R.I.P: oprichter Cannonball is gestorven

Auteur: , 10 Reacties

De grondlegger van epische tourritjes is niet meer.

R.I.P: oprichter Cannonball is gestorven

Tegenwoordig hebben we rijkeluirally’s zoals de Gumball 3000 of de meer bereikbare Modball Rally. Vooral bij de Gumball draait het tegenwoordig om zien en gezien worden. Hoe anders was dit in de jaren zeventig. Brock Yates organiseerde toen de Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash, a.k.a. de Cannonball Run. Een coast-to-coast race in de Verenigde Staten die startte in New York en eindigde in Los Angeles. Yates wist de eerst officiële editie te winnen met een Ferrari 365 GTB/4 Daytona. Zijn compagnon was Dan Gurney. Een Formule 1 en Le Mans rijder. Het duo knalde in 35 uur en 53 minuten van oost naar west.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Brock Yates na een gevecht van 12 jaar tegen alzheimer is overleden. De organisator van de Canonball Run was tevens een journalist. Yates schreef onder andere voor het Amerikaanse autoblad Car and Driver. Zijn zoon, Brock Yates Jr, maakt het nieuws bekend door middel van een bericht op Facebook. Yates Sr. schreef in de jaren zestig als journalist kritische opiniestukken richting de Amerikaanse autoindustrie.

De race van Yates was zo populair dat in 1981 de film The Cannonball Run werd uitgebracht, met in de hoofdrol niemand minder dan Burt Reynolds. Samen met Bullit (1977) en Vanishing Point (1971) is The Cannonball Run een bekende cultfilm onder autoliefhebbers. Brock Yates werd 82 jaar.10 reacties

R.I.P. dat we nog vele jaren mogen genieten van de race en het beeldmateriaal dat ons elke keer weer geschonken wordt.
Krijg er een Brock in mijn keel van
Vreselijke ziekte die helaas veel te veel voor komt.
De man rechts op de foto is Brock Yates.
Hij en Dan Gurney hebben gewoon een jongensboek geleefd
Voor wie al eens graag een goed boek leest, Yates zijn verhalen over de Cannonballs zijn jaren geleden gepubliceerd. Aanrader!

http://media.caranddriver.com/literals/var/ezflow_site/storage/images/media/images/the-last-cannonball-inline-2/5251144-1-eng-US/the-last-cannonball-inline-2.jpg
Toevallig gister nog de film zitten kijken, blijft een geweldige film als je van autos houd “lesson 1 of italian driving; whats behind you, is not important” top stuk vd film!! RIP
@spykerboy: Hoewel gebaseerd op de Cannonball (en waarschijnlijk de meest waarheidsgetrouwe film over het onderwerp), had Brock Yates niets te maken met de film ‘The Gumball Rally’.

Meer zelfs, omdat Yates vond dat men zijn idee had gestolen heeft hij heel zijn leven geweigerd om die film te zien.

Dat gezegd zijnde… Ik vind de film persoonlijk zeer leuk!
Een aantal jaren geleden nog ‘The cannonball run’ gezien: Legendary!
Vooral de regel van de Cannonball Run vind ik fantastisch:

”All competitors will drive any vehicle of their choosing, over any route, at any speed they judge practical, between the starting point and destination.The competitor finishing with the lowest elapsed time is the winner.”
Nog een leuk weetje over de Cannonball, er deed altijd ook een team mee van de ‘Polish Racing Drivers of America’.

Die mochten steeds als eerste vertrekken, want ‘pole’ position! :-D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).