Skoda Superb 2020 PHEV – rijtest en video

Auteur: , 30 Reacties

Een facelift met nieuwe LED’s is niet het grootste nieuws, dat is de komst van een plug-in hybride. Te laat voor Nederland of is er nog markt voor?

Skoda Superb Sportline iV 2020


Dit is de eerste plug-in hybride van Skoda en daar zijn Tsjechen best trots op, terwijl wij waarschijnlijk allemaal denken aan concerngenoten Audi en Volkswagen die dezelfde technologie al jaren aanbieden. Ons wegennet werd immers overspoeld met GTE’s en e-trons met lage bijtelling.

Echter in 2020 moeten alle autofabrikanten in Europa aan strengere CO2 eisen gaan voldoen. De regels zijn vrij ingewikkeld, maar in de basis moeten fabrikanten een gemiddelde uitstoot van 95 gram CO2 per kilometer halen. Dat gemiddelde wordt berekend over alle auto’s die ze in Europa verkopen met wat supercredits voor geëlektrificeerde auto’s.
Die 95 gram halen vrijwel geen auto’s met een verbrandingsmotor, vooral niet als ze iets groter zijn. De Toyota Prius, Volkswagen Polo BlueMotion, Skoda Citigo etc halen het wel, maar de rest van het wagenpark moet PHEV of volledig elektrisch worden om onder de 95 gram te komen. Vandaar dat er de komende tijd nog veel plug-in hybrids (en volledig elektrische auto’s) op de markt gaan komen.

Skoda Superb Sportline iV 2020

Het valt natuurlijk te bezien hoeveel vraag er is naar de PHEV’s. In Nederland is er geen bijtellingsvoordeel meer te halen, maar in Duitsland bijvoorbeeld wel. Bovendien zetten veel bedrijven in op auto’s met een lage CO2-uitstoot, dus misschien moet je van de baas alsnog aan de PHEV.

De Superb iV

Voor diegenen die bekend zijn met de Passat GTE biedt de aandrijflijn geen verrassingen. Onder de motorkap ligt de 156 pk en 250 Nm sterke 1.4 en die wordt gecombineerd met een 85 kW (115 pk) en 330 Nm sterke elektromotor. Een lithium-ion batterij met een capaciteit van 37 Ah en een energie-inhoud van 13 kWh is vóór de achteras in de wagenvloer geïntegreerd. De Superb is een erg ruime jongen, dus van die accu heb je nauwelijks last. Alleen de benzinetank moest capaciteit inleveren en is nog maar 50 liter groot. Het zou genoeg moeten zijn voor een totale actieradius op 850 kilometer, mits je beschikt over een fluwelen voetje.

Skoda Superb Sportline iV 2020

Volledig elektrisch rijden kan natuurlijk ook, volgens de wat reëlere WLTP norm moet de Superb iV 55 kilometer op een acculading kunnen halen. Laden gaat via een stopcontact met maximaal 2,3 kW of via een laadpaal met maximaal 3,6 kW, het duurt dan respectievelijk 5 en 3,5 uur voor de accu weer helemaal vol is.

Helaas mag je alle pk’s en newtonmeters aan koppel niet zomaar bij elkaar optellen, ze pieken niet op hetzelfde moment. Vandaar dat de SUPERB iV een systeemvermogen heeft van 160 kW/218 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. Nog steeds niet slecht overigens, de Superb haalt er een topsnelheid van 224 km/u mee. De sprint naar de 100 duurt 7,7 seconden.

Drie koppelingen

Net zoals alle tot nu toe leverbare plug-in hybrids heeft de Superb iV een automatische versnellingsbak, in dit geval de binnen het Volkswagen concern bekende DSG-bak. DSG staat voor Direkt Schalt Getriebe, en het is een bak die normaal gesproken twee koppelingen heeft. Eentje voor de even versnellingen en eentje voor de oneven versnellingen. Zodra de DSG-automaat van versnelling moet wisselen, schakelt hij in een fractie van een seconde tussen beide koppelingen. Voor de Superb IV wordt er echter gebruik gemaakt van de DQ400e-transmissie die nog een derde koppeling heeft.

De derde koppeling verbindt de verbrandingsmotor met de elektromotor. Maar wanneer de SUPERB iV in de volledig elektrische stand rijdt, is de koppeling óntkoppeld.

Veel comfort en bizar veel ruimte

Ruimte is het USP (unique selling point) van de Superb. Zelfs met mijn 1,94 meter lange lijf met relatief lange benen hoef ik de stoel niet in de achterste stand te zetten. Al zou ik dat wel doen, dan blijft er voor de achterpassagiers nog steeds briljant veel ruimte voor. De kofferbak: ook achterlijk groot met 660 liter als de bank omhoog is en 1950 liter als die naar beneden wordt geklapt.

De geteste Superb iV zag er in het rood en in de SPORTLINE trim heldhaftig uit, maar ook dan blinkt de Superb vooral uit in comfort. Het is waarschijnlijk geen auto die je eens lekker over de kling gaat jagen op een dijkweg, de Superb kan het wel, maar tot zijn recht komt die dan niet. Met het adaptieve onderstel (optioneel) in comfort baadt je niet alleen in ruimte, maar verwent de Superb je ook met een heerlijk zacht en deinend onderstel.

De Superb facelift

Dat er nu een plug-in hybride versie leverbaar is, is niet het enige nieuws, de Superb heeft ook nog een facelift gekregen. Zoals altijd omvat een facelift meer LED’s en in dit geval weten ze te melden dat de Superb de eerste ŠKODA is die leverbaar is met Full LED Matrix-koplampen. Deze maken het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden. Reguliere LED-verlichting is standaard, de lichtunits liggen ook vlakker en zelfs de nieuw gestylde mistlampen maken gebruik van LED-technologie. Aan de achterzijde zijn er uiteraard ook LED-lichtunits op, ze worden verbonden door chromen strip met daarboven de naam ŠKODA in letters uitgeschreven. Met de optionele ambient lighting wordt de merknaam bij geopende deuren ook op de grond geprojecteerd.

Ook dynamische richtingaanwijzers achter zijn nu leverbaar en dat geldt tevens voor geavanceerde assistentiesystemen als Predictive Cruise Control, Side Assist, Emergency Assist en Front Assist met Predictive Pedestrian Protection.

Conclusie en prijzen

Door de belastingen wordt de diesel voor Nederland steeds minder relevant, maar weet dat de Superb met een totaal nieuwe generatie dieselmotoren leverbaar is. Voor de nieuwe Superb zijn in totaal zeven motoren en tien verschillende motor-transmissiecombinaties beschikbaar. Daarnaast is er keus uit drie onderstelvarianten. Vierwielaandrijving is standaard voor de modellen met de krachtigste benzinemotor. Afhankelijk van de gekozen motor is de SUPERB standaard of optioneel uitgerust met de automatische zeventraps DSG-transmissie.

Skoda Superb Sportline iV 2020

Prijzen van de ŠKODA SUPERB iV beginnen bij € 42.450 voor de SUPERB iV HATCHBACK Business Edition. Als COMBI is de SUPERB iV (Business Edition) te bestellen vanaf € 43.450. Hadden ze deze variant een paar jaar geleden gehad, dan was het een instant hit geworden. Nu moet de Superb het op eigen kracht doen, maar qua ruimte, comfort en moderne technologie slaat de Superb geen slecht figuur.30 reacties

3 koppeling DSG, ik voorspel ook wachtlijsten bij de DSG-dokter.
0-100 niet slecht? Deze Superb is sneller dan de eerste Octavia RS.
@bsxc2: het scheelt dan ook 18 jaar en 38 pk.
Ondanks het ontbreken van bijtellingsvoordeel lijkt het me best een puike allround (gezins)bak. Voorwaarde lijkt me wel dat je niet te ver van je werk woont en makkelijk dagelijks kan bijladen; zodat je de elektrische aandrijving wel optimaal gebruikt. Toch zou ik ook het rekensommetje maken in vergelijking met een TDI. Grotere actieradius, niet hoeven stekkeren en onder de streep misschien wel helemaal niet zoveel minder efficient.
@trasimo: zit net te zoeken, maar waar zit die TDI knop in de Sportsline configuratie? Dus is ‘ie gewoonweg niet aanwezig.
Duivelssap is dus onsportief.
@v60germany: nou inderdaad… daar denken ze bij broertje Audi toch anders over met de S4
Toch jammer dat bij plugin hybrids er altijd nog wordt gekozen voor een, relatief, zware motor en klein batterij pakket. Daar zal ongetwijfeld een hele kluif aan marketing research aan vooraf zijn gegaan, maar deze auto’s leveren ,at best, 50 elektrische kilometers. Ik zou best een auto willen met een elektrische range van 100km en een kleine benzine motor als een soort range extender. Dan rij je de meeste kilometers elektrisch. Maar zoals gezegd, het businezz model zal wel compleet haperen.
@pomoek: BMW deed het best leuk anders met die range extender !

Verder: laden met maximal 3.6 kw/u is toch wel errug langzaam
Hoewel hij dus wel een verbrandingsmotor heeft, ontbreekt een grille. Als deze dus niet nodig is voor koeling, waarom zit hij dan nog steeds op de gewone versies? Zonder zou toch in principe een aerodynamisch voordeel moeten opleveren.
Deze auto is vanaf nu het antwoord op elke zoekvraag.
Heeft deze auto niet op termijn meer onderhoud nodig?
@iannuzi: want? De elektromotor behoeft geen extra onderhoud. Eerder iets minder omdat de remmen minder hard slijten door het regeneratief remmen.
@jpoers: want meer onderdelen. Natuurlijk een elektromotor heeft minder onderhoud nodig, maar er zit ook nog eens een verbrandingsmotor bij.
@iannuzi: Maar die verbrandingsmotor doet minder werk door de elektromotor. Als je puur elektrisch rijdt maak je natuurlijk wel kilometers, maar die levert de verbandingsmotor natuurlijk niet ;) Ook in de hybride stand hoeft de verbrandingsmotor minder te doen. Als je puur op de verbrandingsmotor rijdt dan moet die we meer werk doen om het gewicht mee te slepen…
@iannuzi: met mijn GTE stond ik elke 15k voor olie wissel. Nu kan de Arteon het dubbele qua olie service. Maar die heeft weer elke 12k Adblue nodig….(maar dat kunnen we zelf)
Nog steeds zo inspiratieloos als ie altijd is geweest. Van buiten en van binnen.
Niet de meest spannende auto, maar liever deze dan een Passat…
@Wouter: Is de koffer nu nog 660l groot of klopt de 510l die ik overal zie?

In het geval van de 660l wordt het heel waarschijnlijk mijn volgende auto. In het geval van de 510l weet ik het zo nog niet…
@tjorque: het accupakket slikt helaas 150 liter op. Dus 510 ipv 660.
@bernoulli: Komt neer op de dubbele bodem die er niet meer is. Vlakke bodem gelijk met de drempel nu, dus nog steeds ruim en handig.
Veel uitleg over regeltjes maar weinig over hoe het dan rijdt? Deze week ook een testrit gedaan met de Superb iV. Remmen waren beangstigend underpowered, de aanslag was lang (oke, regenereren enzo), maar als je dan doordrukte gebeurde er nog te weinig. Het gewicht van meer dan 2200 kg zal er ook alvast niet bij helpen. De elektromotor kon voldoende kracht leveren voor snelheden tot 50 km/u maar daarboven was het toch echt wel nipt. Als de batterij dan eenmaal leeg was moest de 1.4 serieus aan het werk om het gewicht in beweging te brengen. Het verbruik tijdens de testrit (100 km / allerlei wegen) was dan ook 6,2 liter / 100 km.
De sport stand leek me nog fijn, tot het begon te miezeren en de 218 trappelende paardjes langs alle kanten wouden ontsnappen. Na 2 jaar met de 1.6tdi gereden te hebben (vorig model) had ik gewoon meer verwacht. Jammer wel, zag er wel wat in, want zoek een ruime hybride. Maar het zal toch een V60 of 3 touring worden, wat een fikse meerprijs met zich meebrengt (in België 45000 euro, L&K uitvoering met zo goed als alle opties)
@gumz: auto weegt 1730kg , of had je je schoonmoeder mee?
@nautique206: Oke, 1750 kg, excuses. Maar dat neemt niet weg dat de remmen niet adequaat zijn. Schoonmoeders behoren gelukkig niet tot het leeggewicht ;-)
@gumz: 1750 kg rn 2200 kg liggen ook vrij dicht bij elkaar. Klein foutje is zo gemaakt
@gumz: Kia Optima SW?
@jpoers: Ook al bekeken maar vind ik toch maar net niet.. Qua infotainment dan vooral een grote stap terug. De nieuwe Ceed sw ziet er prima uit (of is de Optima nu ook gelijk strakgetrokken?) maar is wat kleiner. Na 3 jaar hybride (330e) moet ik constateren dat het nog steeds niet veel verder staat.. Ben ook aan het denken om terug 1-2 jaar benzine te gaan rijden en dan een 330e touring of 530e touring (jonge occasion) te rijden. Want de prijzen gaan helemaal nergens meer over, de V60 T8 spant nog de kroon in dat rijtje.
@gumz: hoezo qua infotainment een stap terug? Ook gewoon Android auto, harmonn kardon geluidssysteem. 11 kw accu en komt ermee op 60km elektrisch. Een stuk zuinig dan de bmws en nog ruimer ook. Ook qua uitrustingsniveau helemaal compleet met adaptief, lane departure, stoelventilatie, led verlichting adaptief ook. Tuurlijk ook wat missers zoals ontbreken van een chargeknop op sommige plekken wat hardere kunststoffen. Maar prijs kwaliteit een hele keurige wagen.
Dit vind ik nou typisch een auto die op papier heel goed scoort, maar je nooit dat gevoel geeft.

Ik bedoel je hebt een ruime auto, met alles erop wat je maar wilt hebben, met een goede bouwkwaliteit, alles werkt ook goed…en toch, toch kan je het niets vinden.

Geldt niet voor mij overigens. Bij mij mag die op de oprit. Lekkere no-nonsense auto.

@87sandyd: ik heb dat met het hele merk… ik zie mezelf er niet in rijden, terwijl er eigenlijk geen enkel argument tegen is !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).