
Nieuwe technieken maken dat steeds minder auto’s rondrijden met defecte verlichting.
Da’s gebleken uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag. Zo had in 2006 nog 15 procent van de auto’s een defecte koplamp en is dat anno nu nog maar 2 procent. Naast het feit dat tegenwoordig lampen met een langere levensduur (LED, Xenon, Halogeen) worden gebruikt, is het in steeds meer auto’s gebruikelijk dat de bestuurder wordt gewaarschuwd als er iets stuk is.
Het is echter niet alleen maar hosanna als het om autoverlichting gaat. Zo vinden veel mensen het irritant dat het bij een moderne auto haast onmogelijk is om nog zelf een kapot lampje te vervangen. Gevolg: je moet naar de garage en die schrijft natuurlijk een vette rekening, want op dergelijke werkzaamheden is het hele businessmodel gebaseerd. Bovendien is niet iedereen gecharmeerd van xenon- en LED-verlichting omdat deze lichtbundels verblindend zouden zijn.
Eerder schreef collega en remmenfluisteraar @Jaapiyo al een relaas over een ander gevaar van LED-verlichting.
Dat vind ik nou heerlijk aan mijn 106, als er iets stuk is kan ik het vaak zelf wel.
Toen ik zag wat er allemaal moest gebeuren om bij een A6 aan de verlichting voor te vervangen, en daarna nog de rekening..
Bij mijn auto (volvo v40 uit 97)die geeft al aan als er een remlicht kapot is
@rob5nismo: Wat als dat lampje wat aangeeft dat je remlicht kapot is, ook kapot gaat?
@bmwmpower: Dan wordt je gewaarschuwd door degene die achter op je auto klapt.
@rob5nismo: mijn 240 uit 1990 zelfs al!
@240volvo: voordeel is dat bij een 240 lampjes bijzonder eenvoudig te wisselen zijn. Kost soms wel een kwartiertje bij de achterlichten met alle beschermkappen die verwijderd moeten worden maar dat is het dan ook wel.
@240volvo: Mijn E30 uit 85 ook :)
@babybenz: en m’n oude E23 uit 1977 ook al….
@e38ossie: Mijn T-Ford model A uit 1905 ookal ! Waanzinnig :)
En toch vind ik het vreemd dat ik nog dagelijks mensen met kapotte lampen zie rijden. Mensen zien er blijkbaar het gevaar er niet van in of nemen niet de tijd om even een rondje om de auto te lopen.
Overigens zie ik ook gewoon auto’s rijden met kapotte achterlichten welke bestaan uit LED-jes. Die dingen moeten toch gewoon minimaal 20 jaar kunnen blijven branden?
@87sandyd: Een heleboel mensen hebben ook gewoon niet in de gaten dat er een lamp stuk is. Die zien niet dat de ene helft van de rijstrook veel donkerder is dan de andere, en letten ook niet op de weerschijn in de auto vóór zich. Je moet ze er echt op wijzen.
En kapotte LED’s… tsja, alles kan stuk. Het aantal branduren van een LED is normaal gesproken veel hoger dan die van een gloei- of halogeenlamp, maar door produktie-, montage- of gebruikersfouten kan zo’n ding natuurlijk veel eerder stuk gaan.
@potver7: ik maak me juist zorgen als de ene rijstrook niet donkerder is dan de ander!
@87sandyd: led verlichting in de automotive is een ramp. Leds en de printplaten waarop ze zitten, kunnen helemaal niet goed tegen de omstandigheden waarin een auto zich bevindt. En ja, ik weet dat led verlichting niet meer weg te denken is, maar het is daarom niet goed
@boomhauwer: Ik denk ook dat dit later nog een serieus probleem gaat worden…
@boomhauwer: maar ze zijn wel stervensduur. Bij de C-Klasse van mijn buurman waren ze achter kapot. Meneer was meer dan 200 euro kwijt…
@87sandyd: 20 jaar kan inderdaad, mits ontworpen door een ingenieur en niet de accountant zoals nu meestal het geval is.
Iets strakker op het limiet zitten is goedkoper
Ik vind het vooral irritant die nieuwe lampen. Het lijkt alsof iedereen met groot licht aan rijd. Heel vervelend. Vooral de verlichting van de Duitse 3 BMW, Mercedes & Audi valt mij op dat extreem fel is.
@kilum: dat is waarschijnlijk de nieuwe generatie ‘intelligent light’
@kilum: ik vind juist de lichten van de nieuwe generatie MINI en de Peugeot 508 zeer fel. Met de Duitse 3 heb ik iig geen moeite.
@e270cdi: Peugeot 508, die lampen staan gewoon veel te hoog.
@e270cdi: Opel insignia is ook een ramp.
@boomhauwer: de automatische grootlicht assistent van de Insignia staat inderdaad bekend als “niet erg goed”.
@e270cdi: Klopt van die MINI’s, rij er zelf mee. Is op zich nog wel prettig op een donkere weg maar in het gewone verkeer niet nodig. Vooral reflectie van verkeersborden is storend. Ook als tegenligger (als ik zelf eens eentje tegen kom) niet echt prettig. Heb enkele weken de lichten lager laten afstellen bij de dealer, nu veel rustiger beeld en geen verblinding meer. Wel sneu dat ze die af fabriek zo hoog afstellen..
@kilum: Ik vind LED-verlichting juist wel meevallen. Het valt heel goed op zonder verblindend te zijn vind ik. Ik had juist een probleem met de xenon-verlichting.
@kilum: BMW levert geen Xenon meer enkel LED. Waarschijnlijk doel je op deze lampen
@bisazza: de 4 reeks is toch nog leverbaar zonder LED.
@bisazza: 2 serie coupe heeft xenon ipv LED: Vraag me niet waarom.
@kilum: zelfs de oude generatie mercedes zie je al van 2 km fel schijnend aankomen. Zaten ze toen op 10.000k? Bizar gewoon. Mijn auto heeft H.I.D xenon 6000k en mits goed afgesteld zijn dit voornamelijk goede koplampen die niet veel overlast bezorgen voor mede weggebruikers
@vagtroep: dat heeft niets te maken met de kleurtemperatuur.
de meeste automerken doen af fabriek 4500-5000k
wat jij ziet is oftewel Chromatische aberaties of een versleten lamp (die naar paars verkleurt)
@kilum: Eens! Zijn denk ik die adaptieve lichten.
Valt mij namelijk op dat het licht meevalt als je in een range van 10 meter voor hen zit (ik heb er vooral in m’n binnenspiegel last van), maar zodra je verder van je achterligger gaat rijden wordt het licht hinderlijk.
@kilum: Mijn excuses. Maar ik kan je vertellen dat de LED verlichting in de nieuwe 3-serie wel heel fijn is als je achter het stuur zit en vooruit kijkt.
Tja. Xenon is geen wonder hoe vaak je wel niet verblind wordt is niet te tellen. En dan was er ook nog zoiets als adaptief groot licht, wat tegenliggers zogenaamd niet verblind. Nee eigenlijk was dit veel beter met de halogeen lampen.
@peug206: Xenon is gewoon prima. De hoogteversteller regelt de hoogte van de lampen automatisch. Ideaal, want met een caravan erachter worden de lanpen automatisch naar beneden bijgesteld.
Bij Halogeen lichten gaan mensen zelf aan de knoppen draaien om meer te kunnen zien maar ze hebben geen benul wat dat doet met een tegenligger.
De aftermarket setjes Xenon zijn verschrikkelijk, of worden niet goed gebruikt, dat kan natuurlijk ook. De verspreiding van het licht klopt vaak niet (geen bolletje in de koplamp) en als die lampen te hoog staan os het bovenstaande effect nog 3x groter.
Ik zou graag willen dat elke auto in ieder geval een automatische hoogteversteller voor de verlichting heeft. Het gaat vaak bij de mens fout vwb koplampverstelling. Behalve bij de Peugeot 508, daar lijkt het erop dat een paar Fransen een fles wijn op hebben voordat ze de koplampen instellen
Maar gelukkig rijdt half Nederland wel door met dagrijverlichting als het donker is…
Ben zelf geen voorstander van alle nieuwe lichttechnieken. Moderne lampen verblinden de medeweggebruikers (zeker bij SUV’s). Daarnaast is het heel irritant als je in het donker achter iemand staat bij het verkeerslicht. Als deze bestuurder continu z’n rem ingedrukt houdt, komt er best een bak licht binnen.
@posthumus: Ik vind het zelf ook irritant als je echter iemand staat die de rem ingedrukt houdt, maar is er een andere optie dan? Op veel plekken begint je auto toch lichtjes te rollen.
@berlinetta: ik had gezegd, handrem aantrekken, maar natuurlijk hebben de meeste nieuwe auto’s die ook niet meer…
@posthumus: Zat gisterenavond nog achter een taxi zonder verlichting aan/alleen dagrijverlichting. Ik 2 of 3 keer seinen. Meneer geeft geen krimp en rijdt lekker door. Politie mag wat mij betreft meer optreden tegen verkeersdeelnemers die geen verlichting voeren.
Automaat wordt steeds populairder in Europa dus dat betekend voet op de rem. Tenzij je een auto hold functie hebt, volgens mij staat de auto dan op de rem, maar de remlichten uit.
Kapotte verlichting is uit.
Dagrijverlichting zonder achterlichten in de avond is echter helemaal in.
@smiley70: daarom heb ik mijn dagrijverlichting laten programmeren zodat de achterlichten altijd branden.
@cpp1: heel goed. Dit moeten ze ook verplichten naar mijn idee… maar dat duurt nog een paar jaar
@bisazza: dagrijverlichting zoals ie er nu is afschaffen en met als in Scandinavië ook overdag verplicht dimlicht. Anders heb je nog van die mafketels die in het donker met alleen dagrijverlichting aan de voorkant blijven rijden.
@smiley70: en met de mist en in de regen niet te vergeten!
@smiley70: van die hippe 19 jarige jongetjes in de Picanto van mama met striping rondrijden met alleen de LEDjes aan ’s avonds om half 9 door de stad is vet hip yo
Heb een grafhekel aan die busjes, die pal achter je rijden, of zowat in je bumper rijden in de file. Lampen zitten hoger gepositioneerd. Recht in je bek, via de buitenspiegels.
@camber24: u rijdt een sportwagen?
@martinus: I wish! Nee, en ook niet verlaagd. Maar m’n stoel staat wel altijd op de laagste stand (qua hoogte). Iedere keer weer spijt dat ik geen functionaliteit heb genomen waarbij ik m’n spiegels elektrisch kan inklappen..
Ik heb zelf een lagere auto en met al die SUV’s wordt ik gewoon verblind, vooral als het nog van die ledverlichting is.
Daarnaast vraag ik me af wat het percentage mensen is wat niet weet hoe je verlichting afsteld. Er rijden erbij die echt de lucht verlichten in plaats van de weg…
@rutger97: je hebt toch gewoon een nachtstand op je spiegel én je kan je spiegels buiten toch verder naar beneden richting? Side-effect: je kan mogelijk geen billen op de fiets meer volgen in je spiegels.
@knapzuur: Nu kan je in het donker toch al moeilijk billen volgen…
Maar ik doelde vooral op tegenliggers op bv een provinciale weg.
De dimstand van mn binnenspiegel gebruik inderdaad regelmatig
@rutger97: dat is zeker waar maar ik stel mijn buiten spiegels niet los af als het donker word dus als je in het donker goed staan blijft dat ook zo als het licht is ;) de binnenspiegel bij mij is toch een vrij overbodige accesoire, verlaagde Alfa Romeo GT.
@knapzuur: op een donkere weg met achterliggend verkeer is het licht in de buitenspiegel soms erg irritant.
@knapzuur: Het is dan ook een binnenspiegel en geen billenspiegel :P
De nieuwe techniek is betrouwbaarder, en duurder.
Door de betere betrouwbaarheid ook veiliger.
Met ouderwetse techniek had je er trouwens ook modellen tussenzitten die wel lampjes leken te eten. Zoals de 207, 307 en 308 of Golf V om de X aantal weken hadden die nieuwe lampjes nodig.
Nou, als ik de auto’s met kapotte koplampen moet tellen die ik dagelijks tegenkom op mijn forenzenroute kan ik er wel een paar handen bij gebruiken. Aan tien vingers heb ik niet genoeg. En dat zijn alleen nog maar de kapotte koplampen, laat staan de slecht afgestelde lampen en verkeerd bediende lampen (mistlamp!! groot licht!!).
Het meest vervelende vind ik toch wel dat wanneer je iemand attendeert op z’n kapotte lamp, de desbetreffende persoon meld dat hij/zij dat weet, maar er vervolgens niets mee doet. Weken later zie je ze nog altijd met een kapotte lamp rijden……
Aan kapotte verlichting irriteer ik me niet, het zijn vooral diegene die de tegenliggers verlichten en niet de weg voor hun die irritant zijn.. laat dat ding toch gewoon eens deftig afstellen kost je hooguit 20 euro.
@misterdrogba: helemaal mee eens, zie je erg veel en er is volgens mij helemaal geen controle op. Heel gevaarlijk
@misterdrogba: of anders recht in je binnenspiegel schijnen ipv het wegdek, ook erg prettig.
Offtopic; Ik heb ooit bij een groothandel gewerkt die op een industrieterrein zat, waar dus heel veel vrachtwagens en busjes rondreden. Speciaal daarvoor heb ik mijn achterruiten een paar tinten laten blinderen, scheelde een hoop hoofdpijn met die koplampen die op dezelfde hoogte als je binnenspiegel gemonteerd zitten :P
Zonder verlichting rijden in het donker wordt je in elk geval wel beter gezien, iedereen ziet het namelijk dat je geen verlichting voert :P
Het meest iritante vond ik altijd bij een stoplicht als er een pickup of een suv achter me stond savonds, verlichting was zo scherp dat ik altijd mn handen signaleerde buiten het raam lichten uit te doen achter mij, meeste arabieren deden dat dan ook, had er meteen geen last van meer. Nadeel van sportautos en suvs in het zelfde verkeer
Alleen rijdt wel iedereen met z’n LEDjes aan in de mist.. in een mist grijze auto.. nee echt een vooruitgang, gewoon verplichten je dimlicht te voeren zodra je motor draait scheelt ook van die mafkezen die eerste 50 meter de weg op racen zonder licht en zo uit een parkeervak komen flitsen.
@knapzuur: we kunnen ook lichtsenroren (die minder dan een euro kosten) op nieuwe wagens verplichten en asfaltkleuren (zwart, grijs, antraciet, eigenlijk heel het kleurengamma dat BMW bij de 5 serie aanbied) verbieden. Dat levert een brandstofbesparing en een vrolijker straatbeeld op.
Op de weg van Deurne naar Venray, dat is de Langstraat.
Daar rijden auto’s waarbij het dimlicht defect is. En elke dag wel vijf of zes.
Nu graag een onderzoek naar de richtingaanwijzers. Daar lijkt toch heel wat van kapot te zijn.
Merken moeten een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Volvo. Gratis lampje buitenverlichting (geen xenon of led) vervangen voor Volvocard houders.
Vaak door onkunde worden lampjes verkeerd gemonteerd en schijnen ze alle kanten op.
Bovendien door een zeer slimme constructie in een handomdraai gebeurd (bij de meeste modellen in ieder geval).
@pa045: Renault heeft ook al jaren zo’n pasje hoor, waarmee je zonder bijbetalen lampjes kunt laten vervangen.
@potver7: daarom zei ik het woordje bijvoorbeeld erbij. Als je ziet hoeveel mensen het kwaad bloed zet om grotere bedragen te betalen voor een lampje, is dat marketing technisch een goede zet.
Volgens mij moet je wel bij Renault bijbetalen voor zo een pas. Bij Volvo is hij ‘gratis’ wanneer je in onderhoud bent.
Ik krijg een melding in het dashboard en krijg een mail als m’n lampen kapoet zijn met direct een afspraak erin om de boel te vervangen.
Tweede auto met xenon en heb nu ook dat intelligente grootlicht. Het is heerlijk!
Waarom zouden ze nog een verlichtingsschakelaar in de auto monteren. Gewoon altijd aan die verlichting, eventueel in combinatie met adaptief groot licht
Ik vind het ook vaak storend als auto’s met Xenon achter je rijden en dan over een hobbel gaan. Zeker bij auto’s als de Qashqai lijkt het dan net alsof ze naar je seinen.
Tegenwoordig zie je steeds meer nieuwe autos met dagrij verlichting rijden terwijl het al schemerd…
Heb zelf 3 sets aftermarket xenon gehad van 100 tot 300 euro van pilot. Het is allemaal ruk en het was allemaal binnen een jaar kapot en het was zeker deugelijk gemonteerd.
Lichtbeeld was hoe duurder de set wel beter maar geef mij maar een duur Eindhovense set halogeen. Ook het beste lichtbeeld en zicht mee
Toch zie ik nu het vroeg donker word heel veel auto’s zonder verlichting rijden. Op de dagrijd ledjes na dan. Mensen denken er niet bij na om zelf het licht aan te zetten omdat tegenwoordig je dashboard verlichting al brand zodra je de sleutel in het contact doet.