Range Rover Velar (D300): rijtest en video

Auteur: , 31 Reacties

Wellicht de gaafste Range Rover van het moment, maar wel één die valt op de rand van het gat tussen de Evoque en RR Sport. Say wut?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

White space
Zoals Land Rover het zelf verwoordt is er een white space tussen de Evoque (aankoopadvies) en Sport. Wil je als Evoque koper een maatje groter, dan volgt er een flinke stap in prijs, want die verdubbelt bijna. Een Evoque is er in voorwielaangedreven vorm vanaf zo’n 46k, voor de goedkoopste RR Sport met een viercilinder diesel (met 240 pk en vierwielaandrijving) vraagt men 89K.

Range Rover Velar D300

In zekere zin valt de Velar er qua vanafprijs exact tussenin, want voor 73 mille staat er een 180 pk sterke AWD voor de deur. Het lijkt me geen strepentrekker, maar gelukkig zijn er nog diverse andere sterke motoren te verkrijgen. Daar zit ook een 240 pk sterke twinturbo diesel tussen, inderdaad exact dezelfde motor als in de instap RR Sport. De Velar met dat 240 pk blok kost 81 mille en dat is maar 8 mille minder dan de Sport. Zo’n 10 procent dus en hoewel de meesten onder ons niet zouden spugen op een loonsverhoging van 10 procent, is het gevoelsmatig geen groot financieel gat.

Dimensies en gewichten
Als je alle maten en gewichten naast elkaar legt, zijn de verschillen tussen Velar en Sport ook niet heel groot. De Velar is 49 mm korter, 39 mm smaller, 105 mm lager en heeft een iets minder gigantische bagageruimte. Het grootste verschil zit hem echter in de kilogrammen, een Velar heeft afhankelijk van de versie zo’n 250 kilo minder mee te slepen.

Range Rover Velar D300

Sexy as f*ck
Maar niet voor iedereen. De Velar is weer zo’n heerlijke auto die polariseert. Een beetje zoals Hummers dat deden, of de eerste generatie BMW X6. Sommigen worden er hoteldebotel verliefd op en anderen vinden de Velar bepaald geen toonbeeld van goede smaak. Die laatste categorie lijkt overigens in de minderheid, er waren vooral veel positieve reacties.

Range Rover Velar D300

Motoren
Zoals het heurt zijn alle Velars vierwielaangedreven en zoals het gaat in deze tijdsgeest zijn er meer viercilinders dan andere motoren verkrijgbaar. De verse Ingenium viercilinder turbobenzine is er in twee smaken met 250 of 300 pk. De topmotorisering is voorlopig de drie liter grote V6 met supercharger en die levert 380 pk.

Dieselaars kunnen ook kiezen uit drie motoren, waaronder weer twee viercilinders. De Ingenium tweeliter zelfontbrander is er als 180 en 240 pk variant. De sterkste diesel is de V6 die tegenwoordig 300 pk levert. Alle Velars hebben een adaptief onderstel, maar alleen de zescilinders hebben ook standaard luchtvering. En oh ja, naar een versie met handbak zoek je vergeefs, die is er (uiteraard) niet.

Range Rover Velar D300

Ouderwets dikke V6
Zo lang dit nog mag, blijft dit een motorconcept om van te houden. Het koppel onderin, het kenmerkende geluid van een zescilinder diesel, het zijn allemaal dingen die een soort luxe gevoel geven. Dit is niet alleen maar vervoer, maar ook een auto die je jezelf een beetje cadeau geeft.

De V6 in de Velar stelt in deze opzichten niet teleur, maar het is wel een blok wat al langer meegaat. Feitelijk is het een doorontwikkeling van de Ford/ Peugeot 2.7 V6 dieselmotor. Op zich geen probleem, behalve dat het Velar D300 een behoorlijke bak zwaarder (1955 kg) is dan de overige versies. Ten opzichte van de lichtste benzineversie (die met 250 pk) scheelt het 150 kilogram en dus zit er qua prestaties niet eens zo heel veel tussen. De sprint naar de 100 doet de Velar D300 in 6,5 tel en dat is 0,2 seconde sneller dan Velar P250. De top is begrensd op 241 km/u (150 mph).

Range Rover Velar D300

Qua rijden is het het fijnst om de V6 niet te veel over de kling te jagen, maar dat is niet ongewoon voor diesels. Lekker op koppel rijdend presteert de Velar D300 het makkelijkst en lijkt onoverwinnelijk. Vol gas door trekken in de versnellingen brengt niet zo veel extra.

On- en offroad
Hoewel de Velar is gebaseerd op het platform van de Jaguar F-Pace is de Range Rover minder sportief sturend dan zijn concerngenoot. Ook hier geldt weer, zolang je wegblijft van de limieten gaat het nog wel lekker. Zet het chassis nog meer aan het werk en de gevoelloze besturing begint op te spelen. Ondanks de R-Dynamic trim en met de luchtvering in standje Dynamic is het allemaal wat rafelig en onderstuurd. Die supersonische looks worden qua bochtgedrag niet helemaal waar gemaakt, maar heel relevant is dat toch niet.

Range Rover Velar D300

Offroaden schijnt de Velar wel te kunnen, maar veel verder dan een modderig grasveld komen de meeste SUV’s niet. Dat hebben we dan ook voor je geprobeerd en het ging prima. Mocht de wijk door verkeerd watermanagement onder lopen, dan gaat de Velar je enorm veel lol bezorgen. Met luchtvering kan de Velar tot 65 cm diep het water in, maar dat is zeker nog niet alles. De Grounding Detection functie kijkt met je mee om te zien of de Velar de grond gaat raken en als dat zo is wordt de luchtvering nog hoger gezet. Hoe we ooit hebben kunnen rondrijden zonder, is mij een raadsel.

Nog een schermpje erbij?
Het interieur is heel goed gelukt met een hoofdrol voor een heleboel schermen. Ook het materiaalgebruik is beter dan we van de Britten gewend zijn, met als één van de weinige klachten de opbergruimte in de middenconsole. Het is onbegrijpelijk dat je juist daar als fabrikant kiest voor scherp en hard plastic op het punt waar je de middenconsole opent. Maar goed, terug naar de schermen, want daar heeft Land Rover zijn best op gedaan en met succes. Het scherm in plaats van klassieke tellers hebben meer merken gedaan (en ook nog beter), maar het Touch Pro Duo systeem is redelijk uniek. Het biedt twee 10-inch high-definition touchscreens, waarvan één met holle fysieke draaiknoppen erop. Afhankelijk van de gekozen functie verandert de inhoud van het scherm binnen de knop. Geniaal is nog bescheiden voor deze oplossing. Andere fraaie details zijn de hidden-until-lit bedieningselementen, zoals bij de knoppen op het stuur.

Range Rover Velar D300

Conclusie
Een auto om hebberig van te worden. Zowel uiterlijk als innerlijk doet dat wat met je, dus weest gewaarschuwd als je vrijblijvend even gaat neuzen bij de dealer. De prijzen zijn wel heftig, met onder andere een viercilinder diesel (240pk HSE AWD) die meer dan een ton kost (zonder opties). Onze testauto schiet over de 138.000 euro. Een leuk uitgeruste nieuwe Cayenne is dan in beeld en ook bij de rest van de concurrentie is er heel veel keuze. Een tikkie duur dus, die Velar, maar wel lekker. Filmpje!31 reacties

Ik zou ‘m veel liever hebben dan een Cayenne. Alles dat je meer uitgeeft dan 50 mille is toch grotendeels voor show. Je hebt echt geen 2.5 keer zo goede auto aan een Velar als aan een Ford Kuga, ook al is ‘ie 2.5 keer zo duur. Dus dat een Cayenne “beter” zou zijn voor het zelfde geld, is denk ik niet relevant. Koop gewoon wat je leuk vindt, je komt toch wel met een goeie bak thuis.
Ik sla toch over als je kijkt naar de totale LaRo ‘range’
die prijs…ik zou eens in Den Haag gaan vragen, hoe dat nou komt…
@TDI-goeroe: omdat diesel een dodelijk goedje is…
@tdi-goeroe: In deze vergelijking wordt ie met een Cayenne vergeleken: zowel in het geval van de 3.0 diesel als in het geval van 380v6 vs de 3.0 cayenne S, is de Cayenne duurder in de basis, dus meer btw en ook meer CO2-belasting.
De 2.0t stoot wel erlatief ietje meer uit dan de 2.0 Macan.
Anyway; qua verbruik op papier prijst de Velar zichzelf niet uit de markt.
via Android app
@TDI-goeroe: * Ik zal
Prachtige wagen! Maar behoorlijk aan de prijs en er moet eigenlijk gewoon een V6 in (diesel of benzine), want die vierpitters van Jag zijn (op papier) dan wel sterk en zuinig, in de praktijk hebben ze een nogal schrale loop en amechtig geluid. En dat verdient zo’n wagen als dit niet.
@trustmeiamanengineer: klopt. Pad een testrit in een velar 2 liter 240 pk gemaakt. Best traag. Daarna de 3 liter. Rijd stukken beter. De f-pace rijd wel strakker. Maar de range sport is echt veel meer auto. Lijkt wel of die auto stabieler rijd. Al zijn die nieuwe snufjes in de velar best grappig, al heeft t niet veel met auto rijden te maken.
Hele leuke auto!
Ook ik heb de Velar D300 mogen ervaren en ben nog nooit zo hebberig geworden na een rit. Rijdt zalig als een eenzame koning over de weg. Dat de motor het alleen van de koppel moet hebben, ben ik het mee oneens. Bij doortrekken schiet de auto heerlijk vooruit en is eigenlijk gevaarlijk snel.
Er stond afgelopen weekend een om de hoek hier. Vond het echt een mooi ding!
Op 5:13, sluiten die panelen nou niet aan? :o
Een Toyota Prius blijft mooier.
@toyotaprius: Ik snap niet dat het CBR niet onmiddelijk ingrijpt om een ogentest te verplichten, na zulke uitspraken. Daar kunnen ongelukken mee voorkomen worden!
via Android app
@toyotaprius: @Lincoln is that you?
Blijft apart volk die Britten…

Of ze komen met nieuwe modellen auto’s die er zo traditioneel uit zien dat je bijna zou denken dat er een ontwerp uit de jaren ’30 u van de vorige eeuw voor gebruikt hebben
u dat ze in het archief onder een dikke laag stof vandaan hebben geplukt…

Of ze komen met nieuwe modellen die bijna futuristisch zijn, zoals de oorspronkelijke Range Rover die zijn tijd ver vooruit was… Of de fraai gestroomlijnde Rover Vitesse V8 met een voor de jaren ’70 high tech dashboard:

http://images.pistonheads.com/nimg/26637/PHHeroesSD1Vitesse_04.jpg

De Velar is ook weer zo’n auto. Neem alleen al de talloze displays in het interieur. Die ook nog eens mooi verwerkt zijn. Én de fraaie koets met zijn moderne lijnen… Én ondanks dat verloochenen ze niet hun komaf… Mooi leer dat op een mooie manier verwerkt is, imponerend zonder schreeuwerig te zijn en fraaie details zoals de Engelse vlag die heel subtiel in de geperforeerde leren bekleding gestanst is…

Daar hebben de Duitsers niet van terug.
@moveyourmind: met de Duitse vlag heb je weer van die saaie horizontale strepen.
BRRR. WAT EEN BAK
Die ongelofelijk grote uitlaatpijpen ontsieren die achterkant wel een beetje.
Viel me eerder nog niet op, hopelijk is dat in de toekomst ook zo
Ah, de mode bewuste variant van de Discovery. Op de persfoto’s een lekker minimalistisch ding. In het eggie een soort rijdende badkuip. Zeker met het dak in een contrasterende kleur.

Mode bewust betekent ook stervensduur en onhandig. Offroad capaciteiten zijn natuurlijk 100% gimmick, zeker als je doodleuk 4 touchscreens monteert en de stoelen bekleed met wit leer… Dat domme polsbandje maakt de gimmick op een hilarische wijze bijna compleet. Bijna, want het enige wat nog mist zijn die volstrekt debiele koelsleuven in de voorportieren van de normale Range Rover.

Anyway, weinig halleluja en hosanna van mijn kant, maar om positief af te sluiten: met de komst van Velar vind ik de Discovery (die ik alweer glad vergeten was…) eigenlijk wel weer een sympathiek ding geworden.
@rob:
Ja, op de persfoto’s een elegante verschijning, maar in het echt net zo sexy als Patty Brard.
Wat een tegenvaller.
@rob: Ik lees hier al een tijdje mee, en heb zelden zoveel onzin in 1 comment gezien, kuddo’s voor dat. De Velar is net zo min de modebewuste variant van de Discovery, als dat de Multipla dat van de Ducato is. Man man man, wat een vergelijking.
Het “domme polsbandje” is 1 van de beste praktisch bruikbare accessoires dat een fabrikant sinds lange tijd heeft bedacht. Moet je natuurlijk wel weten hoe en waarvoor je het gebruikt. Doe je dat niet (klaarblijkelijk, anders benoem je het niet bij offroad gimmicks), kun je het altijd nog dom noemen.
Offroad gimmicks, ehhhhhhhhh ja. Elke Land Rover heeft historie met offroaden en presteert daar dus naar. Je hoeft die capaciteiten niet te benutten, maar het kan wel.
Anyway, weinig halleluja en hosanna van mijn kant, maar om positief af te sluiten wens ik je een fijne dag!
Mooie kar. Zodra deze 3 jaar op de markt is staat deze op de nominatie om aangeschaft te worden. Dan wel met 22″ velgen.
Die uitlaten wtf 2017, wtf.
Zit ik er naast of is de “Vogue” zoals Wouter hem noemt niet gewoon een uitvoerig ipv een model? Ding heet toch gewoon Range Rover?
@rodger: vogue is idd een uitvoering, geen model!
Ja dit is gaaf!
Mooie wagen exterieur en interieur. Echter stoor ik me altijd aan de afwerking onder de motorkop en niet zichtbare delen. Goedkoop ogende bekabeling zonder degelijke mantel etc. Verbeterpunt!
Mijn ding is t niet. Ik vind m sws niet zo mooi.

Daarnaast: 180pk voor een wagen van zijn proporties en gewicht. Wel erg behelpen. Ja t is een diesel, maar toch…
@martijngizmo Lekker ge-edit hoor. Dat aan het begin van de video, je 2 keer dezelfde auto naast elkaar ziet rijden. 1 over het gras naar de camera toe en die andere op de weg van de camera vandaan.
@kilum: Thanks! Was een suggestie van @wouter overigens :)
Een van de mooiste SUV’s..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).