwijst Porsche naar de helm van Ickx, die een donkerblauwe kleur combineerde met een witte rand. Daarom hebben de 20/21 inch velgen (van de Carrera Classic) witte accenten. Die combinatie tussen het wit en het blauw wordt doorgetrokken naar het interieur, waar het dashboard, deurpaneel en de achterzijde bestaan uit leer, met een kruissteek in Pebble Grey. Die Pebble Grey is ook te vinden als zoom op de 18-voudig verstelbare sportstoelen en op de ‘911’ op de hoofdsteun.

De auto heeft meer unieke details, zo zijn de achterkant van de stoelen afgewerkt met leer en is er een lederen centrale armleuning met de handtekening van Ickx in reliëf. De koolstofvezel instaplijsten hebben weer de titel ‘Belgian Legend Edition’. Zelfs de sleutel is uniek: die is in bijpassende kleur en is versierd met de handtekening van de Le Mans-winnaar.

De Belgian Legend Edition wordt alleen in België verkocht. Van de auto maakt Porsche 75 exemplaren, wat verwijst naar de 75-jarige leeftijd van de voormalig autocoureur. De auto kost 199.911 euro.22 reacties

Op 2 oktober, 1 dag na jullie Pon jr post had ik dit artikel al gelezen: https://www.knack.be/nieuws/auto/porsche-brengt-eerbetoon-aan-75-jarige-jacky-ickx/article-belga-1515915.html?cookie_check=1577991066. Er werd 18 maand aan deze special edition ontworpen. Lijkt me dus samen ontworpen
Jacky Ickx. Volgens mij was mijn eerste kennismaking met deze coureur via de strips van Michel Vaillant, ergens in de late jaren zeventig. Pas enkele jaren later kwam ik erachter dat deze coureur met de coolste naam ever daadwerkelijk bestond en ook zeer verdienstelijk racete.

Mooi gebaar van Porsche.
@RRRobert: hier precies zo!
Leuke foto’s van de 911. Vooral het interieur is wauw.
@e550: heb niet zoveel met Porsche, maar dit is echt stijlvol gedaan.
Ja Hayte, een beetje beter research doen, vrij laat in deze tijden, en … ze zijn al uitverkocht, alle 75 contracten zijn de deur uit ! Vriend van me heeft 02 … maar die heeft 14 Porsches in zijn garage staan.
@dwfc: We zijn inderdaad niet de eersten die het brengen, maar het zou me niks verbazen als er niet meer AB-lezers zijn die dit voor het nu voor het eerst lezen ;)
@hayte: Ik ben niet de enige die dit opmerkt lees ik.
@dwfc: Wil ik toch graag even weten: waarom neemt een mens 14 dezelfde auto’s in vredesnaam. Pourquoi???

Neem dan uiteenlopende van verschillende merken en karakter of zo
@piedlourd: Eenvoudig, heeft 2 x 356 en dan vanaf 1967 denk ik bijna alle 911jes in zijn garage.
Staan een paar juweeltjes bij zoals de 2.7 met duck tail en een Singer! Hij is nu echt de definitie van een Porschist.
@piedlourd: Mij ontgaat de logica ervan ook. Best leuk, een 911, maar bij 14 stuks bekruipt me het gevoel, dat het meer om te beleggen/op te scheppen is dan om het rijden zelf. Enfin, iedereen moet doen wat ‘m goeddunkt. Maar mijn keuze zou het niet zijn, doe mij ook maar 14 flink verschillende oto’s. Waaronder één, hooguit twee 911’s.
En terecht. Ickx is een man met stijl, een uithangbord voor de autosport.
@pablo1971: exact, zo is het.
Tesla was eerder met de Model Ickx.
Heb dit artikel als tip doorgestuurd naar AB afgelopen oktober. Nu pas op AB!
@ericc: 2019 zat vol zunne.
Zoals een 911 hoort te zijn, stijlvol donker(nacht) blau!
Ik reageer op dit artikel, omdat het straks alleen maar over Tesla’s gaat. Toch?
Schitterende 911 en een geweldige kerel. Zeer charmante coureur, de Roger Moore van de autosport.
Roger Moore was (hoewel stijlvol volgens mij), eigenlijk een slechte acteur volgens Maarten van Rossum (eigenlijk geef ik hem daar wel gelijk in, als ik naar zijn latere (niet James B. films kijk).
Kleurtjes en handtekeningen… Ze hadden hem beter luchtgekoeld gemaakt, dan was het iets speciaals geweest…

Jacky draait zich om in zijn 959…
Geen heel bijzondere, maar wel een heel nette uitvoering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).