Rolls-Royce Ghost EWB: rijtest en video

Auteur: , 28 Reacties

De baby-Roller is er ook met een langere wielbasis. Dat lijkt vreemder dan het is, er is namelijk een Rolls-Royce voor iedere gelegenheid.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toen de Ghost destijds werd geïntroduceerd, werd deze duidelijk onder de Phantom gepositioneerd. De Ghost heeft immers een lager prijskaartje en moest de eigenaar ook verleiden om zelf achter het stuur te klimmen. De Ghost is een driverscar dus, maar toch volgt er een versie met Extended Wheelbase (EWB). De vraag over positionering is dan ook terecht, want als de chauffeur de meeste kilometers gaat maken dan ligt de keuze voor een Phantom voordehand. Het onderscheid liet ik me uitleggen door Cito Motors (die tegenwoordig importeur is): voor iedere gelegenheid is er een passende auto. De Phantom is meer als een smoking, de Ghost (EWB) lijkt meer op een goed maatpak. Afhankelijk van de gelegenheid kies je één van beide. En om de vraag maar meteen te beantwoorden die ik zelf ook had: ja er zijn inderdaad klanten die zowel een Ghost als een Phantom hebben. Het is oneerlijk verdeeld op de wereld.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

Waarom geen A8, 7-serie of S-klasse
Het is een terechte vraag, rationeel gezien biedt een Ghost niet dusdanig veel extra dat het het prijsverschil rechtvaardigt. Aan de andere kant: als je deze vraag stelt, dan is het saldo op je bankrekening niet groot genoeg om bij Rolls-Royce (of aartsrivaal Bentley) te shoppen. Value-for-money zoek je vooral als die ene component (money) nog versterking nodig heeft in jouw leven. Tevens is het zo dat ministers ook net in een instap-A8 of siebener plegen rond te rijden. Dat zijn loonslaven, goed betaalde loonslaven, maar geen mannen (m/v) die zelfstandig een imperium aan bedrijven uit de grond hebben gestampt. Als je echt hard hebt gewerkt (en echt goed hebt geboerd) dan wil je je zelf ook wel eens verwennen, en dat is dan weer waar Rolls-Royce extreem goed in is.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

Het begint al met de deuren. De achterste zijn natuurlijk suicide doors en deze openen bijna haaks (89 graden). Een comfortabele instap is gegarandeerd en daarna gaat Rolls-Royce verder waar anderen afhaken. Mocht de chauffeur de deur niet voor je dichtdoen, dan is een druk op de knop voldoende om de portieren discreet te laten dichtslaan. De achterbank staat ter hoogte van de C-stijl, waardoor je meer privacy hebt. De met het beste leer beklede lounge fauteuils zijn dusdanig afgerond dat je makkelijker face-to-face business doet of diep in de ogen van je medepassagier kijkt, gebruik makend van de gezellige ambiance achterin de Ghost.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

De luxe achterin is fantastisch, om te beginnen vind je in “normale” auto’s geen hoogpolig tapijt met lamswollen vloermatten. Vanzelfsprekend is de ruimte achterin meer dan voldoende: dankzij de met 170mm gegroeide wielbasis groeide de ruimte voor knieën van 160 tot 330 mm. Gelukkig ziet de Ghost EWB er niet verlengd uit, zoals sommige oudere taxi’s met een setje extra deuren. De achterdeuren zijn maar 35 mm langer dan de voorportieren.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

60 paar handen
Voor de bouw van iedere Rolls-Royce zijn 60 paar handen nodig die ieder hun eigen specialisme hebben. Totaal duurt de constructie van een Ghost EWB twintig dagen. Zeven dagen worden uitgetrokken om de lak helemaal perfect te krijgen. De eerste vijf stappen betreffen het elektrostatisch coaten om corrosie tegen te gaan. Daarna volgt een laag grondlak, een laag met de bestelde kleur en twee lagen blanke lak. Tussen iedere (!) stap wordt de carrosserie geschuurd en met de hand gepolijst en dat duurt iedere keer vijf (!) uur.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

In het interieur is alleen het beste leer te vinden, imperfecties mogen niet voorkomen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de huiden van stieren en totaal gaan er negen stierevelletjes op om alles met leer te bekleden. Uiteraard komt alles wat er uit ziet als hout ook daadwerkelijk van een boom af. Om de achttien delen, die totaal 3 vierkante meter beslaan, te maken is Rolls-Royce zestien dagen bezig.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

V12
Iedereen met enig historisch besef weet dat Rolls-Royces (en Bentleys) de laatste jaren werden voortgestuwd door een zes-en-driekwart liter grote V8. In de Phantom is een doorontwikkeling van het blok ook nog te vinden, maar in het vooronder van de Ghost vinden we een andere oude bekende. De Ghost is gebaseerd op een hevig aangepakt BMW 7-serie platform en “leent” ook het motorblok uit de 760Li. De V12 kreeg echter een langere slag zodat het volume groeide van zes naar 6,6 liter. Dankzij de relatief hoge compressie en lage turbodruk zijn er karrenvrachten aan koppel: vanaf 1500 tpm is er 780 Nm beschikbaar. Het maximum vermogen wordt niet meer omschreven niet meer met een gevoel voor understatement als “voldoende”, maar dat is het wel. De twinturbo V12 levert als het moet 563 pk en daarmee wordt zelfs een gigant als een Ghost EWB razendsnel. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u en de sprint naar de 100 duurt vijf seconden.

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase

De absolute prestaties zijn echter irrelevant, niet voor niets heeft de Ghost een Power Reserve Meter en geen toerenteller. Een Ghost moet je het gevoel geven nooit ergens moeite mee te hebben. Dankzij de mooie koppelkromme is de Ghost meer dan afdoende snel, zonder dat de V12 ooit het tweede deel van het toerenbereik haalt.

Het is de ultieme auto om grote afstanden te overbruggen, of je nu zelf achter het stuur zit of niet. Helaas zal de vanafprijs van ruim 330.000 euro een beletsel zijn voor diegenen die met een mud aardappelen achterin deze zomer richting het zuiden vertrekken. Ideaal zou het wel zijn, want de Ghost heeft zelfs twee mooie schermpjes om de kids te voorzien van vertier. Filmpje!28 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Tja, je moet blijven dromen anders komen ze ook niet uit. Maar ik vrees toch dat dit ilusie zal blijven, in ieder geval voor mij. Maar DAMN, wat een voiture.
@mylvan: er is een goede app van RR beschikbaar waar je de Ghost helemaal kunt samenstellen zoals je wilt. Gebruik ik ook vaak om te dromen
@china: thnx voor de tip!
@mylvan: dromen betekend dat je geen actie onderneemt. dan blijven dit soort dingen dromen.
Sacha bleek niet thuis te zijn ? :)

Walhalla wat een prachtige auto, en dan zo’n lekker blokkie (om) ! Kleuren ietsje wijzigen en je bent een hele Bram.
Een doorontwikkeling van de oude 6 3/4 liter V8 is niet meer in Rolls Royces te vinden, maar in de nieuwe Bentley Mulsanne. Het “nieuwe” Rolls Royce (van na de BMW-overname) heeft altijd vertrouwd op BMW V12’s die omwille van traditie van dezelfde inhoud werden voorzien.
Verder vind ik de EWB mooier dan de “korte”. Het lijkt of de lijn van de wagen beter in balans is. Misschien maar weer een staatslot kopen.
Oké ik ben overtuigd, ik ga hem kopen! Dan maar een jaartje niet op vakantie.
@alcantara: Ik denk dat iedereen wel een alcantara dakhemel voor een Rolls kunnen kopen als ze een jaar niet op vakantie gaan.
Mooie auto maar toch ‘mist er iets’ IMO, misschien gewoon puur het feit dat er nog een Phantom is. Zo’n auto gaat toch ook om het idee het beste van het beste te hebben en met die Phantom die er nog boven zweeft is het dat dan toch net niet. Het had misschien beter gewerkt als de auto er niet ook uitzag als een iets te heet gewassen spook.

Nee ik zou in dit geval als ik in de gelukkige omstandigheid zou zijn de Phantom nét niet te kunnen betalen voor de Bentley Mulsanne gaan ipv deze Ghost. Die Mulsanne is een van de weinige VAG producten die ik wel kan waarderen.

Maar ik neem ook genoegen met een Ghibli…daar doe ik helemaal niet moeilijk over. Je moet niet te veeleisend zijn in het leven he.
@jaapiyo: Dat sommetje kan ik helemaal volgen. Ik zou alleen op die manier bij de quattroporte uitkomen.
Leuk! onverwachts ook, maar waar blijft Sasha dan in het hele verhaal?
@maxx1: *sacha
@maxx1: Sacha mag deze week zijn nieuwe C63 AMG Black Series afhalen in Affalterbach. Wellicht plakt hij er meteen een vakantie aan vast?
Prachtig in alles… En wat handelbaarder lijkt me dan die enorme Phantom. Voor mij onbereikbaar.
Leuk einde ook, dacht dat je porno zat te kijken.
Mooi ding, maar hij verbleekt qua uiterlijk wel bij de Mulsanne. Dat is pas echt een prachtige auto.
@kapiteinaudi: wat zeg je nu? Hij verbleekt naast een Pheaton?
Grappemakert.
“Als je echt hard hebt gewerkt (en echt goed hebt geboerd) dan wil je je zelf ook wel eens verwennen, en dat is dan weer waar Rolls-Royce extreem goed in is.”

Kom eens in MC kijken of ga eens naar het midden-Oosten zou ik zeggen, mensen die hard werken kunnen op z’n meest comfortabel leven, maar extreem rijk word je vooral door goed te zijn in roven of het geluk te hebben dat de olie in je achtertuin omhoog borrelt.
Beter dan een Ghost of Phantom wordt het niet, mensen met geld en smaak zullen kiezen voor een RR. Mission impossible voor Mercedes, Maybach mislukt waarom zou het nu wel slagen met de nieuwe S.
Zolang het merk Rolls Royce bestaat zal elke merk in de schaduw staan van RR.
Deze auto was het wel weer eens waard om hier een video te kijken. Lekker cruisen, zo hoort het.

Heerlijk sjill muzakje @patrick_createmedia , goede keuze.
Ik ben even tissues aan het halen.. heb gemorst..
@Soulmaster: Je moet je pap ook gewoon aan de keuken tafel eten.
Eindelijk een goede rijtest met een passend nummer voor de geweldige rolls. Complimenten
Is eigenlijk gewoon een veredelde BMW 760Li.
Rolls Royce is gewoon the best. Uiteindelijk kan daar geen S-klasse, Bentley of wat dan ook tegen op.
Ben benieuwd hoe sommige mensen reageren wanneer ze ook daadwerkelijk achterin de nieuwe S hebben gezeten.. Dat heb ik gelukkig al mogen ervaren en als je het mij vraagt is dat zeker op hetzelfde niveau als zo een RR
‘coaten om corrosie tegen te gaan’

Valt me tegen. Je zou verwachten dat ze die auto voor 100% uit materialen maken die niet kunnen roesten. Aluminium, rvs, carbon, magnesium etc

Kortom ik hou m’n geld nog even op zak

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).