Seat Ateca is officieel, de schaamte voorbij

Auteur: , 68 Reacties

Hèhè, daar is 'ie dan. De 'SUV' van Seat.

Nadat ‘ie vanochtend al ‘lekte’ komt Seat nu naar buiten met het officiële persbericht. Dit moet dé reddende engel worden van het zinkende schip wat we kennen onder de naam Seat. Ooit was de slogan van het Spaanse merk ‘Seat, Auto Emocion’, met zo’n spannend vloeiend rood vleugje rook erbij, aan het einde van iedere reclame. Er zijn enkele modellen van Seat geweest die deze ideologie waarmaakten, maar niet veel.

Een punt wat Seat maar al te graag bevestigt, want met het uitbrengen van deze SUV-achtige doet het merk eindelijk mee met de doorgaans emotieloze SUV trend. Als allerlaatste. Men heeft daar 5 jaar(!) over gedaan, want reeds in 2011 toonde Seat de IBX Concept. Toen ook al gebaseerd op de Volkswagen Tiguan. Wat we daarvan vinden? We laten graag onze gewaardeerde bezoekers aan het woord:

De designers van VW zijn sowieso al geen kunstenaars…maar deze auto is wel heel saai en voorspelbaar.

Deze auto had er véél eerder moeten zijn. Terwijl Kia met bakken tegelijk Sportages verkocht, stonden er nog van de afgrijselijke Altea’s XL te verstoffen in de Seat dealers.

Een poepsaaie automobiel. Enige reden om zo’n ding aan te schaffen gaat de prijs worden vrees ik.

En geen geld om een fatsoenlijk en origineel dashboard te ontwerpen!! Dit is 1 op1 Leon.

Toch verwacht Seat met hun SUV in West Europa zo’n 25 procent méér verkopen te boeken. Al valt die uitspraak wat ons betreft in de categorie ‘eerst zien dan geloven’.

Deze Seat met de Jiujitsu-achtige modelnaam richt zijn pijlen op het innovatieve segment. Opties als Traffic Jam Assist en draadloos opladen van je telefoon zagen we in deze klasse nog niet eerder. Wat ook opvalt is een veiligheidssysteem genaamd Emergency Assist. Mocht je een hartaanval krijgen, in slaap vallen of op wat voor manier dan ook geen input meer geven, dan zal jouw Ateca je proberen te wekken met hard geluid, felle lichtflitsen en korte remingrepen. Geen respons? Dan besluit de auto je rustig tot stilstand te brengen (de auto zal de weg blijven volgen). Leuk om te demonstreren aan je vrienden, of om je vrouw te laten schrikken. Boe!68 reacties

😭😭😭
Hmmmm ziet er toch niet verkeerd uit.
@spidermann: vindt m er ook niet verkeerd uit zien. Voorspelbaar, maar wel lekker strak. Al zal je mij niet vrijwillig in zo’n suv hok zien rijden
Wat een gehaat weer op Seat ongelofelijk. Gewoon een mooie auto. Ziet er veel chiquer uit dan zo’n Sportage of Qashqai, Captur gedoe. Het is totaal niet spannend maar wat verwacht je van zo’n SUV die voor jan en alleman bedoeld is? Zo’n ding hoeft toch niet 3x de rotonde rond te kunnen driften? Ik weet zeker dat 9 van de 10 mensen heel blij zouden zijn als dit hun nieuwe gezinsauto werd. ‘Wij liefhebbers’ die op autoblog rond neuzen kopen dan wel een leuke 3 serie station of de hier zo beroemde Alfa 159.
@premiumduitser: huh? Je bent de tweede die reageert, dus hoe kom je tot de conclusie dat er ongelofelijk veel gehaat wordt…?
@vroaaar: zie reacties in eerder bericht zelfde dag van ‘gelekte’ foto’s, tevens geciteerd in het artikel. Huh, duh?
@premiumduitser: Eens. Oké, het is geen Renegade maar een gafe kar is het zeer zeker! Ben benieuwd naar de prijsstelling en de motoriseringen.
Missie mislukt.
@norge: Toch liever iets Koreaans? ;-)
Mis ik iets? Wat is hier zo erg aan?
@coffeecup:
Niks. Dat is het ‘em ook juist.
@coffeecup:
Kijk naar zijn broetje; Skoda Yeti.

Daar zijn dingen ‘mis’ mee. Om te beginnen de naam. Dan die losse ronde mistlampen vlak onder de koplampen. Van opzij is het net een busje, komt door de ramen en de keuze om bepaalde raamstijlen zwart te maken. En dan nog die kaarsrechte achterkant; wederom, een busje.

En gelijk heeft dat ding 100x meer appeal dan deze SEAT. Terwijl het natuurlijk gewoon nagenoeg delfde auto’s zijn.
@Rob: die losse ronde koplampen zitten er ook niet meer op
@Rob: Als ik in de markt zou zijn voor een cross-over zou ik juist voor de yeti gaan, gaaf wagentje!
@henkhupelschoten:
Is ook een leuk ding. Skoda is ook het direct het enige merk binnen VAG wat sympathiek is.

Kan ook te maken hebben dat het één van de oudste automerken ter wereld is…… Of dat ze spul als de 130RS hebben gemaakt…. Maar ook ware troep hebben ze gebouwd. Zo slecht dat het humoristisch is. En nu maken ze dus heel volwassen auto met zo nu en dan een leuk ontwerp. Fijn merkje wel, dat Skoda…..
Mmm… Toch maar shoppen voor iets Aziatisch…
Deze is volgens mij ook gebaseerd op de oude Tiguan, trucje zoals bij de Exeo met de A4 toen.
Idd te laat en een beetje saai :(
@granlusso: niks oude Tiguan. Is allemaal MQB.
Ik citeer mijn vriendin toen ik zei “Kijk schat, Seat heeft een SUV voorgesteld!”: “God, die lijkt als twee druppels water op dat hok van volkswagen.”. Meer hoef ik er niet over te zeggen toch?
@C220AMG: je vriendin is toevallig de zus van?
Top wagentje, komt er ook een cupra? Of op zijn minst een FR…
Hmm interieur is niet sterkste punt maar buitenkant ziet er beter uit dan devolkswaggel uitvoering
-edit: schelden doe je maar ergens anders-

Ik word best warm van zo’n Seat Ibiza Boca Negra en die nieuwe Ibiza is best een potentiële ragbak.
@dutchcourage86: Nieuwe Leon*
@rynnus: toen Seat nog niet onder de VAG vlag viel was het merk allesbehalve spannend. Het waren auto’s met oude techniek, slechte afwerking en het uiterlijk was om te janken.

Ondanks dat ikzelf ook nooit fan van Seat ben geweest en er ook geen ‘emocion’ bij voel moet ik zeggen dat ik deze nieuwe Seat Ateca helemaal geen rare auto vind en de kwaliteit zal prima zijn. Ik ben het echter met je eens dat Seat wel erg laat met zo’n auto komt, maar dat zal ongetwijfeld een achterliggende reden hebben.

-edit: dank voor de slogan-opmerking, is aangepast-
@autoriteit: graag gedaan rynnus
Huh geen stekker?
@kobus1967: jawel, die gaat er binnenkort uit…
Waar is de tijd van de eerste generatie Leon gebleven? Dat was nog eens echt een mooie wagen.
Verschrikkelijk artikel zeg. Ongeacht of de auto wat is of niet.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@michaelb: amen. Of het nou een BMW, Mercedes, Hyundai, Renault of wat dan ook is. Dit is een erg triest bericht….
@michaelb: Ik vind het artikel juist heel goed. SUV’s zijn heel populair momenteel, en is ( of wordt ) zowat de cash cow van elk merk. Al weerspiegelt zo’n SUV volledig tegenstrijdige merk-filosofieën, komen zal ie er, al moeten ze hun ziel er voor verkopen.

Dus daarom vind ik het juist heel goed, dat er mensen -zoals de auteur van dit artikel- tegen de stroom ingaan. Populair zal ie er niet mee worden, maar hij slaat wel nagels met koppen.

Heel dat SUV gebeuren, is een niche gecreëerd door autofabrikanten omdat “het vet van de soep” was. Niemand heeft een SUV nodig, het is een compleet artificiële markt, puur gecreëerd om meer geld in het laatje te brengen.

Wil je een ruime wagen? Koop dan een monovolume of break, en die zijn veelal nog groter/praktischer. Wil je off-road gaan? Koop dan een terreinwagen.
Want geef nu toe, zo’n SUV is het eigenlijk gewoon net-niet in alles.

Bizar eigenlijk, in deze tijden van downsizing; alles moet zuiniger, alles moet optimaler, alles moet minder uitstoten…Is er gewoon een hele markt van voertuigen die lomp en plomp zijn, met een aerodynamica van een baksteen.

Ik zeg, schaf dat hele SUV gebeuren af, en alle problemen die er nu zijn, verdwijnen als vanzelf.
@michaelb: nou, inderdaad.
Gewoon een leuke auto …
Ja ik kan m wel hebben! Heb nu de leon en die is meer dan prima, dus kom maar door met de grotere versie! Leon is wat klein… En wed maar dat die goed gaat verkopen, want dit wordt de goedkopere tiguan, en betere dan de koreaanse shit. (Welke imbiciel koop nou een kia 🙈)
Mooi hoor die Skoda Superb Combi achterlichten
Beetje het dikkertje van de klas, maar die dan wel altijd de nieuwste sportschoenen heeft.
Hij zal geen schoonheidsprijzen winnen maar spuuglelijk is hij dan ook weer niet.
Niet echt gewaagd of uniek.
Gewoon degelijk(Lees saai) net als VW.
Zal t vast redelijk gaan doen.
Gaap.
Seat op sterven na dood, mis ik iets?
@Mercman: denk ook dat ze het verkeerd voor hebben, ja Seat ging slecht maar nu verkoopt de Leon erg goed mede dankzij de ST, het jaarrapport 2014 was beter dan ooit en wie weet toont 2015 zelfs een positief resultaat. Of misschien niet maar ondertussen is deze Ateca er wel en die kan zeker het verschil maken. Ze produceren trouwens de Q3 en binnenkort de A1 in Spanje, dus een beetje Ateca zal ook wel lukken…
@Onehp: men doelt denk ij meer op het feit dat VAG door een klein incidentje in zwaar weer zit en dat als er gesneden moet worden, Seat waarschijnlijk het slachtoffer gaat worden. Maar nu ze een nieuw model lanceren en er verklaard is dat geen VAG onderdeel zal verdwijnen denk ik dat de specialisten hier graag doemdenken. OT. Aardig model. Achterklep is m.i. Direct uit het tekenboekje van Audi gekomen
The same as a Tiguan… Aardig, netjes, 50+, verzorgd, tè duur en vooral emotieloos.
Ik lees nogal wat negatieve reacties op dit artikel. Nochtans heeft de blogger van dienst overschot van gelijk… Hoe kan je nu in hemelsnaam beweren dat je hiermee het merk Seat gaat redden? Waar is de merkidentiteit? Waarom zou iemand een Ateca kopen en geen Tiguan of toekomstige goedkopere Skoda SUV? Zou er überhaupt iemand merken als het Seat van vandaag zou verdwijnen…?
@Carreza: omdat de Seat mooier is, minder kost voor dezelfde techniek, geen pseudo premium nonsense, en je met je aankoop niet de elfendertigste vw wordt in de straat.
@Carreza: oops en het belangrijkste vergeet ik toch wel: Seat is qausi altijd de leukst sturende versie van alle VAG broertjes en zusjes!
Beste lieve autoblog

Ik beoefen Jui Jitsu en kan je verzekeren dat de naam Ateca absoluut niets te maken heeft met de prachtige Japanse vechtsport. On topoc ziet er best netjes uit
Wat een zielig bericht zeg. Posts van negatieve reacties laten zien om je standpunt duidelijk te maken. Wat een betoog.

Het niveau begint echt te dalen hoor. Er zijn ook mensen die de auto gewoon wel mooi vinden.
@87sandyd: als je VAG graag de hemel in geprezen wilt zien worden moet je Autoweek kopen.
@mrs250: waar lees jij dat ik VAG graag de hemel in prijs? Je hoeft me geen woorden in de mond te leggen jochie…
@87sandyd:
Je mag in de reacties ook gewoon positief zijn hoor. Als je dat wil….
Net als @rynnus ook gewoon negatief mag zijn. Als hij dat wil….

In ieder geval is niet klakkeloos het persberichtje vol superlatieven overgenomen. Maar ik zou zeggen lees die lekker door. Da’s een hartstikke positief verhaal. De eerste zin alleen al, “Sportief design, premium look-and-feel”
http://nieuws.seat.nl/seat-ateca-de-sportieveling-onder-de-suvs/
Nette auto, voorspellend en veilig. Iets speelser dan VW en Audi. Qua techniek VW dus waarschijnlijk ook betrouwbaar. Niets mis mee voor Jan Modaal. Dit is een auto waarmee hij makkelijk woon-werkverkeer kan rijden en in de vakantie nog redelijk comfortabel maar Italië meer kan rijden. Dat ‘wij’ het niets vinden, ach. Kijk naar het wagenpark in Nederland, de gemiddelde Nederland geeft geen spijker voor een liefhebbersauto.
@vonklausenburg: Ben je beduveld? Je gaat toch niet het mooie Italie bezoedelen met vag gedrochten? De Italiaanse overheid zou paal en perk moeten stellen aan het toelaten van toeristen in niet Italiaanse macchina, die dit prachtige land visueel bevuilen.
@gamma81: Mussolini zou zich in z’n graf omdraaien ja…
@gamma81: nee, de Italianen zelf zijn lekker bezig met Fiat, Alfa en Lancia.

@gamma81: maak je niet druk. Italië haal je nooit met een VAG.
Als de Seat Leon ST GTWillem zou zijn, was dit z’n zus.
Lijkt op een skoda yeti
Wanneer gaat de stekker nu eindelijk eens uit Seat getrokken worden? Ik zie hier echt het nut niet meer van in…
Lekker dubbelzinnig, Seat krijgt kritiek Omdat ze een SUV uitbrengen én Omdat ze te laat zijn met een SUV uit te brengen…
Valt best mee hoor
Ik zie een volkswagen met seat koplampen
Je moet het relatief zien, voor de prijsklasse waar deze auto waarschijnlijk in zal komen en de concurrentie die hij daar in zal hebben is dit een prima auto. Zoals hierboven al genoemd, is deze auto niet gemaakt om 3 keer de rotonde om te kunnen driften. Ook hoeft niet iedereen persé een auto te hebben die in 5 seconde van 0 tot 100 gaat. Ik vind dat Seat er goed aan gedaan heeft deze auto op de markt te brengen en het zal me niets verbazen als hij ook redelijk zal verkopen. Leuke auto, naar mijn mening.
Nou liever dit dan een Dacia Duster…
-edit: doe eens rustig-
@sydney:
Gaat het een beetje deze ochtend?
Misschien verstandig om een kopje koffie en een peukie te nemen….
Het voorspel was ook hier weer veelbelovender dan de uitvoering, Ik wil niet spreken van een nachtkaars, maar dit is toch teveel een VW met Seat neus geworden. Rechttoe rechtaan dus.
Maar snel een dikke versie erbij produceren: Ateca Cupra 300.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).