Theorie-examen per 2015 niet meer klassikaal [updated]

Auteur: , 26 Reacties

Iedereen met een rijbewijs kent het: het CBR-zaaltje met 50 zitplaatsen, verdeeld over een paar rijen banken, waarin de theorie getoetst wordt. Vanaf 2015 is dit bekende beeld verleden tijd, het CBR schakelt over op een individuele benadering, om fraudegevoeligheid tegen te gaan.

Nou?

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je een paar simpele verkeersregels nog niet in je hoofd kunt stampen, maar er zijn toch echt mensen die middels smartphone- of -watch-verbindingen (of een pakje peuken) juiste antwoorden ingefluisterd krijgen. Want waarom ergens even een uurtje of twee voor gaan zitten als je het ook via een ingewikkelde omweg ingeseind kunt krijgen?

Dit jaar zijn 43 examenkandidaten betrapt terwijl ze de juiste antwoorden kregen ingefluisterd, van de in totaal 50 fraudeurs, zo meldt het AD. Dit is aanzienlijk meer dan in 2012, toen 14 mensen met afluisterapparatuur tegen de lamp liepen.

Vanaf 2015 wordt het examen individueel achter computers afgenomen, waardoor er niet meer gespiekt kan worden. Wat voor gevolgen dit heeft voor de kosten en de capaciteit is niet bekend, wij zijn in afwachting van een reactie van het CBR hierop. Deze zal als update toegevoegd worden.

Update – Wij hebben contact gehad met het CBR, waaruit de volgende informatie naar voren kwam: per 2015 worden de kandidaten per 20 in één ruimte gezet, allen achter een computer. Omdat iedereen zijn eigen examen maakt (in zijn eigen tempo) zullen bijvoorbeeld motor-examinanten naast auto-examinanten neergezet worden. Het mengen van deze groepen lessers levert tevens flexibiliteit op (in de winter zijn er traditioneel minder motorexamens, maar daar moet nu wel steeds een hele zaal voor gereserveerd worden).

De investeringen zijn inmiddels gedaan, en de woordvoerder verwacht niet dat de nieuwe opzet grote gevolgen voor de prijs zal hebben. Een theorie-examen kost nu 25,45 euro, volgend jaar blijft dit gelijk.

Per jaar worden zo’n 500.000 examens afgenomen, het aantal fraudeurs bedraagt dus 0,1 promille. Niet veel, maar er is het CBR veel aan gelegen ook deze mensen achter de vodden te zitten. Verkeersdeelname is een serieuze zaak.

De huidige examenruimtes zullen worden omgebouwd, het aantal theorie-locaties daalt wel van 30 naar 20 in 2015. Sommige mensen zullen dus een stukje verder moeten fiesten/treinen naar hun examen.26 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
50 mensen op 20.000 examens of meer per jaar (ruwe gok)… Fraudegevoelig joh! Laten we rijexamens nog duurder maken!

Zo moeilijk zijn die examens toch niet? Zowel brommer, auto als motor gewoon in 1X kunnen halen met minimaal leren… Scooter zelfs met 0 fout gehaald…
@lamdi: Zou ik ook denken, maar toen ik zelf in de banken zat, zaten er meerdere mensen in de zaal die er al voor de 4e, 5e, 6e keer zaten. En gewoon weer gezakt.
@daandaan: ik had een kerel op mn rij zitten die voor de 11e keer bezig was. en was bij het wachten op de uitslag aan een paar 18-jarige doosjes de antwoorden op een paar vragen verkeerd aan het uitleggen was.. :’-)

er zitten echt kneuzen tussen….
@lamdi: Op Nu.nl stond daar een mooie quote over. Het zijn 50 leerlingen op een 500.000 mensen btw. Maar fijn dat jij wilt dat er mensen zijn die middels fraude rondrijden in Nederland. Niet janken als ze jou of je familie aanrijden he!
@lamdi: Ik heb pas bij de 4e keer me theorie voor me auto rijbewijs behaald… elke keer 1 fout te veel. Met de 4e keer ging ik het anders aanpakken, alle tijd goed benutten en 3x de vraag doorlezen en dat hielp, want ik had uiteindelijk 4 fouten van de 65 vragen.
Win win! Voor de overheid betekent dat meer inkomsten (en dat is uiteraard de reden waarom het nu individueel moet, die ‘fraude’ wordt al 30 jaar gepleegd), want veel mensen gaan het opnieuw moeten doen en aldus opnieuw betalen.
Maar hopelijk ook win voor de goede chauffeurs, hele dagen prutsers met het verstand van een pindanoot vermijden begint tegen te steken…
43 betrapt en 50 fraudeurs? Mis ik iets, want dat lijkt niet logisch.
@lennyv87: 43 kregen antwoorden ingefluisterd, dus die overige 7 zullen dus op een andere manier gefraudeerd hebben, maar vraag mij niet hoe;)
In bij ons in België toch ook zo, kom seg, zo moeilijk is dat toch ook weer niet!
@mister: Maar of iedereen daarom beter rijdt dan in NL? Dat betwijfel ik, als Belg…
@mister: Het is in Belgie al meer dan 10 jaar zo.
Is in België al een tijdje zo (toen ik m’n theoretisch 5 jaar geleden deed althans). Lijkt me ook niet echt een probleem, gewoon een zaaltje met computers voorzien
Da’s 5000 (?) mensen uit de WW, omgeschoold tot examinator en min. een verdubbeling van de kostprijs van het theoretisch examen verwacht ik
Oeps! Te vroeg gereageerd….toch ”en mass” maar individuele vragen
Die foto bovenaan is in Zwolle gemaakt!
Ik mis hierboven de optie gas bij geven..
43 ingefluisterd, 7 id fraude denk ik. Toen ik voor mn theorie ging kwam er ook politie 2 man de zaal uit halen. Was wel bijzonder en wegens de afleiding kregen we het antwoord op de vraag al van de examinator.
Ik ben ook twee keer gezakt, morgen voor de derde keer weer proberen. Heb het boek de tweede keer praktisch uit m’n hoofd geleerd, maar ’t mocht niet baten. Ik ben een gymnasiast, de mensen van het CBR zelf zeiden dat slimme mensen te ingewikkeld nadenken en dus fouten gaan maken..
@floorlot: Die boekjes vond ik sowieso vervelend, pak liever een CD met oefentoetsen.
Daar leer je ook wat meer op “de cbr manier” naar vragen te kijken…
@floorlot: Gewoon de vraag 2 a 3 keer lezen, vaak lees je over een woord heen waardoor je het fout beantwoord. Been there ;-) (3x met 1 fout te veel gezakt)
Heb mijn theorie achter een computer gedaan;
Werd toen behoorlijk afgeleid door een mooi blondje , dus er zijn wel voordelen met een computer.
Fietsen en treinen voor je (auto theorie)? Mensen bij mij in de zaal dachten daar echt anders over, het regende dus we gaan gewoon met de auto naar ons autotheorie!

Anyways verbaasd me dat mensen zoveel moeite doen eigenlijk, het lijkt me dacht dat boekje uit je kop leren makkelijker is dan fraude plegen.
@reistje: Haha idd, dat zag ik ook. Kwam zo’n kerel aanzetten en even later zaten we in dezelfde zaal de theorie examen te maken? lol.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dan wordt afkijken nog makkelijker! Ik moest 5 keer doen over mijn auto examen. Ik kreeg van een vriendin te horen dat je bij een site alle CBR vragen kon leren. Maar ik zag dat het 2000 vragen waren die je daar uit je hoofd moest leren. Ik heb nu via een andere site gratis geoefend. Op die site gaven ze aan wat je fout deed en wat goed. Volgens mij heette de site gratis-theorie-examen.nl

Maar als je straks toch alleen mag zitten doe je gewoon het boekje onder je shirtje ofzo, zoek je het antwoord gewoon op!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).