Range Rover Evoque krijgt negentraps automaat!

Auteur: , 37 Reacties

Aan de bartoog opscheppen over cilinderinhoud is er in deze tijd van mueslificering niet meer bij. Nee, straks is het aantal versnellingen je statussymbool.

In de afgelopen jaren is er een verzettenoorlog in bakkenland ontketend. De welbekende Duitse bakkenboer ZF kondigde in 2011 trots een negentraps automaat aan, bedoeld voor auto’s met voorwielaandrijving of 4X4. Hyundai volgde trouw en ging aan de haal met een tientrapsversie, waarop ZF reageerde door te stellen dat negen de max is. Voor nu, waarschijnlijk.

Hieronder de magic box van ZF, met innovaties als een hydraulische waaierpomp, twee gepatenteerde klauwkoppelingen die grote conventionele koppelingspakketten vervangen, en een intelligent genest tandwielstelsel. Hij is daarnaast 6 mm langer dan de zestraps, maar wel 7,5 kg lichter.

Land Rover gaat zich nu wagen aan dit schakelmonster en schroeft hem vanaf volgend jaar in de Range Rover Evoque. En daarmee hebben ze de primeur, want de Evoque wordt de eerste die hem gaat gebruiken. Hij vervangt overigens de bestaande zestraps automaat. Drie versnellingen erbij zorgt voor minder toeren, maar natuurlijk een stuk meer schakelmomenten. Dit vangt ZF op door de bak in staat te stellen in een keer met twee versnellingen tegelijk omlaag of omhoog te gaan. Verder moeten de kortere overbrengingsverhoudingen de all-terrain capaciteiten verbeteren en wordt het ‘schakelgedrag’ aangepast aan de rijstijl van de bestuurder.37 reacties

Ik reed onlangs nog met een goeie oude 3-bak in een Mercedes 450SEL 6.9, meer dan voldoende :-)
@M3Power79: Mijn moeder heeft ook niet meer dan 3 versnellingen nodig ;)
@M3Power79:
Ik reed onlangs nog met een goeie oude 4-bak in een Mercedes 560SEL , meer dan voldoende :-)
@M3Power79: de automaat van een Daf 600 Variomatic uit 1959 is TRAPLOOS.
@betonstaal: precies! Geen negen, maar een oneindig aantal overbrengingen. Eet dat ZF ;)
@betonstaal: de Multitronic van Audi ook. Alleen gaan die regelmatig stuk…
heb ooit eens een automatenbak uit elkaar gehaald ..
proberen om te reviseren ..
ding ligt inmiddels bij het oud ijzer ..
man .. wat zit zoiets ingenieus in elkaar ..

on-topic ..
mooi .. heb je geen Nm,s meer nodig ..
@lincoln: Dat is ook precies de reden dat een revisie zo duur is…. heb vroeger zelf aan automaatbakken gesleuteld, van die joekels die onder mobiele kranen zitten….. hell of a job elke keer weer. 100.000 dingen die je fout kunt terugzetten en nog vaker zorgen dat er geen stof en pluizen in de bak komen….
Dit is nou een mooie auto, anders dan de auto’s van tegenwoordig. Mn pa heeft er onlangs een aangeschaft en het rijdt heerlijk, het interieur is ook erg gaaf. Dat is mijn mening dan;)
@chuck12:

prachtig ding .. maar op welk punt is die “anders” dan ??
@lincoln: qua uiterlijk, nogal gewaagd ontwerp vind ik!
Ik begrijp hun redeneringen ‘meer is beter & lichter is beter’, maar wat is het nut ervan? 6 of 7 versnellingen is meer dan voldoende. Koop een vrachtwagen dan heb je 16 versnellingen als je wenst, ga niet sneller dan 90 km/u met je Evoque en blijf op het rechter rijvak!
@toroloco:
Alles voor een lagere theoretische CO2 uitstoot….
Het grijze prototype zag er goed uit: zonder die rare puntjes in het plastic op de wielkasten. Flater van jewelste is dat zeg.
@SummerSky: Dat zijn de lipjes om ’t plastic er weer af te trekken. Net als bij de verpakking van boterhamworst en halvarine.
Wie is die blondine op de “hoofd foto”? Die is i.t.t. die rr interessanter.
@chipmunk:
Een indicatie van het type dat je hier mee op kan pikken…?
@chipmunk: Mijn zus. Kopen?
@toroloco: lol. Kost dat?:-P
@toroloco: geen gebruikstarief beschikbaar ?
@toroloco: Kan je haar ook leasen?
@Yeelen: uurtje, factuurtje….
@chipmunk: Nicolette van Dam
Als je ziet waar die ZF bakken allemaal inzitten… Zal niet bij RR blijven!
bedoelt (sic) voor auto’s…
Nog even het zo’n multi-automaat is net ‘het pientere pookje’
Gelukkig is het geen handbak…
dat is nu eens een mooi stukje automotive engineering !
@RazorHead:

mogge .. bestaat al sinds de jaren 50 hoor ..
@lincoln:
9 versnellingsbak die minder weegt dan een 6traps? nou 50 jaar geleden waren ze er net met 5traps automaten of zo?
en hadden ze 50 jaar geleden ook al een hydraulische waaierpomp?
en die gepatenteerde klauwkoppelingen die grote conventionele koppelingspakketten moeten vervangen zijn ook vrij innoverend in de automotive branche…
@RazorHead: 5 traps automaten voor personenauto’s zijn er pas sinds de 2e helft jaren ’90…
Ik zeg doen! Maar ik hoop wel dat er ook versnellingen bij zittrn voor 140+? Als ik mj ergens aan aan ergeren is dat je amper kunt cruisen met 160 of harder, omdat je motor als een gek loopt te loeien. Wanneer komen ze met een superoverdrive?
En past zich aan aan het rijgedrag van de bestuurder. Dat is altijd fijn, dan haal je iemand in en denkt je bak de komende 10min. dat je ‘sportief’ wilt rijden. En dus schakelt ie niet door. BMW had dat ook in de X5. 1x inhalen en je kon steeds die bak weer doorschakelen, bleef steeds in de 4 hangen. Loei irritant. En dan ook nog met 9 verzetten. Ding blijft aan de gang.
Als je de automaat zo moet bouwen dat deze versnellingenkan overslaan dan moet je je niet afvragen of het er gewoon niet teveel worden.
Ik rijd wel eens op een Same-tractor met 60+60 V/A versnellingen…. Oke, hij gaat toch maar 43km/u, maar in de kleinste ook maar 60 meter per uur… volgas.
Wel opvallend dat ze bij tractors steeds meer cvt’s toepassen vanwege de brandstofbesparing, het comfort en het makkelijker werken.
Onze DAF 55 is ook niet echt zuinig, maar volgens mij moet er toch wel iets mogelijk zijn met CVT’s.
En 6 versnellingen vind ik in de auto met de hand al meer dan zat, je blijft schakelen…
Lekkere grote atmosferische motor met flink koppel is toch het fijnst. De V70 2.4 140pk 220nm was heus geen racemonster maar trok wel bij alle toerentallen, vanaf ongeveer 1000 toeren. Scheelt behoorlijk wat geschakel!
Als je een 7traps automaat hebt waarvan de eerste 5 wat korter zijn en de 6 en 7 wat langer, dan kom je er toch ook ?
Als je een 6 traps op zijn kop monteert heb je ook een 9 traps… ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).