Skoda Superb: rijtest en video

Auteur: , 83 Reacties

De ideale auto voor wie als achterpassagier graag zijn beentjes strekt, maar geen A8, 7-serie of S-klasse kan betalen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Van binnen- en van buiten gigantisch
Meer ruimte was er niet nodig, maar de Tsjechen hebben het zekere voor het onzekere genomen en de derde generatie Superb weer ietsje laten groeien. Zowel lengte 4,86 m lang (+ 28 mm) breedte 1,86 m (+47 mm) en hoogte groeiden 1,46 m (+6 mm). De wielbasis groeide ook nog en dus heeft de achterbank meer weg van een balzaal dan van de bedompte, ridicuul kleine ruimtes op die plek bij de concurrentie. Achter mijzelf zitten is geen enkel probleem. Om je een idee te geven: met mijn 1 meter 94 lukt dat verder eigenlijk alleen maar in de topklasse. 625 liter bagageruimte is ook al zo’n unicum, alleen busjes hebben wel eens meer bagageruimte. Het enige nadeel is, dat als spullen helemaal achterin liggen, je een soort snoekduik de bak in moeten nemen om het eruit te halen. Het lijkt me een goed alternatief voor yoga of zijn Skoda-rijders te nuchter om daar überhaupt aan te doen?

Skoda Superb

TDI-power
Pas na een blik op het kentekenbewijs werd mijn twijfel weg genomen: het was nota bene de 190 pk sterke 2.0 TDI waar ik mee op pad was. Een motor die op papier de Superb meer dan vlot zou moeten maken, maar die in de praktijk een tikje tegen viel. Lekker vlot, maar de belofte van 190 pk en 400 Nm maakt de 2.0 TDI in de Superb niet helemaal waar. Dat doet vrezen voor de minder krachtige diesels (2.0 TDI met 150 pk en de 1.6 TDI), maar gelukkig hoef je voor het verschil in bijtelling niet doen. Ze hebben handgeschakeld allemaal 20% bijtelling, met automaat houdt alleen de 1.6 TDI dat fiscaal-vriendelijke cijfer. De kleinste diesel maakt namelijk gebruik van de zeventraps DSG met droge koppeling, die is wat efficiënter, maar kan minder hoge koppelwaardes aan (uitleg hier).

 
1.6 TDI
2.0 TDI
2.0 TDI
Cilinderinhoud159819681968
Vermogen88 kw/ 120 pk110 kW/150 pk140 kw/ 190 pk
Koppel250 Nm340 Nm400 Nm
0-10010,9s (11,0)8,8s (8,9s)8,0s (7,7)
Topsnelheid206 km/u220 km/u (218)237 km/u (235)
Normverbruik4,0 l/ 100km (3,8)4,0 l/ 100km (4,4)4,1l/ 100km (4,5)
CO2-uitstoot103 g/ km (100)105 g/ km (115)106 g/km (118)
Bijtelling20%20% (25%)20% (25%)

Pas vanaf 1750 toeren per minuut komt er echt leven in, exact het moment waarop het koppel piekt op 400 Nm. Daaronder heeft de turbo er nog niet zo’n zin in, een beetje schakelen is dus noodzakelijk om de vaart erin te houden.

 
1.4 TSI
1.4 TSI ACT
1.8 TSI
2.0 TSI
Cilinderinhoud1395139517981984
Vermogen92 kW/ 122 pk110 kW/ 150 pk132 kW/ 180 pk206 kW/ 280 pk
Koppel200 Nm250 Nm320 Nm (250 Nm)350 Nm
0-1009,9s8,6s (8,8s)8,1s5,8s
Topsnelheid208 km/u220 km/u232 km/u250 km/u
Normverbruik5,3 l/ 100km4,8l/ 100 km5,8l/ 100km7,1// 100km
CO2-uitstoot122g/ km112g/ km129g/km165g/km
Bijtelling25%25%25%25%

Geen lekker kontje
Voor de vorige Superb hatchback zou dit een understatement van jewelste zijn, tenzij je fan bent van licht uitgezakte derrières. De derde generatie Superb is strakker geworden, maar de achterzijde is nu vooral saai. Het is niet echt lelijk, maar ook niet echt mooi. De rest van de auto maakt het een beetje goed, maar Skoda kent de doelgroep ook bijzonder goed. Alle testauto’s waren dan ook uitgevoerd in vijf tinten grijs, al dan niet met een beetje blauw erin.

Skoda Superb

Het interieur is veel mooier afgewerkt dan je wellicht van een “budget” merk verwacht. De gebruikte materialen, knopjes en systemen zouden niet misstaan in een Volkswagen, maar bij Audi is het nog mooier. Qua veiligheidssystemen hoef je ook niets tekort te komen: een batterij aan (optionele) camera’s en sensoren zorgen dat je alles goed ziet of remmen automatisch voor je mocht het nodig zijn.

Skoda Superb

Skoda Superb

Apple CarPlay
De typische Skoda-rijder lijkt me eerder een Android gebruiker, maar het weerhield Skoda er niet van Apple CarPlay een plekje te geven in het infotainment-systeem. Dus kan je bellen en muziek luisteren via de lightning kabel, maar dat kon vroeger ook al via bluetooth. Ook kan je Apple Maps gebruiken om eens lekker te verdwalen, maar wat dat toevoegt in een auto waar al navigatie aanwezig is, ontgaat me een beetje. De berichtenservice (iMessage) is dan wel weer een toevoeging, alleen werkt de spraakherkenning vrij matig. Echt nuttig is Apple CarPlay dus (nog) niet, wellicht dat het met toekomstige uitbreidingen dat wel wordt.

Apple Carplay in de Skoda Superb

Skoda Superb

Frans comfortabel
Een licht na deinende auto bij een drempel, grote gaten in het wegdek die simpelweg worden vlak getrokken, ik moest mezelf even knijpen. Skoda is niet Frans toch? En heeft nog steeds een Duits moederbedrijf waar ze liever de boel één tandje strakker trekken voor de zekerheid?
Auto’s waar veercomfort prioriteit krijgt boven snelle rondetijden of een “lekker sportief” rijgevoel leken even helemaal uit de gratie, alle auto’s leken qua onderstelafstemming op elkaar. Met de Superb doet Skoda het helemaal anders en dat past bij uitstek bij het soort auto wat het is. Het maakt de Superb een kilometervreter pur sang. Voor een potje hoeken op een bergweg heeft de Volkswagen Group andere auto’s in het portfolio.

Skoda Superb

Conclusie
Behalve voor de Chinese markt zijn er geen andere autofabrikanten die veel beenruimte bieden in deze klasse. Vanaf een kleine 28 mille staat er een Superb op de stoep en als het ruimte is wat je zoekt, dan hoef je niet verder te rijden dan de lokale Skoda-dealer.

Redenen om het niet te doen zijn er ook: hoewel het weggedrag prima is, is het op geen enkele manier een echte stuurmansauto. Mocht er iemand je sleutels van de bar grissen, dan moeten ze verhuizen of willen ze een lift naar huis. Achterin zit je vorstelijk, maar redenen om voorin te klimmen zijn er weinig. Filmpje!83 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hele nette auto. Maakt kans om mijn E91 op te volgen. Het is weliswaar saai, maar biet pretentieus. Gewoon een hele ruime auto voor een redelijk bedrag. Een soort moderne Volvo 740/850.
@gtwillem: Opvallend, dat is een compleet andere auto. Heb je opgroeiende kinderen? In die zin kan ik mij de stap goed voorstellen. Iets minder wild en sportief, flink ruimer en per kilometer ongetwijfeld goedkoper.
@phaeton: ik moet het wagenpark ‘herzien’. Ik ga nu meer kilometers maken dit jaar, waardoor een diesel nodig is. En ik had een goede deal met de BMW zoals ik hem heb, maar hij is eigenlijk iets te duur (ik betaal er €175 extra per maand voor, met plezier overigens).

De E91 en zijn opvolger zijn gewoon best krap. Dus op de AutoRai de alternatieven bekeken en ik kwam tot de shortlist: Mazda 6, Skoda Superb, Skoda Octavia (en wat geld over houden), Volkswagen Passat en Mercedes E klasse (basis E200 diesel). Alle andere waren te klein voor mij.

De Subaru (samen met de Beetle van mijn vrouw) gaan er dit jaar beide uit om vervangen te worden voor een auto voor haar. Dus ik ga nu veel meer zelf rijden in een auto, en dan is een beetje ruimte en comfort wel prettig.
@gtwillem: Altijd leuk als je een nieuwe auto mag uitkiezen, dus de Honda Legend heb je weggeschrapt van je lijstje.
En je twijfelde volgens mij ook over een BMW 5-serie E39? Ik hoor wel wat het is geworden ;)
@michaelcorleone: klopt. Maar dat wa nog in het ‘oude’ scenario: kleine auto leasen, grotere auto prive. Ik moet helaas ook een beetje aan de kosten denken ;-).
@gtwillem: Dat is een behoorlijke herziening. Een 3-serie is inderdaad nogal krap, maar vind je een Octavia dat ook niet? Je zou trouwens zeggen dat als een fun-auto moet wijken voor een familieauto je juist weer BMW uit komt. Maar ik begrijp de optie voor de E-klasse: in de basis al een 190pk diesel en waarschijnlijk een goede korting vanwege z’n opvolger die zo goed als klaar staat.

Ik ben benieuwd waar je op uit komt. De 6 is ook geen slechte keuze en de Passat is de duurdere versie van wat je zou kunnen noemen ‘gulden middenweg’.
@phaeton:

De Octavia is relatief ruim (doet niet veel onder voor een D-segmenter) en is bijzonder aantrekkelijk financieel gezien. Prima auto voor een lage prijs.

De Passat ga ik binnenkort mee rijden. Iedereen is er lyrisch over, maar ik zie het er eigenlijk niet zo aan af. Beetje saai. Dat is de Superb ook, maar die is ruimer en even duur.

De Mazda 6 Sedan is een heel fraaie auto, zit goed in de spulletjes en en is voldoende ruim. Doet me denken aan de Alfa 156 ergens. Dat was ook een aangename verschijning. Zo’n 6 schijnt ook erg goed te rijden, dus de plaatselijke dealer maar eens bellen.

En de Mercedes, beetje rare keuze wellicht. De prijzen van een E-klasse vielen mee heel erg mee, zeker als je kijkt naar wat je er voor krijgt qua ruimte en comfort. En met de kortingen en de goedkoopste uitvoering komt ie binnen bereik. De 5-serie is wat duurder en minder ruim. Het zou dan wel eentje worden met business pakket en that’s it. Geen AMG pakket, geen 19″ velgen, geen V8 en geen opties. Maar zo’n taxiuitvoering vind ik ergens wel z’n charme hebben.

Maar als mensen adviezen hebben houd ik mij graag aanbevolen!
@gtwillem: Als mede 325i bezitter denk ik dat je wel die atmosferische zescilinder gaat missen! Je lijstje met opvolgers is niet zo tot de verbeelding sprekend…
@frederik: klopt, maar er is ook niets tot de verbeelding sprekend in de aanbieding. Tuurlijk, een 530d is fantastisch, maar kost met een paar opties 80.000 euro. En dat is mij te gortig.
@gtwillem: 518d met een chippie ;)
@gtwillem: Natuurlijk, jammer dat je blijkbaar moet leasen en niet een leuke occasion kan kopen. De eerste F10’s zijn al behoorlijk betaalbaar geworden.
@gtwillem: Ik zou zeker even met die 6 gaan rijden. Rijdt echt top en ziet er gewoon erg goed uit. Mooie blauwe kleur met licht interieur en je hebt er een hele sjieke auto aan. Ik heb er onlangs even mee gereden dankzij een bevriende dealer en ik zou hem zeker overwegen na de A3. Wil de volgende toch echt iets groter en wat minder badge en meer value for money. Wel even de soundupgrade nemen. Stereo was echt erg goed maar wel een optie hoorde ik later.
@E34M5Touring: of een bordeaux rode met donker Interieur. De Mazda is echt een mooie auto. Ik blijf kijken elke keer als ik hem zie.
@rolov: Precies mijn gedachten. Heb in de autorai ook even in de Mazda 6 gezeten. Wat een fijne en vooral mooie auto!
@gtwillem: Tja het is net hoe je je in een auto voelt. Ik vind de Octavia wat krap van binnen. Hij biedt meer beenruimte en een grotere kofferbak, maar voorin vind ik het gemiddeld. Bij een Passat heb je echt meer beenruimte.

Een basis E met 17/18 inch velgen kan ik wel waarderen. Goede, stevige stoelen, standaard genoeg veiligheidsvoorzieningen, clima, bluetooth radio: veel meer heb je niet nodig. Al vond ik de pre-facelift mooier, de LCI vind ik nogal gladjes. Maar goed dat is persoonlijk. Overigens zie ik net dat de 200 diesel een 136pk heeft, de E220 heeft 170pk.

Ik zou zeker naar de Mazda 6 kijken, het is alleen jammer dat de zeer complete GT-M uitvoering niet in combinatie met elk blok te verkrijgen is. Dat vind ik nog altijd erg krom van de importeurs. Ik weet niet wat het budget is, maar ik heb ze voor de gein eens naast elkaar gezet. Zo’n 6 is met 175pk diesel in GT-M trim nog best prijzig. EUR 44.990 (wel bomvol) tegenover 49.995 voor de E220 Lease Edition. Gebaseerd op de Avantgarde Line, met navi, half-leer, stoelverwarming, adaptief LED vóór, 17 inch, etc. Nogmaals, omdat de opvolger volgend jaar al in de showroom staat kun je (bij koop) vast nog wat korting bedingen en ga je hard richting de prijs van een 6 of Passat (190pk Highline ook EUR 44.390). Maar dan rijd je wel met het comfort van een Mercedes en is de auto meer waardevast. Als het budget er is, zou dat mijn keuze zijn. Hoewel je je prettig moet voelen in een Mercedes. Ik heb zelf ook gereden in de Mazda 6 en met bijvoorbeeld de 150pk diesel en wat opties ben je gewoon een klap goedkoper uit en rijd je een prettig sturende en zittende, volle auto.

Ik ben benieuwd wat er van de shortlist over blijft. Een gebruikte Countryman is overigens helemaal geen verkeerde auto. Het druist in tegen het MINI-concept en persoonlijk vind ik het uitmelking van het concept zoals FIAT doet met de 500, maar hij ziet er in een donkere kleur (bruin, zwart) met donkere velgen best dik uit. Het interieur vind ik niks, maar hij heeft een goede wegligging en de hoge instap is handig. Aan de andere kant wat minder met boodschappen. Wel wat overpriced, maar dat kan ook gezegd worden van X1 of Q3. Die laaste is een erg leuke auto maar erg safe ipv fun.

Leuke combinaties mogelijk/mee te puzzelen!
@gtwillem: Van dat lijstje zou ik dan op papier voor de Mazda gaan, rijdt naar verluid zo scherp als een voorwielaandrijver kan rijden en sinds kort is het gare interieur ook flink opgewaardeerd. De E200 is wel een vreemde eend in deze bijt…demo model? Al op kenteken gezet met lagere bijtelling o.i.d.? Ik vind de F11 namelijk toch wel de veel geslaagdere optie en zeker als je vanaf een E91 komt, waarom niet de 520d? Het enige wat de E voor zover ik weet echt beter doet is nog iets van 100 liter extra bagageruimte maar dat schijn je gezien de andere opties nou ook weer niet echt nodig te hebben.
@gtwillem: Wat dacht je van een 5-serie E60? Ook vrij ruim, alleen vind ik de kofferbak wel iets minder.
@rickpetrolhead: er komt een ruimere nieuwe leaseauto en een kleinere gebruikte. Dus een iets grotere lease auto met kleine motor voor de zakelijke kilometers, vakantie en boodschappen. En een kleinere gebruikte voor vrouwlief en de ‘leuke’ kilometers.
@gtwillem: Dan zal ik zeker een Ford Fiesta in overweging nemen, de nieuwste of vorige generatie zijn volgens mij best prima!
@rickpetrolhead: ik dacht zelf aan een Fiesta ST, maar helaas denkt vrouwlief aan een Mini Countryman…
@gtwillem:
Ai, ik had verwacht dat vrouwlief meer smaak zou hebben met een kenner in het huis.
Ach, het had erger gekund, van het weekend weer 2 5deurs Mini’s gespot en die zijn pas echt goed voor blaarvorming op het netvlies.
@jrk68: hahahaha, ja… Het liefste had ik de Impreza gehouden, maar daar zit zij er niet lekker in. Daarnaast rijdt zij toch bijna 20k per jaar en dan is zo’n Impreza toch iets aan de dure kant, helaas. En de Impreza is nu best goed te verkopen, prijstechnisch gezien. Dus voor haar aan het kijken naar Juke, Countryman, Q3 of X1…
@gtwillem: Daar zat ik al naar te hinten, maar ik wist natuurlijk niet of dat in het budget viel. Dat schijnt een geweldige auto te zijn, elke YouTube review die je daar van kijkt is positief! En ik zie w is een rood/oranje ST rijden en dat is toch wel erg vet.
@gtwillem: wat zei de schoolarts?
Ik ben geen Skoda fan, maar ik vind die octavia en deze super-b er steeds beter uitzien! Jaja superb..
@lorddisick:
Man, je rijdt nu ook een Skoda, niks om ie voor te schamen als er ook een Skoda logo op zit.

@Wouter, heb je nog olie bij moeten vullen tijdens de test?
@jrk68: Troll fail … hij reed de diesel, niet de TFSI :) Maar goed, jammer dat de 190pk tegenviel (eigenlijk net zoals bij de Golf GTD) …
Wat een burgerbak
@991gt3rs: Een auto die met veel voor weinig tegemoet komt in de eisen voor burgers. Het moet niet gekker worden!
@phaeton: Blijft een burgerbak. Iets met ik wil wel maar ik kan niet.
@991gt3rs: in welk opzicht? Jij zou meer betalen voor minder?
@scottishcarspotter2000: Beetje algemeen antwoord. Dus iedereen die een E-Klasse rijd, rijd minder voor meer? Het is maar hoe je het bekijkt.
@991gt3rs: nee, maar in dit budget kom je al snel uit bij een passat, en dan zou ik, ondanks de skodabadge, voor de superb gaan omdat ie zo veel geeft voor zijn geld
@991gt3rs: onzin. Hoe noem je de verlengde a4 dan in azie? Zelfde?
@rolov:
Ach, laat de snob, het kind weet nog niet beter.
Een verlengde A4 noemen ze in Azië A4L geloof ik, hier heet hij gewoon A6….
@jrk68: ja klopt heet een A4L maar het Is echt een A4 die verlengd Is. Ik heb ze meerdere malen zien rijden. Zowel in Guangzhou als in Singapore.
@jrk68: Ehm nee… een verlengde A4 is, ehm tja hoe zal ik het zeggen? Ja verlengd met 6 centimeter.
@rolov: Iets onnodigs noem ik dat. Als ze een verlengde A4 in Afrika zouden leveren, kon ik dat nog begrijpen.
@991gt3rs: als dat de wens Is van de klant en ze willen ervoor betalen hoe kan het onnodig zijn? Een verlengde A4 of a6 had hier ook wel gelopen denk ik. Maar wij hebben de superb;)
@991gt3rs: Een bak als deze schreeuwt juist niet ‘ik wil wel maar kan niet’, tenzij je er de logo’s afhaalt en pornojetsers onder legt of zo. Ook met dit budget kan je namelijk wel iets hippers en/of sportievers rijden en met deze Superb geef je dus aan dat je daar niet op uit bent…
@991gt3rs: 911, heb jij zelf wel een auto? Wat kun jij rijden?
@alfablog: dat vraag ik me ook af. Zullen z’n ballen al wel ingedaald zijn?
@pjeey: schat een ivastudent in de Kia Picanto van z’n moeder.
@991gt3rs: Anders gezegd: ‘Volkswagen’ dus…
Ben absoluut geen VAG fan, maar dit is gewoon en briljante auto. Je zou wel gek zijn om nog een Passat te leasen/kopen, of zelfs een Audi A4/A6…
Als ik toch in een saai familie hok zou moeten rijden, zou deze het worden. Als combi met de 2.0TSI en 4WD.
@trustmeiamanengineer: Als je een A6 mag leasen en wilt betalen, zit je echt in een auto die binnenin een klasse hoger opereert. Voor een A4 geldt dat in mindere mate en geldt al snel het imago van de badge, wat tegenwoordig zielig genoeg ook voor Volkswagen geldt. De nieuwe Superb is gewoon een heel goed totaalpakket.
Staat op mijn shortlist, ik begreep van de test van autovisie (die overigens hele mooie beelden hebben van een zwarte 280 PK L&K) dat de adaptieve demping wisselt tussen extreem comfortabel en plankhard, dus daar zit vast iets tussen waar kan ik mee leven. Wel jammer dat de 190 pk tdi langzaam aanvoelt en met 4×4 vrijwel even duur is als de 280 pk tsi. Het uiterlijk ben ik echt erg van gecharmeerd, skoda zet hele grote stappen.
Apple CarPlay is gewoon voor degelijk sprekende mensen, hij kent duidelijk “enne” niet.
@Donstil: precies, voor mensen met een minder duidelijk accent denk ik ook.
Prima auto. Anoniem, zeker. Met een 150pk diesel met DSG en drie pakketten, metallic en trekhaak komt hij ongetwijfeld op 40k wat gauw +40/50% is. Maar in de basis value for money.
@phaeton: je schatting klopt vrijwel exact, ik had de prijslijst al een keer doorgeneust. Dat vind ik alsnog best een goede deal voor een grote, goed uitgeruste (xenon, stoelverwarming, navi, parkeerpiepers) auto met 150 pk diesel en automaat. Een passat is ongeveer 2000-3000 euro duurder én kleiner.
@knipperlichtje: Nu ja, zo heel moeilijk schatten is dat ook weer niet. Google/AW leert dat een 150pk DSG weg mag voor 38.100. De pakketten zijn heel schappelijk moet ik zeggen! Circa 40.000 nu. Extra: metallic 550; schuifmans 1.100; trekhaak 500 = 42.000. Goedkoper dan een Passat of Mondeo, maar als je kijkt hoe vol een Mazda 6 GT-M zit voor 7, 8k is… Dan blijft alleen het VAG-plaatje en de ruimte over.
top wagen maar er zijn 2 dingen mis mee, de benzine versie’s zijn geen 20% of lager en dat driehoekje onder de koplamen bevalt me gewoon totaal niet….. (misschien voor de puristen, geen achterwielaandrijving) verder rest is het een top wagen! waarom nog een A6 kopen als je ook dit kunt rijden,
@henkhupelschoten: Ik weet wel waarom.
A6 is er al in Avant.
A6 komt er met nog altijd mooiere materialen.
A6 is er in >250pk diesel en >300pk benzines.
A6 stuurt beter.
A6 ziet er in sommige uitvoeringen strakker uit.

PS: ik heb een A6
@gregorius: verklaard een hoop, achja ieder z’n eigen smaak toch
@henkhupelschoten: Waarom zou je op zo een auto achterwiel aandrijving willen? Is veel te groot, lomp en traag.

Zelf vind ik het helemaal niks.. doe mij dan maar de Octavia RS Combi. Als er een reus van meer als 2m mee wilt zit hij alsnog prima.
@flutterby: daarom heb ik er bij gezet ”voor de puristen” ben het zelf niet, maar er blijventoch zulke mensen
@henkhupelschoten: lekker driften met je superb
@flutterby: Wouter heeft in het filmpje de maten en het gewicht van de Superb genoemd. Deze zij. Vrijwel gelijk aan een F30 3-serie of E39 5-serie. Goh, waarom zou je op een dergelijk formaat auto achterwielaandrijving willen hebben? Dynamiek misschien?
@e1000bmw523i: Een Superb is groter en ruimer dan een 3-serie ;)
@michaelcorleone: Eerlijk is eerlijk, hij komt met gewicht en afmetingen inderdaad dichter bij de E39 5-serie (en misschien qua afmetingen de F10 5-serie, maar die is zwaarder). Maar dan nog: Dynamiek.
@e1000bmw523i: Een BMW wordt canuit de basis sportief gemaakt. Hier is RWD een onderdeel, niet een all-win iets. Een Skoda is puur bang for buck auto. Hier past FWD beter bij (lichter&goedkoper).
@flutterby: vanuit de basis sportief? Nee. Dynamisch vanuit de basis; ja.
Deze gaat zeker op mijn wenslijstje: ik vind het een mooie auto! Alhoewel ik wel moet zegen dat ik en mijn C5 zeer tevreden ben :)
Ik vind die achterlichten er echt goed uitzien. Mooie auto. Wel beter dan de oude superb . Dat vond ik echt niks.
@rolov:
De vorige was eigenlijk alleen als Combi de moeite waard, ik zou het wel weten als ik die pubers nog te vervoeren had.
Waarom dacht ik al die tijd dat je superb uitspreekt als super-b? (Engelse Uitspraak)
Hahahaha dat Apple CarPlay… Verder doet hij mij erg denken aan een Audi a6 ofzo.
Echt een superieure auto is de Superb waar ik fan van ben, ben ermee bekend en is zeker een aanrader. Een type Phaeton eigenlijk al dan goedkoper. Heeft veel meer te bieden dan een aangeklede Passat, of A4 of A6. Tuurlijk heeft de Audi mooiere materialen, maar met een paar opties erbij wordt het gauw een dure grap. Heb je minder te besteden, zoek je veel ruimte en wil je exclusiviteit dan is dit je auto.
Zeer zeker een interessante auto
De achterlichten lijken wel een beetje van de Maserati (Ghibli) geleend. Wat mij betreft een geslaagde auto. Nog een vraagje, kon het niet in de tekst van de rijtest terugvinden, heeft deze ook weer de achterklep van de vorige Superb? Oftewel de keuze voor: of alleen de achterklep open voor sedan, of klep inclusief achteruit open voor hatchback.
@ahs1979: heet de achteruit komt omhoog.
@ahs1979: nee, die is om geld en gewicht te besparen vervallen. Je hebt wel al bij een medium uitrustingsniveau beschikking over een elektrische klep per voetzwaaicommando opent.
Ja hoor… Een hele grote, brede platgeslagen Octavia… Lekker orgineel…
Ineens snap ik dat sms’je van vorige week, haha!
@CasperH: Da’s knap, 28 likes over iets wat mij totaal onduidelijk is. Plaats je ergens al je sms’jes van Wouter die ik vervolgens mis? Over hebben we hier een nieuw concept voor een spiritueel programma op SBS?
@phaeton: bekijk de fokking video dan!
@stfu: Excuses heerschap, ik heb de fokking tijd tussendoor nog niet gehad.
Rij elke dag met een collega mee in een superb, moet zeggen dat de passat b5.5 waar ik soms in rijd wel comfortabeler afgesteld is maar ik heb geen idee hoe dat met de nieuwe passat zit. Qua ruimte kom je inderdaad niks te kort.
Wat mij van deze auto’s vooral opvalt is de lage afschrijvingen, zowel in relatieve als absolute zin. Ik was anderhalf jaar terug op zoek naar een goeie value for money stationwagon en dacht daarbij aan een Octavia of misschien een Superb, maar een gebruikte Passat bleek gewoon stukken betaalbaarder te zijn.
Veel auto voor je geld dus. Lijkt me een zeer goede keus, als ik per se VAG moest rijden. Mijn voorkeur geniet het dus wel, alleen is mijn affiniteit met Japans te groot om anders te willen kiezen.
Zelfs in de geschreven reviews weerklinkt die nasale zeikstem. Eerst nog wel vermakelijk, nu irriteert het alleen nog maar.
Net als de Passat een recht aan recht toe wagen. Doordacht in functionaliteit, comfort, veiligheid, ruimte. Interieur niet te druk en gericht op gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Kortom één van de beste kopen. Zelf Passat rijder en moet zeggen dat de CR diesel geen grammetje olie meer verbruiken. Met de vroegere pumpeduse injectoren was dit soms wel nodig.
60 in zijn 5….manmanmanman….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).