Tesla-rijders geven binnenkort het stuur uit handen

Auteur: , 27 Reacties

Maar geen paniek, het hoort allemaal bij de beta-test van het Autopilot-programma, die vrijwillig door eigenaren van een Model S wordt uitgevoerd.

Tesla MOdel S stuur

De software van de Model S (traditioneel via een over-the-air update) krijgt later dit jaar een upgrade naar versie 7, en onderdeel daarvan is de Autopilot, in principe een combinatie van adaptieve cruise control en Auto Steer, een nieuwe functie. Dit is op zich niets dat we nog niet bij bijvoorbeeld de nieuwe S-Klasse hebben gezien, alleen wordt daar niet door klanten getest, en door Tesla wel.

Hoewel het systeem volgens CEO Elon Musk in staat is van parkeerplaats naar parkeerplaats te rijden gaat dat niet gebeuren. Een aantal beta-testers moet data gaan vergaren voor de fabrikant, van hen wordt onder anderen nog wel verwacht dat ze bij een rijbaanwissel zelf de richtingaanwijzer bedienen. Daarnaast is Auto Steer alleen te bedienen als je op een grote hoofdweg rijdt.

Kortom: kleine stapjes, om de verantwoordelijkheid niet te snel uit handen van de bestuurder te nemen. Lijkt me een goeie, zeker zo lang de wetgeving nog niet is ingesteld op autonome voertuigen. Of je bij Versie 7 ook al je Model S op eigen terrein via je smartphone kunt ontbieden, zoals Musk eerder voorspiegelde, is niet bekend.

Verdubbeling aandelenprijs

Mocht het autonome verhaal bij Tesla aanslaan, dan voorspelt analist Morgan Stanley dat de aandelenprijs – dankzij autonoom autodelen – kan verdubbelen.27 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Zo … Tof
We zullen er waarschijnlijk sneller aan moeten geloven dan dat we willen. Binnen 5 jaar heeft elk groot merk een autonome auto. En binnen 10 jaar is de wetgeving zo ver dat veel auto’s ook autonoom zullen rijden. Jammer voor de liefhebbers, maar zelf rijden gaat ooit verboden worden.
@dutchdriftking: ik vrees het ook…😕
@dutchdriftking: Hoe zie je het voor je dat zelf rijden verboden zal worden? Alle huidige auto’s zijn dan opeens niks meer waard?
@jeroen13: hij zegt ook “ooit”.
@jeroen13: of zullen goedkoop omgebouwd kunnen worden? Zal wel iets op verzonnen worden.
@kennone: inderdaad, de fabrikanten die nu de aftermarketradio’s, carkits etc maken kunnen hier hun onderneming mee voortzetten.
@jeroen13: Ik denk dat er een punt komt dat de verzekering je niet meer dekt wanneer je zelf rijdt.
@dutchdriftking: Ach, hoeveel plezier heb je nou echt met auto rijden in de file, traject controles en veel te lage maximum snelheden?

Nee doe mij maar z’n ding, dan kan ik me onderweg direct nuttig maken.
@flutterby: Voor de dagelijkse auto is het prima, maar voor de leuke auto, waarvoor je zondag `s morgens extra vroeg opstaat om heerlijk een rondje te knallen is het toch erg jammer.
@dutchdriftking: Ik denk niet dat zelf rijden verboden gaat worden en als dat zou gebeuren gaat daar nog wel een jaar of 100 overheen.
@robert110: motorrijden is ook nog altijd niet verboden dus zo’n vaart zal het verbieden van mens bediende auto’s ook niet lopen.
@dutchdriftking: is natuurlijk ook de natte droom van de overheden, ze kunnen precies zien waar je heen gaat. Sociale Controle tot het uiterste natuurlijk.
Ik zie het al voor me, als bejaarde tegen de jeugd: Vroegah, was alles beter. Toen reden we gewoon zelf! Mochten we zelfs nog beslissen om te roken met kinderen.
@amg650: Dat zelf rijden, ik snap dat kinderen dat later willen.
Maar gedwongen giftige dampen inhaleren? Nee die zullen daar later dankbaar zijn.
Je kan zeggen over Tesla wat je wil maar ze blijven innoveren. Zoeken naar steeds het randje van wat momenteel mogelijk is.
Laat dan een ’82 Trans Am ombouwen..
@gt500eleanor: dat dus net geen innoveren, ga je weer verder met bestaande techniek. Die teslas die zijn grotendeels new vanaf de grond.
@vingers:
Een 82 trans am zou voor mij ook de enige auto zijn die ik zelf rijdend wil hebben.
De auto moet ook verbindbaar zijn met een smartwatch die wanneer ik “KITT pick me up” zeg de auto naar mijn locatie doet rijden.
Mooi, gaat de goed gekant op. Interessante ontwikkelingen. En voor de mensen die nu gaan huilen dat je straks helemaal niet meer zelf kan rijden, als je een mooie bergpas tegen komt kun je gerust nog zelf het stuur ter hand nemen. Ik hou van rijden, maar het is toch ideaal als je je saaie woon-werk snelweg kilometers grotendeels automatisch kan afleggen?!
@trustmeiamanengineer: helemaal eens, de meeste kilometers hoef ik echt niet zelf te rijden.
Let op: Automatisch rijden zonder zelf mee te kijken en zonder zelf de verantwoordelijkheid te hebben zal NOOIT komen!

Dus niet te ver dromen.

@bigfun: Want? Ik las al dag er een autonoom ‘auto’tje’ rondrijdt bij uni wageningen..
mogen ze dat hackerprobleem eerst wel eens oplossen, anders rijden er binnenkort een hoop teslas rond in macedonie.
@super: dat probleem was een minder groot probleem als het hacken van de canbus van een willekeurige moderne auto, en daarnaast al opgelost voordat het bekend kon worden gemaakt.
Als het zo ver komt dat zelfrijden verboden is begin ik een groep die het tegen gaat! Wat een onzin ik zal nooit als ik in de auto zit mijn leven in de handen van een computer geven.
@thimochand:
treinen en trams zijn al 10 tallen jaren zelf rijdend en toch zijn er nog steeds chauffeurs om dat geen enkel vervoer bedrijf die verantwoordelijkheid aan een computer wil geven.
zo’n haast zal het dus niet lopen. Ik neem aan zelf dat in de eerste 25 jaar dat er autonome auto’s zijn er nog steeds een nuchtere chauffeur die in het bezit is van een rijbewijs aan het stuur zal moeten zitten om het stuur over te nemen in dien er iets voor valt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).