Scania’s autonome vrachtwagen is gigantisch groot

Auteur: , 42 Reacties

Dat wordt een bijzonder gezicht in de mijnen.

Scania's autonome vrachtwagen is gigantisch groot

Autonome voertuigen winnen nog altijd aan terrein. Hoewel ze voor het woon-werkverkeer nog lang niet veilig genoeg zijn om mensen te vervoeren zonder dat zij toezicht hoeven te houden, kunnen dergelijke voertuigen wel in gebruik genomen worden op andere manieren. Mede hierom heeft Scania vandaag zijn nieuwe autonome vrachtwagen, in de vorm van de AXL Concept Truck, onthuld.

Met het AXL studiemodel wil Scania een stap zetten naar een toekomst waar grote vrachtauto’s niet meer bestuurd worden door personen, maar door computers. Dit uiteraard om de processen efficiënter te maken. Als voorbeeld van waar de AXL concept ingezet kan worden, heeft Scania de truck getoond in mijnen en op bouwplaatsen. En met zijn robuuste voorkomen, past hij daar ook wel.

Scania's autonome vrachtwagen is gigantisch groot

De AXL mag dan geen cabine hebben – de bestuurder is immers vervangen door een intelligente module – gekeken naar de voorzijde is het duidelijk een Scania. Achter die hoekige neus vinden we de module die de vrachtauto op veilige wijze laat rijden. Volgens Scania krijgt de truck middels een zogenaamd logistiek systeem informatie door over waar hij moet zijn en hoe hij daar precies moet komen. Deze techniek moet in de toekomst in verbeterde vorm terechtkomen op de productievoertuigen.

De Scania AXL mag er dan bijzonder futuristisch uitzien en autonoom zijn, het is geen EV. Nee, een voertuig van dit formaat wordt aangedreven door een ouderwetse verbrandingsmotor. Wel is het geen smerige diesel, maar loopt het blok op een duurzame biobrandstof.42 reacties

Iets wat ik nooit dacht van een vrachtwagen te zeggen, maar hij ziet er best vet uit
@janmetdelangeachternaam: zoek de Mercedes Zetros 6×6 eens op! Totaal ander kaliber, maar als je een gave truck wilt zien moet je deze hebben!
@2wheeler: Had er dan een plaatje bijgeplakkt..
https://www.truckanddriver.co.uk/wp-content/uploads/2016/04/Crew-cab-for-Mercedes-Benz-Zetros-2733-A-6×62.jpg
@donjunior: bedankt he, hier hebben we iets aan. #sarcasme
@donjunior: of een werkend linkje, zou ook tof zijn :p
@lluq: linkje werkt gewoon?
@gwnbmw: oops page can not be found , net nog eens gecheckt. En t is gewoon een XL unimog, zo heftig is het nou ook alweer niet
@donjunior: bedankt junior… erg behulpzaam
@2wheeler: Hahaha.. Serieus?
@jk1986: yes! Je deelt mijn mening niet merk ik. Ik zie er dagelijks een paar in onze workshop, ontzettend machtige machines om te zien. Vind ik.
@2wheeler: Nee, die mening deel ik zeker niet. Ik zpu dan eerder gaan voor een Kenworth w900, of een Peterbilt 379 en zelfs de Peterbilt 579 vind ik mooier.
@2wheeler: Ah, de “Anti-Greta”
Lijkt mij een mooie stap. En een oplossing voor alle chauffeurstekorten in de toekomst.
@dutchdriftking: ja, die kunnen dan allemaal… Ja, wat eigenlijk?
@brammetjedeb: leraar worden!
@brammetjedeb: conducteur worden!
@brammetjedeb: militair worden!
@brammetjedeb: buschauff…. 🤔… O nee…
@dutchdriftking: ik las chauffeurskosten. Excuses…
@brammetjedeb: dat is wat de transportbedrijven die nu massaal Pjotrs en Wojteks voor een appel, ei en een handvol zloty’s door Europa laten crossen ook lezen.
Mwah. Even snel gekeken, Cat Autonomous Mining Trucks zijn er al jaren. Wat is de innovatie?
@galverink: Design?
vet
@pomoek: kopervet
@pomoek: Gadus s2 v220 AD
Gaaf en luguber tegelijk. Ziet er toch een beetje onthoofd uit….
De mijnen van nu liggen vaak op de meest onbereikbare plekken. Brandstof moet van ver aangevoerd worden. Het is maar afwachten of het gebruiken van een tweede brandstof naast diesel de hele operatie nog rendabel maakt.
@dare2think: ik gok dat dit ding gewoon loopt op plantaardige olie. En dus ook gewoon op diesel loopt.
Dit is echt de minst spannendste toepassing voor een autonoom voertuig. Routes zijn goed bekend en er is weinig verkeer. Dit bestaat ook al lang
dan kan dit 24 op 24 werken, en wil geen verlof…een droom van elke baas.
Vet, een reuze Tonka
Geen vrachtwagenchauffeurs,geen buschauffeurs,Taxi,etc.etc. Lang leve de technologie,hoe meer werklozen des temeer welvaart.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).