Tesla staakt productie met nog eens 6 dagen

Auteur: , 47 Reacties

Het is de derde keer dit jaar dat de boel op slot gaat in Californië.

Model 3

Nog steeds is Tesla hard bezig om de productie van de Model 3 op orde te krijgen in de fabriek in Fremont, Californië. Onderdeel van de plannen is een nieuwe productiestop, die eind deze maand zal plaatsvinden. De fabriek gaat zes dagen op slot en de productie zal worden gestaakt.

Dit is nodig om fixes aan de assemblagelijn uit te voeren, stellen bronnen vanuit het bedrijf tegenover Reuters. De maatregel komt niet onverwacht. De maker van elektrische auto’s kondigde al eerder aan dat er een tijdelijke productiestop zal plaatsvinden in dit kwartaal. Van 26 tot en met 31 mei ligt de productie stil, aldus de twee bronnen.

Het nieuws van de productiestop deed het aandeel TSLA geen goed. Een daling van 2,7 procent was een directe reactie op het bericht. Al maanden hangen er donkere wolken boven de Californische fabriek. Een maand geleden werd de productie tijdelijk gestaakt en ook in februari was er sprake van een pauze.47 reacties

Lekker voor die k*t aandeelhouders
@theblazerunner: Goed onderbouwt argument. Ik denk dat elke aandeelhouder van Tesla uitlacht!
@funkiejopie93: *onderbouwd. En “Ik denk dat elke aandeelhouder van Tesla uitlacht!”, wat bedoel je daar precies mee?
@chimaera: Excuus, zal beter op mijn taal letten. Ik bedoel dat het aandeel van Tesla een paar dagen geleden nog op het hoogste niveau ooit stond. Zie niet echt waarom een aandeelhouder uitgelachen zou moeten worden, verwacht eerder andersom.
@funkiejopie93: het hoogste dat Tesla ooit stond was ruim 380, daar zitten ze nog ver onder hoor.
@porsche928: Dan heb ik Fake News! gelezen. Ik pas mijn standpunt aan haha
@funkiejopie93: Beturr, snap hem al! Denk dat toch dat de aandeelhouder het langzaam warm krijgt. Tesla is een zinkend schip, dat lijkt nog niet iedereen door te hebben.
@chimaera: We zullen het zien! Ben benieuwd, als ze hun productie niet snel op orde gaan krijgen houdt het inderdaad erg snel op…
@funkiejopie93: Omdat de aandeelhouders MILJARDEN in deze bodemloze put hebben gegooid en er nog geen cent van hebben terug gezien. Je moet wel winst maken.

Dat weet ik zelfs met mijn diploma vbo-basis en cursus 100 meter figuurzagen met aanloop…
@87sandyd: Juist ja. Dat zeiden ze ook bij Apple, Target, Harley Davidson, Google, Whole Foods, Amazon en zo zijn er nog een paar. Degene die er niet in geloven hebben allang uit gecasht. Lijkt erop dat je toch beter kan gaan figuurzagen
@87sandyd: Dit werd ook gezegd over Google, Apple, Target, Harley Davidson, Whole Foods en nog er zijn zeker meer voordelen. Bovendien zijn degenen die er in geloven nog van de partij en de cashers zijn allang vertrokken. Tesla hoeft niet sowieso te slagen, maar een bodemloze put is het zeker niet. Volgens mij kun jij het beter bij figuurzagen houden op het VMBO
@theblazerunner: aandeelhouders zijn het slijk der aarde. Geen langetermijnvisie, alleen korte termijn graaien. Of het bedrijf daar uiteindelijk beter van wordt boeit ze niet want zij hebben de luxe uit te kunnen stappen wanneer het ze niet snel genoeg gaat en gaan dan het volgende bedrijf uitwringen.
@gulli: wat een bizarre redenatie… zonder aandeelhouders geen autofabrikanten en reed jij nog gewoon op een varken rond
@soulmaster: een DGA is een heel ander beestje dan een (institutionele) aandeelhouder. Mensen die (professioneel) beleggen daar hoef je niet teveel goeds van te verwachten. Die kijken echt alleen naar naar winstmaximalisatie ook als het over lijken moet gaan.
@w0o0dy: dus? Die mogelijkheid wordt nu eenmaal geboden, en hun maken daar gebruik van. Net zoals jij waarschijnlijk zo min mogelijk belasting wil betalen etc?
@draadloos: ik denk dat je je beter eens zou verdiepen in de schade die dit soort professionele beleggers veroorzaakt. Ze helpen zonder last van hun geweten bedrijven en dus banen naar de knoppen, sturen aan op opsplitsen van bedrijven want losse onderdelen zijn meer waard dan het geheel, etc.. er komt werkelijk NIETS goeds voort uit het handelen van deze professionals het gaat alleen maar om winst, eigen rijkdom of die van cliënten vergroten waarbij eigen rijkdom dan ook nog eens voorgaat op de dienstverlening aan de klanten.
@w0o0dy: Idd, geef het aan een goed doel, of pensioenfonds.. Oh wacht, die beleggen vervolgens ook met jouw geld..

Theodore Kaczynski ben jij dat?!
@lekkaah: ik heb niets tegen (lange termijn) beleggen. Ik heb niets tegen rendement. Waar ik een pesthekel aan heb is als clubjes gezonde bedrijven (en vaak ook de werkgelegenheid) op t hakblok smijten alleen maar om wat meer rendement op de belegging te scoren. Waardevernietiging (waarde in de brede zin van t woord) alleen maar voor een paar euro’s op korte termijn.
@w0o0dy: Voor elke verkoper is er weer een koper.. totdat er minder kopers dan verkopers zijn.. vrijere handel bestaat niet, ik snap je punt maar ik snap niet wat het alternatief zou moeten zijn.. Als ik dan toch een puntje wil maken, high-frequency trading, dat mag van mij betreft subiet verboden worden (echter is de lobby daarvan oppermachtig)
@lekkaah: handel in aandelen is niet zo erg… Day-trading, Futures, activistische aandeelhouders en (teveel) venture capital clubs zijn daarentegen echt alleen maar slecht voor de economie.

Een Vc-organisatie kan deuren openen voor langdurige groei maar ook daar zie je teveel dat de bedrijven volgepompt worden met leningen, kapot gesaneerd worden, opgesplitst worden voor de korte termijn..
Daar zou economische regelgeving een stokje voor mogen steken.. maar idd machtige partijen houden dat soort regelgeving tegen. Ook al zijn zij de sprinkhanen die de oogst voor jaren verpesten.
@gulli: hebben jullie tegenwoordig geen economie meer op het VMBO?
@simppa: ze hebben zo te zien ook geen Nederlands meer op het VMBO… (Als ik de reacties lees van de mensen die boven jou reageren)
@gulli: aandeelhouders is wat te ruim. Professionele beleggers komt meer in de richting.
@w0o0dy: Ja dat is een betere term idd. Sentiment blijft hetzelfde.
@gulli: Het is een ruil, geld in ruil voor een stukje belang, hou alsjeblieft op met je antifa simpleton uitspraakjes
@theblazerunner: Wat een niveau man. En dit krijgt upvotes…
@steiger:
De mensen die er echte verstand van hebben zijn nog niet wakker zo te zien. Nu reageren er alleen maar mensen met onderbuik gevoelens maar totaal geen kennis van zaken hebben.
@steiger: deaud met die kapitalisten.. *tikt deze reactie op een iPad met 200 mbit/s wifi in mijn full options 320d*
Ik doe het ze niet na.. Ik bouw toch echt minder dan 10 E-waggies in de week. Chapeau Tesla!
Als je verbeteringen aan wilt brengen aan de productielijn dan zal hij stil moeten liggen, dus dat is niet verwonderlijk. Als daarna de productie omhoog gaat dan is het doel bereikt en haal je die 6 dagen productieverlies ook weer in. Ik snap ook niet helemaal waarom dit nieuws is.
@hiostu: omdat het tesla basht, dat is populair. Doe jij nog niet mee?
@gulli: Dit is absoluut geen bashen. Iedere fabrikant droomt ervan, om zo vaak in het nieuws te komen als Tesla.

Waarom de Tesla-fanboy’s altijd zo snel op hun pik getrapt zijn, snap ik dan weer niet. Lijken wel “temperamentvolle” finnen
@hiostu: helemaal juist. @RubenPriest: had er idd ven bij moeten vermelden dat de lijn stilgelegd wordt om de productiecapaciteit te vergroten.. beetje jammer dit.
@w0o0dy: de vergeenstijling van autoblog.. populistisch geblaat om zoveel mogelijk hits te genereren
@w0o0dy: In het artikel staat dat het nodig is om fixes aan te brengen in het productie process. Dus het staat op zich wel in het artikel vermeld.
@hiostu: als jij je dakgoot repareert is dat toch echt iets anders dan dat je er 3 meter bij bouwt.. of niet?
Fixen = oplossen/optimaliseren
Capaciteit vergroten is investeren in de lange(re) termijn.
@hiostu: Als je als bedrijf de productielijn moet stil leggen om de capaciteit te verhogen heb je de productielijn gewoon niet goed opgezet. Normaal gesproken leg je de lijn juist minder vaak stil als je de capaciteit gaat verhogen, doordat je extra ploegen gaat draaien. Het kan je natuurlijk overkomen dat je wagen een enorm succes is (zoals de Seat Ateca) en je daarom aanpassingen moet maken. Maar bij Tesla hebben de mensen ingetekend, Tesla wist precies hoe groot de capaciteit van de lijn moest zijn. Dit zijn gewoon groeistuipen van een kleine fabrikant die het vak autobouwen nog aan het leren is. Zeker wel nieuws en daarom ook relevant voor de aandeelkoers.
Wat ik totaal mis in dit artikel is of dit bijzonder is of dat dit zo nu en dan in/bij elke autofabriek plaatsvindt?
@punicaoase: Ha, wat ik “totaal mis” is die model 3 op mijn oprit. Tesla wordt enorm geknuffeld en gebashed, lijkt niets tussen te zitten. Dat ze nu maar eens de boel fixen daar.
Dat doet Tesla toch wel enorm slim. Daar heb ik enorm veel bewondering voor. In de afgelopen maanden heb ik genoeg advertenties gezien over diverse middenklassers. In de media is het de Tesla Model 3 wat de klok slaat. Wat dat betreft doet Tesla het net als Apple: creëer zoveel mogelijk Qbuzz via ambassadeurs EN critici. Alle fanboys zullen “Hallluja, another soul saved!” roepen terwijl de haters alleen maar zullen klagen. Voordeel is dat je twee keer in het nieuws bent.

Tesla is bezig om de productiecapaciteit aanzienlijk te verhogen, daarvoor moet de assemblagelijn even stilgelegd worden. Net als bij alle merken dat het geval is. Die zes dagen stellen niets voor. Er zijn zat fabrikanten die de assemblagelijn dagen, weken (of zelfs maanden) stilleggen omdat de voorraad modellen nog niet geslonken is.

Bij Tesla is het andersom, ze kunnen bij lange na niet aan de vraag voldoen. Zonder ook maar een enkele advertentie. Ik vind die Musk een ontzettende griezel (was Jobs eigenlijk ook), maar dit doet ‘ie wel erg goed.
@willeme: de vraag is zo groot omdat er niet snel genoeg geleverd word. Ik denk dat de vraag naar benzine auto’s nog steeds vele male groter is. Alleen is daar niets nieuws aan dus lees je er weinig tot niets over.

Tesla moet snel wat extra fabrieken gaan bouwen inplaats van het productie proces aanpassen. Hoeveel meer auto’s per dag levert dat op? Zo gaan ze de vraag nooit bijbenen en als de gerenommeerde auto bouwers met hun auto’s komen dan kan Tesla denk ik inpakken.

Misschien is dat de reden dat ze niet meer fabrieken bouwen?

@generaalalfa: ??? Dat is een typische Alfa redenatie ;-). De vraag is enorm voor de Tesla Model 3. Ze kunnen er niet genoeg bouwen. De grote uitdaging zit ‘m in de schaalvergroting. Het verhogen van de capaciteit vergt een enorme investering. Dat geld heeft Tesla simpelweg niet. Daarom zijn die investeerders zo belangrijk.

Als Tesla aan de vraag heeft voldaan, zit het met een paar mega fabrieken, contracten met leveranciers en een lading werknemers. Tesla zal dus ook verder moet denken dan alleen de Model 3. De nieuwe Model S mag intussen wel komen, de facelift voor de Model X eveneens. En eigenlijk moet de ontwikkeling van de NIEUWE model 3 al begonnen zijn.

Als Tesla alle aanvragen zou kunnen inwilligen en produceren, is het ineens de grootste speler in zijn klasse. Dus het is wel degelijk vrij bijzonder wat hier gebeurd.

‘als de gerenommeerde autobouwers met hun auto’s komen dan kan Tesla denk ik inpakken’

Dat dacht ik een paar jaar geleden ook. De grote autobouwers als Porsche, BMW en Mercedes kunnen dit ook bouwen. Waarschijnlijk veel en veel beter. Een ding kunnen ze blijkbaar niet: het net zo goed verkopen als Tesla. Als ze het konden verkopen, had het al in de showrooms gestaan. Die merken hebben een ouderwetsere gedachtegang en smaak qua auto’s. Terwijl bij Tesla juist de Innovaters en Early Adopters op afspringen.
@willeme:

Denk dat het bij de andere fabrikanten heel simpel is. Het is niet dat ze het niet kunnen, ze wachten gewoon nog even.

Nu kunnen ze nog volop geld verdienen aan de bestaande technieken, dus waarom onnodig veel geld steken in nieuw spul. Op de achtergrond gebeurd voldoende.

Je ziet ook dat de merken zo lamgzamerhand beginnen met het onthullen van elektro modellen met goede specs. Puur omdat de markt langzaam begint te schuiven.

Kijk niet raar op als er binnen no-time een compleet productgamma aan EV’s in de (duitse) showrooms staat. En dan zie ik de markt zo naar ze toe schuiven.

Tesla is inderdaad nu hip, maar de gemiddelde burger koopt/leased massaal volkswagens en dergelijke.
@timberleek: juistem, dat zegt mijn gevoel ook
@timberleek: Zo denk ik er idd ook over
@willeme: de klassieke fabrikanten maakten een inschattingsfout, ze dachten dat helemaal niemand een electrische auto zou willen. Tesla heeft hun ongelijk bewezen. Tesla, Renault, Nissan en BMW (de merken die serieuze electrische auto’s aanbieden) tonen echter aan dat de markt vraag nog te klein is om rendabel te kunnen aanbieden. Dus bieden ze nog even niet aan. Maar als de marktvraag toeneemt, zul je zien dat de markt goed bediend gaat worden door de bekende fabrikanten en dan is Tesla haar voorlopers rol kwijt raakt. Als Tesla de Model 3 niet snel gewoon in voldoende aantallen uit de fabriek krijgt, kunnen ze zelf het momentum verspelen en nooit winstgevend willen.
Volgens mij komt dit bij alle merken voor, bij Tesla is het wereldbrekend nieuws. Snap het ff niet meer

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).