Kosten Formule 1 veel hoger voor Gemeente Zandvoort

Auteur: , 83 Reacties

Formule 1 kost geld. Water is nat.

Red Bull '19

De Grand Prix van Nederland zit er aan te komen! Voor veel Nederlandse racefans, autosportfans en successupporters is dat fantastisch nieuws. Want zij kunnen nu van dichtbij hun favoriete coureur zien racen in door de duinen van Zandvoort.

Binnenkort gaat men dan écht beginnen aan het verbouwen van het circuit. Eerst moet Team Autoblog nog even de Junkyard race doen. Daarna moet het een Formule 1 waardige baan worden. Maar het is natuurlijk niet alleen de baan die Formule 1-waardig moet zijn. De rest van Zandvoort moet dat ook worden.

Zandvoort

Gelukkig heeft de gemeente Zandvoort besloten dat de knip getrokken mag worden. De gemeente heeft 4 miljoen euro opzij gezet om te zorgen dat Zandvoort tijdens het F1-weekend bereikbaar is voor iedereen. Zowel op als rond de baan moet de routing dusdanig zijn dat in iedereen kan komen waar ‘ie moet zijn. Dat klinkt heel erg logisch, maar ga voor de lol met de trein naar het strand van Zandvoort, zo halverwege Augustus. Maar er hangen donkere wolken boven de begroting van de gemeente.

Dutch GP logo

Volgens RTL Z gaat de gemeente heel erg veel te kort komen. RTL Z heeft de voorlopige najaarsnota ingezien en kwam tot de conclusie dat er nog wel het een en ander ontbreekt. Aanvankelijk moest dat bedrag namelijk voldoende zijn om alles te mogen regelen. Zo moet het spoor en het station aangepast worden. Om die aanpassingen te bekostigen is er zo’n 1.200.000 euro nodig. Ook is de gemeente vergeten de kosten voor een lobbyist mee te rekenen. Daarmee vallen de totale kosten van het evenement uit op 5.200.000 euro (plus wat een lobbyist kost). Dat is enorm veel voor slechts één weekend. Jullie aller @wouter plaatst het even in perspectief:

5.2 miljoen op 17400 inwoners. Dat is 300 euro per inwoner. Een gezin met twee kinderen is dus 1200 euro kwijt voor een GP. Koopje man, daar heb je geen kaarten voor. Het songfestival kost maar 46 euro per Rotterdammer. Just saying.

NS Bordje

Bij het presenteren van de najaarsnota zal het een en ander duidelijker gemaakt worden. RTL Z meldt dat de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ, niet te verwarren met CPZ) van plan is hier wat van te gaan vinden. Overigens zijn de kosten niet de enige zorgen voor Zandvoort. Diverse milieuorganisaties proberen de race te dwarsbomen. Ook is er nog een stikstofuitspraak (van de Raad van State) die voor problemen kan zorgen.83 reacties

Azijnzeikend Nederland gaat misschien dus toch winnen haha. Ga toch wel hard lachen als de brilglazen ingekinkeld gaan worden door een gemeente! Jammer voor wie er graag heen zou gaan.
@fmgarcia: alleen al lachen om iemand geen succes te gunnen maakt je al de loser van de dag.
@rhellema: het is wel mogelijk de realiteit….
@rhellema: Denk dat het met zijn succes wel check zit. Snap alleen niet dat er nog steeds onzekerheid kan zijn wanneer je een event op deze schaal organiseerd.
@fmgarcia: en als de gemeente het mooier voor heeft geschoteld, is het circuit dan de schuldige?
@rhellema: De organisatie ja. Het blijft toch gewoon een commercieel event? Mensen kunnen hier kneiter veel geld mee gaan verdienen ook. Ik misgun verder niemand wat, maar als ik een feest organiseer, dan weet ik mijn klanten van te voren precies te melden wat de kosten zijn. Mocht het op een of andere manier toch niet lukken zoek je naar een alternatief. In dit geval is er geen alternatief, maar zijn er wel honderdduizend enthousiastelingen die je in het slechtste geval moet teleurstellen. Dat is het enige wat mij een klein beetje tegen staat aan de gp🤞🏻
@fmgarcia: je hebt blijkbaar weinig ervaring met het organiseren van grote projecten. Maar in jouw verhaal zit je wel op de stoel van de gemeente en niet op die van de organisator.
@rhellema: Jij begrijpt gewoon totaal niet wat ik wil zeggen. Het feit dat een gemeente of milieu regels zo’n project nog kunnen dwarsbomen is toch van de zotte in dit stadium. Dan faal je imo enorm en zijn er veel derde partijen die de dupe zullen zijn.
@fmgarcia: nogmaals, is dat de schuld van de organisatie van de race in Zandvoort? Wat had de organisatie moeten doen om er achter te komen dat de gemeente niet voldoende geld heeft, en is dat tekort aan de organisatie te wijten?

Volgens mij snap je zelf niet helemaal wat je bedoelt!

En als dit is wat je bedoelde met je eerste reactie dan is dat wel heel erg om je eigen punt heen gedraaid vind je zelf niet?
@rhellema: wacht ff… de gemeente spendeert geld aan een project dat een commerciële partij geld moet gaan opleveren. Dat is toch je reinste overheidssteun! Bovendien zijn treinstations eigendom van NS en ProRail, dus waarom zou de gemeente Zandvoort daar geld voor moeten uittrekken? Wat mij betreft mogen die kaartjes nog wel duurder, laat iedereen die dit zó graag wil z’n portemonnaie maar trekken.
@rhellema: hij heeft wel degelijk een punt.

Bijvoorbeeld de vergunningen zijn allemaal nog niet afgegeven: had de organisatie moeten regelen alvorens kaarten te verkopen.

Definitieve goedkeuring inzake het stikstof, had de organisatie zicht op moeten hebben alvorens kaarten te verkopen.

De gemeente die aangeeft rond te krijgen. Had voordat de kaarten verkocht werden duidelijk moeten zijn.

Ondanks dat dit specifieke voorbeeld niet direct de schuld is van de organisatie zijn ze veel te vroeg gestart met kaartverkoop omdat er nog tal van onzekerheden zijn.
@rhellema: zou wel goed zijn om collectief even de klap te voelen van al die betutteling.. in de bouw hebben we er dagelijks mee te maken. Voel de pijn maar even met zn allen. Heerlijk
@wildbeest: welke betutteling bedoel je?
@rhellema: of je worst lust
@wildbeest: ik snap direct waarom je in de bouw zit!
@fmgarcia: de vergunningen zijn niet op orde en het circuit moet met gemeenschapsgeld opgeknapt worden en met gemeenschapsgeld bereikbaar worden. Denk daar eens aan als jou de volgende keer een vergunning wordt geweigerd voor bv een dakkapel ..
Max Verstappen is nog zo jong, die blijft nog wel een paar jaartjes in de Formule 1 of E. En daarmee blijven de tribunes vol op Zandvoort. Dus dat geld kan over meerdere jaren worden afgeboekt.
@mashell: ik hen begrepen dat Zandvoort ook buiten dat weekend een populaire locatie is..
@mashell:

Formule E heeft CPZ in het verleden al afgewezen omdat het circuit te lang is. Monaco hebben ze ook flink in moeten korten voor de FE. Dus die komen niet op CPZ.
@topless: Range anxiety is wel een serieus ding zeg.
Hahaha!
Nu maar hopen dat het genoeg voor de omgeving oplevert…..
Natuurlijk gaat dit gewoon door.

Maar ze moeten natuurlijk wel heel moeilijk doen en het spannend maken zodat het lijkt alsof ze allemaal zeer begaan met het milieu zijn.

De zure regen was immers ook ineens volledig opgelost, door middel van een paar jaar hysterisch doen.
@caspart:

Dit dus..

Ik weet nog wat een volks bangmakerij dat was. Onderwerp is weer overgewaaid en feitelijk is er niets opgelost. De uitstoot is zeker schoner geworden, maar de bevolking is ook verdriedubbeld sinds de jaren 60, dus onderaan de streep net zoveel.

De bossen staan er uiteraard nog steeds, echter wereldwijd wel steeds verder teruggedrongen de alsmaar toenemende bevolkingsgroei. Het echte probleem.
@jagftype: u bent geen bevolking?
@caspart:

En vergeet even niet het gat in de Ozon laag. Zo klein nu, dus hoe meer CO2 en andere troep, hoe kleiner het wordt of ……..


https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2201065-gat-in-de-ozonlaag-weer-kleiner.html
@erik2907: als je had gelezen wat je hebt gelinkt dan zou je kunnen weten dat dit vooral komt omdat er een verbod op het gebruik van cfk’s is gekomen. Dus niet zomaar opgelost.
@pomoek:

het ontgaat je volledig ……….
@erik2907: blijkbaar….
@pomoek: s.r.a.m.

Vul de puntjes in.
@erik2907: ah.

Lol.
@pomoek: 😀
@caspart: zure regen is opgelost doordat industrie voorzieningen heeft moeten treffen mbt de uitstoot.
Dat probleem is niet vanzelf opgelost
@maotje: jawel vanzelf, ik heb niets moeten doen en de wereld draait om mij.
@flutterby: Zo waar. Zo pijnlijk waar wat j daar schrijft.
@maotje: Knap gelezen in de artikelen. Zonder zelf in te zien dat de uitstoot zeker schoner is geworden maar door de enorme bevolkingsgroei alsnog verdubbeld is. En toch is het probleem niet meer in de mode..

Als je al wat langer meegaat, zal je dat wellicht gaan inzien.
@jagftype: de uitstoot van zwaveldioxide is niet toegenomen, deze is juist enorm afgenomen. De uitstoot van zwaveldioxide door de industrie was het grootste probleem dat zure regen veroorzaakte.
@maotje:

Je bent een mooi voorbeeld van hoe men alles voor zoete koek aanneemt.
In andere landen is er vrijwel niets veranderd en zo ook niet aan de bossen.
@jagftype: goed onderbouwt ook waarom het niet zo zou zijn. Hrt is makkelijker zeggen dat iets niet waar is dan t te onderbouwen zeker?
Hoe schooi je een F1 Grand Prix bij elkaar. Wat een triest en kansloos zooitje in Zandvoort.
Ik vind het altijd opvallend dat dit soort zaken tot uit den treuren worden doorgerekend en dat iedereen zeikt over de kosten, maar bij andere maatschappelijk moeilijke zaken zoals de kosten van kinder- en aslielzoekeropvang en aanleg van een tunnel of brug voor dieren uit natuur dat dit welhaast taboe is. Echt te triest.
@daniel1975: hoezo is dat triest? Je praat over mensenlevens aan de ene kant van de weegschaal en vermaak aan de andere kant.
Maar schijnbaar is het leven van een ander voor jou niks waard?
@maotje: je moet niet lezen wat je wil lezen, maar wat er staat! Bovendien is kinderopvang geen zaak tussen leven en dood. De boodschap is dat de mensen eens moeten stoppen met alles af te wegen tegen de kosten, want dat kunnen we dan met alles wel doen.
@daniel1975: kinderopvang zorgt er voor dat moeders kunnen werken, dat levert belastinginkomsten op en draagt bij aan de economie. Als de belastinginkomsten hoger zijn dan de kosten van de kinderopvang is dat winst voor de BV Nederland. Of je het leuk vindt of niet, er wordt gewoon zo gerekend op de ministeries.
@mashell: ik ben niet tegen het principe kinderopvang, of het nou geld kost op oplevert maakt me niet eens uit. Maar de mensen in Nederland kunnen zo klagen over alles, vooral als ze zelf iets niet leuk vinden of kijken, maar er toch denken te voor moeten betalen, maar zo werkt nou eenmaal onze samenleving… Bij songfestival zelfde verhaal, daar wordt ook geklaagd over de kosten. En ja, ik zal er ook niet kijken, maar toch vind ik goed dat zoiets (nog) mogelijk is.
@daniel1975: het punt is natuurlijk dat het om overheidsgeld gaat, en ook de gemeente Zandvoort kan een euro maar een keer uitgeven. Als ik in Zandvoort woon en ik zou te horen krijgen dat mijn gezin 1200 ballen mag betalen voor de Grand Prix en dat daardoor mogelijk bezuinigd gaat worden op bepaalde gemeentelijke diensten (zorg wegen verlichting), dan zou ik daar behoorlijk van balen. En terecht.
@daniel1975: maar dat wordt toch ook allemaal uitgerekend, eindeloos bediscussieerd en wordt er tot op het bot op beknibbeld, zodat aan zoveel mogelijk zaken iets gedaan kan worden. Daarom is er ook bijna geen publiek geld beschikbaar voor “nice to have” zaken als een GP in Zandvoort.
@mashell: als we geen nice to have zaken meer hebben zijn we een super saai land. Of het nou een festival is of een herdenking, wees blij dat sommige dingen nog kunnen.
@daniel1975: absoluut. In die leuke “nice to have” dingen zit de kwaliteit van leven. Dit soort dingen moeten georganiseerd blijven worden. Er mag best gesubsidieerd worden om cultuur aan te kunnen bieden. Maar we mogen daarbij wel kritisch zijn, met 100 festivals minder zijn we ook nog steeds royaal bedeeld. Bij evenementen die helemaal vol staan met reclame, zoals voetbal en formule 1 kan de commercie de organisatie wel dragen, daar hoeft geen overheid bij te helpen.
@mashell: eens!
@daniel1975: mooie dooddoener; wees blij dat we het nog kunnen.

Ik ben er juist meer blij mee als men onderbouwde kritiek levert, houdt de boel scherp en kan er in de toekomst wellicht het eea wat beter berekend worden.

Als we dat niet zouden doen, dan heb je ook de kans dat alles maar allemaal prima is en men achteraf gaat lopen zeiken dat er niet zoveel uitgegeven had moeten worden.

Leuk dat het er komt, maar mij niet in Zandvoort gezien.
En als het niet doorgaat wat moet er dan met de verkochte kaarten gebeuren?
@dirkiii: gezellig kampvuurtje van maken op het strand van Zandvoort?
@dirkiii: je zou zeggen dat het geld teruggeven wordt aan de kopers van de kaarten. Maar uiteraard zal dan de organisatie van de GP wel failliet gaan (onder de redenatie geen GP, geen inkomsten) en er niks terugbetaald kunnen worden omdat al het geld al is uitgeven aan reclameborden met Heineken logo’s en oranje stoeltjes voor de hoofdtribune, of zoiets.
@mashell: Of aan een paar extra pandjes in Amsterdam..
Heee. Dat wist ik.
@waterisnat: We hadden al zo’n vermoeden ;-)
Dat is toch volkomen normaal! In Spa is het nu al meerdere jaren na elkaar uitverkocht en toch dient de Waalse overheid jaarlijks nog 7miljoen€ bij te passen omdat er niet uit de rode cijfers geraakt word. Als je dan nog even bekijkt dat er in de Ardennen nauwelijks kosten gedaan worden aan de infrastructuur, openbaar vervoer en dergelijke dan weet je alvast dat de rendabiliteit van een gp altijd in de rode cijfers uitkomt!
“Een gezin met twee kinderen is dus 1200 euro kwijt voor een GP.”

Dit is populistische onzin. De gemeentebegroting wordt niet 100% gefinancierd door lokale belasting. Het overgrote deel komt uit het gemeentefonds (Rijk) en daar betalen we allemaal aan mee.
@bernoulli: Wat maakt dat nou uit? Het geld is bedoeld voor de inwoners van de gemeente Zandvoort. Die 1200 euro wordt nu besteed aan een race en niet aan de jeugdzorg waar dit gezin misschien op zit te wachten.
@pomoek: geld investeren in zaken als infrastructuur en andere blijvende voorzieningen is iets anders dan ‘een race’.

En Zandvoort gaat echt geen geld weghalen bij het sociaal domein.
@bernoulli: die verbetering van de infrastructuur is nu eenmaal direct gelinkt aan de GP. En ook de gemeente Zandvoort kan een euro maar een keer uitgeven, het geld moet ergens vandaan komen, of dat nu ten koste gaat van de jaarlijkse koningsdag of straatverlichting, de burgers van Zandvoort gaan het merken.
Prinsje heeft invloed, de rest boter op het hoofd. Ben benieuwd hoe creatief de regels uitgelegd gaan worden. Zet er maar een streep door. Wel zo consequent. Ik ben F1 liefhebber
Dat zou een overschrijding van het oorspronkelijk gemelde beetje budget van een procent of 25 betekenen. Als dat het geval is kunnen we vaststellen, dat een zootje rekenkundig talentlozen in de weer is geweest bij de oorspronkelijke berekeningen. Of men heeft de kluit willens en wetens belazerd, kan ook.

Enfin, benieuwd hoe ze het (denken te gaan) oplossen.
@amghans: Voor de overheid valt 25% mee (vind het zelf gek klinken). Genoeg projecten de laatste jaren gezien die volledig uit de kosten lopen of dat de stekker er vroegtijdig wordt uitgetrokken.

Het zou mij niks verbazen als er nog eens 25% bovenop komt.
@amghans: Schrijf nooit aan kwade wil toe wat verklaard kan worden door incompetentie…
Dan gaat de gemeente Zandvoort toch failliet? Lekker boeiend – alsof Zandvoort dan geen Zandvoort meer is. Alles draait toch wel door. Failliet of niet. Gemeentes zijn toch al geldverslindende organisaties waar de hele dag taart gegeten wordt.
@mwti: gemeenten gaan niet failliet. Een gemeente komt onder curatele.
@bernoulli: onschendbaar feitelijk want niemand is persoonlijk de dupe dus alles blijft hetzelfde. Failliet of onder curatele; Het is maar een status.
Kan Max niet wat bijleggen ?
Met andere woorden: Jos Verstappen en zijn vrouw kregen 21 jaar geleden een zoontje. En dat kost de gemeente Zandvoort nu dus 5 miljoen euro.

Wat zijn we toch een proletenvolk.
@pomoek:

ex-vrouw…..
Leuk om over de kosten te praten, maar wat levert het op? Korte termijn: volgeboekte hotels, restaurants, etc. Op lange termijn: naamsbekenheid, toerisme, verbeterde infastructuur voor andere dagen. Ik pleit niet voor F1, maar wel voor een betere vergelijking. Maar waarschijnlijk weet men de opbrengst pas achteraf na zoveel jaar.
Misschien dan toch het circuit verbouwen voor alleen formule E. hier in Nederland willen we de uitstoot van gassen zoveel mogelijk beperken. Maar wel een formule race houden. Is bijna hetzelfde verhaal over dat alles elektrische moet worden. Terwijl je in andere buurlanden daar niks van merkt. Just saying.
Volgens RTLZ zouden totale kosten rond de 40miljoen zijn, waarvan 10miljoen eenmalig. Daar komt bij dat kaartverkoop 23miljoen zou moeten opleveren.

Als ik dan bedenk dat de de olympische spelen 13miljard kosten en het WK voetbal een ongelooflijke 220miljard mag kosten. Dan klinkt een paar miljoen voor een F1 race eigenlijk best prima.
@cabriohater: moet Zandvoort 220 miljard betalen voor het WK voetbal???
Heel bijzonder dat dit lijk uit de kast komt nadat de kaartverkoop etc. al afgewikkeld is. Mooi item voor het TV programma Opgelicht met die Jan Lammers in de hoofdrol!
Prins bril de vastgoed magnaat tikt dat zo af vanuit z’n borstzakje. Geen probleem.
Gemeente Zandvoort staat er om bekend het met de informatieverstrekking en regels niet zo nauw te nemen, vaak komen ze er nog weg ook omdat burgers er moedeloos van worden en het bestuursrecht er vooral voor de bestuurders is. Zandvoort kent als geen ander de trucs.

Als ik het dak van de hoofdtribune circuit bekijk zie ik overal roest. Op afstand lijkt de luifel van hout maar dat is maar schijn. Ik ben benieuwd wanneer die echt grondig getest is door Milieudienst IJmond die de bouw-en woningtoezicht doet voor Zandvoort. Zou zomaar een gevalletje Alkmaar kunnen worden.
Houden we voor de zekerheid nog een plekje open in Assen? Een mooie back up plek …
Voortaan eerst vergunningen regelen.. Rechtszaak brengt Formule 1 in Zandvoort verder in het nauw

https://www.ad.nl/binnenland/rechtszaak-brengt-formule-1-in-zandvoort-verder-in-het-nauw~a986ecbd/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).