Stasi-scanauto’s gaan je er in Amsterdam bij lappen [updated]

Auteur: , 34 Reacties

Even je auto in de Marnixstraat stil zetten om een pakje peuken bij de sigarenboer te halen? Ik zou het niet meer doen... Volgens de berichtgeving staat de Amsterdamse automobilist een apocalyptisch doemscenario te wachten, met genadeloze Gestapo-scanauto's van Cition in de hoofdrol.

Betalen, bitch

In een spread in de Metro van vandaag wordt melding gemaakt dat de reeds bestaande scanauto’s zich nu gaan richten op mensen die de auto even aan de kant zetten voor een navigatiecheck of het in- of uit laten stappen van iemand. Dat korte stilstaan wordt ook beschouwd als parkeren, en als je dus geen muntjes in de gleuf hebt gestopt ben je het bokje.

Bovendien gebeurt het uitschrijven van de boete gewoon vanuit de warme auto, zonder dat de zondaar iets door heeft. De reign of terror van Cition breidt zich lekker uit dus. Naar verluidt doen ze tegenwoordig ook consultancy voor de Mexicaanse drugskartels.

Je kunt je afvragen of het parkeerbedrijf zich hiermee niet heel veel ellende op de hals haalt. Als ik even iemand laat in- of uitstappen, dan valt dat onder stilstaan, en niet onder parkeren, als je het mij vraagt, maar ‘de Amsterdamse parkeerverordening stelt dat iedereen die op een parkeerplaats stilstaat, direct na aanvang van het parkeren moet betalen’, aldus E. Sauron, woordvoerder van Cition.

In het geval van het eerste voorbeeld kan ik de parkeerbeheerders overigens gewoon gelijk geven. Als je even een snelle boodschap doet, dan parkeer je. Punt. Die bon mogen ze van mij dus best schrijven. Overige randzaken zijn op zijn minst discutabel, en bovendien redelijk aan te vechten met het argument dat je al onderweg was naar de parkeermeter. Hoewel, ga maar eens tegen een dergelijke moloch in beroep… Tsja, die 166 miljoen moet wel doorbroken worden dit jaar natuurlijk.

Cition, leuker kunnen we het niet maken, wel geniepiger.

Update 01-02: uit de berichtgeving werd niet helemaal duidelijk of de scanauto zelf ook bekeurt, naar aanleiding van deze comment namen wij contact op met Cition. Hier volgt hun reactie:

Het klopt dat de medewerker in de scanauto geen parkeerbon oplegt. Wanneer de scanauto een kenteken scant waar niet voor is betaald, krijgt de ‘opvolger’ een seintje. Deze parkeercontroleur bekijkt de situatie ter plekke (gaat het om een voertuig op een parkeerplaats of om laden en lossen?) en bevestigt dat er een naheffingsaanslag (NHA) verstuurd moet worden. Er wordt geen bon meer achter de ruitenwisser achtergelaten, de eigenaar van de auto ontvangt binnen twee werkdagen een acceptgiro op de mat. Net zoals dat gebeurt bij snelheidsovertredingen.34 reacties

En daarom koop ik mn spullen online en ga ik niet even de stad in
@huupe: +1. Stilstaan is niet parkeren is per wet geregeld dus ze hebben gewoon pech. Lekker naar de rechter ermee.
@2176cc: ik zou de wet nog maar eens nalezen ;) Stilstaan is parkeren tenzij 1-onmiddellijk in of uitstappen 2- bij voortduring ‘laden en lossen’. Niet alles is laden en lossen, maar dat gaat te ver voor nu.
@bluebird: en hoe wou jij bewijzen dat je uitgestapt bent?
vaak genoeg meegemaakt dat er al zo’n urukhai stond te schrijven terwijl ik een parkeerkaartje aan het halen was. Als dat geautomatiseerd kan vanuit een tuktuk hou ik mijn hart vast
@Simpson: dan is in jouw geval het parkeerkaartje het bewijs dat jij uitgestapt bent. Die zou ik voortaan maar ff bewaren in mokum, voor het geval je achteraf een naheffingsaanslag ontvangt :(
@huupe: Daar gaan ze ongetwijfeld een internet winkel belasting voor bedenken. Iets met co2 denk ik. Wacht maar af, kan nooit lang meer duren.
Zucht, vorig jaar al een verhaal gehoord van iemand die stond te wachten en ineens voor zijn neus een knaap een bon zag uitprinten. De parkeerbeheerder schrok zich rot toen ie zag dat er nog iemand in de auto zat te wachten. Bleek dat ie een minuut daarvoor gescand was door een Cition wagen en dus een prent kreeg. Terwijl de totale wachttijd max 5 minuten was, iemand was onderweg van de trap naar beneden om iets af te geven. De beheerder moest met veel schaamte de bon overhandingen, maar kon niet anders. Uitgeprint is uitgeprint.

Ik zeg volgende keer eerst gaffertype op de plaat plakken als je onderweg bent naar de parkeerautomaat en in de rij moet wachten voordat je aan de buurt bent. Anders grijpen ze je voordat je uberhaupt de kans had om netjes te betalen. Of gewoon je plaat eraf da helpt ook, omdat niet een prent te ontvangen.
Zo gaat het in 030 ook al een tijdje. Eerst komt de scanauto lang en als je er 5 minuten later nog staat kunt je 54 euro overmaken. Ik ging een zaag terugbrengen en liep even naar binnen. Alle ramen open, achterklep open, maar ik was toch de pineut. Geen bon op de ruit, gewoon een acceptgiro thuis.
Maar dit willen we toch met zijn allen?
@dafmaf: Dat er geen bon meer op de ruit komt is wat mij dan een doorn in het oog is. Je moet toch weten wanneer je iets fout gedaan hebt, anders kun je nooit je eigen onschuld bewijzen. Wanneer je twee weken later de acceptgiro thuis krijgt is het al te laat om bijv je bonnetje nog op te zoeken of ander bewijsmateriaal te makne.
@dafmaf: Vroegâh kreeg je officieel 15 minuten de tijd om een kaartje te halen. Ik weet niet of dat nog steeds zo is, kan er op de webzijde van de gemeente 020 niks over terug vinden. Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat je maar bezwaar moet maken als je de boete oploopt terwijl je met de parkeerautomaat aan het hannesen bent.
@dafmaf:
Zwaar klote natuurlijk, maar je stond wel geparkeerd.
@Hubert: Nee, het is laden en lossen, dat mag, staat ook op de site van Parkeerbeheer Ik had alleen niet naar binnen mogen gaan. Volgende keer zet ik ook mijn knipperlichten uit. Ook op een parkeerplaats. Ik heb gebeld en de Parkeerbeheer gaf me gelijk. Omdat ik echter te laat belde was mijn termijn om bezwaar te maken voorbij.
.
Wat de meeste irritatie wekt is dat gedoe met scanauto’s en BOA’s die de bekeuringen uitschrijven, waardoor er geen enkele flexibiliteit meer mogelijk is.
Die scanauto’s gaan in 030 ook controleren of je niet in een verboden diesel rijdt. Daarvoor scannen ze dus elke auto die ze zien. Elke auto. En je wordt al gescand als je Utrecht binnenrijdt, op alle invalswegen staan camera’s boven de weg,
Zolang maar iets van 5% van de in Amsterdam beboete automobilisten achteraf met succes bezwaar maakt (en dus kan bewijzen dat er wél parkeerbelasting betaald is), kunnen ze doen wat ze willen. Dat percentage is gewoon veel te laag om een beleidswijziging mee af te dwingen; iets met kosten vs. baten.
Parkeer gewoon midden op de weg, Cition heeft niks te zeggen dan doe ik ook gewoon.
Hoe werkt dat met Engelse en andere buitenlandse kentekens, krijg ik ook een bon thuis?
Krijgen we straks ook een parkeerboete als we stil staan in de file? Of staan te wachten voor een stoplicht?
En dan Sauron heten. lol.
Parkeer ik ‘m liever in Mordor.
Gewoon dubbel parkeren sta je niet in een parkeervak heb je niets te vrezen .

Kan alsnog snel ff wat halen of doen
Dus allemaal 1km per uur gaan rijden zodat iemand rijdend instapt….
‘Lees verder op parkeernazijunk after de breek.’
Een kleine correctie is wel noodzakelijk; de auto (of de man erin) schrijft geen bon uit. Mocht je auto negatief eruit komen in de automatische controle dan komt er mannetje op een scootertje die je wagen nogmaals controleert en desnoods een bon uitschrijft.

Daar zit een minuut of 5/10 tussen. Zo heb je tijd zat om naar de automaat te lopen en een kaartje te halen. Ook kan je zo aan die vent uitleggen dat je staat te wachten op iets en zo weer weg gaat.
@jitzzzze: Dank voor deze comment. Na navraag bleek het te kloppen, er is een update geplaatst.
Volgens mij is er in nederland wel degelijk een verschil tussen stilstaan en parkeren.
Dit soort bonnen kun je dus gewoon aanvechten.

“Parkeren is het doen of laten staan van voertuigen, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.”

“Stilstaan is ‘het vrijwillig laten stilstaan van een voertuig’.”

Zie o.a. http://www.gratisrijbewijsonline.nl/parkerenwet1.htm
http://www.veiligverkeernederland.nl/faq/parkeren_stilstaan
@ardonjr: Het belangrijke woord is “onmiddellijk”. Wie ergens in een parkeervak zijn auto neerzet om iemand op te halen of af te zetten, mag daar niet 5 minuten later nog steeds staan zonder parkeerkaartje omdat het vrachtje nog even een plas moet doen, of als het afscheid een beetje innig wordt. Stilstaan is een heel ander onderwerp, maar de vuistregel is dat stilstaan in een parkeervak = parkeren. En wie op de rijbaan stilstaat zonder dat b.v. de auto in de fik staat maakt zich schuldig aan belemmering van het verkeer; valt helmaal buiten de parkeerverordening.
Nou? Simpel dan toch? Dan ga ik voor die lege parkeervak stilstaan. Ik doe mijn ding, zij missen inkomsten van personen die daar wel had kunnen parkeren…
@Rick-dos: Die dat deze dit…enfin…
En wat als zo’n automaat defect is? In België leggen we dan onze parkeerschijf, maar met zo’n automatisch controlesysteem is dat ook niet mogelijk natuurlijk.. Either way, you’re f*****.
@proost: Heb ook een keer kunnen betalen omdat hun systeem plat lag. Had via SMS geparkeerd, het systeem bleek deze wel ontvangen te hebben maar niet geregistreerd. Uitleg van de telefoonbediende: in onze voorwaarden staat niet dat wij deze dienst garanderen, u bent zelf nog verantwoordelijk voor correcte betaling. WAT? Die slow please, vuile ratten.
@proost: als de automaat defect is moet je bij een andere automaat een kaartje halen in NL…staat ook op de automaat vermeld, als het goed is ;)
Volgende maatregel zal zijn dat ieder voertuig, dat voor een verkeerslicht stilstaat te beboeten.
Dit land wordt steeds gekker en steeds meer geleid door de simpelen van geest.

Ooit een ruzie (nou ja ze dropen snel af) gehad met een stel parkeerwachters in zo’n busje.
stond te wachten in de stad (Rotterdam) omdat iemand even iets moest ophalen in een winkel.
Mannen begonnen vanuit het busje te brallen dat ik daar niet mocht parkeren
Ik vertelde dat ik niet geparkeerd stond, maar gestopt was (er was paar een parkeerverbod maar geen stopverbod da’s namelijk iets anders)
En dat de heren me maar moesten beboeten omdat ik die maandag toch een vergadering had met hun baas, dus ze moesten maar doen wat ze niet laten konden.
Ze reden brallend weg……………………….
Waar is de grote @bozewolf om @sir_smokalot op zijn historisch besef te wijzen?

Ps goed artikel smoke!
Citions slogan lijkt wel erg veel oo die van de belastingdienst..
Nu woon ik in een straat met eenrichtingsverkeer en de parkeervakken liggen er parallel aan. Ik weet niet wat de kijkhoek van die karretjes is, maar extra dicht tegen de auto achter me parkeren dus?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).