Suzuki Jimny offroad: rijtest en video

Auteur: , 47 Reacties

Een icoon dat al bijna vijftig jaar meegaat en toch pas aan z'n vierde generatie toe is. We gingen offroad met de nieuwe Suzuki Jimny.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Het ding gaat al een eeuwigheid mee. Hoewel we hem in Europa minder lang onder de noemer Jimny kennen, is de auto al sinds 1970 op de Japanse markt te krijgen. Een ladderchassis, inschakelbare vierwielaandrijving en alles gericht op functionaliteit en offroadcapaciteiten. Dat allemaal ondanks z’n beperkte afmetingen. De Jimny is nog altijd populair en begint zelfs een aardige cultstatus te ontwikkelen. Eerlijk is eerlijk, na ons recente aankoopadvies over de vorige generatie heb ik zelf ook even getwijfeld om zo’n ding te kopen. Liftkit, dikke terreinbanden, dakrek en snorkel erop en je hebt enorm veel betaalbaar plezier. Gelukkig voor mijn bankrekening heb ik genoeg geldverslindende hobbies en is het er dus (nog) niet van gekomen.

Suzuki Jimny rijtest en video

Terug naar de nieuwe Jimny. Nadat de vorige generatie twintig jaar in de verkoop was geweest werd het tijd voor wat anders. En hier staat hij dan. Grappig genoeg op het eerste oog niet moderner of aerodynamischer gelijnd dan zijn voorganger in deze tijd van CO2-straffen, maar juist vierkanter en meer functioneel. De voorruit staat meer rechtop, de ramen zijn groter geworden (om meer zicht te bieden), de motorkap is rechter gelijnd om duidelijker met de bestuurder te communiceren hoeveel ruimte er nog is tot dat enorme rotsblok, kortom: het gaat om offroad-creds, niet om brandstof besparen op de snelweg.

Suzuki Jimny rijtest en video

De ronde koplampen, rechtopstaande grille, motorkap en achterlichten zijn allemaal weinig subtiele verwijzingen naar eerdere generaties van de Jimny. Dit machientje is trots op zijn afkomst en probeert ook in te spelen op de retro-lifestyle-klasse: de MINI en de Fiat 500 bijvoorbeeld. Alles bij elkaar opgeteld oogt de Jimny wat mij betreft vanuit sommige hoeken een beetje als een gekrompen G-Klasse. Geen idee of dat de bedoeling was en of ze er bij Suzuki blij mee zijn.

Suzuki Jimny rijtest en video

Ook het interieur blinkt uit in functionaliteit. Het instrumentenpaneel is afgewerkt met materiaal dat krassen en vlekken tegen moet gaan en de knoppen zijn groot zodat ze makkelijk te bedienen zijn, zelfs met handschoenen aan. Nog zo’n handigheidje: de verlichting van de meters is altijd aan en niet afhankelijk van de instellingen. Dit om te voorkomen dat je in snel wisselende lichtomstandigheden (zoals in het bos, met licht tussen de bomen door) de tellers soms niet lekker af kan lezen. In de luxere versies is een 7 inch touchscreen verkrijgbaar om multimedia e.d. te besturen. Eerlijk is eerlijk: het is wel klassiek Japans met veel plastic dat niet per definitie van hoge kwaliteit is. Daarnaast is het jammer dat sommige “schroeven” gewoon onderdeel zijn van het plastic.

Suzuki Jimny rijtest en video

De belangrijkste onderdelen zijn natuurlijk de motor en het onderstel. Het ladderchassis draagt een 1.5 viercilinder, goed voor 102 pk en 130 Nm. Deze is gekoppeld aan een viertraps automaat (de automaat zal alleen op speciaal verzoek geleverd worden omdat die ruim 8000 euro duurder is dan de handbak) of een vijfbak handgeschakeld, die de krachten verdelen over twee of vier wielen. De auto heeft namelijk inschakelbare ALLGRIP PRO vierwielaandrijving, met een hoge en lage gearing voor de vierwielaandrijving. Als twee wielen op tegengestelde hoeken grip verliezen, wordt met remingrepen gezorgd dat de wielen met de meeste grip het motorvermogen krijgen.

Suzuki Jimny rijtest en video

De aanrijdhoek is 37 graden voor en 49 graden achter. De “ramp breakover angle” (de hoek als je over een helling gaat) is 28 graden. Verder heeft de Jimny een 3-link rigid axle ophanging, ofwel vaste assen, zodat een wiel altijd tegengesteld weggedrukt wordt. Stel bijvoorbeeld dat linksvoor een wiel omhoog gedrukt wordt in de wielkast doordat het over een obstakel moet, dan wordt het wiel rechtsvoor naar beneden op de grond gedrukt om de tractie te behouden. Niet per definitie goed voor het weggedrag, maar functioneel offroad.

Suzuki Jimny rijtest en video

Los daarvan is er veel gedaan om de torsiestijfheid van het chassis te verhogen. Dit verhoogt het comfort op de openbare weg. Voor gebruik op de weg is er ook standaard een stuurdemper aanwezig om trillingen vanuit de voorwielen weg te filteren. Eerlijk is eerlijk: op de openbare weg stuurt het allemaal nog steeds niet fantastisch, maar wel stukken beter dan de uitgaande generatie Jimny. Het is allemaal zeker niet beroerd, maar wel wat hobbelig en met weinig stuurgevoel. Bovendien moet je het motorblokje behoorlijk op zijn kloten geven om alsnog niet heel hard te gaan.

Maar dat vergeet je allemaal direct als je het terrein ingaat. De Jimny weert zich daar zéér kranig. Steile, gladde hellingen, nog steilere afdalingen, diepe modderpoelen en droge, rotsachtige rivierbeddingen kunnen de Jimny niet in verlegenheid brengen. Natuurlijk is dat te danken aan slimme systemen als hill descent control en hill hold, alsmede de vierwielaandrijving met hoge en lage gearing. Die moet je wel alleen op losse ondergronden gebruiken, als je de boel niet stuk wil maken.

Suzuki Jimny rijtest en video

De nieuwe Jimny is klein van formaat, maar groot van prestaties én karakter. Niet vaak lever ik na afloop van een evenement de sleutels in met tegenzin, maar in dit geval wel. Ik wil stiekem gewoon een Jimny. En een landgoed met bossen, droge rivierbeddingen en rotspartijen om op los te gaan. Dan zal ik wel eerst even minstens €27.000 euro bij elkaar moeten schrapen. Of €30.000 als ik alle opties wil, maar dan heb ik wel een auto waarmee ik bij de eerstvolgende file gewoon rechtsaf kan slaan, door de berm, sloot en het weiland, in één rechte lijn naar mijn eindbestemming. Of waarmee ik zo nu en dan eens een rotonde kan, eh, overslaan. Gewoon, omdat het kan. Filmpje!47 reacties

Heel leuk ding. Ik ben absoluut fan maar dertigduizend euro voor deze mate van minimalisme lijkt me dan weer absurd.
@alfapeter: klopt wel. Toch denk ik dat er weinig auto’s zijn in ons belastingsklimaat die voor hetzelfde bedrag aan nieuwwaarde zoveel lol kunnen geven.

(Moet je wel van offroaden houden)
@alfapeter: Als je dan ziet dat hij in België €18.000 gaat kosten, doet het alleen maar extra pijn. Voor dat geld zou je hem zo als tweede auto kopen. Maar ja… uitstoot ofzo.
@deuxani: mag ik vragen waar jij de prijs gevonden hebt? Ik ben ernaar op zoek omdat ik eraan denk me een jimny te bestellen en in België staat er op de websites die ik bezocht heb helaas geen prijzen :)
Het jammere van de dashboardverlichting die altijd ingeschakeld is, is dat er altijd van die pannenkoeken zijn die het presteren om in het donker met alleen de DRL stripjes aan te rijden.
Na het bekijken van het filmpje is het mij duidelijk – er ligt een onontgonnen markt in de plofkraakwereld voor de Jimny. 1: Off-road capaciteit is prima op orde. Maar veel belangrijker is punt 2: de (Duitse) politie is groot fan van de auto en ziet je dus nooit als een kwaaie kerel.
Ik wil er ook één!
In die Sahara kleur en eigenlijk zonder de spatbordverbreding met het Boosterjet Turbo blokkie.

Maar zo kan je hem niet krijgen, en dan nog wil ik hem!
@reactief: zo kan je hem maken
@tortuga: alles kan je maken. Maar niet bij de dealer!
Weet je, f*ck it ik vind hem gaaf.
Zou ik hem als mijn volgende leaseauto willen? Misschien wel! Ga ik dan zijn volledige potentieel benutten? Nee, maar hoe vaak doe ik dat nu wel met mijn auto? Ik heb nog geen situaties gehad waarin ik overduidelijk het uiterste uit mijn achterwielaandrijving heb geperst, dus boeiend!
Hij gaat op mijn shortlist
Daag, als het niet op een G mag lijken moet je hem niet hetzelfde dak en dezelfde voorbumper geven. Zelfs de knik achteraan de dakrand is 100% G-klasse.
@airc: misschien omdat de echte G-klasse van nu geen zand meer durft te happen..
Geweldig bakkie! Een van de weinige nieuwe auto’s die ik er wel bij zou willen hebben. Leuk, onderscheidend en hij doet het ook geweldig in het terrein.
Ik ga er zelf een bouwen met een ouwe Samurai als basis!
@ralliart: Je gaat deze body zelf maken op de Samurai basis? Leuk project!
Hopelijk doen ze optioneel nog een keer dat nwe Swift turbo torretje erin. Dat zou hem wel af maken voor mij. Verder, supertof ding zo!
@e34m5touring: Ja, lekker, een Jimny 14 ASG.


(Ja, ik weet dat die M niet voor Mercedes staat.)
Echt weer zo’n auto die dan weer voornamelijk aangeschaft gaat worden om financiële redenen, zoals voor alle Suzuki’s geldt. Want als geld geen rol zou spelen had je liever een G-klasse oid, of zelfs een Landcruiser.
In principe geldt dat voor heel veel auto’s bedenk ik me nu.
@alcantara: Que? Nee joh. Het is een funmobiel voor erbij. Niemand gaat 30k op een auto stukslaan omdat ze niet eentje van 130k kunnen betalen.

De kwaliteiten van de Jimmy liggen ook elders. Dit is een auto voor mensen die gaan voor die-hard terrein rijden. Dus echt zoveel mogelijk offroad, niet om met de G-Klasse in de PC te staan ;-). En met een Jimny kom je vaak verder in het terrein dan die zware auto’s die jij net noemde…
@willeme: Hulde voor jou dat jij nog de kracht hebt om het te proberen uit te leggen!
@willeme: True! Het enige probleem destijds met de Jimny bij het “offroaden” (lees: over Afrikaanse slijkwegen heen karren) was dat de spoorbreedte radicaal afweek van die van de vrachtwagens die over dezelfde wegen reden.
ik vraag me wel af hoe je met 100Nm echt kunt offroaden.
@superhans: Echt offroaden doe je in de lage gearing. En de Jimny weegt zo weinig, dat 130nm dan echt zat is, het is belangrijker dat je dat koppel al bij lage toerentallen beschikbaar hebt. Vandaar ook dat ze kiezen voor een 1.5 met weinig topvermogen.

De 1.5 levert 130nm. De 1e versnelling heeft een overbrenging van 1:4,425, de eindoverbrenging in de lage gearing is 1:2,002. Je hebt dus 130*4,425*2,002 =1.152nm tot je beschikking. Dat is echt zat om zo’n gebakje ergens tegenop te zeulen.
@dondeboer: Dank je wel. Zoiets vermoedde ik al. Ik dacht overigens dat voor sommige terrein, droog woestijnzand bijvoorbeeld, niet alleen koppel maar ook snelheid nodig is. Lage gearing werkt dan niet, of kan je die tijdens het rijden weer naar normale gearing omschakelen?
Heerlijke auto! Zou er wel een willen hebben.
Stoer ding, net een kleine Mercedes G-klasse, maar dat is eerder een pluspunt dan een nadeel. En om in Mercedes sferen te blijven, het de geel-gifgroene lak lijkt ook nog eens op de kleur van een MB-Trac. Veel stoerder gaat het niet worden.
Aangezien je aan de achterbank toch niks hebt, komt de Jimny ook als grijs kenteken?
@jack_abarth: dat vroeg ik me ook al af. Dan koop ik ‘m meteen!
Ik vind dit een serieus leuk autootje geworden, een suv die dat niet alleen pretendeert te zijn maar ook de capaciteiten heeft om dat ook echt te doen. En ziet er nog leuk uit ook
Het beste retrodesign ooit, en staat dus net aan de kant van: oké het mag. VW en BMW: zo moet het dus.
Ligt het nou aan mij, of zijn die bandjes erg smal…?
@vroaaar: Het ding weegt helemaal niks en de banden hebben een hoge wang. Waarom zou je dan brede banden willen?
@BaRa: omdat hij geen oppompsysteem heeft en je dus zelf moet pompen als je de banden leeg hebt gelaten ;-)
Die wil ik.
Als ze er nou ook nog een wat dikkere motor in zouden leggen zou ik hem helemaal tof vinden. Zeg een 250-350 pk, gewoon omdat het kan.
Super gaaf dat jullie m ook getest hebben! Wat een leuk ding is het toch geworden!
Leuk karretje! Trouwens, een decente descent 😂😁 (uitspraak op video was decent waar het een descent was).

Jammer van de prijs..
Wat een heerlijke karakterbak! Hebben.
Over 2 jaar een tweedehandsje vanuit België of Duitsland importeren voor €15.000 is denk ik het beste plan of op grijs kenteken.
Slippin Jimny
Stoere offroaders, daar hou ik van.
zou er nog een cabrio versie van uitkomen?
Geinig ding. Ben wel benieuwd wat EuroNCAP ervan zegt.
‘Rijd over de rotonde’ GEWELDIG§
Is het mogelijk om van racking zoals die hier te installeren: https://www.mysortimo.be/nl_BE/producten/voertuiginrichting ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).