Tesla viert een feestje!

Auteur: , 65 Reacties

En wij doen vrolijk mee!

Tesla

Een paar dagen geleden vroeg onze waarde collega en lezersvragen-orakel zich af wat jou favoriete wintersport auto is. Daar hebben jullie massaal op gereageerd. Met name Dikke Duitse Diesels waren erg populair. En terecht.

Nu werd er ook gekscherend ‘Tesla‘ geopperd. Uiteraard staat dat garant voor een aantal heftige discussies, waarvan akte. Kijken we even terug in de tijd, dan zijn ze toch van ver gekomen met die ideën van Elon Musk en de zijnen. Dankzij een uitgebreid netwerk van superchargers en laadpunten kun je redelijk eenvoudig je route uitstippelen. Ok, nu kun je niet volgas achter de zes-cilinder diesels aan, maar je komt prima mee in het verkeer. Afijn, waarom dit benoemen. Vroeger was het onmogelijk. De meeste elektrische auto’s kwamen niet verder dan een kilometer of 80 en het opladen kostte ongeveer een halve dag. De prestaties waren dramatisch en een Panda Elettra of 106 Electrique zag er nogal suf uit.

Bij Tesla denken ze ook aan de wintersporters dus zijn ze begonnen met het aanleggen van extra supercharger bij Urmond en Arlon. Bij deze twee stations vergroot Tesla het aantal Superchargers van 8 naar 12. Naar goed gebruik bevinden deze zich bij een Van der Valk hotel. Zo kun je tijdens het laden genieten van een kersje in de appelmoes. Bij deze punten kun je je Tesla Model S (of Model X) in 20 minuten halfvol laden. Mocht je een sateetje friet willen halen kun je de accu in 40 minuten laden naar 80%. Wouter legt het je graag uit in deze video.

Het Europese netwerk met laadpunten is hieronder te aanschouwen:

Netwerk

Ok, zo snel als een BMW M550d zul je niet zijn, maar dankzij de nieuwe oplaadpunten kunnen Tesla rijders ook genieten van de betere Aprés ski hits!65 reacties

Hoe lang duurt het nou precies om zo’n ding 100% op te laden? Er wordt altijd maar gesproken over 50% of 80% maar nooit over 100%.
@robert110: Misschien dat ik er helemaal naast zit, maar ik heb me wel eens laten vertellen dat de laatste 10-20% van het laadproces een stuk langzamer dient te gebeuren om de levensduur van de accu aanzienlijk te verlengen. Daarom kan je daar zomaar een paar uur verder mee zijn.
@toempf: in principe klopt dit, maar het blijkt dat die accu’s in praktijk minder hard slijten dan gedacht. De tolerantie voor snelladen bij Tesla is sinds 2013 flink opgeschroefd.
@robert110: laatste 10% duurt bij EV’s onevenredig lang en derhalve niet zo relevant ?
@robert110: dit wilde ik precies net zeggen, ik denk dat ze het doen om heel wat voor te stellen. Waarschijnlijk als je hem helemaal vol wilt kom je er de 1e 3 uur niet weg.?
@nopetrolnofun: daarom gooi je hem niet helemaal vol. thuis aan de stekker maakt het niet uit maar op doorreis kun je beter tot 60% laden en door. Veel sneller. Op doorreis is totale accugrootte ook ineens minder relevant. Sneller is korte stukken en steeds 60% laden
@nopetrolnofun: nee, zo erg is t niet. 80 procent in ca 45 minuten. Om dan tot 100 te komen tel je er ruim 20 minuten bij.
@robert110: de grote vraag is natuurlijk waarom zou je de auto per se willen laden tot 100%? Je kan met de p100 prima 400 kilometer rijden met de accu op 80%. Van hier naar bijvoorbeeld Berlijn is ongeveer 600km. Dus met 1 stop rijd je dan naar Berlijn, wat is daar precies het probleem? Bedenk ook dat je de auto thuis gewoon aan de lader kan hangen en je dus iedere dag met die 80 a 90% kan beginnen. Dus je moet alleen bijladen als je meer dan 400km per dag rijdt. Dat is dus voor de meeste mensen een paar keer per jaar tijdens de vakantie. Zelfs al zou je die ene stop naar Berlijn belachelijk vinden. Ga je echt voor die paar keer per jaar een hele andere auto kopen? Wat een onzin!
@sdm: + 1. Al dienen soort gelijke accu’s wel af en toe helemaal volgeladen te worden om de cellen te balanceren. Tesla heeft daar trouwens indrukwekkende software voor wat de frequentie van dat balanceren weer wat minder belangrijk maken
@buutvrij: af en toe helemaal leeg, vervolgens weer helemaal vol, maar deze 100 procent moet je niet al te lang aanhouden. Wel weer binnen een paar uur gaan rijden dan. Dan balanceer je de accu weer mooi.
@robert110: ik heb mij op de autorai bij Renault laten vertellen dat het hetzelfde idee is als een glas water vullen dat bijna vol is. Wanneer je de kraan vol open zet z je glas nooit vol zitten maar wanneer je hem langzaam vol laat lopen krijg je hem tot op het randje toe vol. Vond het nogal een vreemde link met een batterij maar dacht ik deel het toch maar. Misschien kan iemand anders er chocola van maken.
@jasperh: klopt ook, ‘balancing’ genoemd. Elke cel moet geoptimaliseerd worden geladen; dus eigenlijk de lege ruimte in het accupakket vinden en vullen.
@robert110: de relevantie van 80% is dat (super)snelladen tot dat percentage mogelijk is. Daarna, dus tot 100% zal de ‘laadsnelheid’ geleidelijk afnemen. Tot 80% of tot maar 50% is voor de meesten genoeg om door te kunnen. Dat is dus na 1 of 2 kopjes koffie verder.
@robert110: er wordt altijd gesproken over de tijd om van 0 naar 80 procent te laden, omdat dat nog binnen het optimale bereik ligt van een supercharger. Zie het als het zo snel mogelijk tot het randje vullen van het glas zonder dat je mag morsen. Je begint snel en gaat iets voorbij de helft de kraan al wat dicht draaien. Bij de 80 procent vol zal je echt flink terug moeten, anders zal je wel morsen.

Wil je de Tesla tot 100 procent laden moet je op net iets meer dan 1 uur tellen. Maar omdat dat niet optimaal is, heb je bij lange afstanden afleggen een optimaal scenario om de accu zo leeg mogelijk te hebben wanneer je bij de volgende supercharger komt en te laden tot je weer een supercharger kan aandoen met ca 75 a 90 procent. Oftewel na ca 350 km.
Eigenlijk wel leuk die Tesla verzamelpunten
Ongelooflijk eigenlijk, hoe dit merk op poten is gezet.
@dutchdriftking: daarom heb ik hier de meeste bewondering voor, niet vanwege de auto’s (misschien ook wel trouwens, denk het niet) maar het bedrijf zelf
Wat is het verschil tussen de rode en de grijze punten op de kaart? (Ik doel uiteraard niet op een antwoord als ‘kleur’ of ‘plaats’ maar wat het verschil is tussen de laadpunten)
@flevocarspotter: dat geeft de kleur aan die de auto’s moeten hebben die er kunnen laden. Een grijze tesla is dus gunstiger want die kan op veel meer plaatsen laden.
@lekbak: Schitterend weetje voor aan de saaie Kerst tafel straks! Met uitgestreken gezicht uiteraard.
@flevocarspotter: super charge station?
@flevocarspotter: rood is supercharger (heel snel) grijs is destination charger (trager). Destination chargers zijn vaak aan hotels of restaurants waar je veel langer blijft.
@flevocarspotter: Rood = Tesla Supercharger, Grijs = Hotels, Shoppingcenters en restaurants etc. die deelnemen aan Tesla’s “Destination Charger” programma.

Sorry, moest even sereneus reageren :-)
Goede zaak, dit laadnetwerk. Toch hoop ik dat ik nog lang met mijn benzine drinkende auto’s op kleine landweggetjes vakantie kan vieren. Naar de bestemming knallen via een snelweg is zo zonde. Ga je ver weg, ga je niet eens genieten van de reis…
Is dat een kaartje van Pokemon GO hotspots of is dat weer wat anders?
Die toekomstige Mcdo meetings zullen dus bij de plaatselijke Van der Valk hotels plaatsvinden.. Ik zie het al voor me, Tesla’s met “low is a lifestyle” sticker op de bumper. ;)

@misterdrogba: loading is a lifestyle
@misterdrogba: de “Louder than your mom last night” sticker zul je dan minder snel tegenkomen….
Tjonge, heb toch zo’n last van m’n laadpunt.
Vorig jaar kwam ik er in ieder geval een tegen op nl-kenteken in Winterberg met skikoffer op het dak. Dat is ook op wintersport.
Kwam net nog een Model-x tegen die wilde even spelen! Dus gaaf kickdown maar wss was zijn accu leeg ofzo;)
“Nu werd er ook gekscherend ‘Tesla‘ geopperd”

Muhahahahaha
@fijnkonijn: Aan de rest van het artikel kun je dus zien dat dat ‘gekscherend’ heel erg meevalt ;-).
@willeme: ach doe nie zo gek 8-)
@willeme, onder welke steen heb jij twee jaar gelegen? De superchargers stonden er twee jaar geleden al. Ben ondertussen al 4x op wintersport geweest met mijn Model S en al 2x naar Italië. Is prima te doen. Even een korte stop na 2,5 uur rijden en weer verder. Kost me 10 uur in plaats van 8 uur met een ouderwetse verbrandingsmotor, maar wel veel comfortabeler.
@billymobiel: Het nieuws ging om het feit dat Tesla met de twee nieuwe belangrijke laadpunten 4 extra nieuwe routes mogelijk maakt. Dat is toch juist leuk nieuws voor u als Tesla rijder? Dat je al langer door Europa kunt cruisen was ons bekend, vandaar dat twee jaar geleden deze video werd opgenomen:

http://www.autoblog.nl/nieuws/autoblog-video-tesla-supercharger-65231

Met het openen van nog meer stations leek het ons zo gepast om het netwerk te laten zien aan de niet Tesla rijders. Mooi toch?
@willeme: Top, maar schrijf dat dan. Nu lijkt het alsof je niet goed geïnformeerd bent. Jammer.
@billymobiel: Top! Staat en stond allemaal gewoon in de tekst. Inclusief de linkjes naar alle artikelen. Nu lijkt het net alsof je de tekst niet goed gelezen hebt. Jammer. ;)
@willeme: bij de v.d. Valk in Stein-Urmond staan al in ieder geval sinds december 2014 Tesla laders en volgens mij ook superchargers. Er staat daar op de parkeerplaats een rij van 5-10 laders met Tesla logo er op in ieder geval.
@willeme: ik weet het. Goed schrijven is lastig. Heb het artikel 3x gelezen of ik het misschien verkeerd heb gelezen, maar het staat er niet zoals je bedoeld. Nu lijkt het of Arlon en Urmond twee nieuwe locaties zijn, in plaats van dat deze locaties worden uitgebreid.
@willeme: way Klein foutje in t nieuwsbericht is, die in Urmond staat er al 3 of 4 jaar. Was een van de eerste in EU. Alleen omdat deze veelvuldig wordt gebruikt wordt ie uitgebreid. Dus deze routes waren reeds te doen.
@billymobiel: zo kan je alles comfortabeler maken volgens jouw maatstaf: langer op het toilet, langer douchen, langer in het vliegtuig zitten, langer wachten op de bus. Uren wachten is gewoon irritant, zeker omdat je muslimobiel het niet meer doet.
@bitd: met comfortabeler bedoel ik de rit. Rij liever in mijn comfortabele (geluid, vering) Tesla naar Italië als in de paar jaar oude V70 van mijn vrouw. Ondanks dat ik er langer over doe.
@billymobiel: en nu in een auto die nieuw het zelfde kost. Een s-klasse bijvoorbeeld!
@lekbak: Als je naar maandelijkse kosten kijkt is dat niet dezelfde prijsklasse..
@amg65: een tesla word gigantisch gestimuleerd door de overheid. Eigenlijk is die veel te duur voor wat het is, maargoed die stimulans is er nou eenmaal en ze verkopen goed.

Maargoed, zelfs een E-klasse met wat opties (luchtvering!) doet niks onder voor een tesla. Dan hou je een hele, hele hoop geld over voor die maandelijkse lasten!

En ja, ik heb een tesla gereden en ik was totaal niet onder de indruk.
@amg65: Als over enkele jaren het accupakket de geest geeft en vervangen moet worden is het ineens, ook in maandelijkse kosten, wel weer dezelfde prijsklasse.
@bitd: er zijn ook veel mensen die niet naar hun vakantieadres hoeven te KNALLEN, maar dat in rust willen doen omdat ze vakantie hebben. Denk is buiten je bubble. Misschien zijn er mensen die het fijn vinden om minder dan 1/3de van de energie te gebruiken dan jij bij je vakantiereis of mensen die toch auto willen rijden maar geen instabiele terreur exporterende staten willen steunen tijdens het autorijden. Kortom; redenen te over..
@buutvrij: haha, grappig, die kolen komen uit Limburg zeker en de batterij uit de Mediamarkt…. dream on met je goede gedrag, zieltjeskopen heet dat.
Maar nog ff over het knallen, wie had het daarover? Het ging erover dat je uren moet wachten op je auto omdat er anders niet mee gereden kan worden, nu misschien een oplossing dat je gelijk aan de beurt bent, maar kom eens met 3000 autos per uur aan om te stekkeren…. elitair werkt het misschien voor nu. Massa no way. Denk zelf is outside the box
@bitd: euhhh…. zieltjes kopen..?
Een olieraffinaderij (meest vervuilende proces in de ICE-keten) draait op stroom en niet zo’n beetje ook. Een beetje raffinaderij gebruikt net zo veel stroom als, bijvoorbeld een stad als amersfoort. Stop die stroom dan gelijk in je wagen en laat die hele fossiele inferieure onzin achter wegen. Scheelt je ook vervuiling uit de uitlaat. En over dromen gesproken; als jij in een fossiele toekomst geloofd, geloof jij in een utopie, niet ik.
@buutvrij: euhhh….ook al zijn alle auto electromobielen (wat nooit gaat gebeuren) dan nog draait die raffinaderij wel door hoor. Denk alles wat maar enigszins met olie te maken heeft eens weg uit je omgeving….sta je in je blote billen in een half afgebouwd huis!
@bitd: je gebruikt de superchargers niet zoals je een benzine station gebruikt voor je auto. Normaliter laadt je thuis of rondom huis in de nacht op aan een gewone lader of stopcontact. De superchargers alleen voor de trips op vakantie. Het fraaiste is nog dat het op jaarbasis minder wachten (inclusief omrijden) is op een even dan op een benzine auto.
@pramm: het gaat over de vakantiereis of lange afstanden, niet de thuisblijvers.
@billymobiel: haha billymobiel is zo’n typische nare betweterige teslarijder
@hijman85: tja, geen argumenten, dus nu maar op de man in plaats van het onderwerp spelen? Jammer.
@billymobiel: je maakt je wel erg druk om zo’n klein foutje. Is overigens maar net wat je comfortabel noemt. Lijkt me vreselijk. Vervelende stoelen, vier iPads voor mijn neus. Om nog maar te zwijgen over dat wachten. Binnen vijf minuten volgetankt de weg weer op, da’s pas comfortabel. Stoppen om de 400 km, omdat je het wil. P.s. Rij eens met een XK cabriolet heen en weer. Comfort is op en top!
Staat deze winter op mijn todo list. In de 90d naar de sneeuw :)
Urmond is al heeeeeeel lang open. Worden echter wel een paar extra stalls neergezet. Kijk anders even op hun Supercharger pagina, dan zie je het plan van 2017.
Met meer dan 700 elektropaardjes op vakantie in een P100D Performance lijkt me absoluut geen straf, maar liever met een M550D Touring
Ik zie dat Tesla in Noorwegen een laadnetwerk heeft staan, een route van zuid helemaal naar het noorden. Die in 2017 ook nog eens uitgebreid gaat worden. Dat lijkt mij echt een geweldige route om te rijden! Eens kijken of ik die ouwe van mij zo ver kan krijgen ;-)
Even voor de negatievedingen over elektrisch rijden en superchargen.
Gelukkig is het in vakantieperiodes niet druk bij de pompstations, en sta je niet een half uur in de rij in Luxemburg (want een paar cent goedkoper), de route die Soleil, of naar zuid Duitsland, om daarna in de rij te staan bij voor een bizar ranzig toilet en uiteindelijk na opnieuw een rij veel geld te betalen voor een slecht en klef broodje.

Nee, dan liever even net de snelweg af (tussen de 300m en 2 km) bij een hotel, rustig even een broodje te eten, met een lekkere kop koffie, of goed avondeten, een schoon toilet ow ja, en vooralsnog gratis geladen
@pramm: je weet dat als je met je ice de snelweg af gaat je ook dat zelfde hotel ziet met dat zelfde broodje en diezelfde lekker kop koffie als je dat wilt. Maar je hebt ook de keus uit ff snel vol gooien bij die pomp naast dat hotel en een broodje bij de bakker aan de andere kant van dat hotel halen en weer verder scheuren. Wel appels met appels vergelijken. Als je de snelweg af gaat verandert alles en blijft het feit dat je moet (!) laden met je ev.

Nou ben ik zelf niet persee een hater van ev’s maar ze zijn nog steeds beperkend tov een ice. Nog, want het is natuurlijk een kwestie van tijd…
@lekbak: je moet zeker geen appels met peren vergelijken. Maar het voorbeeld dat ik noemde was in de vakantieperiode op doorreis naar je vakantie adres, je zal toch echt moeten wachten bij de pomp. En dan ga je echt niet daarna nog de snelweg af op zoek naar hetzelfde hotel om een broodje te eten.

Het is heus niet enkel hallelujah met een ev, maar wel veel beter dan veel critici hier (zonder enige eigen ervaring) vermelden.

Je zal van bijna iedere Tesla rijder horen dat ze lange trips juist een verademing vinden ten opzichte van voorheen, ondanks dat het (met name buiten het vakantie seizoen) er net even langer over doet.
@pramm: je bent in mijn ogen helemaal gek als je aan de snelweg gaat tanken. Op twee minuten rijden van de snelweg is ook bijna altijd wel een pomp te vinden zonder die lange wachttijden. Zoals ik schrijf, naast dat hotel met die lekkere koffie en broodjes (ok, of een paar honderd meter verderop). Maar je hebt tenminste de keus.
Zonder subsidies en fiscale bevoordeling koopt geen kat ze. Op deze manier kun je mensen in iedere auto dwingen. Belachelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).