Seat Ibiza Style Connect: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

Zoals de meeste facelifts van tegenwoordig, zijn de uiterlijke verschillen minimaal. Onder de motorkap en in het dashboard, daar huist het echte nieuws.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Driecilinder turbo
Binnenkort in een Volkswagen Group product bij U in de buurt. VAG is zeker niet de snelste met het aanbieden van een driecilinder turbo blok. Driepitters hadden ze al wel langer, onder andere in de up! De strategie van VAG is duidelijk, ze zijn er nooit als eerste met een bepaalde technologie, maar gaan ook nooit als laatste over. De filosofische discussie of dat goed of slecht is, laat ik graag aan jullie in de comments.

Seat Ibiza 1.0 TSI

Feit is wel dat de meeste kopers na het starten het ronken van de driecilinder EcoTSI gaan horen. De basismotorisering met een 75 pk atmosferische éénliter is te astmatisch. De 1.4 TSI met 150 pk of de 1.8 TSI met 192 pk zijn weliswaar favoriet op de redactievloer, maar veel kopers trekken die in Nederland niet. De zakelijke rijders wijken liever uit naar een Polo of een Clio, zeker aangezien die laatste wel 14% bijtelling heeft en voor alle Ibiza’s 20% van de nieuwwaarde bij het inkomen mag worden opgeteld.

Seat Ibiza 1.0 TSI

De 1.0 EcoTSI (de uitspraak die ze bij Seat nog niet bedacht hadden: ee-kots-ie) is er in twee smaakjes, wat na het stuk tekst tussen de haakjes een wat ranzige bijsmaak krijgt. De sterkste TSI heeft 110 pk en 200 Nm, maar Seat verwacht dat veel meer klanten voor de minder sterke variant met 95 pk en 160 Nm zullen kiezen.

 
1.0 EcoTSI
 
 
Cilinderinhoud999
Vermogen70 kW/ 95 pk
Koppel160 Nm
0-10010,8s
Topsnelheid187 km/u
Normverbruik4,2 l/100km
Bijtelling20%

De papieren specs van de 95 pk TSI zijn nog niet eens zo heel indrukwekkend, maar in de praktijk voelt de Ibiza nog wat vlotter aan. Downsizing en turbocharging is vanuit fabrikanten ingezet om het verbruik (en CO2-uitstoot) naar beneden te krijgen, maar het levert ook motoren op die in het dagelijkse verkeer veel prettiger rijden dan hun atmosferische tegenstrevers. Zeker de meerkleps blokken van de laatste twintig jaar blonken uit in meer topvermogen bij hogere toerentallen, maar waren daarmee minder koppelrijk onderin. Jullie mogen één keer raden hoe dit past bij de gemiddelde chauffeur in het dagelijkse verkeer. Exact, totaal niet, vandaar dat diesels nog altijd populair zijn, die bieden wel lekker veel koppel onderin.

De moderne turbobenzineblokken hebben niet zo vroeg en zo veel koppel als diesels, maar ze komen een eind. De 95 paardekrachten in de Ibiza voelen ook sterker dan je wellicht verwacht. Hiermee kom je meer dan prima mee in het verkeer, ook in hogere versnellingen. Je drie slagen in de rondte schakelen is absoluut niet noodzakelijk, de driepitter laat zich relatief schakellui rijden.

'Seat Ibiza 1.0 TSI

Grijs, zwart en saai
Van buiten is de Ibiza duidelijk minder saai of wellicht zelfs spannender dan concerngenoten Fabia en Polo. Of je dit uitbundig genoeg vindt of liever kiest voor het meer uitgesproken design van een Clio, zal afhangen van persoonlijke smaak.

Seat Ibiza 1.0 TSI

Voor de fantastische interieurs hoef je echter nog steeds niet bij Seat aan te kloppen. De Spanjaarden zelf reppen nog wel over “ergonomische plaatsing van de bedieningselementen en de soft-touch afwerking”. Dat eerste is waar, alle knoppen vind je op plekken waar je die verwacht. Als je alleen soft-touch interieurdelen wilt zien, dan lukt dat ook nog wel. Er zijn echter ook genoeg delen te vinden waarmee je zonder problemen spijkers in een betonnen muur slaat.

Seat Ibiza 1.0 TSI

Op zich geen ramp, maar waar is het Spaans warmbloedige temperament? Werkelijk alles is grijs of zwart. Er zijn welgeteld vier items met kleur te vinden in het interieur van een Ibiza: de after-market Lifehammer, de knop voor de waarschuwingslampen, de tellernaalden en de knoppen voor de veiligheidsgordels. De rest is een grijstint uitgevoerd en van materialen gemaakt die eeuwig mee lijken te gaan. Lekker degelijk, maar niet bepaald fris, modern of modieus. Het is dus nogal saai in het interieur, de inzittenden zullen het gezellig moeten maken.

Connected
Mocht je dan ook nog saaie bijrijders hebben, dan is er gelukkig één element in het interieur wat wel voor kleur zorgt. Althans, als je de die als optie aanvinkt of voor de Ibiza Style Connect kiest die het infotainment systeem standaard aan boord heeft. Het hebben van een navi is in deze klasse verre van vanzelfsprekend en het systeem uit de Ibiza is ook nog eens helemaal bij de tijd. Het media systeem Navi heeft niet alleen een 6.5” touchscreen, maar ook Mirrorlink, Android Auto en Apple Carplay. Dat laatste systeem ziet er heel goed uit, maar werkt nog niet op alle fronten zoals iedereen het zou willen. Met een goede bluetooth connectie mogelijkheid (zit er ook op) kan je alles ook doen, maar het gelikte uiterlijk van Apple Carplay scoort ook punten.

Seat Ibiza 1.0 TSI

Rijden
De Ibiza is een prettige klant met een wat sportiever rijgedrag dan de concurrerende supermini’s. Met zijn vinger in de neus verslaat de Ibiza de Polo, Fabia en Corsa, maar in de Ford Fiesta is het nog leuker sturen. Qua stuurgevoel moet de Ibiza de Ford nog voor laten gaan, maar de besturing communiceert genoeg over wat er bij de voorwielen gaande is. De facelift van de Ibiza heeft een iets scherpere besturing, terwijl de aangepaste vering en demping het stuiterige van de vorige versie wegnemen.

Conclusie en prijzen
Voor € 12.950 staat een driedeurs Ibiza met atmosferische (en astmatische) 1.0 met 75 pk voor de deur, maar doorsparen is een betere optie. Voor 1000 euro komt de geteste 1.0 EcoTSI met 95 pk ook in beeld en dat blok is simpelweg een erg fijne metgezel om het Spaanse temperament nog een beetje waar te maken. Wel is het jammer dat in het interieur weinig van de Spaanse flair is terug te vinden, maar functioneel is het interieur wel. De Style Connect is er als driedeurs vanaf € 15.450, de 5-deurs kost 500 euro meer, de ST stationwagon kost 1000 euro meer. Filmpje!

NB: deze video is mede mogelijk gemaakt door LeasePlan, die op dit moment via V&D een actie hebben om een private leasecontract af te sluiten. Voor een vaste maandprijs kun je bij LeasePlan voor een 5-deurs SEAT Mii of SEAT Ibiza kiezen. Meer info HIER.46 reacties

Leuk klein autootje.
@martinus: hoezo klein autootje? Ja goed als je gezin uit meer dan 4 personen bestaat of je bmi is groter dan je schoenmaat,ja dan kom je tekort maar anders kan je prima mee uit de voeten.
@vvti: klein autootje als in: B-segmenter. Daar zit alleen een A onder, en ongeveer een heel alfabeth boven. Bovendien ook nog minder ruim dan de gemiddelde B-segmenter. Alleen VAG zelf al heeft met de Polo en Fabia twee ruimere aanbiedingen.
Niet dat je daar veel meer tekort komt; het is niet zomaar dat het B-segment erg goed verkoopt op het moment.
Daar ben ik dan weer heel enthousiast over – want mijn ruim 1,5 m langere auto kan wel wat extra parkeerruimte gebruiken.
Wordt dit blokje af fabriek ook afgeleverd met ‘speciale’ software?
@trustmeiamanengineer: Ha hahaha haha ha ha….
Oh wacht het was helemaal niet grappig.
@trustmeiamanengineer: Nee hoor, enkel het advies om iedere 320 kilometer even een litertje olie bij te vullen. Kleine moeite lijkt mij.
@ruzzz: ach, dat was voor mij niet vreemd met de FD3S die ik toen had. Eigenlijk na elke tankbeurt olie checken. Dus dan zou een TFSI wel wat zijn voor mij.
Niks mis mee hoor, maar het is allemaal wel erg saai. De Polo is ook niet spannend, maar ziet er van binnen toch stukken beter uit. Dit dash is op lager niveau dan alle concurrenten. Dat blijft een zwak punt van Seat.
@dutchdriftking: heb in beide gezeten en met name op het gebruik van hard plastic gelet. Dit is bij de polo exact hetzelfde. Niet hoogwaardiger.
@jeffreym3: afhankelijk welke Polo. Een BlueMotion heeft ook een kneiterhard dashboard, alhoewel stukken beter dan de Ibiza.
@gtwillem: hoe kom je aan die onware informatie? Ga er zelf eens in zitten.

Het ging in dit geval om een polo r-line. Voelt toch echt hetzelfde aan. Dan heb ik het over het dashboard en de deurbekleding. Achterin vind ik minder interessant. Ook leuk. Wil ik een polo met hetzelfde uitrustingspakket als een Ibiza FR Connect. Dan ben ik gemiddeld 6000 euro duurder uit!!

Naast de ibiza en de polo ook de ford fiesta bekeken. Als je hard plastic wilt zien moet je daar eens in gaat zitten.
@jeffreym3: ik heb in een Ibiza ST Ecomotive gezeten en een Cupra 1.4.

Daarnaast ook in diverse Polo BlueMotions en TSI Highline.

Ikzelf vond er wel een behoorlijk verschil in zitten tussen de Highline en BlueMotion. En die vond ik geslaagder dan de Seat. Maar daar kunnen de meningen over verschillen ;-).

Qua kosten heb je helemaal gelijk. Zeker als je ze gaat aankleden zijn de Polo’s behoorlijk prijzig. En in technisch opzicht heb je niet een veel mindere auto.
Van mij mag de volgende generatie snel komen. Dit ziet er verouderd uit
Slim van pon..
@nord: ofwel, leaseplan bank is onderdeel van Volkswagen, dat maakt autoblog officieel tot loopjongen.

Triest maar waar
@nord: Daarom zijn er bij Leaseplan ook zo weinig andere merken vertegenwoordigd. En als ze er zijn, zijn ze duurder dan hun VAG-equivalent…
Gewoon niet aan private lease beginnen, als je zelf niet kapitaalkrachtig genoeg bent om een Seat Ibiza te kopen dan is een wurgcontract van 5 jaar ook geen goed idee. Een leuke jonge occasion met een (kleine lening) is dan in veruit meeste gevallen een veel beter plan.
@ruzzz: idd je betaald je blauw voor een auto die je eigenlijk niet bezit.
@ruzzz: Gelul. Heb zelf deze auto met private lease(wel andere versie, de FR met alle opties). Ben maar 300 in de maand kwijt voor 3 jaar. Daar zit letterlijk alles bij in. Veel goedkoper dan een auto nieuw kopen.
@baklava: Bijna 11.000 euro om 3 jaar in een Seat Ibiza te mogen rijden vind ik geen enorm goede deal. En dan heb jij nog een relatief voordelig pakket gevonden blijkbaar, want voor die prijs +looptijd is hij niet eens samen te stellen bij LeasePlan.
@ruzzz: Klopt. Idd niet bij Leaseplan, gewoon via de dealer zelf geregeld. Had er nog een op voorraad en wilde er van af, dus vandaar dat lage maandbedrag. Wat ik gewoon prettig vind is dat je een nieuwe auto rijdt, met alle luxe die ik nodig acht(alle opties behalve stoelverwarming), geen wegenbelasting, geen verzekering, geen afschrijving en vooral geen gezeik met onderhoud. Het kan prima uit, mits je maar gewoon goed zoekt. En vooral zorgen dat je een leasemaatschappij hebt die geen BKR registratie noteert.

Ieder zijn meug uiteraard en ik snap dat sommige mensen het niks vinden, maar het was of 22.000 neerleggen voor een auto(wat ik simpelweg niet heb) of gewoon 300 in de maand neerleggen, wat ik makkelijk kan missen. Terwijl ik juist heel zuinig ben met wat ik uitgeef(nooit iets uitgeven, wat je niet hebt).
@baklava: “geen wegenbelasting, geen verzekering, geen afschrijving en vooral geen gezeik met onderhoud”..?! Lul toch niet zo slap, dat betaal je allemaal wél, zit gewoon allemaal in die 300 euro per maand verwerkt. Feit is dat je nu 5 jaar vast zit aan een contract waar je niet onderuit kunt en waar nog de nodige verrassingen in zitten in termen van verborgen kosten. Als je de moeite had genomen om echt alle voorwaarden goed te lezen dan had je er nooit voor gekozen. bijvoorbeeld: regulier onderhoud is inbegrepen, maar alles wat daar buiten valt niet.
@baklava: 300 euro in de maand voor een dergelijke auto vind ik veel…
@e1000bmw523i: Voor de basis versie zou ik dat ook teveel vinden ja. Voor de meest luxe versie vind ik dat niet. Liever een luxe ibiza dan een kale leon.
Leuke auto, mits goed uitgevoerd; deze is rete saai.
@smoked: Sorry maar ik kan me echt geen leuke seat bedenken.
De achterkant ziet er inmiddels wel verouderd uit. Ik vind de Skoda Fabia eigenlijk sowieso een leukere auto. Een kleurtje zou hem een stuk beter staan dan grijs (net zoals de Fabia).

Verder ben ik te ouderwets en word ik niet echt blij van een kleine driecilinder met turbo. Dan liever een iets grotere atmosferische viercilinder.
Een ibiza met het schermpje van de leon erin…
Maar wat een saai en lullig schraaphok zeg, in deze kleur en met die afzichtelijke plastic plaat als dashboard.
Doe mij de diesel maar :)
Naja nieuw, het verschil ga je echt niet zien met de 2008 versie.
Zou eerder voor de Mazda 2 of Opel Corsa 1.0 Turbo gaan.
Wordt hoog tijd voor een nieuwe Ibiza! Vind de oude mooier dan deze atm.
Zie ik daar een VW AG ECU? Zou daar ook speciale software opstaan? :)
Flauwe auto voor flauw volk ..

Mensen die kiezen voor deze auto gun ik gewoon een leasecontract ..
Een auto die alleen leuk is in FR uitvoering.
Ik word een beetje treurig van deze generatie Ibiza. Aan alles zie je dat ie vooral goedkoper moet zijn dan de Polo, maar niet leuker. Dat ze niet even €100 hebben gestoken om de wegligging iets levendiger te maken. Dat het dashboard uit goedkope en knetterharde materialen is opgetrokken, maakt niet zo veel uit: het is een goedkoop autootje. Maar het kost toch niets extra om het er leuker uit te laten zien? Dit geldt overigens ook voor de Seat Leon.

Skoda is al de budget VW, maar waar Skoda een soort ‘Volvo-Light’ is, is Seat een soort saaie ‘Fiat’ light. Zonder de charme.

Ik blijf knap vinden dat Seat zijn normale producten weet te verkopen. Een vergelijkbare Fiat, Ford, Kia, Hyundai, Citroen, Opel, Renault, Nissan, Mazda, Peugeot of Toyota zal altijd mijn voorkeur hebben.
@gtwillem: volledig mee eens, vraag jezelf eens af, welk merk zou je niet missen? Antwoord: SEAT. Gewoon meh in alles met als toppunt(dieptepunt) een AUDI A4 van een generatie terug verkopen.
@gtwillem: de style connect is dan ook redelijk saai. Jammer dat Autoblog niet in een FR connect heeft gereden, die ademt dat Spaanse temperament wel door en door. Zeker met een redline pakket waarin rode gordels, rode luchtroosters en rode stiksels zijn verwerkt. In het artikel wordt de auto nu weggezet als saai en worden een polo en fabia opgehemeld maar mijn inziens is dat redelijk onterecht. Zeker als je nagaat dat het FR pakket je maar 1000 euro meer kost tov een Style connect.
Heb zelf een FR versie. Heerlijke auto. Verveelt geen moment.
Wat een gedrocht is deze Ibiza toch die achterkant zo saai en de voorkant is net de bril van dame Edna. Jammer, Terwijl ik de Leon echt prachtig vind en ook graag op Ibiza kom ;-)
Joehoe het is VAG, alles wat fout kan gaan aan een auto, zal fout gaan
Echt, je ziet dat wouter het er moeilijk heeft mee heeft om wat positiefs over deze auto te zeggen. Het is een auto en daar is ook alles mee gezegd. Ik vind een DACIA zelfs meer hebben dan dit.
we hebben dezelfde auto, alleen in het rood en een FR type,
dat ding rijd goed er is niks mis mee. en de Fr type ziet er beter uit als wat hierop de foto staat.

ik ben het eens met baklava, deze auto verveelt niet.


iedereen kan zeggen wat ze willen, VAG motoren blijven wel rijden…..
@panlat: ja en andere motoren niet? :’)
Scherm a la ‘steel me aub’.

Vanaf de introductie (2008?) vond ik het al helemaal niks. Rare lijnen, goedkoop ogend interieur en lelijke achterkant. Na de facelift iets beter geworden maar deze 2e facelift voegt weinig toe. Ik heb met veel plezier in de vorige Leon gereden en vond de Ibiza van toen ook leuk (vooral als FR) maar hiermee heeft Seat het flink verpest.
Heb zelf ook een ibiza 6j ! En ben hier heel erg tevreden over een hele ruime auto voor niet al teveel geld ! Als je kijkt dat die het platform deelt net de polo en Audi a1 en de Fabia is dit toch wel de grootste !! Ik vind het een top auto

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).