Testaroli! Ferrari kopieert Mercedes’ diva?

Auteur: , 16 Reacties

Als je ze niet kan verslaan, kopieer ze dan...of zoiets.

SF70H

Een verrassende ontwikkeling in de Formule 1. Autobild denkt te weten dat Ferrari voor het nieuwe seizoen een compleet nieuwe auto ontwikkeld heeft met een langere wielbasis. Dit is opvallend nieuws omdat er eerder juist gespeculeerd werd dat Mercedes Ferrari’s kortere wielbasis zou willen kopiëren. Sterker nog, Toto Wolff himself bevestigde dat het team dit overwoog. Of was dat dan allemaal slechts voor de Bühne?

Feit is dat Mercedes het afgelopen jaar moeite had met haar auto op sommige circuits. Dit werd deels geweten aan het feit dat men de setup van de W08 af en toe niet voor elkaar kreeg, wat de auto de bijnaam ‘Diva’ opleverde. Maar dat was niet het hele verhaal. Op circuits met veel krappe bochten zoals Monaco, Hongarije en Singapore had Ferrari simpelweg de snellere auto, wat onder meer werd toegeschreven aan de kortere wielbasis van de SF70H. Al met al waren de stereotypes hiermee zo’n beetje het omgekeerde van de realiteit: De Duitse bolide was veelal briljant maar af en toe ook grillig, terwijl de Italiaanse in ieder geval qua snelheid veel minder pieken en dalen kende.

Veel gekker moet het niet worden, zullen ze bij Ferrari gedacht hebben. In plaats van hun bestaande concept door te ontwikkelen hebben ze er dan ook voor gekozen ook maar zo’n Diva te bouwen. De wielbasis van de tot op heden als ‘project 669′ door het leven gaande auto voor 2018 groeit zes centimenter ten opzichte van de SF70H. Daarmee zou de afstand tussen de wielen uitkomen op zo’n 3,65 meter. Let wel, de W08 heeft een wielbasis van 3,76 meter, dus als ze daarbij in de buurt blijven is er nog steeds sprake van een behoorlijk verschil.

Voordeel van een langere wielbasis is iets meer stabiliteit in snelle bochten, plus meer ruimte voor aerodynamische goodies die extra downforce opleveren. Nadeel is dat je de auto wat minder makkelijk door krappe straten kan hoeken. Of het een goed idee is voor Ferrari om op dit vlak een tikje op te schuiven richting Mercedes zullen we moeten afwachten. Waar het gaat om de pk’s is dat echter sowieso een goed idee. Maar wat dat betreft is er in ieder geval goed nieuws te melden voor iedereen met een rood hart: volgens de geruchtenmachine schurkt Ferrari net als de Silberpfeile inmiddels tegen de grens van 1.000 pk aan in kwalificatiemodus.

Image-Credit: De SF70H met een retro livery door Sean Bull16 reacties

“volgens de geruchtenmachine schurkt Ferrari net als de Silberpfeile inmiddels tegen de grens van 1.000 pk aan in kwalificatiemodus.”

“Zijn jullie daar pas?” roept Mercedes terwijl ze bij de 1500 pk grens staan…

Maar blijkbaar is Ferrari niet veel opgeschoten want in januari 2017 ging ook al het gerucht dat ze 1000 pk zouden hebben.
Die retro livery is echt gaaf, ik zeg doen!
@maarten020: ik ben ook voor, maar denk dat de sponsoren dat wat minder leuk vinden…
@gitaarknul: haha..dat vrees ik ook ja helaas
We zien ‘t allemaal wel als ze op het asfalt staan, zulk soort geruchten zijn niks waard natuurlijk. Ik hoop wel dat ze dichter op Mercedes zitten dit jaar.
Er staat mij vaag iets bij dat ze in het verleden een variable wheelbase hadden,
kwestie van spacers tussende bak/motor en monocoque plaatsen,

maar dat zal dan wel niet meer mogen of kunnen…
@minimarcos: zorgt dat voor een grotere wielbasis dan?
@futse: ja, want volgens mij is de hele achterwielophanging aan de bak/motor bevestigd, maar er zijn vast techneuten hier die daar meer over kunnen vertellen…
@futse: dat klopt als een zwerende vinger. Vroeger kom men zo enkele cm’s schuiven. Maar dan niet met spacers (gezien je dan ook langere assen moet monteren) bestonden er wel langere en kortere versnellingsbakken.
Beter goed gejat… en niet vergeten dat dit natuurlijk schering en inslag is in F1. De F310B uit ‘97 was een regelrechte kopie van de winnende Williams. Recenter voorbeeld: de Red Bull van afgelopen jaar. Daar kwamen gaandeweg het seizoen toch wel wat bekend aandoende onderdelen op.. dus leuk? Zeker. Bijzonder? Nauwelijks.
@forza: Terwijl Ferrari tijdens de laatste races met een door RedBull geïnspireerde diffusor aan het testen was.
“Ferrari kopieert Mercedes” een leuk stemming makend titeltje.
De grap is dat Mercedes dit jaar met een iets kortere wielbasis schijnt te gaan rijden.
Ze zoeken elkaar dus op…
@ramshoek: idd leuk… Nu hopen dat Red-bull (en misschien ook wel Mclaren en of Renault zelf) ook op die lijn zit qua vermogen en auto en dat we dit jaar een echte strijd krijgen tussen 8 – 10 auto’s ipv een strijd tussen 1,2,3,4 en soms 5&6 en de rest.. leuker zou nog meer auto’s zijn en zoals Max al zij in het interview gisteravond; een strijd met gelijkwaardige (allemaal dezelfde auto’s ) is een utopie in de F1.. want niet interessant voor fabrikanten. Ik zeg dan; waarom niet coureurs rouleren? Zo een systeem zou dan toch te bedenken moeten zijn..
@tvr1974: psst. Max zegt dat alleen maar omdat de fans dat willen horen. Hij meent er niks van, anders reed hij in plaats van in de F1 wel in de Nissan Micra Cup.
6 cm is precies de dikte van de halo die er hier niet op zit.
Ik hoop dat mclaren ook weer mee doet vooraan na 3moeizame jaren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).