Tesla Model 3: kwart miljoen orders, Elon Musk totaal verrast

Auteur: , 109 Reacties

Er hebben al een kwart miljoen mensen ingetekend op de Tesla Model 3, iets wat zelfs Elon Musk niet had durven dromen.

Tesla Model 3

Via Twitter houdt Elon Musk ons op de hoogte van het aantal orders dat geschreven is voor de Model 3. Al voordat de auto gepresenteerd was, de prijs was vastgesteld of kopers überhaupt maar een glimp hadden opgevangen van Tesla’s jongste, waren er tienduizenden orders geschreven. Vrijdag waren dat er 115.000, gisteren 232.000 en vannacht twitterde Elon dat de teller ondertussen op 253.000 exemplaren staat.

Ongelofelijk knap en gezien de specificaties van de auto (346 km range, 0-100 km/u in ca. dan 6 seconden en vriendelijk prijskaartje) wellicht ook terecht. Wellicht, omdat de auto op dit moment nog slechts statisch is gepresenteerd en nog niet volledig is uitontwikkeld. Er komt dan ook een ‘unveil part 2’ aldus Musk.

Dat er een flinke vraag naar de Model 3 zou komen, daar hadden ze bij Tesla wel op gerekend. Maar dat er op dit moment al zo veel orders zouden zijn, dat komt ook voor de jonge autofabrikant als een grote verrassing. Elon Musk hierover op Twitter:

Maybe 1/4 to 1/2 of what happened. No one at Tesla thought it would be this high before part 2 of the unveil.

Zoals @Wouter al eerder schreef, is de beoogde prijs van 35.000 dollar gebaseerd op 7500 dollar subsidie die je in Amerika krijgt op elektrische auto’s. Alleen geldt die subsidie alleen voor de eerste 200.000 auto’s die een fabrikant bouwt. Er gaan dus aardig wat potentiële Model 3-kopers duurder uit zijn dan gedacht. Daarnaast kun je verwachten dat de eerste lading Model 3’s, in ieder geval tot de grens van 200.000 auto’s bereikt is, met name voor Amerikaanse klanten zullen zijn. Ook is het nog even de vraag hoe Tesla de productie gaat invullen, ze hebben immers nog geen ervaring met dergelijke aantallen.

Het is te hopen dat de ontwikkeling van de Model 3 wat voorspoediger gaat dan die van de Model X, die geplaagd werd door problemen en vertragingen. Aan de andere kant, laten we vooral ook niet vergeten dat Tesla een piepjong automerk is, gedomineerd door merken waarvan vele het eeuwfeest al gevierd hebben. Succesvolle automerken die zich toeleggen op volumemodellen en zijn opgericht na 1950, hebben we immers nauwelijks gezien. Go Elon!109 reacties

Tesla model 3 bedoel je dus?!
@dizono: laat geworden gisteren ?
Je moet de kop ff aanpassen… Het gaat immers toch om de Model 3?
Model S = Model 3 neem ik aan?
Ik neem aan dat de S in de titel een 3 moet zijn.
Model 3 dus,niet S……
Model 3 (eerste alinea?)

Ontopic: best te begrijpen, mooie auto!
Zal ik het dan ook nog ff zeggen? Model S moet model 3 zijn
Gaat lekker
Hè staat daar nu model S? Is toch model 3?
Elon Musk, de nieuwe Steve Jobs.
@potjak: denk dat Elon dat ziet als een belediging, Elon heeft nu al veel meer bereikt.
Aan iedereen die zo lief is me op de fout in de titel te wijzen: dank! Ik zeg, het is koffietijd!
@Dizono: wij blijven dit massaal delen, zodat deze gruwelijke fouten niet meer worden gemaakt.
Bedankt!
@Dizono: Mijn moeder heeft cake gebakken, voor erbij
@Dizono: die dikgedrukte letters hoe doe je dat? Dat wil ik ook :P
@ghost: en dan wil je zeker ook nog een edit-knop? ;)
@Dizono: liefst wel maar dan ben ik ook geen misbruiker, dan ga ik premium natuurlijk!
Even kijken wat de aandelen van Tesla staan op dit moment.
1x erop aanspreken is genoeg heren. Nu weten we het wel. Sjonge jonge..
@honeyhanger: als de app netjes real-time de reacties zou laten zien zou ’t niet gebeuren….
Nee, zoals Musk duidelijk heeft aangegeven is de prijs van $35k “before incentives”. Met andere woorden, de snelle beslisser betaalt $27.500.
@macready: kunnen de overheden aub kappen met subsidies en incentives, het is altijd een grap als dan na een tijdje blijkt: de subsidie is een iets te groot succes, dan weet men weer niet hoe snel het teruggeschroefd moet worden. Imo geeft dit mensen valse hoop en heeft slechts een “deel” hier voordeel bij. Gewoon niet doen dus.
@macready: Inderdaad, 35k voor enige subsidies.
Hoewel ik Autoblog een hele leuke website vind, heb ik steeds het gevoel dat jullie Tesla iets of wat negatief in het licht proberen te zetten.
Musk heeft meerdere malen (en dit is zelfs in eerdere berichten op Autoblog geschreven) dat de prijs VOOR subsidies is.

Dat jullie sceptisch zijn over het verloop van de productie kan ik heel goed begrijpen, echter is hun fabriek in Fremont wel groot genoeg voor zulke capaciteiten aangezien hier vroeger al tot 500k auto’s/ jaar zijn geproduceerd geweest.
“en wanneer worst mijn auto geleverd” “dat zal ongeveer 2018 worden….” Hoe lul je je hier als autoverkoper onderuit…
@henkhupelschoten: ten onder aan zijn eigen succes.
@henkhupelschoten: alle data zal al lang en duidelijk door het bedrijf bekend gemaakt. Geen verrassing dus en de kopers weten waar ze aan toe zijn
@henkhupelschoten: Heel simpel, door er een setje ruitenwissers bij te geven.
@rhellema: En de lease rijders een lullig flesje aldi liebsfraumilche…
@henkhupelschoten: vraag het bij je dichtstbijzijnde Alfadealer ;)
@henkhupelschoten: lamborgini, ferrari of bugatti raken daar anders toch goed mee weg met hun ‘limited’ modellen.
253.000 auto’s en still counting…

Knappe prestatie, al vind ik je een volslagen idioot als je een auto koopt die nog niet af is én waar je nog geen meter mee gereden hebt…

Tenzij het een hele zeldzame klassieker is die wegens teveel projecten in honderdduizend onderdelen aangeboden wordt. Dan kan je gewoon blind bieden. Wel eerst geld tellen, dan pas de aanbieder bellen en pas als laatste, als je de meuk thuis hebt en in de schuur hebt staan je vrouw vertellen.
@moveyourmind: dat doen heel veel Lambo, Ferrari en Porsche kopers toch ook. Daarnaast heeft Tesla al een proof of concept rondrijden, Model S. Plus dat early adopters bereid zijn grotere risico’s te nemen (bron: elk intro marketing boek)
@moveyourmind: kopers doen slechts een aanbetaling van €1000 en hebben daarmee het recht om de auto te kopen tegen de tijd dat die leverbaar is. Kans dat de auto uiteindelijk niet geleverd wordt, acht ik heel klein. Dus alle tijd om door te sparen. Ben trouwens wel benieuwd hoeveel dan die 253.000 (and counting) er door leasebedrijven zijn gereserveerd.
Lijkt me best een grappig ding. Erg benieuwd wat voor prestaties de snelste ‘P90D’ zal hebben.
@rvds15: Dat zal eerder p60d worden
Is de fabriek van Tesla wel geschikt voor dergelijke aantallen?
Wat ik me kan herinneren van een programma op National Geographic was het aantal te produceren auto’s niet dermate hoog.
@awesome: Jalopnik geeft veel en betere info over Tesla. Die fabriek kan 500.000 auto’s per jaar maken
@fit4fun: was dat niet gebaseerd op het feit dat het eerst een Toyota fabriek was met inderdaad die 500.000 capaciteit? Aangenomen dat Tesla alles eruit heeft gesloopt zou het zomaar kunnen dat de capaciteit hoger is op het moment.
@TimoBac:
Zoals je het omschrijft kan ik slechts tot de conclusie komen dat er in een autofabriek waaruit alles is gesloopt de productiecapaciteit is gereduceerd tot nul. ;-)
JA HET IS EEN MODEL 3!! Na 1 keer begrijpen ze het vast wel hoorr!
Steeds als ik die foto’s zie denk ik: als ik er 1 zou kopen zou ik met edding een grille erop tekenen…
@svenska_aeroplan_ab: ik dacht ook aan een slechte photoshop bij het zien van de eerste foto’s. Dat gaat nog wel een aftermarket dingetje worden, een grill voor je Model3.
@svenska_aeroplan_ab: ik heb hetzelfde
@Svenska_Aeroplan_AB: Bevestig het nummerbord op die plek en je ziet er niets meer van…
Word de auto nog door ontwikkeld kwa exterieur en interieur? Want hij lijkt niet af namelijk met zo een voorkant. Want wat verwachten ze dan voor part 2?
@dragonforce: part II is een veel sneller versie met groter bereik denk ik
En hoeveel procent zal daarvan worden geannuleerd?
@purepet9229: bij tesla moet je bij een pre-order 2500 euries aftikken, dus dat zullen er niet veel zijn…
@gwnbmw: Ik dacht $1.000 of €1.000 en als je zou cancellen dan zou je dat bedrag weer terug krijgen.
@hammerman: model 3 wel ja. model x is bijv 4000 euro. model s is 2000…
Toch jammer dat het geen hatchback is.
@danmar: Dat vond ik ook verrassend. Maar Model Y zal waarschijnlijk weer wel een hatchback / lifback worden denk ik
Even terug naar de realiteit, beste elonaanbidders, de belangrijkste specificatie van deze tesla en alle tesla’s tot nu to, zijn extreem hoge en absurde subsidies en fiscale voordelen. Haal die marktverstorende belastinggeldverspilling weg en de auto wordt op zijn werkelijke kwaliteiten beoordeeld.
Als je een BV hebt dan word je in NL bijna in zo’n tesla gedwongen door alle fiscale stimulatie. Vies hoor.
@kempenaer: even terug naar de realiteit van Parijs, mijn beste. En van elke klimaatconferentie die er voor kwam. Nu niet lullen over het feit dat onze stroomproductie nog niet groen genoeg is. Daar kan je zelf wat aan doen, door een groene stroomaanbieder te kiezen. En door op de juiste politici te stemmen die nationaal en bij de EU wat willen doen aan die situatie. Maar misschien doe je dat allemaal al ;)
Best bizar om je nu al vast te leggen voor iets wat je op zijn allervroegst over 3 jaar pas in ontvangst kan nemen. In 3 jaar is de techniek al redelijk gedateerd, is het bijtellingklimaat weer heel anders, zijn persoonlijke omstandigheden misschien compleet veranderd en bestaat je baan misschien niet eens meer….
@dennisdd: Als er 1 merk is wat haar auto’s up to date houdt, dan is het Tesla. Model S oogt niet gedateerd vind ik, en is al bijna 4 jaar op de markt. Software updates doet het bedrijf snel, gratis en zeer regelmatig. Qua hardware zullen de accu pakketten idd steeds beter worden: dus minder duur, lichter, compacter, en krachtiger.
Iedere auto met plofmotor die nu wordt geintroduceerd kan eigenlijk meteen het museum in wegens achterhaalde techniek
@dennisdd: het is maar een reservering geen aankoop. Enige risico is dat tesla failliet gaat en je dus je geld niet meer terug krijgt.
@dennisdd: niet te bang zijn. Van bang zijn voor de toekomst wordt niemand beter. Koop nu een nieuwe auto, en je weet toch ook niet of je over 3 jaar de mrb-belasting nog wel kunt betalen of zelfs de stad nog wel in mag met je diesel? Mijn zonnepanelen moeten zich in 7 jaar terugbetalen,. Leef ik dan nog wel? Als je te veel zo denkt, leef je zelfs nu al niet meer.
@dizono
Het is 35000 before tax incentives inderdaad,

Daarnaast staan staan er al diverse filmpjes op youtube waar journalisten en of genodigden een stukje meerijden op een opgesloten terrein na de presentatie, het was dus niet alleen maar statisch.

Ik vond dat ze juist verder waren dan ik gedacht had, heb wel eens slechtere showauto’s gezien…
@potjak suggereerde al dat Elon Musk de nieuwe Steve Jobs is, maar hij kan even goed de nieuwe Preston Tucker zijn, want zoals een groot voetballer en levens analyticus ooit zei dat ellek nadeel een voordeel hep, is het levensgevaarlijk om een kwart miljoen auto’s te moeten leveren.
Je kunt als bedrijf zo maar omvallen van zo een order, zeker omdat er nog niet één auto rijdt, en je me niet kunt vertellen dat de Tesla organisatie zo’n aantal aankan.
Er zijn meer valkuilen en valstrikken dan je lief zal zijn, zeker als onder productie druk er maar wagens in elkaar geschroefd gaan worden.

Er zijn in de geschiedenis van de auto meer gevallen bekend van fabrikanten die zo kopje onder gingen dan fabrikanten die dit tot een succes konden maken !

En vlak de gevestigde orde niet uit, die staan echt niet te juichen maar zullen eerder toeleveranciers die nu ook aan Tesla zullen leveren zwaar onder druk gaan zetten !

Een auto die deels mislukt is door de enorme vraag was de DS, Citroën kon in 1955 en 1956 niet aan de enorme vraag voldoen, de medewerkers waren nog niet gewend aan de wagen op de lopende band en Citroën was genoodzaakt om slechte DS’en te leveren

Preston Tucker met zijn toen eveneens revolutionaire wagen :

http://assets.blog.hemmings.com/wp-content/uploads//2011/11/raffleTucker_03_1000.jpg
@desjonnies: Model 3 rijdt al, vele journalisten konden al meerijden na de officiele presentatie. Zie Jalopnik en YT voor de vele video’s daarvan
@fit4fun:
Dat begrijp ik, maar een kwart miljoen auto’s produceren is een heel andere koek, er is maar één land ter wereld aan wie je zo’n organisatie kunt toevertrouwen en dat is simpelweg Japan.

Ik wil niet onaardig doen, maar een pre-productie model is eigenlijk een heel andere auto die er hetzelfde uitziet.
Pas in productie komen er problemen als het te lang duurt om iets te monteren of dat bepaalde handelingen te gecompliceerd zijn.
Dan nog het hele toeleverancier circus en HUN kwaliteits controle en productie volume.
De verfjongens, nee het hele proces lijkt me bijzonder moeilijk om op te zetten, helemaal voor een fabrikant die -laten we wel wezen- nauwelijks productie ervaring heeft.

Nog een hele interessante wagen is de Renault 16 geweest, die heeft in 1965 gezorgd voor een revolutie aan de productie kant voor auto’s onder andere omdat het de eerste auto was waar de hele zijkant uit één paneel bestond
Renault had speciaal daarvoor een fabriek gebouwd voor die R16 in Sandouville aan de monding van de Seine bij Le Havre
Maar Renault had toen al 65 jaar ervaring met auto’s bouwen !

Hier een link naar een film van de R16 productie :
Hij duurt maar een goede zes minuten !

https://www.youtube.com/watch?v=4RzyE1X9qUQ
@desjonnies: het zal idd niet makkelijk worden voor ze, maar ze hebben ook nog even de tijd. Grootste risico lijkt mij een aardbeving: ze hebben maar 1 fabriek en als in Californië “The Big One” komt is er geen uitwijk mogelijkheid naar een andere productie faciliteit
@fit4fun: zet er robots neer, en het zal een stuk vlotter gaan.
@desjonnies: Mooi stukje automobiele geschiedenis.

Zelfs nu slagen doorgewinterde fabrikanten er soms niet in tijdig te leveren. Een vriend van mij heeft eind December een nieuwe BMW 3-serie besteld. Gewoon een vrij standaard auto. Had er al een maand geleden moeten zijn. Met een beetje geluk wordt het half Mei.

Voor de eerste 200.000 kopers van de Tesla wordt het leed van een mogelijk langere wachttijd in elk geval verzacht door het voordeel van 7500 Dollar. Toch verwacht ik dat Elon Musk zijn zaakjes wel op orde heeft. Het is nog een vrij jonge organisatie die nog niet vastgeroest is in processen die al tientallen jaren toegepast worden.
@desjonnies: Model X wordt precies om die redenen dus ook langzaam uitgeleverd. Kwaliteit voor kwantiteit. “De gevestigde orde” wordt geleid door mensen in loondienst. Elon Musk is een ondernemer. Groot verschil.
Tesla wordt steeds belangrijker voor toeleveranciers. Dat oude corrupte firma’s verbeteringen proberen tegen te houden….dat is van alle tijden. Verplichte airbags, verplichte katalysator, verplicht roetfilter: de zieke oude multinationals hebben het allemaal proberen tegen te houden of te traineren.
Dit gaat een grote flop worden, tesla kan nooit aan deze productieaantallen voldoen. Nu bestellen is je auto waarschijnlijk over 5 jaar in ontvangst nemen, hoe happy ben je dan nog?
@kraakensmaak:
Welnee. Niet zo negatief doen. De man gaat naar Mars, de ruimte in (en terug, gaat nog wel eens mis maar is ook al gelukt), heeft de roadster, Model S en Model X uitermate succesvol op de markt gebracht. Iedere autojournalist is niet voor niets lyrisch over Tesla omdat het ongehoord goede auto’s zijn. Tot nu toe is alles gelukt. Dit gaat ook slagen. Ik wou dat ik er €35.000,- voor had liggen.
Elon Musk is geen Victor Muller
Ik ga trouwens een bedrijfje opzetten die stickers verkoopt met verschillende grill designs voor de Model 3. Goud geld in te verdienen denk ik :)
En even ter verduidelijking, de volledige $7500 tax incentive geldt waarschijnlijk tot 1 oktober op alle orders, daarna (omdat 2 kwartalen eerder het 200.000 punt is gepasseerd) gefaseerd in 3 stappen omlaag tot 0, per 1 oktober 2017.
@macready: en is dat tax incentive niet alleen in de VS bij aanschaf door een VS burger? Met andere woorden: iedereen die hier zeurt over subsidies begrijpt het niet.
Op die eerste persfoto’s van bovenaan leek dit ding gigantisch uit proportie, nu op dit plaatje vind ik hem wel gaaf.
Tja, dan wordt de levertijd wel een dingetje straks. Als ze dat op kunnen vangen zal het allemaal wel loslopen maar als ze ellenlange levertijden krijgen zal dat toch problematisch worden. Andere merken zitten ook niet stil dus je zal hem wel ‘fris’ moeten houden gedurende die periode.
Heb verder heel weinig met het merk maar vind het wel knap hoe het allemaal opgebouwd wordt. Zakelijk gezien vind ik het een mooie prestatie, absoluut. En ja, ik weet dat er nog geen winst gemaakt wordt maar dat gaat zo natuurlijk niet lang meer duren.
@E34M5Touring: Model S en Model X hebben een hogere winstmarge dan de gemiddelde porsche. Tesla verliest geld door de enorme investeringen die nodig zijn voor nieuwe modellen, de Gigafactory e.d. De kost gaat voor de baat

http://www.investopedia.com/articles/active-trading/030416/teslas-3-key-financial-ratios-tsla.asp

en:

http://bgr.com/2015/08/11/tesla-model-s-profits-4000/
@fit4fun: eeuhm de winstmarge is door Tesla berekend per auto? Excuses voor het taalgebruik maar, get the f*ck out of here.
Daarvoor moet je weten hoeveel je er produceert en in welke tijdsspanne.
Ook weet hij nog niet hoeveel R&D kosten er per model worden gemaakt. Dus je weet nog niet wat je fabriek kost, wat de exacte ontwikkelkosten van het betreffende model zijn noch hoeveel je er gaat maken.
Die marge kan nog alle kanten op, zowel positief als negatief. Maar nu op voorhand claimen dat de marge hoger is als bij Porsche raakt kant noch wal.


Simpeler is het om bedrijfsresultaat voor Tesla (cars) te delen door het aantal geproduceerde auto’s.
R&D wordt door die archaïsche autofabrikanten ook meegenomen in de jaarrekening en daarmee de marge per auto in dat jaar.
Eerlijk is eerlijk, dat doen ze gewoon heel erg goed.
Dat zijn al veel orders, gaat lekker zo voor Musk.
Raar, je kunt nu gewoon naar een dealer stappen en morgen een e-Golf rijden. Net zo goedkoop (duur?) als dit ding en net zo ruim van binnen. Waarom dan 3 jaar wachten op zo’n ding??
@parker:

Omdat je in de tussentijf dood zou gan van verveling? Een normale Golf is al dodelijk saai, laat staan een e-Golf. Wat een mobiele wachtkamer is dat zeg…
@carmasterr: nou, ok, als je het dan echt spannend wilt hebben dan is daar speciaal voor jou de Nissan Leaf, Kia Soul EV, Mercedes ‘Sport’ Tourer 250e, Ford Focus Electric of BMW i3. Allemaal zeepbelvrij en morgen al te rijden. Ik zie niet wat er zoveel ‘opwindender’ is aan een middenklasse model van Tesla in het formaat Golf/Focus/Astra. Een Tesla S is nog wel een dikke bak, maar deze niet. Anyways: als je het echt ‘leuk’ wil hebben dan moet je geen stofzuigerauto kopen maar een auto met een dikke geblazen turbomotor en liefst minimaal 6 pitten..
@parker:
Omdat:
1) Ik niet zoveel op heb met een merk, dat zijn kopers misacht en ze producten verkoopt die niet door de beugel kunnen;
2) Die Golf nou net niet mijn smaalpapillen weet te treffen.
@9000cse:
smaalpapillen = smaakpapillen
@9000cse: ik heb anders nog geen koper van een sjoemeldiesel horen klagen over de lekkere lage bijtelling..!?
Tesla werkt eraan om 500.000 auto’s per jaar te produceren en reken maar dat dit ze gaat lukken. Het bouwen van een elektrische auto is eenvoudiger dan een conventionele auto. En het kan ook wel eens veel werk voor Nederland betekenen als ze hier afgemonteerd worden om de importheffing te omzeilen.
Als je morgen als bakker X net zoveel fiscale bevoordeling op het brood dat je produceert krijgt als tesla op de auto’s die het maakt, dan ga je ook gigantisch verkopen.

Interessanter is het om te kijken hoe tesla verkoopt op markten met een level playingfield, dus zonder overheidsbemoeienis.

Lijkt me een leuk onderwerp voor een volgend artikel op autoblog en/of autoweek.
Je mag dus eerst de aanschaf prijs betalen en dan mag je fungeren als test rijder. Ik bedank even! Tesla staat nou bekend om ze betrouwbaarheid. En kan er ook een trekhaak aan voor me kip caravan. Waarschijnlijk gaat de range dan van 350km naar 75km. Kan ik net de kust lijn halen vanaf Amsterdam.
@willemveenstra:
Waarom zou je vanuit Amsterdam met een Kip-caravan naar de kust willen? Strandtenten genoeg in Zandvoort.
Mooie auto, maar snap nog steeds niet waarom ze hun vierde auto ‘Model 3’ noemen ipv Model 4. Denk dat ze het leuke roadstertje even zijn vergeten daar.
@timmix:
3 staat voor sedan 4 voor coupe 😆
Deze moet denk ik ook een beetje in die klasse van het merk dat wel die cijfers hanteerd als modelnaam gaan vallen.
@TimmiX:

Model S
Model E (Mocht niet van Ford, werd Model 3, met drie streepjes boven elkaar)
Model X
Model Y (Komt op basis van Model 3, wordt een crossover)

;-)
@fit4fun: Héél sexy
En dan die onthulling afgelopen vrijdag dat er zoals bij een nieuw Apple product dat het publiek keihard gaat zitten juichen en roepen!. Helemaal euforische zijn dat je een auto mag kopen, have a life man!
Een elektro auto is vele malen simpeler dan elke hybride of brandstof auto. Zo’n auto bestaat uit veel minder onderdelen (alleen een motorblok bestaat vaak uit 1000-den onderdelen), Geen tank, geen pomp, geen slangen, geen injectie, etc. Kortom veel minder bewegende delen, daardoor minder slijtage en minder van alles en nog wat.
De gebruikte elektronica is miljardmiljoen maal gebouwd en getest en technisch vrijwel gelijk aan elke frequentie regelaar en motordrives welke gebruikt worden bij alle machines met een elektromotor (draaibanken, frezen, lopende banden, kortom alle kleine en grote machines met elektro motor). De techniek is allang uitgerijpt en probleemloos.

De 250.000 mensen die nu een pre-order hebben geplaatst willen gewoon een makkelijk te rijden auto die vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Een elektro auto hoeft echt niet elke 20.000km een beurt te hebben; er zijn geen vloeistoffen die verouderen, er is amper tot geen slijtage in de bewegende onderdelen van de motoren, de snelheidregelaar slijt überhaupt niet, en de remmen slijten ook nog eens veel minder (vanwege de motor rem die elektronisch werkt).

Ook al verdwijnt de subsidie op elektro auto’s op termijn, dan blijven de veel lagere onderhouds kosten en de veel lagere prijs per kilometer….

Logisch dat veel mensen er een willen hebben; als ik het geld had had ik graag 3 jaar gewacht op een nieuwe. Nu moet ik minstens 10 jaar wachten om een tweedehandse te kunnen kopen…
@bartbanaan: een tweedehands 2014 of 2015 e-Golf kun je nu al kopen vanaf 25 mille.
@bartbanaan: Er zit wel degelijk onderhoud aan een Tesla, echter verschillen deze. De koelvloeistof moet ook ververst worden, luchtfilter etc. Banden slijten veel sneller en zijn een stuk duurder.

Al met al zal het de eerste jaren niet veel uitmaken qua kosten. Op langere termijn is het nog even afwachten. Ik las een artikel van een man die al probleemloos 200k met zijn Model S had gereden..
@bartbanaan: ‘Ook al verdwijnt de subsidie op elektro auto’s op termijn, dan blijven de veel lagere onderhouds kosten en de veel lagere prijs per kilometer….’

Had daarjuist eens de kosten vergeleken met een Nissan Leaf en mijn huidige wagen. Moest ik leasen dan kwam ik op 378,21eur/maand zonder btw voor de Nissan Leaf, daarin zit dus onderhoud etc.. in begrepen. Moest ik mijn Rio niet gekocht hebben maar leasen bij dezelfde firma waar ik de Leaf zou leasen moest dit het geval zijn, dan kwam ik op 224,eur/maand inclusief onderhoud en wegentax. Doordat mijn wagen echt niet veel gebruikt ondanks mijn ‘sportief’ rijgedrag kom ik nu op een 60eur. per maand. Dus Leaf= 378,21 en de Rio= 284, de Cee’d die meer vergelijkbaar is met de Leaf kost 314eur. all in.

Voorlopig kom ik nog pakken goedkoper uit met een verbrandingsmotor. De EV zou evenveel moeten kosten als de huidige wagens, dan komt mijn winst op een 80tal eur/maand. Nadeel is wel zolang ik thuis niet kan laden of geen snelladers zijn in mijn buurt of er moeten voldoende laders voor iedereen zijn zodat ik geen uren moet staan wachten eer ik mijn wagen heb opgeladen. Wel zolang deze ‘problemen’ bestaan dan is 80eur. per maand een kleine kost voor het gebruiksgemak, dit geld echter niet voor iedereen natuurlijk. Zelf aan dezelfde prijzen ben ik qua gebruik slechter af met een EV.

Haat ik nu EV’s? Nee natuurlijk niet. Ik hoop dat de bovenstaande problemen zullen opgelost worden want ik wordt echt hebberig van de Nissan IDS die de Leaf zou vervangen tegen 2020. Als die wagen wordt zoals Nissan claimt en nog steeds goed op de concept IDS lijkt dan heb ik een serieuze kandidaat voor een nieuwe wagen. :)
Ik heb maar 1 verzoek aan Elon, doe er een leuke module in waarmee ik het motorgeluid zelf kan instellen en ik ben om :-) Elektrisch zoemen zonder V8 gegorgel of V6 vroem zal niet wennen en BMW doet toch al motor speakergeluid, so why not?
@vroemm: Daarnet voor het eerst naar de Formule E gekeken. Was wel tof om te zien, maar doet echt raar zo zonder geluid. Heb ook liever een mooie e-sound voor een ev.
Zoek maar eens op naar de Audi R8 E-tron met e-sound, klinkt best wel nog goed vind ik.

Ze kunnen eigenlijk ook niet anders. Een ev moet geluid maken voor de veiligheid van de voetgangers en fietsers. Anders komen er daar brokken van.
Banden, luchtfilter en koelvloeistof? Dat zijn je argumenten? OK….
Banden bij model 3 zijn gewoon standaard banden; die kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Luchtfilter is de kleinste kostenpost op mijn garage rekening bij een beurt en en koelvloeistof kost wel 5 euro per liter…. Wow!
2 hands en weinig onderhoud lol:) Veel succes met je accu packs! Ik zou maar een paar knaken reserveren voor vervanging!
Een Lipo accu verouderd langzaam; 1000x opladen is geen probleem. Dus als je eens in de 350.000 a 400.000km je accupack moet vervangen, dan is dat zo, maar dat is ook geen grote kostenpost.
De ontwikkelingen accutechniek gaat hard. 10 jaar geleden kostte een 2S LiPo (7,4V/3.000mAh) accupack erg duur; zo’n 250 euro, nu koop je die voor zo’n 15 euro. Dus als je over 10 jaar eens een accupack moet vervangen zal die minstens zo’n 10x goedkoper zijn als nu… Dus als je na 3 ton rijden een keertje 3000 euro moet besteden aan een accupakket, dan is het nog maar 1 cent per kilometer wat dat accupakket je gekost heeft…

De productie-, onderhoud- en ‘running’ kosten van een elektro auto zijn hoe je het ook bekijkt vele malen lager dan auto’s met verbrandings motor.
Even voor de goede orde, ik heb dit in elk bericht gelezen dat over de Tesla model 3 ging. In een eerder bericht werd gezegd dat hij enkel nog op de tekentafel bestond, hier wordt gesproken over statisch. Er zijn pre_productie modellen beschikbaar. De pers heeft er ook gewoon mee mogen rijden op de avond van de onthulling. Okay, in het donker en opeen afgezet stuk weg maar toch. Pers auto’s zijn niet zelden pre-productie auto’s. Jaguar doet dat bv ook.
@sketcher: Hopelijk is het nog een pre-productie. Dat interieur gaat er bij mij echt niet in. Mottig stuurtje zonder bediening van radio,etc… en een kaal uitziend dashboard. Zit niets van vorm in dat interieur. Maar het ergste vind ik nog die tv die voor het dashboard staat en half voor je ruit te zien is. Wordt leuk al dat stof achter je tv te vagen. Had liever een kleiner formaat gezien die mooit in het dashboard zit en er niet voor hangt. Doet mij denken aan mij tv die aan mijn muur hangt, zelfs dat is nog mooier. :)
De buitenkant vind ik nog cva, echt mooi is het niet maar misschien wen ik er nog aan. Maar dat interieur verpest het voor mij.
Dit is het einde van de auto waar we zo van houden, vanaf nu alleen nog maar elektro-meusli autos, je kunt nog zo veel led-beeldschermen in een auto plakken om het interessant doen lijken, maar mij houdt je niet voor de gek.

En nog erger, dat iedereen denkt dat dit de oplossing is terwijl iedereen met een degelijk stel hersens weet dat die oplossing waterstof heet…
@goodolddays:
Je vermoedt dat Elon Musk en de zijnen niet over een degelijk stel hersens beschikken? Met alle respekt ;-), maar houd je het voor mogelijk dat jij je “lichtelijk” vergist? Ik zou zeggen: Bekijk de cijfers eens! Welk merk is er sinds het ontstaan van de massa-mobiliteit in geslaagd om >250.000 orders binnen enkele dagen binnen te halen met alleen maar wat plaatjes en een video? Gevolg van een stel hersens die niet degelijk zouden zijn?
Misschien krijg je wel gelijk met dat “einde van de auto waar we zo van houden”. Misschien beginnen mensen die graag in alle vrijheid van “hun A” naar “hun B” willen rijden er wel van te dromen om dat te kunnen doen in alle rust en stilte. Zonder in files en vooral in tunnels hun airco op circulatie te hoeven schakelen om alle rotzooi buiten te houden?
Misschien stellen steeds meer mensen er prijs op om eindelijk thuis en op het werk te kunnen stekkeren om de volgende ochtend of na het werk zonder oponthoud hun rit te kunnen afleggen.
Misschien vindt een meerderheid van de automobiele bevolking het helemaal niet zo erg als er een einde komt aan het automobiel gebrul van mensen, die daarmee alleen hun eigen automobiele gehoor willen bevredigen. Die het mogelijk alleen maar een uiting van puberaal gedrag vinden als een auto met zo’n brulgeluid is uitgerust?
Weet je? Ik ben er van overtuigd, dat er nu, (omdat maandag!), bij héél wat gerenommeerde automerken (crisis)beraad plaatsvindt vanwege deze explosie aan orders bij Tesla. Met de grote vraag: “Mannen! Wat gaan we hier tegenover zetten? Dit kunnen we namelijk niet hebben. Nooit! Die snotneuzen op automobielgebied halen een stuk van onze omzet weg en dat kunnen we NOOIT accepteren. Tot nu toe konden we er nog om lachen, maar dit gaat echt te ver! Voor vrijdagmiddag realistische oplossingen, anders gaan er koppen rollen! At your places! Now!”.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).