SWOV wil inhaalverbod op alle provinciale wegen

Auteur: , 51 Reacties

Provinciale wegen blijken de gevaarlijkste wegen van ons land en daar moeten we wat aan doen, vindt de SWOV. Een permanent inhaalverbod zou volgens de stichting een stap in de goede richting zijn.

Drukte op de weg bij Rijswijk

De SWOV schrijft in een onderzoek naar de veiligheid van 50- en 80-kilometerwegen dat daar de meeste ongelukken gebeuren, omdat de snelheidsverschillen er regelmatig erg groot zijn. Vorig jaar stierven er volgens het Algemeen Dagblad 570 mensen door een ongeluk en daar moet iets aan gedaan worden, concludeert de SWOV.

De stichting pleit bijvoorbeeld voor een inhaalverbod, omdat frontale botsingen bij het inhalen vaak niet goed aflopen. De SWOV beseft dat zo’n verbod in de huidige situatie moeilijk te handhaven is en adviseert dan ook barrières aan te leggen op de middenstreep, zodat je simpelweg niet meer kunt inhalen. Een nogal botte maatregel, omdat automobilisten die wél weten wat ze doen op deze manier moeten lijden onder de wegmisbruikers.

Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat gebiedsontsluitingswegen op een andere manier gebruikt worden dan eigenlijk de bedoeling is. Hoewel deze wegen in principe bedoeld zijn voor doorgaand verkeer, kom je er ook regelmatig landbouwverkeer tegen. Daarnaast komt autoverkeer ook regelmatig met 80 kilometer per uur langs plekken waar brommers, voetgangers en fietsers oversteken. Dat levert zeker in het donker gevaarlijke situaties op.

De SWOV-onderzoeker denken dit gevaar te kunnen beperken door een lagere maximumsnelheid in te voeren rondom dergelijke kruispunten. Voetgangers en fietsers hebben namelijk alleen kans een botsing tot 30 km/u te overleven.51 reacties

Prima!
@toniominestrone: wat nou prima? Straks zit je 30km lang achter een jojo die 55 rijdt waar 80 is toegestaan…
@JaxDryke: alsof je daar nu bij een inhaalverbod wel achter blijft?

Voor mijn gevoel hebben alle provincialewegen al een inhaalverbod
@huupe: Ze praten over het aanleggen van barrières, welke het onmogelijk maken om in te halen. Dat is dus je velgen krom rijden, als je het toch probeert. Althans, zo lees ik het.
Wat een uitstekend idee! Want automobilisten blijven alert en hoffelijk als ze gedwongen kilometers lang kilometers langzamer rijden dan ze normaliter zouden doen. NOT!
@benzinehoofd: Klop klop klopt, gewoon 150 km/h snelheidslimiet, en als je Pesjo dat niet kan halen moet je hem maar verkopen en een M5 kopen.
@haaldie20inchvanjegolfaf: Alleen gooien de vrachtwagens dan roet in het eten. Die gaan niet harder dan 90.
uitstekend wat mij betreft, maar voeg er dan direct een verbod aan toe voor landbouwvoertuigen of ander verkeer dat de maximumsnelheid niet haalt.
Ik zou ook voor een verbod op electriciteit gaan, want een groot deel van de electrische shocks zijn ook dodelijk. Misschien ook voor een verbod op water want daar kunt je in verdrinken, op uitglijden, in stikken, …
Als iedereen op provinciale wegen zich aan de regels houdt, is er niks aan de hand.
80 waar je 80 mag, 50 waar je 50 mag.
Landbouwverkeer inhalen wanneer de mogelijkheid zich aandient, anders niet!
Die gasten sporen niet, mag je straks kilometerslang achter een brommobiel aan hobbelen….
@tupperware: Brommobielen? Als het zo doorgaat zijn alle Mercedes AMG´s begrenst op 45km/u. Het loopt de spuigaten uit. Ik zie amper nog brommobielen rijden. Enkel “begrensde auto´s”.
Als ze dit zouden gaan doen komen er juist veel meer kopstaartbotsing, omdat iedereen gaat bumperkleven. Lijkt mij
Goed idee… Ja mevrouw, sorry dat uw huis is afgefikt. We zaten vast achter een tractor en konden dankzij obstakels er niet langs…. Gewoon allemaal thuis gaan zitten met de deur op slot. Scheelt vast een hoop verkeersongevallen…
Als je afstand houdt en langs het voorliggende voertuig kunt kijken of je kunt inhalen is er niks aan de hand.Veel mensen gaan vlak achter het voorliggende voertuig rijden zodat ze verder niks zien.Die gaan eerst naar links en zien dan pas wat.Als je niet 100%zeker weet dat je er langs kunt blijf je er toch achter,lijkt me.Mensen die rijbewijs hebben gehaald en dan alle regels aan hun laars lappen kunnen dat pasje wat mij betreft beter weer inleveren.
Autorijden helemaal verbieden zou ook kunnen. Scheelt nog meer doden.
Maar ff serieus, van dit soort voorstellen wordt ik pislink. Het is wéér een voorbeeld van de Disneyficatie van de samenleving. Betutteling en rubberentegelmaatschappij ten top. Ja er vallen doden in het verkeer, maar dat zijn er significant minder dan de doden die gewoon in het huishouden vallen. Als je de doorstroming niet in gevaar wilt brengen, doe het dan zoals in Duitsland en Zweden; 3-baans wegen waarbij de 2e rijstrook om de x km wisselt zodat je regelmatig zonder tegemoetkomend verkeer kunt inhalen en die lutsers die persé 60 km/h op een 80 km/h weg willen rijden rustig hun gang kunnen gaan.
@tweetyv6: Hahaha, Disneyficatie. Briljant uitgedrukt!
Half idee dus.
Dubbele lijn in het midden. Verbieden van voortuigen die 80 of 50 niet halen. Waar t kan, om de zoveel KM een kleine inhaalstrook voor het geval er toch zo’n opa tussen zit. Dan kunnen we er mee leven.
Maar ook ik snap de irritatie die hier gaat komen. Mijn alternatieve sluipweg is een mooie bochtige 80 van een km of 10. Dubbele streep in t midden; over het algemeen wijd genoeg dat als er een auto met pech langs de zijkant staat, je er alsnog langs kan zonder de dubbele streep te overschrijden. Maar goed, er rijd geen hond, omdat het verlengde in ene file-fuik uitkomt aan het einde van de snelweg: maar mijn werk ligt ervoor. Als ik er rijd en het is mooi weer, dan rijd ik ook veel te hard; zeker als ik de 330i cabrio mee heb. Zit er dan zo’n regellul voor die netjes 80 rijdt, dan word ik ook niet blij. Maar inhalen doe ik er niet, omdat het gevaarlijk is daar: door de bochten zie je niet ver genoeg naar voren; maar goed, ik ben blij dat de gene die dit niet in kunnen zien nu ook niet meer mogen inhalen.
@gregorius: Mooi dat iemand die zich aan de regels houdt meteen een lul is!
@enrique: Lul: in mijn opvatting op dat moment.
Maar het is een zelfde persoon die bij een rood voetgangerslicht wacht als er niemand is. Een zelfde persoon die op z’n fiets bij een gigantisch overzichtelijk kruispunt, dat druk KAN worden, bij een rood licht wacht. Een zelfde persoon die op een kaarsrechte lange snelweg, waar niemand op rijdt, netjes 120 op z’n teller blijft rijden, of zelfs minder.
En laten we eerlijk wezen: niemand die om 07:00 in de ochtend voor zn lol in de auto zit. Op 10km lange weg, haal je zo een minuutje in. Als dat eindigt met 5 stoplichten: dan heeft t geen zin. Maar als er een paar goede rotondes of afslagen zijn: dan is het toch lekker om ’s ochtends her en der die paar minuutjes terug te smokkelen.
@gregorius: Ik denk dat er veel creatievere manieren zijn om om te gaan met de veiligheid op 80km wegen dan een inhaalverbod. ledjes in het wegdek die waarschuwen voor tegenliggers e.d. Maar belangrijker is denk ik een goede rijinstructie. Hoe schat je goed de snelheid in van tegemoet komend verkeer? Hoeveel tijd/ruimte heb je nodig om een auto in te halen? Dat soort dingen. Ik rij ook regelmatig op 80km wegen, eigenlijk dagelijks en flinke stukken. Mijn ervaring is dat inhalen uiteindelijk niet zoveel zin heeft. Haal je, met enig risico, een vrachtwagen in staat ie 10 minuten later achter je voor het stoplicht. Het scheelt bijna geen tijd.
ze zijn niet goed in hun hoofd..
Ben een keer bijna frontaal geraakt op de provenciale weg door zo’n kuttekop die wel even dacht makkelijk in te halen met z’n dikke 60pk Fiesta bestelauto hok. Bleek dus een stuk langer te duren dan hij dacht waardoor ik al bijna tot stilstand geremd de berm in moest om uit te wijken.

Dit soort figuren zijn het probleem.
Begin maar eens met inhaalverbod op alle snelwegen voor vrachtwagens en snelheidsbegrenzers op bestelbusjes!
Wat zijn dit soort ideeën toch achterlijk. Een groot deel van de verkeersongelukken gebeurd door irritatie en agressie, en dat ga je proberen op te lossen met meer irritatie en agressie?

Ze hebben hier laatst op de provinciale weg ook een inhaal verbod ingesteld, er gebeuren nu meer ongelukken als ooit…
Waarom niet gelijk een auto verbod invoeren?
Heeft de SWOV onder een steen gezeten? Rijkswaterstaat en de provicies zijn hun al voor. Vrijwel overal waar de belijning is aangepast aan de nieuwe normen geldt al een inhaalverbod. Ik ken in Overijssel nog maar erg weinig plekken waar je nog mag in halen. En daar waar het nog mag heb je meestal tegenliggers die je het inhalen verhinderen, ik berust er maar in.
@mashell: Precies, merk het zelf ook. Tegenwoordig is bijna alles dubbel doorgetrokken. En als er dan een stukje onderbroken is. Nemen mensen veel meer risico om hun traag rijdende voorganger voorbij te gaan. Het is ook niet meer, hier mag ik hem voorbij. Maar hier moet ik hem voorbij. Dit omdat ze er anders weer 10km achter moeten blijven zitten.
Ik zou iedereen een rubberen band om z’n auto laten maken en voordat je naar je werk gaat koopt u een muntje bij de kassa! Wat een gelul allemaal… Veiligheid oké maar je kan soms een ietsiepietsie te ver gaan zeg maar…
Als we gewoon allemaal een high visibility vest aan doen, kan er niks gebeuren volgens Mister Clarkson
Dat er ongelukken met fietsers gebeuren is ook echt niet te wijten aan de fietsers hoor, die houden zich ALTIJD netjes aan de regels…
Rijden nooit door rood, steken ALTIJD hun hand uit als ze afslaan, zijn hoffelijk voor de medemens en hebben geduld.

Tot zo ver mijn sarcasme.

Even serieus:
De politie moet gewoon eens daadwerkelijk kijken naar mensen die een gevaar op de weg zijn ipv alleen maar staan te flitsen op locaties waar dat helemaal niet nodig is.
Maarja, dat levert minder geld op dus dat doen ze niet.
Dit omschreven plan is te idioot voor woorden en die mensen hebben werkelijk geen enkele vorm van inzicht hoe de werkelijkheid in elkaar zit.

Maar zo ken ik meer instanties die situaties alleen maar slechter maken voor de burgers omdat ze totaal geen idee hebben wat er gaande is.
Wat een truttig idee weer, een gevolg van de totale feminisering van Nederland.
Als het doorgaat wordt het gewoon extra opletten of er geen politie is en gaan met die banaan, en anders boete aftikken en schijt hebben.
Ja super goed idee, vooral ook als een ambulance of politiewagen met spoed erachter moet blijven plakken met die verhoogde rijbaan scheidingen -_-.
Op de n210 is het verkeer gemakkelijk in te schatten vanwege de geringe bochten, op de motor ga ik dan ook regelmatig over de doorgetrokken lijn heen. Met de auto vind ik het risico alsnog te groot dus wacht ik op een van de turborotondes, problem solved? Met een beetje geduld is een hoop opgelost!
S.Wetenschappeljk.O.V. Duidelijk gehuisvst in een gebied waar je overal via snelwegen kunt komen. Op veel provinciale wegen mag al niet ingehaald worden, wat tot des te grotere klappen leidt als iemand kilometers lng achter een landbouwtrekker gehangen heeft en eindelijk even over de streep mag.

Doet me denken aan de turbo-rotonde: rotonde met meer rijbanen waar je voor de rotonde moet voorsorteren want op de rotonde kun je door scheidingsdrempels niet meer van bestemming veranderen. Leuk bedacht, en voor wie op tijd de richtingsborden leest is er ook niets aan de hand, maar owee als je even niet opgelet hebt. Dan wordt het een heel eind omrijden.
Volledig mee eens , iedereen terug naar paard en wagen .
Wat een mogool
Ik rij dagelijks over de N302 van Harderwijk naar Kootwijk en vice versa.
Het lijkt een trend te worden voor langzame voortuigen om die route ook te pakken. Deze week dagelijks zowel ’s ochtends als ’s avonds achter respectievelijk: Meerdere tractoren, 2x een graafmachine, een dumptruck (zo’n grote langzame) en een brommobiel gezeten. Dan heb je daar ook nog dagelijks een snacktent die 2x per dag de halve weg afrijdt met zijn landbouw Hamag met dus ongeveer 20km per uur.
Een inhaalverbod gaat naar mijn idee niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, dit soort idioten die midden in de spits met zulke voertuigen over zo’n weg gaan rijden zijn dat wel.

In Nederland hebben we helaas de neiging om hard rijders tot oorzaak van alle ellende te benoemen, maar een ongeluk gebeurt over het algemeen door het snelheidsverschil van meerdere gebruikers.
Als je een auto hebt die met 90km/u over een 80km weg rijdt, dan is het verschil 10km te hard met een flinke boete als je wordt gepakt.
Als je met een graafmachine met 30km/u over een 80km weg rijdt, dan rij je 50km langzamer. Een veel groter verschil, veel gevaarlijker, maar totaal niet strafbaar. Vreemd.
Dan kunnen ze beter de wegen ombouwen naar “Zweeds” model, 3 baans, afwisselend de middenbaan gebruiken om in te halen; Daarnaast een vaste afscheiding tussen de rijbanen zodat inhalen onmogelijk is als je op het gedeelte met 1 baan zit. Werkt prima!

Groot voordeel is dan onder meer een betere doorstroming, meer veiligheid, de wegenbouwers kunnen weer aan het werk (overheid pompt geld in de economie) dus we gaan er uiteindelijk met z’n allen op vooruit.
@406_v6: De ambtenaren zijn die studiereis aanvragen naar Zweden al aan het opstellen… Terwijl ze ook gewoon bij Enschede de grens over kunnen rijden, de N35 wordt daar B54 en de hele route naar Münster is zo ingericht.
@mashell: haha, ja dat zullen ze niet nalaten :-)

Dat de N35/B54 zo ingericht is/wordt is nieuw voor mij.
Het SWOV doet prima werk.
Zij zijn er voor om de veiligheid in het oog te houden.
Andere organisaties zijn er voor om de doorstroming te garanderen en weer andere om een beetje rijplezier er in te houden.
Samen gaan ze om de tafel zitten en werken een plan uit waar vervolgens niets mee gedaan wordt en we dus op de huidige manier lekker door junnen tuffen op onze wegen.
@Hubert:
*junnen = kunnen
(mijn vingers lijken dikker te worden, of worden de toetsen kleiner???)
nou geef dan indedaad maar een zelfrijdende auto, het rijdersplezier is al zo laag in nederland
in zweden woont wat minder volk per km2, lekker vergelijk weer
r1lub via Android app
toch maar een 45 km autootje
aanschaffen! klein beetje opvoeren en je rijdt altijd vooraan zonder je te ergeren aan langzamere weggebruikers omdat je toch voor je gevoel snel gaat. Ik maak mij trouwens hier niet meer druk meer om, alleen nu extra opletten om in te halen zonder dat de politie het ziet. Jullie denken dat dit de druppel is! IK KAN JULLIE VERTELLEN DAT HET VEEL ERGER WORDT. jammer genoeg!
Waarom zijn er problemen op buiten bebouwde kom wegen? Volgens SWOV doet dat er niet doe, je moet de gevolgen wegpoetsen, niet de oorzaak aanpakken. Je moet iedereen 30km/h laten en elke 500 meter een carter-crasher, eh, verkeersdrempel leggen en elke 1000 meter een flitspaal neerzetten.

Waarom zijn er op problemen op regionale ontsluitingswegen? Nou, eigenlijk heel simpel. De wegen zijn ingericht voor interregionaal verkeer wat niet via de autosnelwegen kan. Helaas hebben de ambtenaren die dat verzonnen hadden (tja, ze gaan met het openbaar vervoer, dus echt kwalijk kun je het ze niet nemen dat ze er geen verstand van hebben) dachten dat het dat ook was.

Helaas, de regionale wegen worden nu gebruikt door 45km/h auto’s, brommobielen, traktoren, heftrucks, brommers, gepensioneerden enzovoorts. Met andere woorden, er zijn veel verschillende gebruikers die er niet thuis horen maar wel gebruik van maken. Dit veroorzaakt enorme snelheidsverschillen. En enorme snelheidsverschillen veroorzaken iritatie. Bij beide partijen. De snellere kunnen echter inhalen en doen dat ook wanneer ze lang genoeg geiriteerd 15km/h op een 100km/h weg hebben moeten rijden met maar 1 rijstrook in beide richtingen met een inhaalverbod zo lang als de A2, met eier-snijder (of motorsnijder) vangrails aan weerszijden. Dat inhalen gaat echter niet zo goed op wegen met veel snelheidsverschillen tussen bestuurders onderling maar ook het kruisend verkeer, voornamelijk langzame bestuurders, fietsers en soms ook voetgangers. Die zien immers een 45km/h postduif aan komen rijden en fietsen dan nog even snel de weg over, niet ziende dat er bijvoorbeeld een Audi of een motor of een 40 ton vrachtwagen met een inhaalactie bezig is. Resultaat: weer een flitspaal erbij, de vrachtwagen reed immers 87km/h op de begrenzer en dat is 7km/h te snel.

Oplossing is echter simpeler dan je zou verwachten. Maak regionale wegen 3 rijstroken breed, en wissel deze in rijrichting om zoals ze in Zwitserland en Zweden doen. Op deze manier kun je gecontrolleerd inhalen zonder tegenliggers, weet je dat je over enkele kilometers weer voorbij die postduif, traktor of 45km/h kunt, en kunnen wegen ook onderhouden worden zonder afsluitingen, immers, de 3de baan kun je gebruiken als wisselstrook tijdens asfalteringswerkzaamheden. Dit kan dan gefaseerd zodat stukken asfalt geleidelijk vervangen kunnen worden zonder gevaarlijke wisselstroken of vervelende afsluitingen.
Groot deel van de mensen kunnen niet rijden. Of zijn met iets anders bezig tijdens het rijden. Gevolg: niet alert zijn. Situaties niet goed inschatten. Te hard waar het niet verantwoord is, te nonchalant waar je scherp moet zijn. Resultaat: brokken. Kortom, mensen moeten weer echt leren rijden.
Waar zijn de IS zelfmoordterroristen als je ze nodig hebt. Kan die ebola niet eens verspreid worden in bij het SWOV kluphuis? Sowieso een afvoerputje voor mislukte ‘wetenschappers’ zeg maar uni sgoolverlaters. Ga Eens Echt Werk Zoeken!
er rijden daar ook brommobielen en tractoren dus dan ontstaan er allemaal files…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).