Maar het was niet de fout van de politie dat die Groningers onterecht hun rijbewijs kwijtraakten. Althans, volgens de politie dan.
Het was flink scoren voor de Groningse politie tussen oktober en februari. Bij meerdere controles op de ringweg rond de provinciehoofdstad raakten maar liefst 92 mensen hun rijbewijs kwijt. Ze zouden allemaal meer dan 50 kilometer per uur te hard hebben gereden, in veel gevallen ook bij wegwerkzaamheden.
De overtreders kregen niet alleen een boete en raakten in sommige gevallen hun rijbewijs kwijt, maar ze werden ook aan de digitale schandpaal genageld. De politie Noord Nederland plaatste namelijk steevast foto’s van de overtreders op sociale media. Op zich allemaal prima, maar dan moet die aanpak wel terecht zijn.
En dat was het in veel gevallen niet.
Politie controleerde op verkeerde plekken
Maar wat blijkt, in meer dan de helft van de gevallen bleek dat de Groningers onterecht hun rijbewijs kwijt waren geraak, schrijft RTV Noord. De politie voerde namelijk lasercontroles uit op plekken waar dit helemaal niet is toegestaan. Ze stonden namelijk te dicht bij een snelheidsbord en dat is tegen de regels.
Volgens de richtlijnen mag je pas minimaal 190 meter na het bord op snelheid controleren en dat werd in veel gevallen dus niet gedaan. Sterker, 1 automobilist werd al gemeten vóór het bord, maar raakte toch zijn rijbewijs kwijt. Allemaal onterecht dus.
Het was niet de fout van de politie. Aldus de politie
Dat de Groningers hun rijbewijs onterecht kwijtraakten is al erg genoeg, maar het is ook erg dat de politie niet toegeeft dat ze zelf fouten hebben gemaakt. Het lag volgens hen namelijk aan de automatische systemen. Er zou per ongeluk een verkeerde GPS-locatie zijn gebruikt, waardoor de precieze locatie van de controles niet meer is te achterhalen.
Lachwekkend, volgens de advocaat van een van de gedupeerden. Die noemt het laf van de politie dat die hun fouten niet gewoon durft toe te geven. Sterker, het was niet eens de politie die erkende dat er fouten waren gemaakt en dat de rijbewijzen terug gegeven moesten worden, maar het OM.
Maar goed, hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om heel goed je boete te bestuderen als je er eentje hebt gekregen. Het blijkt namelijk dat de politie best wel eens fouten maakt tijdens de controles.
Al zullen ze dat zelf natuurlijk nooit toegeven.
Dutchdriftking zegt
Ringweg Groningen… Ik kom er niet heel vaak, maar ik ben altijd blij als ik er voorbij ben. Wat een dramastuk is dat. Of druk, of een struikrover. Dan valt de Randstad wel weer mee.
cloverleaf zegt
@dutchdriftking: met de huidige benzineprijzen is betere om uit te rollen dan meteen op de rem staan😉
gregorius zegt
Vroeger was je een echte man als je er voor op kwam dat je een fout had gemaakt, dat je je verontschuldigd en dat je laat zien dat je er iets aan hebt gedaan om het niet nog een keer te laten gebeuren.
Niemand die dan voor een langere tijd gaan zeiken en mensen waarderen je misschien nog wel meer dan voordat die fout gemaakt was.
Tegenwoordig is het altijd maar andere dingen de schuld geven. Met ‘onze’ politiek voorop.
melcon zegt
Ja zo ken ik er ook nog wel een paar. Vroeger werkten er ook echte mannen bij de politie die je niet laserden “voor” de snelheidswijziging waarbij je feitelijk mogelijk dus nog niet eens te hard reed(!), laat staan dat je je rijbewijs moest inleveren. Daarnaast hebben we het hier over een verkeersovertreding, dat is geen misdrijf en afhankelijk van de omstandigheden kun je zelfs nog beargumenteren of er sprake is van gevaarzetting. In het geval van wegwerkzaamheden is dat uiteraard wel het geval, daar hoor je netjes de aangegeven snelheid te rijden binnen een bepaalde afstand (140 meter bij 50, 190 meter bij 70).
Overigens één van de stukken waar het hier om gaat kom ik dagelijks langs, hier is heel lang een maximumsnelheid ingesteld van 50, die – voor mijn gevoel – door ruim 90% van de weggebruikers genegeerd werd. Hier heb ik op een gegeven contact met de wegbeheerder over gehad, zij hebben daarna de C85 (85e procentiel) vastgesteld en de snelheid aangepast naar 70, ook omdat de inrichting voldeed aan 70 en niet aan 50. Daar kan de politie uiteraard niet zoveel doen maar soms klopt de maximumsnelheid ook niet met het wegbeeld.
Robert zegt
…maar ze werden ook aan de digitale schandpaal genageld.
Huh? Sinds wanneer is dat toegestaan? Als je bij wijze van spreken een moord pleegt voor de camera, mogen de beelden nog niet gedeeld worden voordat alle andere opsporingsmethoden zijn uitgeput.
AudiRS zegt
@RRRobert: ja de tekst klopt niet. Er werd geen foto van de persoon geplaatst. Uiteraard mag dat niet. Maar een berichtje op sociale media met een algemene foto erbij.
monsieurleloure zegt
Politie had beter kunnen zeggen dat ze er geen actieve herinnering meer van hadden. Dan waren ze er mee we gekomen 🥳
moveyourmind zegt
Bijna geen gas geven en toch scheuren…
In Groningen kan het.
realhustler zegt
Je moet altijd goed opletten idd. Ik zag op een autoweg een flitser over het hoofd toen het al te laat was. Balen. Echter, de volgende dag keerde deze auto voor mijn neus op deze weg, toen hij blijkbaar klaar was met flitsen. Aha. Toen de bon kwam heb ik bezwaar ingediend, en daarbij vermeld dat ik de flits auto had zien keren op de autoweg. Als hij niet zou keren moet hij 2x 10 km extra rijden, maar keren op een autoweg is verboden en gevaarlijk, en de politie mag dat alleen met een goede reden, bv als ze zien dat iemand te hard rijd en ze erachter aan willen. Maar dit mag dus niet om te gaan staan flitsen. CJIB / OM was het met me eens en de bon werd verscheurd.
flyerbunch zegt
Knap en nog niet willen toegeven ook! Al die regels zoals 190m na een bord etc. Je moet het maar weten of een goeie speurneus inhuren. Met het verlies van een rijbewijs ga je uiteraard wel ff wat meer googelen en op onderzoek uit maar toch.. Je verwacht normaal niet dat je bij elke boete de politie telkens op fouten gaat kunnen betrappen.
melcon zegt
Op zich wordt je geacht de wet te kennen als Nederlands burger zijnde ;-)
Niet per definitie tot op de letter maar je moet wel redelijk op de hoogte zijn wat er in staat, in dit geval gaat het om:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0036473/2015-04-01