Seat gaat als een speer, kondigt grote SUV aan

Auteur: , 21 Reacties

Het gaat crescendo met de Spaanse tak aan de VAG-boom!

Seat gaat als een speer, kondigt grote SUV aan

Ein-de-lijk weer winst

Het ging de afgelopen jaren niet al te best met Seat. Zo werd in 2013 nog een verlies geboekt van 217 miljoen euro, in 2014 ging 167 miljoen euro door het putje en ondanks een stijgende lijn werd 2015 afgesloten met een verlies van 7 miljoen euro. Vergeet die ellende, want over 2016 werd een positief bedrijfsresultaat van maar liefst 143 miljoen euro geboekt. Da’s het eerste positieve resultaat voor Seat sinds 2007 en ook meteen het hoogste bedrijfsresultaat in de geschiedenis van het merk.

De totale omzet over 2016 bedroeg 8,597 miljard euro (wederom een record), een groei van 3,2 procent ten opzichte van 2015. Over de afgelopen vier jaar werden 30 procent meer auto’s aan de man gebracht en de vooruitzichten zijn gunstig. Zo is onlangs de nieuwe Ibiza gepresenteerd, komt de verkoop van de Ateca inmiddels goed op stoom en waren ook de Leon en Alhambra behoorlijk populair.

Nieuwe, grotere SUV

Meer goed nieuws voor Seat, want het merk heeft een SUV aangekondigd die boven de Ateca zal worden gepositioneerd. Of dit simpelweg een omgekatte Skoda Kodiaq wordt? Die kans zit erin. De auto wordt in Spanje ontworpen, maar zal uiteindelijk in de VW-fabriek te Wolfsburg van de band rollen.

Foto: Seat Ateca21 reacties

Was ook wel nodig denk ik. Bleef toch een beetje het ‘zorgenkindje’ van VAG. Al vind ik de modellen op het moment niet echt aansprekend. Als ik dan die Leon Cupra zag in die occasiontest van laatst is de huidige range wel erg anoniem. Die generatie vind ik, samen met de faceliftversie van de 147, misschien wel de coolste hatchbacks van de ‘laatste tijd’. De huidige Leon vind ik echt een vlees noch vis auto. In FR of Cupra trim wel ok maar nog steeds geen spanning en sensatie. Interieur van de huidige generaties vind ik de grootste afknapper. Blijkbaar ben ik dan de uitzondering, gezien de cijfers.
@e34m5touring: Nee, je bent niet de enige. Je hebt precies mijn gedachte over het huidige Seat verwoord. Ik ben het volledig met je eens.
@E34M5Touring: Ik ben het ook met je eens. Vooral het interieur zou voor mij een reden zijn niet voor een Seat te kiezen. Een crematorium is nog gezelliger.
@e34m5touring: Toen was Seat nog cool. Nu is het een skoda met net iets andere koplampen. Het was een jaar of 15 het idee om Seat in de markt te zetten als sportief merk. Helaas hebben ze dat uiteindelijk nooit gedaan.
@cloverleaf: de rol van sportief merk is naar Audi gegaan. VW mikt op semi premium. Skoda op value for money en Seat is gewoon het budgetmerk. Niks mis mee hoe ze die rol nu invullen. Strak uiterlijk, weinig franje, sober interieur.
@E34M5Touring: eens! De vorige Leon smoelde erg goed voor een VAG, de huidige generatie vind ik flink minder.
@e34m5touring: Misschien niet meer het zorgkindje, maar wel het kind wat in de war is? Seat moest toch sportief zijn? dat is het in ieder geval niet, maar wat is het dan wel? Skoda is de goedkoopste, VW is de grote naam en Seat is…. iets…
@reistje: Ja dat is wel zo. Denk dat VAG vooral heeft geprobeerd het merk weer vlot te trekken. Wellicht dat de focus in de toekomst wat meer naar sportiviteit gelegd wordt. Maar gezien de huidige modellen/verkoopcijfers is er blijkbaar meer vraag naar het Seat zoals het nu staat. Daarom denk ik ook dat het wel goed is dat er nu positief gedraaid word. Het ‘geen eigen identiteit binnen VAG’ icm slechte cijfers, wellicht was het wel do or die voor Seat. Kan me niet voorstellen dat VAG nog veel langer was doorgegaan als de cijfers zo bleven.
@reistje: Seat is goedkoper dan Skoda. Een Skoda kost bijna zoveel als een VW en je krijgt ook bijna hetzelfde maar wel een wat grotere wagen.
“Of dit simpelweg een omgekatte Skoda Kodiaq wordt? ” Ja natuurlijk, het is VAG.
@str8six: Je reactie is in ieder geval niet omgekat… eerder gekopieërd.
OT: Ik vind het modellengamma van SEAT stukken frisser/leuker dan dat van VW en het is ze gegund.
@mzonneveld: gekopieerd van wie? Mezelf?
@str8six: Een 911 is toch ook niets anders dan een omgekatte kever? Reaguurders hier vergeten nogal dat Porsche ook gewoon VAG is…
Lekker bezig!
Ik vind de nieuwe leon en de hele nieuwe ibiza echt leuke autos om te zien van de buitenkant, maar om het interieur zou ik ze laten staan. Zovaak al gekeken naar een leuke 2e hands seat maar toch weer uitgekomen bij een (iets oudere) audi omdat het interieur echt een stuk mooier is.
Ik heb momenteel een lease leon in xperience uitvoering. Buitenkant mooier dan standaard uitvoering. Binnenkant nog steeds een saai dashboard maar door alcantara, bruin net als de lak, is de rest wel ok.
Tja, ze zijn dan ook best een tijdje de weg kwijt geweest. Het moest ‘auto emoción’ zijn maar in plaats daarvan leken ze hofleverancier te worden van flinke, al dan niet samengestelde, gezinnen met de Altea en Altea XL. Die hadden dan ook nog geen eigen ontwerp maar waren een uit verhouding getrokken en opgeblazen Leon. De enige ‘emoción’ die ik in die jaren voelde bij dat merk was een groot verdriet.
Ik heb een seat ateca (Xcellence 1.4 TSI DSG) van september 2016 waar ik best wel tevreden over ben. ja.. het interieur is “saai” maar ik stoor me er al lang niet aan. nog steeds geen kraakjes, gaat best OK vooruit (8sec) en een mooi ding. al is smaak iets persoonlijks natuurlijk. voor mij een erg geslaagde auto waar ik tot op heden nog veel vragen en complimenten over krijg. De huidige leveringsproblemen hebben 100% te maken door de invoerders die de vraag serieus onderschat hebben, dus ja.. het gaat goed (beter) met Seat en de SUV hadden ze veel sneller moeten uitbrengen.
Super raar dat ze nu ineens mooier cijfers noteren. Komt dat dan echt enkel door de introductie van de Ateca?

De Leon loopt matig en heeft pas eind 2016 een facelift gehad. Dus daar zal geen grote stijging in zitten.

De Ibiza liep enorm op z’n laatste benen en wordt dit jaar eindelijk afgelost door een volledig nieuw model.

De Mii dan? Goedkoop autootje, dus met lage marge. En die is er ook alweer een tijdje, binnen een segment dat steeds meer concurrentie krijgt.

Kortom, ik ben erg benieuwd naar hoe de positieve cijfers tot stand zijn gekomen. Niet enkel uit operationele activiteiten, lijkt mij.
Grappig dat Pon er voor 2017 te weinig van heeft ingekocht waardoor de meeste klanten naast het net vissen en moeten wachten tot 2018..
Tja, gewoon een Q7 rebadgen, zo kan ik het ook

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).