Top 5: duurste steden om te parkeren

Auteur: , 36 Reacties

Waar betaal jij je scheel om de auto te parkeren?

Top 5: duurste steden om te parkeren

Een dagje de stad bezoeken. Anno 2019 betaal je in sommige steden bijna een toegangskaartje voor de Efteling (prachtig referentiekader) om de auto kwijt te kunnen. Het zijn vervelende, doch logische ontwikkelingen. Steden worden drukker, gemeenten willen ruimte creëren en het liefst zo min mogelijk (vervuilende) auto’s in de binnenstad. Een simpele maatregel is het parkeren duur maken.

Hier in Nederland weten we daar alles van. In de hoofdstad Amsterdam mag de portemonnee getrokken worden als jij je auto wil parkeren op de dure grond van 020. Hoe zit dat wereldwijd eigenlijk? Parkopedia heeft de index van dit jaar bekendgemaakt en zo krijgen we een beeld wat het elders kost.

In het lijstje met de vijf duurste steden om te parkeren staat geen enkele Europese stad. Deze top vijf is gebaseerd op parkeerkosten in zijn geheel. Dus wat het kost op straat, maar ook de tarieven van parkeergarages zijn meegenomen. Slechts twee landen vertegenwoordigen de top vijf: de Verenigde Staten van Amerika en Australië. Check hieronder wat je gemiddeld moet betalen voor twee uur parkeren in de vijf duurste steden. De prijs is in US dollar.

Top 5: kosten parkeren voor twee uur

  • 1. New York $ 34,94
  • 2. Sydney $ 27,37
  • 3. Brisbane $ 20,55
  • 4. Chicago $ 20,08
  • 5. Melbourne $ 19,87

De index laat ook zien welke steden het duurste zijn als je alleen op de straat zou parkeren. De tarieven van parkeergarages zijn buiten beschouwing gelaten. Dan is Europa ineens oververtegenwoordigd. In een land als de VS kun je nog altijd redelijk betaalbaar op straat parkeren, zelfs in grote steden. Hoe anders is dat in Europa. Gemeenten willen je juist in die parkeergarages hebben en maken parkeren op straat vrij duur. Mevrouw Halsema mag trots zijn op haar beleid: Amsterdam is de duurste stad ter wereld om op straat te parkeren. Ook deze top vijf ze je hieronder.

Top 5: kosten parkeren op straat voor twee uur

  • 1. Amsterdam $ 14,61
  • 2. Londen $ 11,51
  • 3. Parijs $ 7,63
  • 4. Edinburgh $ 7,30
  • 5. Utrecht $ 7,72

Fotocredit: parkeren in Amsterdam via @thomcarspotter op Autojunk36 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Kan je beter gewoon parkeren zonder betalen voor een dagje. Een boete is goedkoper
@baklava: totdat hij opeens weggesleept is 😜
@barendbotje: mag je auto wel worden weggesleept als je enkel verzuimd hebt te betalen? Dat lijkt me een nogal overtrokken maatregel in het geval er geen sprake is van gevaar of hinder.
@karhengst: Auto wordt (in Amsterdam) pas weggesleept nadat je 5 openstaande boetes hebt, een wielklem en vervolgens ook deze niet in 24u laat verwijderen door alles te betalen als ik het me goed herinner
@karhengst: Had verwacht dat dit wel mocht als een auto ergens de hele dag staat geparkeerd zonder kaartje. Google heeft mij geleerd dat dit alleen mag als het gevaarlijk, belemmerend of op een invalideparkeerplaats staat geparkeerd, dus dat is al 1 zorg minder :))
@karhengst: valet parking noem je dat
@barendbotje: valet parking heet dat. Auto altijd beschikbaar in/vanuit een filevrij gebied, ideaal.
@baklava: in Duitsland doe ik dat regelmatig. Met een dagje weg is vaak de boete goedkoper dan een dagkaart.. Ook als er geen plek is, is de invalide parkeerplaats erg aantrekkelijk om te doen. 9 van de 10 keer heb je geen boete en als je hem hebt is hij lachwekkend goedkoop.
@kennone:Dus het overtreden van regels vind je niet erg zolang je het financieel maar niet raakt / geen serieuze consequenties aan vast zitten. Fijn zeg!
@kennone: Bewust op een invalidenparkeerplaats parkeren? Serieus? Man wat word ik hier verdrietig van…
@kennone: Bewust op een invalidenparkeerplaats parkeren. Serieus? Ik word hier echt verdrietig van.
@baardmijt: Zo verdrietig dat ik het tweemaal post blijkbaar… 🙄
Voor grote steden is OV gewoon superieur, enige vorm waar ik nog niet zo content over ben is de tram, een bus met meer privileges.. Aan de andere kant is t OV zo ontmoedigend duur(met name de trein) dat t uiteindelijk niet uitmaakt welke manier van vervoer je gebruikt om even snel naar de stad te gaan 🤷‍♂️
@barendbotje: p+r constructies zijn eigenlijk voor een incidenteel bezoek aan elke grote inmiddels de handigste en goedkoopste optie.
@mashell: eens, totdat je in de spits naar huis gaat (op zaterdag voor etenstijd bijvoorbeeld) dan kan je wel eens een paar bussen moeten wachten. Dan had ik graag de extra euros betaald om te parkeren in de stad😂
@barendbotje: filerijdend de stad uit in de spits zou zomaar een veelvoud langer kunnen duren dan wachten tot je een bus hebt.
@robicide: Daar waar ik woon is geen busbaan, dus dan zit ik uiteindelijk liever op een schone stoel in mijn eigen auto in de file
@barendbotje: Die bus staat dan toch ook in de file? Gelukkig zijn er ook genoeg P R’s met tram of metro.
@woutera: Ja dat is goud, ben een fan van de metro. Ben verhuisd van een stad met alleen een bus en een enkel treinstation (den bosch) naar een stad met een perfect trein en metro stelsel(berlijn), en dat is echt een wereld van verschil!
@mashell: Als je in je eentje bent wel. Zodra je meerdere mensen bent zijn de parkeerkosten in het stadscentrum, hangt natuurlijk ook van de hoe lang je parkeert af, verdeelt over het aantal mensen, nog wel te overzien.
@barendbotje: een bus moet je sowieso niet gebruik. Met de trein of metro is al een stuk beter.
Ja dat krijg je er van als je persee in het midden van de stad wil parkeren, die nooit gebouwd is voor al die auto’s. Genoeg andere mogelijkheden.
London lijkt me ook al zo’n ramp, en dan heb je een heel uitgebreid metro netwerk.
Vouwfiets in de kofferbak, parkeren waar het bog gratis of betaalbaar is en dan fietsen naar de binnenstad. Als je vaak in de binnenstad moet zijn, is dat de goedkoopste optie. Eenmalige investering van de vouwfiets haal je er gemakkelijk uit, duidelijke business case.
Woon al 7 jaar hartje Utrecht. Maatje van me parkeert al die tijd dagelijks zonder betalen. Nog nooit een boete gehad. Je moet gewoon de plekjes kennen! Uiteraard zeg niet waar t is! 😉💪🏽

Kleine tip: er is verschil in beleid handhaving voor type parkeerplekken waar de opbrengsten van de boetes naar de gemeente gaan en plekken waar de opbrengsten naar het CJIB gaan. RaRa waar controleert de gemeente het vaakst!
Waarom is Utrecht duurder dan Parijs en toch op plaats 5?
@hondar: omdat niemand Utrecht serieus neemt, of dat komt door Tineke Schouten or door Hoog Catherijne mag je zelf bepalen.
Met de Tesla stap ik gewoon midden in de stad uit en laat ik de auto op de Autopilot urenlang rondjes rijden door de stad tot ik weer opgehaald wil worden…

En zo gooit parkeerbeheer haar eigen glazen in, en niet die van mijn Tesla..
Parkbee Oud-West, 17.50 pd oid. Dan tramkaartje binnenstad in. Goedkope dag. Parkeren bij Olympisch Stadion, 1e pd als je ov gebruikt.

Parkeren kan heel duur zijn, maar hoeft niet in de binnenstad van Amsterdam.

Wil je écht parkeren voor de deur in de PC, dan betaal je die 7,50 met liefde toch?
@stefje: Olympisch Stadion heeft maar een zeer beperkt aantal plekken beschikbaar voor P&R, vaak sta je er een uur te wachten tot je er eindelijk in kunt, blijkt de garage half leeg te staan…
@tdi-goeroe: Ik irriteer mij dan ook mateloos aan die P&R parkeerplekken in Amsterdam. Zijn in het weekend altijd vol.
Parkeervergunningen zijn eigenlijk als je er goed over nadenkt (veel te) goedkoop. Voor een paar honderd euro per jaar staat een auto een plek ter grootte van een kinderkamer (2×5 meter ongeveer) op straat in beslag te nemen. Zou diezelfde oppervlakte een studentenkamertje moeten voorstelllen, en daarvan kun je er meerdere boven elkaar bouwen (zoiets heet studentenflat), dan moet je eens zien hoeveel dat moet kosten… Jaja.
In Duitsland betaal ik nooit. €20 parkeerboete lekker heledag in het centrum wandelen
@ozzytrk: 20? Voor welke steden? Het zou niet meer dan 10 Euro moeten bedragen.
@bmw2coupeeigenaar: Hartje Köln centrum naast het station geparkeerd, €20 of €25 ticket gekregen
Dat amsterdam zo hoog staat. Natuurlijk achterlijke hoge kosten maar dacht dat het wel in lijn lag met andere wereldsteden
Ik ken een gozer die parkeert de auto in Amsterdam wel eens op de stoep. Er wordt dan geen boete uitgeschreven. Wel loop je het risico dat er uiteindelijk een sleepauto komt, dan ben je wel ineens 400 Euro lichter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).