Tesla hacker ontdekt P100D badges, wordt slecht behandeld

Auteur: , 51 Reacties

De iPhone op wielen draagt interessante software met zich mee.

Tesla Model S krijgt upgrade, inclusief 'Ludicrous'-mode

Dat het leuk is dat je Tesla overnacht verandert van een redelijk normale auto, naar een auto die autonoom over de weg rijdt, wisten we al. Maar al die technologische hoogstandjes hebben ook zo z’n nadelen. Een hacker die een Tesla Model S in zijn bezit heeft, kwam hier op pijnlijke wijze achter. De man heet Jason Hughes (twitter) en ontdekte dat er in de Tesla software een encrypted code te vinden is. Deze leidde hem vervolgens naar badges voor een P100D model dat schijnbaar in de pijplijn zit. Hot news dus.

Een 100 kWh accupakket… Ludicrous, zou je zeggen. Jason ging ermee naar Tesla om verhaal te halen, waarop de Jason toch wel even zijn WTF moment beleefde. In plaats van een inhoudelijke reactie of een bedankje, werd zijn Tesla simpelweg op afstand ge-downgraded naar een eerdere softwareversie waarin de badges nog niet waren verwerkt. Dankzij zijn technische skills wist hij het downgraden gelukkig te voorkomen, maar echt vrolijk was hij niet, en stuurde een tweet naar Musk.

Tweet tweet
Opvallend genoeg kreeg hij nog een reactie ook. Elon Musk ontkent het downgraden ansich niet, maar hij was in ieder geval niet de opdrachtgever. Dit zaakje stinkt. Onze Jason laat het er voorlopig bij zitten, zo blijkt uit een vervolg-tweet en een interview aan Teslarati:

“Yeah, seems I’ve gotten Musk’s attention on the matter. That’s enough of a truce for me for the time being on it to give them a chance to sort things out. Long story short, Tesla really should watch what they put into production firmware if they don’t want details about it posted. I’m not the only person with access to their car’s internals, and under no real obligation to keep anything I find secret on Tesla’s behalf. If I keep it secret, nothing is to say someone else won’t in the future.”

Een P100D is verder helemaal geen gek idee. Zeker omdat de vorig jaar geïntroduceerde P90D ook een keer vernieuwd gaat worden. We wachten het zaakje ondertussen dus even af, maar als het waar is wat Jason is overkomen, dan is het -zoals hij hierboven vertelt- een vreemde zet van Tesla. Wordt vervolgd.51 reacties

Bijna en het word een nieuwe terminator
@thefmanl: onmogelijk
@terminator: en jij kan t weten!;)
First world problems…
Ach, dit is allemaal nieuw voor iedereen. Dat een (handige) consument hier achter komt en naar buiten brengt dus ook. Een middle manager schiet in de stress en kiest voor cover-up. Dom. Nu komen er 3 vergaderingen, er wordt intern een beleid opgesteld hoe men hier in de toekomst mee om moet gaan, Jason krijgt een knuffel van Elon..
..case closed.
@baasbas: eens
@baasbas: Punt is dat dit je dus kan gebeuren met dit soort techniek. Dat vind ik dus geen prettig idee.

Big brother is downgrading you.
Sjoemelen op een nieuw niveau!
@alfaitak: heeft niets met sjoemelen te maken. Eerder met geheimhouding van interne gegevens.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik moet zeggen dat het design van de Tesla de tijd goed doorstaat. De auto is inmiddels al weer eventjes op de markt maar ziet er nog altijd heel erg fris uit. Hebben ze goed gedaan. Wat de P100 betreft, vermogen is er nooit genoeg toch?
@dutchdriftking: Range ook niet…
@dutchdriftking: De 100 betekend niet per definitie meer vermogen, maar een grotere batterij (vergeleken met de P85 van ca. 1 jaar geleden al een toename van bijna 20%!), dus een grotere actieradius.
@dutchdriftking: KWh is een eenheid voor arbeid, niet voor vermogen. 100KWh staat gelijk aan de hoeveelheid energie (Joule) die de batterijen maximaal kunnen opslaan. Omdat er meer energie opgeslagen kan worden, kan het zijn dat Tesla het maximale vermogen (Joule per seconde) dat de batterijen kunnen leveren ook op schroeft.
@meximal: joule per seconde noemt men ook wel ‘watt’, wel zo makkelijk om het bij bekende termen te houden als je iets uitlegt ;-)
@lekbak: Het is gewoon correct en bovendien ook bekend, tenzij je in de sociale werkplaats werkt.
@gop1: jij overschat de gemiddelde Nederlander enorm. Op autoblog zal het redelijk bekend zijn maar de meeste mensen weten echt niet wat watt is, anders dan dat elektrische apparaten het ‘gebruiken’.
@meximal: waar moet je je tong op leggen om dat te testen ?
Ach, een software downgrade is niet zo netjes, in China was de beste man waarschijnlijk ‘verdwenen’
Tja, normaal als je in de software rommelt is je garantie verlopen. Wellicht dat Tesla iets heeft gemaakt datde software bij hacking automatisch wordt terug gezet op de vorige versie?
Feit is dat hij de gebruiksregels voor het product (licentieovereenkomst) aan zijn laars lapt en daar eigenlijk geen schade van ondervindt. Eigenlijk best netjes.
@w0o0dy:
Jij hebt echt duidelijk de ballen verstand van IT hè?
@flowdesign: hahahahaha welterusten
@w0o0dy: Volgens mij zit het ongeveer zo: Hij heeft niet met de software gerommeld, maar die alleen uitgelezen door vanaf zijn pc verbinding te maken met de Tesla-computer, van IP-adres naar IP-adres, ongeveer zoals jij vanaf jouw pc verbinding maakt met de autoblog website om berichten te lezen.

En de enige dingen die encrypted oftewel versleuteld zijn in het verhaal zijn de gebruikte verbindingsmethode (SSH, handig voor je thuisnetwerk, voorkomt dat derden meelezen) en de berichten die hij over zijn vondsten postte, de informatie over toekomstige modellen was alleen goed verborgen.
@flowdesign: Voel je vrij om dat soort opmerkingen te onderbouwen
@baasbas:
Omdat je niet begrijpt waarom ik die opmerking maak?
Zie mijn 2 comments verderop, dan begrijp je hoe het er wel aan toegaat.
@flowdesign: Nee, omdat je iemand afbrandt zonder onderbouwing. Dat heet “onbeschoft”. Staat wel in het woordenboek, zoek maar eens op. Doe er je voordeel mee.
Ik weet dat Tesla in het verleden Hackers heeft betaald voor het proberen te hacken van de software in de auto’s. Nieuwe software wordt aan beta testers uitgerold. Indien deze hacker een van de beta testers is, kan ik me erg goed voorstellen dat tesla de software downgrade zodra deze persoon in de software gaat wroeten.
@pramm:
Uhhhhhh… nee JUIST NIET.
Als je een bèta beschikbaar stelt dan wil je JUIST dat die mensen voor jou de bugs gaan vinden, dus ook de security bugs. Dan ga je die mensen dus juist niet downgraden, je geeft ze namelijk een nieuwe versie van de software waarin je de bugs hebt opgelost met het verzoek het nog eens te proberen om vast te stellen of je fix goed is.
In jouw logica zouden ze ALLE Tesla’s van dit model gedowngrade hebben – en juist niet de bèta-testers – maar dat was niet het geval.
@flowdesign: Sorry, mijn reactie was niet helemaal goed verwoord. Ik bedoelde dat ik me goed kon voorstellen dat Tesla de software downgrade zodra een beta tester informatie naar buiten brengt die je niet wilt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als een beta tester een veiligheidsriciso ontdekt en deze niet eerst bij Tesla kenbaar maakt, maar deze eerst elders naar buiten brengt.
@pramm: Sterker nog, Jason aka WK057, heeft in het verleden ook geld van Tesla ontvangen voor het vinden van bugs.
Niemand die bedenkt dat de software makers van Tesla dit bewust hebben gedaan. Creating a hype.
@jackass266:
Als je bedoelt dat ze bewust die P100D badge er al in hebben gestopt, dan zou dat kunnen idd.
Probleem is echter dat je liever je P90D voorraad verkoopt en niet dat mensen gaan zitten wachten tot het nieuwe model uitkomt. Dus ik denk dat Tesla werkelijk ‘not amused’ was.
@jackass266: Denk je niet dat ze het dan niet gelaten hadden bij “Jason Hughes vind P100D in software” in plaats van “Jason Hughes vind P100D in software en wordt vervolgens slecht behandeld door Tesla?”

Dat laatste stukje over het downgraden zal niet heel veel vertrouwen opwekken bij (potentiele) Tesla-rijders.
@motoragent: ik denk dat de “slechte behandeling” net iets meer aandacht krijgt. Hij laat het er ook wel erg makkelijk bij zitten.
Ik zal wel ouderwets zijn maar dat online gekloot aan m’n auto hoef ik echt niet. Fijn dat ze updaten maar blijkbaar kunnen ze gewoon je software weer aanpassen naar prut. Geen fijne gedachte dat iemand zoveel controle over een auto heeft die niet eens in dezelfde contreien staat. Dan maar ouderwets zelf m’n auto parkeren.
Het zou me helemaal niets verbazen, aangezien de 85 modellen uit productie genomen worden. Wij kregen onlangs telefoon van Tesla in verband met onze bestelling van een 85D om ofwel te upgraden, ofwel de productie te vervroegen, ofwel te annuleren.

Ze willen zo snel mogelijk die 85 batterijen uit productie. Ik begreep niet goed waarom, maar het zou hun natuurlijk de kans geven die te vervangen door een 100kWh versie.
@v0lrath: Omdat de 90 weer een iets andere battery pack samenstelling heeft. Dus als dat de nieuwe standaard is, en je wilt op een bepaald moment afscheid nemen van de productielijn van de oude packs, dan probeer je klanten te bewegen voor de 90 te gaan. De 85 is ook niet meer te bestellen. Zo ook met de D uitvoeringen. De 2-wiel aangedreven uitvoering is enkel nog voor de 70 beschikbaar. Daar zal men langzaam ook vanaf willen.
@v0lrath: Tesla is non stop bezig met het verbeteren van hun auto’s. Dat onderscheid ze van alle andere automerken, die al vooraf een plan hebben wat ze willen doen. De 60 werd een 70, daarna nog een 70D. 85 inmiddels ook 90 (en D) en dat binnen een kleine 2,5 jaar. Niet zo gek dat er ooit wel weer grotere accu’s komen. Van 90 naar 100 is wel een lekkere upgrade.
@stfu: Helemaal mee eens. En het mooie is dat ze al mijlenver op alle concurrentie voor staan. Ik zeg niet alle alle fabrikanten plots enkel elektrische wagens (zoals Tesla) zouden moeten verkopen.

Wat ik nog niet begrijp is dat winstgevende concers zoals bv VAG, Mercedes en BMW, met researchbudgetten hoger dan de jaaromzet van Tesla, nog geen enkele wagen hebben kunnen aanbieden die zelfs maar in de buurt komt van een Tesla.

De BMW i3 had gewoon moeten zijn wat de Tesla model 3 gaat worden, maar volgens mij duurt het nog jaren vooraleer we dit gaan zien. Ik heb nu zelf nog een BMW in bestelling staan, maar ik kan echt niet beloven dat mijn volgende ook een Tesla wordt. Mocht de model X er al geweest zijn, had ik misschien nu al bezweken, maar 2 model S-sen leek me niet echt een meerwaarde bieden.
@stfu: ik mag toch hopen dat Tesla ook en plan heeft voor wat ze willen doen… Als andere fabrikanten, bijvoorbeeld McLaren, elke 6 maanden met een nieuw model komen worden ze afgebrand. Maar uiteindelijk gaat het hier ook alleen om accu’s en software. Neemt niet weg dat het mooie auto’s zijn en ze veel bereikt hebben in korte tijd.
Hoop dat dit een incident is, vind Tesla leuk, jammer als het nu al een apple achtig bedrijf zou worden…
@pomoek: inderdaad worden er bij Apple ook regelmatig referenties naar nieuwe producten aangetroffen in software. Maar het grote verschil is dat Apple winst maakt en Tesla niet.
@mashell: de geschiedenis van Apple is niet altijd rozengeur en maaneschijn geweest en de toekomst zal dat ook niet zijn. Zeker niet nu ze het woord monopoly een nieuwe betekeniis hebben gegeven waar zelf Microschoft uit de 80’s en 90’s een punt aan kan zuigen
@thierryvth: vertel, in welk opzicht heeft Apple dan een monopolie?
@mashell: Apple bestaat dan ook al jaren en is niet een start-up. Hoe kan je winst maken als je fabrieken bouwt, showrooms bouwt/opent, een compleet GRATIS netwerk bouwt. Man man ,denk eens na.
Ik dacht 100D, komt er een diesel? Haha..
@haroldv: Wacht met smart op de 190D
;-)
Positief dat de ontwikkeling van accu capaciteit dus sneller gaat dan de eerder door Musk beloofde 5% per jaar.
Haha, je betaald de volle koek voor je auto en dan gaat er iemand JOU auto op afstand wijzigen. Gewoon niet kopen zo’n rijdende computer. (ook al is ‘ie heel mooi).
ik denk dat het eerder Android op wielen is wat Elon is goed bevriend met Larry Page van Google

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).