Jaguar F-PACE: rijtest en video

Auteur: , 50 Reacties

Jaguar wil een stuk van de markt veroveren waar al veel grote namen gevestigd zijn. Dus ze kunnen maar beter met iets goeds op de proppen komen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is een markt die verzadigd lijkt: de BMW X3, Porsche Macan, Audi Q5 en andere premium crossovers zijn stuk voor stuk belangrijke verkooppijlers voor de merken. Dat Jaguar daar dus ook wel brood in ziet is niet vreemd. Maar Jaguar heeft nog nooit SUV-achtigen gebouwd, dus we hopen dat ze hun huiswerk goed hebben gedaan. Tijd om kennis te maken, dus.

Jaguar F-Pace

En dus loop ik nu met de sleutel in mijn handen richting een rode F-PACE. Nu vind ik crossovers en SUV’s zelden écht mooi, maar als ik het vergelijk met de concurrentie word ik van de lijnen wel blij. Het is meer een hoog-op-de-poten estate dan dat de auto echt SUV-lijnen heeft gekregen. Bovendien is het onmiskenbaar een Jaguar, de achterlichten lijken rechtstreeks van de F-Type (rijtest) geplukt en ook als je een F-PACE in je achteruitkijkspiegel ziet zul je niet kunnen denken met iets anders dan een Jag te maken te hebben. Geslaagd, wat mij betreft. Al zou 19 inch verboden moeten worden. Minstens 20 aanvinken, mensen. Het oog wil ook wat.

Jaguar F-Pace

Na mijn tas in de riante achterbak gegooid te hebben, trek ik de bestuurdersdeur open. Ook hier is alles herkenbaar. De materialen, de lijnen van het dashboard, de omhoogkomende Drive Selector en de stoelen: allemaal herkenbaar Jaguar. Waarom de bediening van de ramen op een onmogelijk hoge plek in de deur moet zitten is mij wel een raadsel. Oh, en één ding is echt nieuw: het multimediasysteem.

Jaguar F-Pace

En dat is een aangename verrassing, want iedereen die de bestaande units van Jaguar kent, weet dat het draken van systemen zijn. Graphics uit de jaren ’90, hopeloos traag en omslachtig, niet echt iets om trots op te zijn. Dat hebben ze bij Jaguar ook eindelijk door, en dus is er nu eindelijk een fatsoenlijke unit. Het aansluiten van mijn telefoon gaat moeiteloos en de menu’s zijn behoorlijk logisch ingedeeld. Het enige wat me irriteert is dat er van die “je moet het even weten”-menu’s zijn, zoals voor de navigatie. Als je een nieuwe bestemming wil kiezen moet je even weten dat je bepaalde keuzes in het menu moet maken, er staat niet ergens heel helder “Nieuwe bestemming invoeren”. Maar verder is het een enorme verbetering, well done Jaguar.

Multimediasysteem F-Pace

Met een druk op de knop start de 3.0 diesel. Een blok dat we kennen van de Land Rover familie. Het is een fijn roffelende zescilinder diesel met prettige prestaties. Het blok levert 300 pk, 700 Nm koppel en doet bovendien via de alom geloofde achttraps automaat. Een hele fijne combinatie, zo ontdek ik al snel. Je kan ook de 2.0 liter diesel met 180 pk krijgen, maar gevoelsmatig is dat wat onderbemeten. Benzineblokken zijn er met 340 en 380 pk, maar die zul je in Nederland verhoudingsgewijs niet heel veel gaan zien rijden.

Deze 3.0 diesel doet een sprint tot 100 in 6,2 seconden en stoempt door tot 241 kilometer per uur op de linkerbaan van de Autobahn. Ik heb dat laatste niet zelf kunnen verifiëren, maar tot een dikke 200 loopt de F-PACE in ieder geval vlotjes door. Geen reden tot twijfel dus.

Jaguar F-Pace

Na flink wat kilometers gemaakt te hebben met de F-PACE kan ik alleen maar concluderen dat Jaguar z’n huiswerk goed gedaan heeft. Ze winden er zelf geen doekjes om: de Macan was het belangrijkste vergelijkingsmateriaal, als best sturende crossover in het luxe segment. En de F-PACE laat op het dynamische vlak geen steekjes vallen. Natuurlijk kan je je afvragen hoe belangrijk het is dat een crossover goed stuurt, maar wij vinden het leuk dat er bijna geen onderstuur te vinden is. Dat de F-PACE echt in een bocht gezet kan worden en zelfs wat overstuur uit de hoge hoed weet te toveren bij het betere boenderwerk. Dat is mogelijk omdat het vermogen in principe naar de achterwielen wordt gestuurd, tenzij er gripverlies optreedt. Op dat moment worden de voorwielen pas bijgeschakeld.

Jaguar F-Pace

Het optelsommetje: de F-PACE is een bijzonder complete, fijne auto. Zo fijn dat ik voor het eerst van mijn leven een crossover op mijn must own-lijstje heb gezet, en nog een diesel ook. Want de F-PACE is een verdomd fijne reisauto, die er ook nog eens erg lekker uitziet. Als jullie ‘m nou even nieuw bestellen in dit fijne Italian Racing Red of het Caesium Blue van de First Edition, dan ben ik gelukkig als ik ‘m over een paar jaar flink afgeschreven kan oppikken. Prijzen check je hier. Filmpje!50 reacties

Wat een enorm mooie SUV!
@terminator: Casper heeft er samen met Martijn ook een mooie review van gemaakt, zou je ook eens moeten bekijken misschien voor het reageren.
@superfries: Wat is dit nou voor een rare aanval op de persoon? Ook al heeft hij het filmpje wel of niet gezien, de tekst wel of niet gelezen, hij ventileert hier zijn mening dat hij het een enorm mooie SUV vindt. Niks meer niks minder. Zoiets mag op een blog. Dus waarom dat ie moet kijken voor ie zoiets zegt.. ik snap hem niet.
@Freewarefreak: Oeps daar ging wat fout
@superfries: Nou niet per se op op de als persoon gericht hoor. Dat je wil ventileren dat je het een mooie auto vindt snap ik ook wel, persoonlijk vind ik het ook de mooiste in zn klasse. Maar ik vind het geen teken van respect om z.s.m. te willen reageren dat je hem mooi vindt voordat je de video heb bekeken.
@superfries: hoe kom je daarbij? Voordat ik dat schreef had ik echt zeker wel de gehele tekst gelezen hoor… De video heb ik niet gezien, maar het is nou niet echt een erg diepgaande comment, dus dan zou dat ook wel moeten kunnen.
Verder is het zeggen dat ik het expres doe om bovenaan te staan (of wat je er dan ook mee bedoelt), slechts een invulling en weet jij daar helemaal niets vanaf.
@superfries: Dit is een troll?
@noreplacementfordisplacement @superfries: mocht ie willen, de zuurpruim
Mooie auto met een fijne v6 diesel. Offtopic: Jammer dat er geen rijtest is van de Volvo s90/v90.
@autofanaat: Kwestie van tijd, komt vanzelf wel. Net als de Giulia. En laten we wel wezen, prachtige auto he zo’n F-Pace! Serieus de mooiste SUV op dit moment. Daar kan geen Mercedes, Audi, BMW, Maserati en Porsche tegenop. Schitterend apparaat.
Ik heb hem zaterdag bij ons voor de AH zien staan. In dezelfde kleur blauw als het plaatje rechtsboven onder relevant op groen.nl.. wat een megadikke bak. Ik vond hem schitterend. Die Ian Cullum is toch wel het mannetje voor mij hoor. Ik heb als volwassen man gewoon weer even als een klein kind gekeken. (u weet wel.. rondje omheen lopen.. even met een handje naast het oog naar binnen gluren, etc..) Vet!
@Freewarefreak: Daar betrap ik mijzelf ook nog wel is op. Heb deze nog niet in het echt gezien. Maar zeker een mooie wagen op de foto’s.
Heeeele mooie wagen. Zou er maar wat graag één rijden. Het display ziet er inderdaad geweldig uit.
Geen 2L benzine verkrijgbaar? Of nog niet?
@cossiekiller: Komt vast wel op een later moment. Ik verwacht met ongeveer 240 pk.
@cossiekiller: de ingenium P (petrol) gaat hier binnen inkomen, als hij klaar is. Ze willen af van de ford benzinemotoren.
Doet me heel erg aan een volvo denken
Het exterieur is toch wel heel erg mooi geworden. Is hij verder niet groter dan de Macan? Zo oogt hij namelijk wel.

Het interieur vind ik dan wat minder. De stoelen zijn niet zo mooi gevormd en ook de navi + de knoppen daar onder vind ik niet heel mooi. En net als Mercedes van die afschuwelijke pianolak.
@reistje: als je naar de andere stoelen kijkt van zijn concurrenten zijn die ook alle niet mooi gevormd!😅
Fraai apparaat.
Heb wel iets weg van een cx5
@hplh: deze is toch wel een maatje groter hoor. Maar ik zie de gelijkenis ook wel
Gave auto, helaas een beknopte tekst
Ik vind het echt geen mooie SUV. Die F-Type achterkant oogt gewoon zo gek. Het ergste vind ik dan nog het interieur…. Man man man, nog saaier dan dat van de ‘nieuwe’ GLE.
Voor mij de onbetwiste nummer 1 in dit segment. Stuurt niet zo scherp als een Macan, maar uit alle rijtesten blijkt ook dat hij er niet veel voor onder doet. Tel daar het prachtige design bij op (zelfs SUV-liefhebbers moeten dit toch mooi vinden?) en je hebt een winnaar wat mij betreft.
@berlinetta: * ‘zelfs SUV-haters’ moest dat zijn.
Voor meer review beelden: kijk de TopGear van gister :).

Het interieur van de F-Pace van gister: chique-bruin, vond ik een stuk mooier.

Verder een prachtig ding: over een jaar of 2, als de Infiniti eruit mag/kan/gaat dan zou t zo maar kunnen dat ik met Casper ga vechten. Met een beetje mazzel vind ik zo’n versie waar 2 bestuurders bij Jag-zelf een half jaar in hebben mogen rijden.
Samen met de Mercedes-Benz GLC de mooiste in z’n klasse! Heb de F-Pace samen met de Evoque cabrio al mogen zien in Corvara Italië in de sneeuw. Valt me op dat Jaguar’s uitgevoerd zijn met Here maps dat van de drie grote Duitsers is, en ze er zelf (nog) niks mee doen. Overigens krijgen we zo de nieuwe E-Klasse T-Modell te zien, ben benieuwd!
@henkhupelschoten: al sinds een uur of 4 op autoweek..
Heel mooi voor het type auto.
Dik met een hoofdletter D! Klasse bak!
Ik snap dat geroep over nog grotere wielen niet. Het ding is gewoon bedoeld voor op de weg, met misschien hier en daar wat gravel. Dan zet je er toch geen tractorwielen onder?
ik vind het leren bekleding een beetje lelijk en goedkoop uitzien, zal wel vanwege de kleurencombi zijn
@arashrsf: Je kunt ‘m ook met cognac bruin lederen bekleding bestellen dacht ik. I.c.m. BRG exterieur lijkt het mij een perfecte uitvoering.
@arashrsf: Gelukkig dat smaken verschillen, vind ’t juist prachtige stoelen in die kleurstelling!
Ik zou toch bij de concurrentie gaan shoppen
Het interieur is wat minder in vergelijking met de concurrentie vind ik. Het uiterlijk is prachtig vooral de voorkant maakt me gelukkig en is onmisbaar Jaguar. Het is moeilijk.. Doe maar toch de Macan..
Muziek lijkt heel erg op Deadmau5, of heb ik dat alleen
Ot: mooie bak alleen achterlichten zijn niet erg origineel. Gewoon gekopieerd van de F-type.
Staat niet lelijk maar jammer is het wel.
Van buiten en hele mooie auto!

Van binnen een stuk minder, helaas een goedkoop ogende beige hemel en goedkoop DK schweitzer leer….
Gave bak, die Armin van Buuren nu ook bezit las ik op de site vd. conculega’s. Er zijn maar weinig SUV’s die ik echt mooi vind & deze is er dus 1 van. Leuk ook om te horen dat het een echte rijdersauto is, daar kan het merk met de 4 cockringen nog wat van leren ;-) Moet trouwens zeggen dat ik ’t interieur ook prachtig vind, zou graag die stoelen in mijn CX-3 willen hebben (zal vast niet passen…)
Kan iemand uitleggen waarom je een hoge, zware auto verkiest boven een fijn rijdende sedan of station?
Casper, het is “zeven”, niet “zeuven”. – bitchmode off
Ik heb er op de IAA in gezeten maar het heeft geen premium interieur behalve het touch screen. veel plastic look en goedkope knopjes….Mondeo knopjes😂😂. Buitenkant wel geslaagd
Autoblog, gooi deze eens in een vergelijk met concerngenoten Evoque en Discovery Sport. Zit er echt zoveel onderscheid in dat dit een nieuwe klantengroep aanboort? Of snoepen ze met deze Jag het meerendeel van zijn klanten weg bij LR die eens “wat anders” willen dan een Evoque?
@casperh erg herkenbaar hoe je ineens naar auto’s bent gaan kijken als nieuwbakken papa. Sterker nog, die argumentatie van jou kwam nagenoeg identiek overeen met wat ik dacht toen ik de auto voor het eerst zag. En dan niet zo zeer de zere botten (ik blijf altijd jong en goddelijk aantrekkelijk natuurlijk), maar met name de restwaarde ;-)
Meh, die achterzijde en het interieur zijn niet echt fraai te noemen. Dat copy-paste nemen ze bij Jaguar echt heel letterlijk. Ook die uitlaten kunnen mij niet bekoren, bij de 2,0 D helemaal een misser…
Prachtige SUV, echt mooi alleen snap ik de filosofie achter de achterkant niet zo goed, grote auto grote vormgeving. Het heeft een beetje weg van de porsche macan. Grote klep maar een relatief kleine achterruit. Persoonlijk vind ik dat niet zo mooi t.o.v de grote achterklep/ruit van een q5 bijvoorbeeld.
Maar toch, met of zonder een grote achterruit kapot mooie auto, parkeer maar naast mijn batavus.
Ben nog steeds geen SUV fan maar er zijn nu best wat aardige modellen op de markt en ik denk deze of de Maserati toch wel als plekken 1&2. Daarnaast hebben we de Macan / Evoque en misschien nog de Q5.
Toch raar dat er dan mensen zijn die een X6 of erger nog de X4 kopen.. Dat zijn toch echt gedrochten in tegenstelling tot deze auto’s…
Was altijd in de veronderstelling dat deze auto in het SUV segment moest komen, X5 en Cayenne regionen.
@pesu: Daarbij, wat maakt een auto precies een SUV? De Q5 die wel wordt genoemd is bijna 5m lang, 2m breed en 1,7m hoog. De X5 is ook bijna 5m lang, 2m breed en 1,8m hoog. De X3 die wél wordt genoemd is volgens mij een stuk kleiner, idem voor de maqan.

Kan zo nergens de afmetingen voor de F-pace vinden, maar de Q5 en X3 over laten komen als crossover lijkt me niet helemaal opgaan.
is niks bezonders hoor deze auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).