Seat Leon – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 51 Reacties

De tweede generatie Leon moest in 2005 de succesvolle eerste generatie opvolgen. Het recept was hetzelfde: op basis van het platform van de Golf werd een sportievere variant gemaakt. De styling die was echter wel heel anders, het behoudende van generatie 1 moest wijken voor Spaans temperament.

Het interieur was altijd de achilleshiel van de Leon, zelfs nadat bij de facelift in 2009 betere materialen werden gebruikt. Gelukkig zijn er diverse andere redenen om wél voor een Leon te kiezen. Niet alleen de styling is spannender dan zijn Duitse evenknie, ook zijn er relatief veel snellere Leons gebouwd. Tussen het aanbod van occasions zijn dus veel rappe Leons te vinden voor de sportievelingen onder jullie.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn bijna 800 tweedehands exemplaren van deze generatie Seat Leon te vinden.
 • Ruim 60% heeft een benzinemotor
 • Slechts 6% heeft een automatische versnellingsbak (DSG)
 • Bijna 7% heeft meer dan 200 pk, bijna een kwart heeft meer dan 150 pk
 • 25% heeft een navigatiesysteem
 • Stoelverwarming, xenon verlichting en ledern bekleding zijn exotischer
 • Prijzen beginnen bij 5.000 euro

Pluspunten

 • Ruim interieur
 • Spannendere styling dan concerngenoot Golf
 • Ruim aanbod aan sterkere motoren

Aandachtspunten

 • Lekkende deurrubbers
 • Atmosferische 1.4 met 85 pk is ondergemotoriseerd
 • Leon Cupra 310 gaf veel problemen/ haalt vermogen niet
 • Bobines van de benzinemotoren gaan geregeld stuk
 • 2.0 diesels kunnen last hebben van een inwendig lekkende koppakking, waardoor er bijvoorbeeld koelvloeistof of brandstof in de olie terechtkomt. Bij stijgend oliepeil direct alarm slaan
 • Dualmass vliegwiel (1.8 en 20. TSI) gaat vaak stuk, is te vervangen door een massief vliegwiel
 • Distributieriem vervangen 4 jaar of 100.000 km
 • ABS/ESP: waarschuwingslamp moet uit zijn, maar aan gaan als je die uitzet
 • De homokineten in de aandrijfassen kunnen lawaai maken, maar gaan dan nog niet direct stuk
 • TFSI kettingspanners: 1.2 TSI MY2010, 2.0 TFSI allemaal, 1.4 TSI BMY
 • Olieverbruik 2.0 TFSI motoren: nieuwe zuigerveren zou probleem verhelpen, maar dat is zo duur dat het goedkoper is om er af en toe olie bij te gooien
 • 2.0 TDI 170 pk Pompeduse: injectoren Siemens en roetfilter. Liever een met commonrail (na pakweg 2009)

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!51 reacties

Spaanse temperament waar ken ik dat toch van haha. (blooper tape)
@Wouter: graag eens een E46 aankoopadvies blijft een leuke auto al zeg ik het zelf.
@3246cm252kw: http://www.autoblog.nl/archive/2011/09/04/bmw-3-serie-e46-overzicht-en-aankooptips
@bofkont: ik dacht al dat het er wel geweest was. Schaam…. In ieder geval hartelijk dank! Respect.
Heb het altijd mooie auto’s gevonden, in mijn woonplaats staat trouwens een 310 te koop… Kwaadaardig beestje…
Is ‘PK’ anders dan ‘HP’? (audio: 310 PK, ondertiteling: 306 HP)
@volvov70: Uitgaande van BHP (break horse power) wel, al scheelt het niet veel.
1 BHP is 1,01 PK.

BHP is het motorvermogen dat beschikbaar is, zonder verlies van transmissie e.d. Aan het wiel zal dit dus wat lager zijn omdat transmissie niet 100% rendabel is.
De 1.9 diesels zijn goed. Heb wel eens bij de 2.0 diesel van een kapotte turbo gehoord bij de 2 ton.
@littledevil9: + lekke/gescheurde koppen, vooral de eerste series zijn een drama van de 2.0 TDI.
Tjaa VAG…
hmmm, die blauwe, Michelin voor en Conti achter….
@TDI-goeroe: echt wereldschokkend hoor…
Ik heb alleen ervaring met de 102 pk sterke 1.6 en die zou ik ook links laten liggen. De versnellingsbakverhoudingen zijn echt idioot kort; met 120km/h in de vijfde versnelling draait dat blokje 4000 tpm. Het is niet echt storend qua geluid, maar je komt geenszins in de buurt van het verbruik dat je verwacht van iets met 100 pk….
@EJS: Het is overigens verder wel een fijne bak, stuurt fijn, alles werkt logisch, is met de pinken te bedienen en als je een bocht te hard in duikt krijg je onderstuur.. Precies wat de meeste mensen willen in hun daily drive volgens mij :)
Mooie wagen hoor. Handig artikel
Misselijke auto met een nog erger dashboard.
Prima tevreden ermee! :)
Eerst als lease rijder een 1.9 TDI gehad uit 2008.
Nu sinds bijna een jaar prive een 1.6 TDI uit 2010.
Wat heet “ondergemotoriseerd” in dit verband precies? De 1,4 haalt dacht ik 160km/u (op de teller) en je komt bij het stoplicht wel weg (stoplichtsprintjes trekken is wat anders). Heb je hier bovenmatige slijtage?
He? Wouter zit/zat toch in Detroit?

;)
@Joost1990_2: Video is eerder opgenomen
@MAB: Ik val van mijn stoel van verbazing.
@Joost1990_2: geloof me er zijn genoeg stomme mensen die dat niet snappen, sorry dat ik je daar voor heb aangezien;)
Een collega heeft de Leon Cupra 310 Limited Edition waarvan er maar honderd stuks geleverd zijn. Brute wagen waar hij tot nu toe altijd veel plezier mee beleefd heeft.
Zeer fijne auto, heb zelf een jaar een 2007 Seat Leon 2.0 TDI 140PK gehad en daarna nog anderhalf jaar een 2.0 TDI 170PK FR. Met pijn en moeite afscheid van moeten nemen, maar ik was er zeer tevreden over!

Nog een aantal pluspunten vond ik dat het een zeer sportieve wegligging heeft (vooral de FR), sportieve en goed zittende kuipstoelen (ook voor lange afstand). Met de 2.0TDI FR ben ik ook nog op wintersport geweest en met 350nm koppel heeft het voldoende trekvermogen (ook beladen). De audio installatie is ook niet verkeerd voor de standaard uitvoering.

Minpunten waren toch wel het interieur (al begon het wel te wennen), geluidsoverlast (slechtere isolatie), veel storingen met de achterlichten die kapot gaan. Ook vond ik de ruimte voor de personen achterin niet groot, laat staan de kofferbak. Wel moet ik zeggen dat de auto goed geschikt is voor langere personen (ik ben zelf 1.96m).

Ik heb ooit nog eens foto’s van de FR op AJ gezet. http://www.autojunk.nl/2011/12/seat-leon-2-0-tdi-fr
@roberto: Strakke foto’s! :)
@MartijnGizmo: Dankje, foto’s zijn gemaakt door Ansho Bijlmakers. Misschien weleens de moeite om op zijn website te kijken http://www.ansho.nl
Ik heb 2 jaar en 90.000km met een 1.9 TDI rondgereden zonder een probleem.

op 75.000km laten tunen, heb daar dik spijt van gehad want de tuner heeft er teveel koppel op een bepaald toerental gezet en door er vlot mee te rijden is het vliegwiel kapot gegaan.

Uiteindelijk vervangen door een OEM vliegwiel en Sachs koppeling en nog even blij mee rondgebold.


+- 50 rondjes op de ‘ring mee gereden en de voorste blokken waren er pas na 60k door en de achterste na 90k.
Wat is dat toch met die groene platen elke keer in die video’s? Als je je occasion dan toch adverteerd op autoblog zet hem dan voor die paar uurtjes op naam.Staat wat beter, en kijken is kopen is mij altijd geleerd.
@sydney: Betaal jij de auto’s?
@BmwMPower:Nee, al moet ik zeggen dat die bijtelling wel als zodanig aanvoelt.
@sydney: Volgens mij adverteert het bedrijf niet (misschien een beetje sluik reclame), maar leent het bedrijf een auto uit aan Autoblog zodat zij er een video van kunnen maken. Daarom ook veel gangbare modellen omdat die veel als 2e hands worden gekocht.
@woot: En toch geeft die dealer die auto op groene platen mee.
€ 9,70 op een deel 1B bezuinigen? Ik kan dat echt niet begrijpen.
@sydney: En vergeet het werk niet, en weer een extra eigenaar erbij in de loop van tijd. Is allemaal niet goed voor de waarde, en wat maakt het uit? Geel of groen, is toch niet zo erg?
@woot: ja, die vijf minuten achter de computer gaan echt het verschil maken, sorry die twee keer vijf minuten want je vrijwaard die auto ook nog dezelfde dag.Je hoeft dat natuurlijk niet met al je occasions te doen hé?
Je occasion adverteren met de groene platen er nog op ,en of dat op autotrack,autoblog of een huis aan huisblad is maakt niets uit.Het staat gewoon slordig en dat kan doorslaggevend zijn.
Een goede foto/video is in sales essentieel.
@sydney: Ik durf er vergif op in te nemen dat de auto niet met groene platen op de site geadverteerd wordt. Ik werk zelf ook bij een autodealer en het is gewoon handiger om er even groene platen op te doen, voor zoals elk ritje die er met een aangeboden auto gemaakt wordt. Neem dat nou maar van mij aan.
@woot: En neem jij maar van mij aan dat in de dealerorganisatie waar ik werk dat het ondenkbaar is dat een auto zo word meegegeven voor een filmpje op in dit geval AB.
En terecht.
@sydney: Zoek jij maar een verzekeraar die elke maand voor 1 dag een auto wil verzekeren.
@civicfk3: Die hoef ik niet te zoeken.Elke auto die in de bdrijfsvoorraad staat en op eigen naam gezet word is automatisch verzekerd via de garagepolis.
Stof ‘andere’.
Die informatie had ik wel kunnen missen.
Ik zou het trouwens liever ‘zwart’ noemen.
Als ik het lijstje aandachtspunten zo zie, wordt de i30 van een vorige keer opeens een pak aantrekkelijker. Jammer alleen dat daar geen potente motoren in geleverd zijn.
Ik heb de 1.8TSi nog gehad van bj 2010. Nieuw gekocht en gechipped tot 230pk. Prachtige wagen was dat. Maar heeft moeten plaats maken voor een Golf van de firma.
Ik heb de 1.6 tdi ecomotive meegehad op vakantie, fijne auto, lekker veel luxe ook met climatecontrol en mooie navi. Vond het een fijne reiswagen en lekker sportief in de bergen. Helaas waren de bakverhoudingen wel bedroefend!
Nog een beste bak aan aandachtspunten en veel dure aandachtspunten.
Heb jarenlang probleemloos in een 1.9 TDI gereden. In krap 3 jaar tijd bijna 100.000 km mee gereden en er echt nooit wat mee gehad, op 1 lampje rechtsachter vervangen na. Ik vond de stoelen geweldig zitten en inderdaad een ruim interieur. Zonder klachten met zijn vijven regelmatig weekendjes weg mee geweest.
Leon is wel, net zoals veel andere VAG-producten, diefstalgevoelig. Zeker de Cupra’s werden bij bosjes gestolen. Over de 310 versie veel klachten gelezen over de beroerde tuning door Abt. Velen hebben hem bij JD opnieuw laten chippen. Ook het Seat Media systeem (Seat’s versie van de RNS 510) is gevoelig voor diefstal: het kent geen enkele beveiliging, code of wat dan ook.
Als je er 1 neemt met “sportonderstel” zorg er dan wel dat je voor fysiotherapie verzekerd bent. Want wat is dat een ruggenbreker zeg.
Was een tijdje van plan mijn golf 4 te verkopen en een dergelijke Leon te kopen. Mooie auto’s, alleen heb ik een ideale motor met een zesbak die je niet zo snel vind in een Leon 1.9 TDI. Ik blijf van de rest van de motoren af, de 1.9 blokken zijn wat betrouwbaarder en ik ken ze inmiddels wat beter. Zit er nog steeds over na te denken om na de Golf een Leon te halen.
@GTR: 1.9 TDI is al soepel genoeg maar laat zich makkelijk tunen tot 140 pk. Bij de 2.0 TDI moet je de BKD motoren vermijden. En zoals hierboven gezegd, zonder sportonderstel ligt de auto al prima op de weg, sportonderstel maakt de auto wel erg hard.
Tip: zoek er een met Bluetooth module (die hebben een groot rechthoekig display inhet dashboard), handig voor de telefoon en je kan dan zelf wat dingen instellen.
@danmar: Inderdaad! De BKD is een no-go.
Echte larie van die distributieriem… waar halen jullie toch die info?? Check de WP handleidingen. Of Elsapro!
De standaard abt-software van de cupra 310-Ltd was inderdaad bagger: ±285pk en regelmatig inhouden bij 5000rpm. Abt en PON weigerden (konden?) het destijds niet fatsoenlijk oplossen.

Gelukkig werkt de software van andere tuners wel (of zelfs nog beter..) en daar rij ik dus al drie jaar mee rond.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).