Schorsing Jeremy Clarkson kost BBC vier miljoen kijkers

Auteur: , 55 Reacties

Om maar even in Jezza's eigen dierenbeeldspraak te blijven: de kip met de gouden eieren is geslacht/heeft zichzelf geslacht* en dat zal de BBC voelen ook. Met het schrappen van Top Gear liepen gisteravond maar liefst 4 miljoen kijkers weg.

knob gear

Normaalgesproken is Top Gear goed voor dik 5 miljoen kijkers, de vervangende programmering in Top Gears time slot gisteren trok iets meer dan 1 miljoen kijkers, aldus de Guardian.

Vermoedelijk had de Beeb hier al wel rekening mee gehouden. Er is een besissing genomen om Clarkson – die in deze gif nog even zijn BBC-superieuren groet – te schorsen en de programma’s tot nader order te schrappen, dus dan moeten ze ook voet bij stuk houden en hun verlies nemen.

*doorhalen wat volgens jou niet van toepassing is55 reacties

Dat zal toch niet heel anders zijn dan het overgrote deel van het jaar dat Top Gear überhaupt niet op tv is?
Uiteindelijk maakt het me allemaal niet uit, zolang we die test van de 918, LaFerrari en P1 maar te zien krijgen…
@goodolddays: Nog belangrijker is dat Jeremy clarkson een naamswijziging krijgt naar Jennifer Clarkson
@henkhupelschoten: gaat niet gebeuren, de P1 rijdt de rest zoek ;)
@zjonnie: ligt aan het circuit en de condities lijkt mij.
@timobac: heb je gelijk in, maar ik ben pro P1 en stond de ;) erbij
In een vorige verhaal stond dat er 300 miljoen mensen kijken? Waarom nu maar 5?
@lexusfan: Omdat de overige 295 miljoen Britten die normaalgesproken op zondag keken dit seizoen zijn afgehaakt.
@sir_smokalot: echt he…
@lexusfan: Omdat de show achteraf nog verkocht wordt aan andere buitenlandse stations. Die 5 miljoen zijn kijkcijfers bij uitzending op BBC2
@lexusfan: TG wereldwijd…. Captain flies away
dat hij snel vergeten mogen worden, houdbaarheidsdatum begon toch al in zicht te komen
@super:
moge
Tja, gaat de BBC toch niet om de kijkcijfers. Bij BBC World zullen ze de hele zaak wel met klamme handjes in de gaten houden, die gaan straks 300 miljoen pond per jaar inkomsten verliezen…
Streep besissing door.
Volgens mij is het klaar met de show, en BBC heeft daar wel vrede mee.
Sinds dat Savile drama zijn ze diep door het stof gegaan, en daar willen ze niet nog een probleem bij.
En terecht. Sommige mensen zou nou eenmaal beter dan andere. Die domme producer heeft indirect werk dankzij Jeremy Clarkson. Ik las gister trouwens dat die producer bang is om zijn baan te verliezen en nergens meer aan de bak te komen. I hope so…
@bitethepillowimgoingindry: Obvious troll is obvious.
@ferrari94tr: Ik ben serieus. Sommige mensen zijn beter dan andere. Ik snap niet dat sommige mensen dit niet inzien. In het geval van Top Gear; Jeremy is ‘top of the food chain’. Die producer bungelt ergens onderaan. Oneerlijk, maar zo is het gewoon. Daarom komt Jeremy bijna overal mee weg en die producer niet.
@bitethepillowimgoingindry: dus jouw baas mag jou klappen geven omdat hij jou een baan geeft?? rare wereld waarin jij leeft….

@Michiel1: Natuurlijk mag hij mij geen klappen geven maar het ligt eraan wie mijn baas is en voor welk bedrijf ik werk. Bij een grote multinational zou het me niet verbazen als andere belangrijke mensen hem de hand boven het hoofd zouden houden. Waarschijnlijk loopt het met een sisser af voor hem en ben ik degene die wordt ontslagen.

Zou ik werken voor een nietszeggend schoonmaak-bedrijfje heeft mijn baas wel een groot probleem. Snap je wat ik bedoel? Het is oneerlijk maar zo gaat het gewoon.
@bitethepillowimgoingindry: Je hebt overigens wel een punt. In NL doen we niet zo aan reference letters; dat is elders in de wereld een stuk belangrijker; deste meer als je in een ‘kleine wereld’ werkt.

Ben je bagger in je werk, maar heb je een goede relatie met je baas: kan je er makkelijk een goede ref-letter uitslepen; evt icm het makkelijk accepteren dat je oprot.
Ben je beter dan je baas, trekt je baas dat niet, wordt je eruit gewerkt (en doe je evt nog beetje moeilijk tijdens je ontslag omdat het gewoon onterecht is); zit je zomaar opgezadeld met klote ref-letter; dan ben je mooi de Sjaak in sommige landen.

Zelf het probleem gehad: massa ontslag in Zwi, brief geschreven door NLse manager die het Zwitserse-ref-letter niet snapt (terecht, niet mee opgegroeid). Voor niet-Zwitsers een prima brief gekregen; Voor Zwitserse bedrijven lijkt het op een bagger brief. Ben je dus mooi de lul in Zwitserland.

In dit geval is het kwaad al geschied. Als je Oison Tymon googlet, kom je direct bij Lazy Irish ‘blunt’. Of ie nou lazy is of niet.
@Michiel1: Misschien is deze producer niet echt een lief persoon, maar een ventje die je bloed onder je nagels haalt.
Vervolgens ben je moe, dronken en je hebt honger en dan gaat zo een Wannabee nog effe zeggen dat je de tering kan krijgen,,,,,,,,,,
Ben niet echt blij met de BBC
Kost de beeb dus helemaal niets, want kijk en luistergeld betalende britten (5 miljard per jaar daar is die 200 miljoen van topgear peanuts bij). Geen paniek bij de Beeb.
@pomoek: 200 miljoen is 200 miljoen
@pomoek: Dus als we morgen 4% van je loon afhouden, dan zullen we geen problemen van je verwachten…
@Dimglor: Als ik 5 miljard per jaar binnen sleep zul je mij niet horen over een lousy 4%!
@pomoek: 4% voor hun is net zo erg als voor 4% voor jouw
@burninrubber: Dat is natuurlijk een aanname die je niet hard kan maken. Sterker nog, blijkbaar was het voor de BBC geen reden om Clarkson niet te schorsen.
Typisch Guardian: topic over non-news.
Eigenlijk een wonder dat die herhaling van die onzin alsnog 1 mio kijkers trok; ze hadden beter Dragons Den naar 21:00 kunnen halen.

Ik gok dat ze JC & team alsnog die 3 shows af laten maken (& kunnen verkopen); of dat ze ander van die 3 aflevering, 2 maken zonder news, SIRPC & aan elkaar praat (evt met voice-over van May / Hammond).

De echte vraag is natuurlijk of JC met pensioen gaat or naar concurrent gaat (ITV, want channel4 heeft fifth gear). Zorgt ie dan dat May en Hammond mee gaan? Zeker omdat May en Hammond ook nog andere programma’s hebben bij de BBC die ze hoogstwaarschijnlijk leuk vinden om te maken.
@gregorius: Ze zonden toch iets over de Red Arrows uit?
Zohe! Dat zijn nog eens dure principes…
Zonde van de investering in de nog niet uitgezonden afleveringen.
Da’s een hoop!
it’s better to burn out than to fade away
@hillegaar: Thanks Neil : )
Wie is Paul Walker??
@parker:
een pauper, jeweettog
Ach, wat een kouwe drukte, volgend seizoen gewoon te zien bij ITV onder een nieuwe naam en met het oude format, eind goed, al goed!
@toniominestrone: das wel te hopen ja
Ik zeg: Rowan Atkinson erin.
Is ook een ontzettende pertolhead
@aerohead: ik zeg Rutte erin!
Er wordt gedaan net alsof het afgelopen is met TG als Jeremy vertrekt, maar daar geloof ik niks van. JC maakt niet de show maar draagt er een stukje aan bij. Top Gear is altijd een populaire show geweest ook voordat Top Gear nieuwe stijl geïntroduceerd werd.

Het huidige format werd niet alleen populair door de humor van de drie, maar ook door het camerawerk, de schrijfers van de show en natuurlijk door het geld dat de BBC er in durft te steken. Ik durf te wedden dat als de BBC een beetje goed cast dat Jeremy en de andere twee zo vergeten zijn. BBC heeft het ook al bij andere populaire shows gedaan en daar zie je ook dat de shows nog steeds populair zijn ondanks dat een hoofdrolspeler vervangen werd. En laten we niet vergeten; Hammond en May zijn ook door goede casting populair geworden. Voor TG kende niemand hen.

En laten we wel wezen JC is op 60-jarige leeftijd ook niet meer de jongste. Hij wordt ook een beetje “long in the tooth” zoals de Engelsen dat mooi kunnen zeggen.
Misschien is het wel een mooi moment om een nieuwe cast samen te stellen.
@Rick-dos: hij staat wel altijd op de voorgrond, zelfs op de topgear-cover
@terminator: Klopt. Hij is wel een beetje het gezicht van Top Gear, maar desondanks denk ik dat ook hij vervangen kan worden.

Natuurlijk is de humor een reden dat we kijken, maar uiteindelijk kijken wij, omdat we petrolheads zijn, vooral ook TG voor de auto’s en de reviews die voorbijkomen.

De humor zit niet in JC en de anderen dat wordt allemaal geschreven voor ze. Hoe de humor gebracht wordt dat komt wel door die drie, maar zoals ik al schreef, als je een beetje goed cast op bepaalde kenmerken dan kun je die drie relatief makkelijk vervangen. Het zijn naar mijn mening geen unieke talenten. Het zijn talenten maar geen unieke.
@Rick-dos: Vergis je niet in die humor, dit is toch wel een erg belangrijke factor denk ik. Tuurlijk, ik kijk ook om de auto’s die voorbijkomen. Maar de humor is de reden dat moeders, oma’s, etc. (mee)kijken. Mijn moeder kijkt liever TG dan BoerZoektVrouw (en terecht).
@Rick-dos: Top Gear in zijn huidige vorm is *enkel en alleen* groot geworden puur vanwege dhr. Clarkson en zijn productieteam.

Eind jaren 70 kwam de show Top Gear op de TV met als presentator JC. Dat flopte omdat het te veel over auto’s ging.

Vervolgens heeft JC een doorstart gemaakt nu met assistent Hammond en Jason Dawe. Die later werd vervangen door May.

En die keer was TG wel een succes omdat de belangrijke factor, humor, er nu wel goed in zat. Dat is wat de show heeft gemaakt dat het nu is.
@stihl:

Eind jaren ’70 was JC nog met hele andere dingen bezig, z’n middelbare school diploma halen bijvoorbeeld.
Clarkson’s debuut was tien jaar later, in 1988. Dit duurde tot 2000.
De doorstart kwam pas in 2002.
@carmasterr: Khud wat een typfout! Ik wilde eind jaren 80 schrijven. 1988 is helemaal correct, u heeft gelijk. :-)
De BBC gaat nooit Top gear van de buis halen, dit gaan hen miljoenen kosten. Ook gaan ze het niet durven om Mister Powerrrrrrrr te ontslaan want hij is dé man van Top Gear, het best bekeken programma op de BBC
no. shit.
Ik geloof er niets van dat JC zo gemakkelijk ter vervangen is door iemand anders, zijn presentatie en typisch Britse humor (incl. harde grappen) zijn vaak erg grappig en ik geloof ook niet dat dat (allemaal) aan tekstschrijvers toe te schrijven is, laat staan dat iemand anders dat op dezelfde manier kan brengen. De BBC kan wel dreigen, maar JC en zijn collega’s kunnen ook terecht bij de concurrentie, hoewel het programma dan misschien een andere naam moet krijgen, dus geen wonder dat hij niet bang is dat de BBC hem ontslaat.
Tenzij:

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/asif-keep-calm-you-just-got-punk-d.png

Ben niet zo van de conspiracy’s maar het zou me in een geval als dit nieteens verbazen dat het allemaal een opgezet plot is. Past ergens ook wel in de TG-cultus en zeker met Clarkson die al wat slippertjes achter de rug heeft… ff de wereld stangen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).