Top Gear opnieuw onderuit, ondanks wijzigingen

Auteur: , 93 Reacties

Het wordt elke week dramatischer.

Vulcan

De ingreep om Evans minder op beeld te laten verschijnen haalt niets uit voor de kijkcijfers. Er keken gisteravond nog maar 2,3 miljoen naar het entertainmentprogramma van de BBC. Weer 100.000 kijkers minder in vergelijking met de vorige aflevering.

Het is inmiddels een bekend liedje geworden. Elke aflevering zakken de kijkcijfers verder weg. Top Gear heeft bijna de helft aan kijkers ingeleverd in vergelijking met de eerste aflevering van de nieuwe serie. Door de bar slechte afleveringen zijn we tevens gestopt met de wekelijkse reminder op zondag. We kunnen nog twee keer ‘genieten’ van Top Gear. 3 juli is de laatste uitzending van de nieuwe serie. Na afloop kan de BBC terug naar de tekentafel om eens goed na te denken over het format van het ooit zo succesvolle programma.93 reacties

Heb nog geen aflevering gezien
@papa: je mist niks denk ik
@dubcars: Nee, ik heb een stukje van aflevering twee gezien…

En het programma is gewoon in haar essentie veranderd.
Van vrije autoshow zonder limieten, waar niets te gek is…
Naar een ensemble presentatoren, die door de BBC geselecteerd zijn op politiek correctheid

De opzet, klopt daardoor niet in zijn essentie…
En dat maakt het gelul hier over ‘verbetering van acteertalent’ of ‘beter ingespeeld zijn op elkaar’ van de presentatoren… eigenlijk niets meer dan gelul in de marge.
@martinus: En dat allemaal naar aanleiding van een klein stukje uit aflevering 2?
@papa: ik ook niet. Afgelopen 10 jaar nooit iets gemist. Ondanks al het gezeur van de afgelopen jaren (scripting ed) maakten die drie gewoon een onwijs leuk programma vind ik. Ik kijk erg uit naar waar zij mee gaan komen bij Amazon. Ik kan me niet voorstellen dat dat tegen gaan vallen.
@papa: en dus ben je bevooroordeeld of heb je gewoon niks te melden maar vind je het wel nodig om toch een reactie te plaatsen… get a life!
@vroaaar: jij vind het blijkbaar nodig daar weer op te reageren prutser
@papa: ja, want ik word een beetje moe van al die sukkels zoals jij die zonodig moeten reageren maar niks zinnigs te zeggen hebben omdat ze feitelijk niet weten waar ze het over hebben. Je bent gewoon een kuddedier dat lekker meeblaat met de rest ook al heb je zelf geen aflevering gezien. Daarentegen heb ik wel een eigen mening en dus reageer ik. Pannenkoek!
@vroaaar: Zo zo, als je jezelf zou proberen te profileren als een eersteklas eikel, dan zou je aardig op weg zijn vrees ik. Wat een vooroordelen en frustratie zeg. Heb je wel eens overwogen om daar hulp voor te zoeken? :)

Probeer eens aardig/netjes te reageren op anderen, en anders gewoon niet? :)
@tss68nl: pot verwijt de ketel.
Was supervet!
@aadnus: was idd een vermakelijke aflevering!!
@aadnus: ja klopt! Chris Harris was weer goed. De challange was ook prima te doen.

Ik denk dat alle fans gewoon moeten accepteren dat het is veranderd. Top gear is nog zoekende naar welke kant op moet. Het heeft gewoon allemaal tijd nodig. Daarnaast denk ik dat de kijkcijfers lager zijn door le mans en f1 op een dag. Genoeg voor de gemiddelde auto liefhebber.
Ik heb de tweede aflevering gezien, vond het best leuk
Het stukje met harris was beter dan de tests van de oude top gear ! Wat een machine die AM !!!
@themanjeroen: ja maar alles van Harris is top! Maar kijk dan ook liever naar “Harris on cars” ipv dit bij elkaar geraapte zooitje vd BBC.
@str8six: ja dat mis ik enorm. Niet alleen het oude Top Gear kwijt, maar ook Chris Harris on cars
@str8six: het stukje van chris hartis was idd echt heel mooi, maar het roepen om hem naar voren te plaatsen gaat hem ook alleen maar zn reputatie kosten.. Kijk naar hoe hij moest acteren toen de stig aangekondigd werd..

Miss moet top gear gewoon iets anders gaan doen (miss wat inhoudelijker of serieuzer) dan krampachtig grappig en correct tegelijk proberen te zijn met presentatoren die eem heel andere stijl hebben dan de oude 3..
Je kan nooit een succesvol programma maken als je blijft vasthouden aan de Clarkson-formule, ze moeten gewoon een totaal anders auto-gerelateerd programma maken.
aflevering 2 en 3 was prima. 4 nog niet gezien. Maar zal hem zo is gaan bekijken. Hopelijk wordt het nog wat in seizoen 2 van Top Gear 3.0 en trekken de kijk cijfers weer aan. Hoe meer goede auto programma’s op TV hoe beter.
@kilum: Eens! Ik was negatief omdat de eerste aflevering niet leuk was en ze te duidelijk probeerden het oude na te doen, maar de tweede en derde aflevering hadden leuke momenten en de montage blijft natuurlijk ook geweldig. Er is verder ook niks op tv op zondagavond…
Vond dit tot dusver de beste aflevering, met dank aan Chris Harris en het leuke presenteerwerk van LeBlanc. Evans moet niet de mainman zijn maar Harris, LeBlanc of Jordan.
@vonklausenburg: Evans moet er eigenlijk helemaal uit.
Die brengt helemaal niks leuks of positiefs in de hele show.
Hij is eigenlijk alleen maar erg irritant. IK probeer de hele tijd om hem heen te kijken.
@n54coupe: Eens, op het moment dat Evans eruit ligt heb je met Harris, Reid, LeBlanc en Jordan een leuk team. Zoals ik hier ergens boven (of onder) heb gelezen: Sabine Schmitz als een soort The Stig over het circuit heen laten stampen. LeBlanc als hoofdpresentator met als aanvulling Harris en Jordan. Harris doet de interviews met gasten, LeBlanc doet gewoon grappig en Jordan kan lekker cynisch blijven. Krijg je misschien zelf een leukere show dan wat het oude TG was in de laatste 2 seizoenen.
@vonklausenburg: of een Stig vs Sabine, blijf ik wel voor de tv zitten hoor
Vroeger, toen alles nog beter was, was de zondagavond mijn vaste ‘Top Gear avond’ waar alles voor moest wijken. Tijden veranderen. Nog geen enkele nieuwe aflevering gezien
@bmwalpina: Misschien moet je aflevering 3 eens terug kijken dan. Het stukje van Harris, leBlanc en Reid was echt gewoon goed.
Ik vond aflevering 3 oprecht leuk, heb hard gelachen om dat stuk met Ken Block. Ben ook zeker benieuwd naar afl.4
Kijk voorlopig naar Auto-Motor-und-Sport TV, informatief en mooie reportages.
Als die rooie er uit is dan is het stiekem best leuk…
e03 vond ik eigenlijk best geslaagd, e04 schijnt wat slechter te zijn maar moet ik nog bekijken. Ik denk dat er wel een leuk programma neergezet kan worden met het huidige concept. Ze moeten alleen nog bedenken welke variant van alle probeersels tot nu toe het best is.
Het item over de AM Vulcan was inderdaad erg gaaf. Het concept van de Stars in a Rallycar vind ik ook wel goed, maar Chris Evans lijkt weinig spontaan te kunnen interviewen.
Maar het meest ergerde ik me aan de onsamenhangende challenge. Ineens waren er autos en ineens was het budget ook nog nodig voor tol en benzine, en ineens moesten er chefs mee…en dat allemaal in een race. Heel vaag verhaal.
Pluspuntje: prachtige beelden!
Ik heb deze nog niet gezien, maar aflevering 3 was best redelijk. Harris en Reid zijn goed, en LeBlanc is prima te doen. Gooi de rest er uit, vind misschien nog iemand met wat echt gevoel voor humor, en het is een heel behoorlijke autoshow.
ik vond het stuk met de vulcan wel vet maar toch miste ik iets ik weet niet wat maar ik miste iets
Aflevering 1 en 2 waren niet al te best, vanaf aflevering 3 gaat het beter en items met Ken Block en Chris Harris zijn gewoon top. De laatste afleveringen van Top Gear oude style waren ook niet meer “je van het”… Volgende week ga ik zeker weer kijken.
Ik kijk tegenwoordig heel anders top gear. Ik spoel alle tekst scenes voorbij en selecteer wat ik leuk vind. Zo heb ik het eerste stuk van de road trip gezien. Saai dus geskipt. Toen star in a reasinably priced rallycross car dat vind ik oprecht een leuk parcours zo. En toen de AM. Man man man. Wat gaaf! Toen was het einde. Dus effectief een 20 minuten gezien. En niets gemist van de flauwe grappen.
Dr speciaalbiertjes waren wel interessant!
Het oude Top Gear was ook gescript, alleen heb ik nu het idee dat ze iets te grappig willen zijn. De beelden zijn wel erg mooi en zolang Chris Evans niet in beeld is valt het best te verwerken.
Als ze nou Harris, Matt en Rory als hoofdpresentatoren neerzetten. Sabine inplaats van de stig die dan zelf het commentaar erbij doet eventueel tijdens het rijden voor het vernieuwende aspect. En dan die Evans en dat andere oude mannetje die ik persoonlijk net zo vervelend vind als die rooie eruit trappen. Dan blijf ik gelukkig door kijken. Inplaats van gewoon doorkijken.
@vincente30: dus dit!
@vincente30: Sabine moet eruit. Die kan niet presenteren en is eigenlijk enkel vervelend aanwezig. Van Eddy Jordan begrijp niet wat hij in dit programma doet. Hij speelt een beetje de paljas, maar was juist z leuk tijdens de F1 als hij het serieus over zaken had.

Over Chris Evans deel ik de meningen wel van iedereen. Kortom, wissel Extra Gear voor Top Gear en laat LeBlanc daar af en toe als een soort Celeb optreden (een beetje zoals in episodes) dan komt het goed.
@vincente30: van mag inderdaad ook Sabine weer vertrekken, Eddie Jordan ook niet omdat ik hem vervelend vind maar gewoon omdat hij niets toevoegt hij is gewoon saaaaaaaai…..maar boven alles moet Chris Evans oprotten inderdaad.
Toevallig keek ik gisteren voor het eerst. Het was best vermakelijk maar loose the ginger!
@damrakker: ‘lose’
@hansiehansie: you win, I lose ;)
@damrakker: ik las even iets anders dan Ginger.. dyslexie…
Het artikel met de Vulcan & Model X waren prima. Niks mis mee, de rest tenenkrommend. Ook matt dit keer
Ik heb ook nog geen aflevering gekeken. Gewoon weinig interesse. Ook de paar laatste met de ‘oude’ crew heb ik niet gezien, omdat de lol er gewoon vanaf was.

Maar als de beelden van de auto’s hetzelfde zijn als de ‘oude’, dan is dit soort nieuws wel jammer voor de camera/geluid en montage mensen. Die leveren altijd top kwaliteit en pure eye candy.
@NiNja: Ja, ondanks dat een groot gedeelte van de crew met Clarkson en co naar Amazon is overgestapt is het beeldmateriaal gewoon weer typisch Top Gear. Prachtige shots, met mooie belichting, mooie kleurbalans en weet ik veel allemaal wat die shots zo mooi maakt. Echt een lust voor het oog.
@Edge: volgens mij is vooral het deel van producers en een paar schrijvers overgestapt. Niet de camera mensen e.d.
De grootste fout die de producers hebben gemaakt is door te volharden in het bestaande format, dat was op maat gesneden voor Clarckson en co, nu zit je continue te vergelijken en mis je toch de chemie van dat melige trio.
2,3 miljoen kijkers op een zondagavond. In Nederland zou het het best bekeken programma zijn op een willekeurige dag.

Ik vind het wel prima te doen. Vooral als je naar de alternatieven om 21.00 uur op een zondagavond op tv kijkt.
Heb ze nnu allevier gezien en het begint ergens op te lijken. Ook aan de kijkcijfers te zien, want ondanks dat deze dalen is de gradatie veel minder.

1. De Challenge was niet goed uitgewerkt (er was geen start…). Eddie en Matt zijn een stuk prettiger om naar te kijken dan Sabine en Evans.
2. Harris is prima. Hij kan serieus rijden.
3. Rory Reid vind ik echt een aanwinst. Tesla review was gewoon erg goed.
4. Twee half bekende personalities in een rally auto is niet grappig. Gewoon een bekende acteur in een Kia Picanto graag. Als het moet.

Het valt me op dat Extra gear leuker is om te zien. Dus als ze nu Matt LeBlanc, Rory Reid en Chris Harris de show draaien en Eddie Jordan voor de speciale challenges erbij halen zit je helemaal goed, lijkt mij.
@willeme: De aankondigingen van de “celebrities” gaat elke keer zo rommelig dat ik steeds geen flauw idee heb wie daar nou precies op de bank zitten. Dat de echte celebs niet komt snap ik wel, die gaan niet bij zo’n flapdrol op bezoek.
Het stukje rally vind ik trouwens op zich wel een verbetering ten opzichte van het oude rondje.
Haha Some say he thinks Brexit is a laxative
Ik vind de nieuwe top gear gewoon leuk. Met name matt is goed bezig. Gewoon leuke tv. Al die zure reacties vind ik jammer
Stukje van de Vulcan door Harris vond ik waarschijnlijk een van de beste stukjes Top Gear van de laatste jaren. Beeldmateriaal, presentatie en het geluid van die V12, waanzinnig. Zijn stukje van vorige week, met de Ferrari’s, behoorde ook tot de top.

Reid doet het boven verwachting goed, wat ook geldt voor LeBlanc. Evans vind ik een onnodige toevoeging aan het team, maar gek genoeg weet ik mij het meeste te ergeren aan Jordan en Schmitz. Gooi die 3 er uit, samen met die onsamenhangende en vergezochte challenges, en het kan nog wel eens iets worden.
Ik heb aflevering 4 gezien en vond het prima te pruimen. Nog steeds is Schmitz zo humorloos als je van een Duitser mag verwachten en blijft het stemgeluid van Chris Evans irritant, maar verder was dit gewoon weer een aflevering die beter is dan de vorige. Wat die celebrities en de challenge betreft, sluit ik me aan bij @willeme. De challenge mag beter uitgewerkt worden en ook ik zie liever iemand die in het buitenland wat meer bekend is dan die professor dokter met z’n BBC show.

Waar het echt mis gaat is toch echt bij de BBC zelf. Door Top Gear te laten beginnen met een slechte aflevering en het vervolg van de serie tegenover het EK Voetbal te zetten is eigenlijk ook wel vragen om problemen. Veel mensen die het normaal gesproken nog wel een kans zouden geven na die eerste aflevering schakelen nu door naar voetbal. Zo simpel is het gewoon. Ik ken het exacte uitzendschema van Channel 4 niet, maar ik weet dat de GP van Europa ook later werd uitgezonden omdat Sky de exclusieve rechten voor die race heeft. Als die race rond Top Gear herhaald wordt, zou je daar ook nog op kunnen verliezen.

Ik hoop dat de BBC door pakt en na dit seizoen in ieder geval Eddie Jordan, Chris Harris, Rory Reid en Matt LeBlanc de kans geeft om een beter tweede seizoen te maken wat niet hoeft op te boksen tegen een WK voetbal.
Wat mij betreft kunnen ze dat hele interview gedoe schrappen. Zet dan zo’n beroemdheid naast Sabine schmidt in de auto voor een kwartier, en ze dan een interview moeten doen met haar op volle snelheid in haar race GT3…dat zou nog eens een leuke item zijn elke week
Waneer stoppen ze gewoon dit word toch niks
Ja, de eerste twee afleveringen waren tenenkrommend, maar bij aflevering 3 en 4 vond ik het zowaar weer vermakelijk om naar te kijken. Zeker Rory in de Model X en Harris in de Vulcan waren gewoon twee ijzersterke items. Het camerawerk is sowieso al goed, maar ik vind dat de presenteer-kwaliteiten van die twee zeker niet onderdoen voor die van het oude trio. Echt top!

Evans gaat ook wel de goede kant op wat mij betreft, maar ik denk dat hij gewoon niet binnen het huidige team past. Hij doet te hard zijn best en juist daarom ziet het er niet spontaan uit en is het niet grappig. Sabine is natuurlijk iemand met fantastische rijkwaliteiten, maar het is heel duidelijk dat ze geen ervaring heeft met de camera of met presenteren. Matt Leblanc doet het heel goed vind ik, boven verwachting. Bij hem moeten alleen de gescripte stukjes eruit, ik denk dat hij dan op zijn leukst is. En Eddie, tja, de beste man heeft natuurlijk behoorlijke prestaties geleverd in het verleden en hij heeft 475 miljoen op de bank, maar dat is niet aan hem te zien. Hij komt een beetje op mij over als een seniele oude man, terwijl hij dat volgens mij niet is.

Tot zover mijn review. Het gaat zeker de goede kant op, maar er valt echt nog wel wat te verbeteren.
@germancarsftw: Rory in de model X was een reclamespotje. Daar kijk geen Top Gear voor: dan ga ik wel naar de site van Tesla. Het was voor mij de laatste druppel en daarmee de laatste poging. Toedeledokie Top Gear!
@live4life: Hoezo? Dat was een erg leuk item? Als je zo naar het programma kijkt is werkelijk ieder item een reclamespot.
@live4life: Dat viel reuze mee vond ik. Dat hij positief was over de auto hoeft nog niet meteen te betekenen dat hij is ingehuurd door Tesla. Hij gaf ook duidelijke bedenkingen bij het elektrisch rijden (het verplaatsen van de uitstoot) en hij zei dat het design van de Model X niet heel erg tot de verbeelding spreekt van buitenaf. Wat @pomoek al zegt, als je het zo bekijkt waren de tests van de Vulcan, de 675 LT en de F12tdf ook ‘reclamespots’.
@germancarsftw: ik snap jullie punt, maar ik heb t gewoon gehad. Helaas pindakaas.
@germancarsftw: Ik ben het met je eens op een ding na. Ik vind die Sabine echt tenenkrommend. Die spoel ik door als die in beeld is. Ze is een beetje een vrouwelijke Clarkson maar dan zonder zelfspot en met een vreselijk accent.
@pomoek: Goed verwoord, ben het dan ook met je eens. Ik heb dat een beetje te proberen te verpakken in de passage dat ze geen ervaring heeft met presenteren. Ze hadden haar dan ook beter een baantje als stuntcoureur op de set kunnen geven.
By the way, als ik heb gezien wat Evans heeft gedaan met de McLaren F1 in ExtraGear, denk ik echt wel dat het nog wat kan worden met hem.
Gisteren was toch een goede aflevering? Zeker niet minder dan de laatste afleveringen van het trio.
Valt me op dat zeikerts de TV aanzetten in de zeikmodus omdat ze het er bij voorbat al niet mee eens zijn. De oude was gewoon versleten en vaak meer van hetzelfde. Jammer dat mensen daar niet voorbij willen kijken.

De nieuwe show is fantastisch. Rory Reid en Chris Harris maken supervette items. Hier en daar wat bijslijpen.

Die 3 ouwe harken gaan het bij Amazon echt niet beter doen. BBC heeft nog altijd een veel groter bereik.
Ik vond best een leuke aflevering. Alleen Sabine vond ik drie keer niets. Ze kan prima autorijden maar haar engels is te slecht om een Britse autoshow te hosten..

Ik ben benieuwd naar wat die ouwe harken gaan doen.. Vroeger lag ik bij topgear soms dubbel van ’t lachten naast de bank, maar die momenten zijn lange geleden..
Had iemand al gemeld dat Chris Evans z’n leidende rol kwijt is?
@jochempie: ja vorige week al. Wel opletten.
@pinut187: Kom op, waarom zou iemand nog opletten.
@Jochempie: Het lijkt erop dat die rol geleidelijk wordt overgenomen door LeBlanc.
Zo erg vond ik het ook niet.
Ik kijk ze later wel als ik echt niks te doen heb.
Heb alleen de eerste minuten genoten van Chris Harris en de Vulcan. Wat een machine en ondanks dat ik zelf aan die auto heb gewerkt blijft t bij het zien en horen een indrukwekkende machine waar je kippevel van krijgt
Ik ben na de eerste 2 keer kijken in slaap gevallen
Het programma wordt eigenlijk steeds aardiger. Als we -de goede afleveringen- van het oude TG niet hadden gekend was iedereen lyrisch geweest. We vergeten dat de laatste seizoenen ook niet al te best waren. Als de presentatoren nog wat meer an elkaar wennen en het publiek stopt met vergelijken kan het alleen maar beter worden. En dat heeft gewoon wat tijd nodig. Nog nooit heeft een programma zo onder een vergrootglas gelegen. Ik hoop dat de BBC het gewoon lekker volhoudt. En dan hoop ik ook nog eens dat de ‘oude drie’ hun vorm ook hervinden (dat kom ook onder een vergrootglas) en hebben we twee leuke programma’s!
Ik heb besloten de show te beoordelen voor wat het is: een vermakelijke show met als thema: Auto’s.

Vergelijken met het oude trio doe ik niet. Die waren vaak leuk, soms niet, maar die presenteren dit programma niet meer. Ik heb alle afleveringen gezien en ik vond die van gister gewoon erg leuk.
Toevallig ben ik wel een fan van prof. Brian Cox (ik kijk vrijwel alleen BBC en ben beter bekend met Bekende Britten dan met BN’ ers en prof. Cox presenteert enorm interessante programma’s) en zat me net vorige week te bedenken dat ik die wel eens in Top Gear zou willen zien. En voilá.

De challenge vond ik erg grappig met dat koken onder de motorkap (ik bezit ook het kookboek “Motorkoken voor beginners”, geen grap, bestaat echt) en kon daar enorm om lachen. En dat geknoei met die Goldwing was vermakelijk.

Items van Harris en Reed waren uitstekend. Eddie Jordan vind ik best leuk.

Ja, ik heb er vertrouwen in. Ben het eens met kleinere rol of dumpen van Sabine en Evans. Maar die neem ik wel voor lief als het echt niet anders kan.
Ik dacht al, waar blijft het standaard topgear afzeik blog bericht op de maandag..

Typisch Autoblog: sceptisch, kritisch en relativerend wanneer het alleen hun uitkomt. Gisteren om 21.00u waar er meerdere interessante programma’s (juist voor Engelsen) op TV. Dat kan de mindere kijkcijfers verklaren. Het hoeft niet, maar kan wel. Zoiets dan benoemen in je artikel maakt je een betere schrijver, dan gewoon lekker mee zeiken met de rest en een artikel schrijven puur voor de kliks. Vind toch wel dat het niveau hier qua artikelen af en toe absoluut slecht kan zijn. Zo zijn de F1 artikelen erg goed tegenwoordig (echt uitgebreide verslagen die leuk zijn geschreven), maar is een artikel als dat echt om te huilen zo slecht.

Nog zo’n voorbeeld was het nieuws op Radio 10 vanmiddag. ‘Top Gear dieptepunt qua kijkers. Ze hadden 2,3 miljoen kijkers bij 2e aflevering’. Serieus? 2e aflevering…

Journalistiek (als in nieuws of blog) wordt maar slechter en slechter…
Mwah.. ik vond dat deze aflevering als geheel toch wat minder was dan de voorgaande…
Harris liet naar mijn idee niet het achterste van z´n tong zien met de review van de vulcan , Reid word langzaamaan beter maar mist weer het enthousiasme van Harris…

Naar mijn idee had er ook meer gezeten in de review van de X maar hebben ze het alleen kunnen klaarspelen onder censuur van tesla.
Er zit immers plenty kwaad bloed bij tesla jegens top gear…

De race was aardig maar het gebrek aan de chemie onderling was de domper , de beelden waren als vanouds weer geweldig.

Tikje teleurgesteld toch… had juist van de reviews van de vulcan en de model X veel meer gehoopt..
Toch opvallend dat de reacties zo door de bank genomen best positief zijn. Ik denk dat het voetbal mede de reden is van de dalende kijkcijfers.
Afgelopen aflevering was best te smaken. Al blijf ik er bij dat ze ook van Sabine af moeten. Wat me wel meer begint op te vallen / storen is dat het een “goed nieuws” show is. Zeer weinig (slechte) kritiek op de wagens. Heel genuanceerde min-puntjes. De vorige crew had wat meer tegen de schenen zitten schoppen denk ik.
Gisteravond toevallig op Top Gear gekomen tijdens het zappen.Kwartier gekeken,gelul en geen auto gezien.Maar verder gezapt
Ik heb nog helemaal niks gekeken eigenlijk. Heb mijn interesse voor Top Gear totaal verloren. Toch maar eens gaan kijken hoe irritant die Evans is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).