Inmiddels is de Octavia ruim twintig jaar op de markt, een auto die niet uit het straatbeeld meer weg te denken is. Ondertussen is de derde generatie onlangs gefacelift (2017), maar de auto is al sinds 2013 op de markt. Deze Skoda heeft het silhouet van een sedan, maar is stiekem een hatchback. Dat betekent dat de achterruit openklapt bij het openen van de achterklep. Makkelijker inladen dus. Naast de hatchback is er ook een Octavia Combi. Voor de beeldvorming: de auto wordt gepositioneerd als tegenhanger voor bijvoorbeeld een Golf Variant of Ford Focus, maar biedt stiekem bijna de ruimte van een Passat of Mondeo.
De huidige Octavia werd vroeg in 2017 van een facelift voorzien, deze is het makkelijkst te herkennen aan de gescheiden koplampunits. Motorisch gezien is er keuze uit benzinemotoren variërend van 86 tot 245 pk. De diesels zijn beschikbaar van 90 tot 184 pk.
Aanbod op AutoTrack
Er staan momenteel ruim 800 Octavia’s van dit type te koop, waarbij de verdeling benzine / diesel ongeveer 40/60 is. Ongeveer 25% is voorzien van een automaat en ruim 80% is een Combi, de sedan is dus een stuk schaarser. Zoek je een RS dan heb je de keuze uit ongeveer 20 auto’s. Prijzen variëren van €9.000 tot €50.000.
Pluspunten
- Degelijk
- Value for money
- Comfortabel
- Betrouwbaar
Aandachtspunten
De Octavia is een auto die over het algemeen goed scoort in betrouwbaarheidsonderzoeken en klanttevredenheidsonderzoeken. Er zijn echter veel verschillende varianten op de markt en bovendien zijn er behoorlijk wat Octavia’s verkocht. Er is dus altijd wel iemand die een probleem gehad heeft. De meest voorkomende zaken hebben we hieronder verzameld.
Aandrijflijn
- De DSG versnellingsbak met 7 versnellingen heeft in Rusland en China een garantie-uitbreiding gekregen. Dit naar aanleiding van problemen. Dezelfde DSG’s worden ook in Europa geleverd maar hiervoor is voor zover bekend nog geen garantie-uitbreiding of recall doorgevoerd. Probeer wat filerijden te simuleren of rijdt een stukje door een drukke stad. De bak moet vlot en soepel reageren en de koppeling mag niet slippen. De DSG met zes versnellingen zou minder problemen moeten geven, maar is ook niet vrij van spookverhalen op het internet. Houd wel in het achterhoofd: er rijden héél veel mensen probleemloos rond met DSG’s. Tegelijkertijd zijn er bedrijven die kunnen bestaan van alleen het vervangen / reviseren van DSG’s, dus de problemen zijn er wel degelijk.
- De 1.2 en 1.4 TSI hebben een distributieriem, die moet op tijd (elke vier jaar) vervangen worden om problemen met de motoren te voorkomen. Het is wijs om ook direct de waterpomp te vervangen.
- Vacuümslang benzinemotoren zijn gevoelig, knikken soms en daardoor levert de motor geen vermogen meer. Simpele, goedkope fix.
- 1.2 TSI loopt op drie cilinders bij belasting betekent waarschijnlijk dat één van de bougiekabels vervangen moet worden.
- 1.2 TSI met motorstoring heeft vaak te maken met defecte temperatuursensor. Goed checken of de motor dan geen hitteproblemen (en dus mogelijk interne schade) heeft gehad.
- 1.8 TSI gebruikt bij hoge kilometerstanden vaak wat meer olie.
- 1.6 TDI heeft soms last van afbrekende schoepen van de waterpomp, waardoor koelingsproblemen kunnen ontstaan.
Interieur
- De Octavia werd vaak als gezinsauto gekocht, met bijbehorende kleine slopers op de achterbank. Check dus ook achtering de bekleding goed op vlekken / beschadigingen.
Exterieur
- De Octavia verzamelt soms wat water in de voordeuren als de gootjes verstopt raken. Check dus goed dat alle waterafvoerkanaaltjes schoon blijven.
Elektronica
- Als de pook van een DSG-bak niet meer uit de P-stand wil is dat meestal te wijten aan een storing bij de remlichten. Dit is eenvoudig te verhelpen.
- Er zijn wat meldingen van vastlopende navigatiesystemen.
Bekijk hier het aanbod van de Skoda Octavia op AutoTrack.
36 reacties
Dus gewoon goed onderhouden en dan valt het wel mee. Oliezuipen is VAG dingetje aan het worden.
In het lijstje komt me alleen de waterpomp van de 1.6 tdi bekend voor.
Gelukkig zit ik zelf nooit achterin.
Mijn ervaringen zijn prima auto, de DSG hapert zo nu en dan eens bij het optrekken. Dit heb ik met de Octavia II ook gehad (Was ook een DSG). Teken dat de koppelingsplaten aan vervanging toe kunnen zijn.
Verder zijn de standaard stoelen van slechte kwaliteit. Ik ervaar er lichamelijke klachten door (tintelingen rechterbeen) Dus zoek er een Octavia met tenminste sportspoelen of de luxe lederen en elektrisch verstelbare stoelen.
Ten slotte zijn de schokdempers snel droog waardoor ze gaan kraken bij elke drempel. (Heb de auto nu 3,5 jaar, ze worden voor de 2de keer gesmeerd)
Voor de rest geen problemen ondervonden, gewoon bang for buck!
Schokdempers smeren???
Waar gaat dat naartoe, anders moet VAG gewoon terug smeernippels op het onderstel monteren, zoals 50 jaar geleden…
Of hebben jullie een regeling dat je nooit de demo-auto van de video beoordelen?
Ik vind dit nog best wel een ernstig lijstje. Het komt er op neer dat onderhoud veelvuldig is, de auto slecht tegen hogere km standen kan en bovenal dat het gewoon een hele grote gok is of de auto goed is als je een dsg bak hebt.
Standaard VAG groep probleem!
Het was aan heat59 gericht, maar kan de reactie niet aanpassen.