Toyota en Mazda gaan samen auto’s bouwen

Auteur: , 9 Reacties

De twee Japanse merken slaan de handen ineen voor een bijzonder project in het zuiden van de Verenigde Staten.

Toyota en Mazda gaan samen auto's bouwen

Naar verluidt wordt vanmiddag middels een persconferentie bevestigd dat Mazda en Toyota samen voor een bedrag van 1,6 miljard USD een fabriek gaan bouwen in de Verenigde Staten. Dit tot grote vreugde van The Donald. Volgens planning worden er jaarlijks 300.000 auto’s (zeer waarschijnlijk SUV’s) in elkaar geschroefd en gaan er zo’n 4.000 personen werken.

Het is de bedoeling dat de fabriek in 2021 open gaat. Bovendien gaat Toyota Mazda helpen bij het ontwikkelen van elektrische auto’s, aangezien Mazda dit naar eigen zeggen niet zelfstandig kan. Toyota heeft ook een minderheidsbelang van vijf procent in het merk genomen.

Mazda maakt overigens al gebruik van hybridetechnieken van Toyota. Ook produceert Mazda een auto op basis van de Mazda2 sedan die wordt verkocht als Toyota Yaris iA. Voorheen was dit de Scion iA, maar Scion bestaat niet meer.9 reacties

Prima zet van Mazda met het oog op de toekomst, zolang het maar geen meerderheidsbelang wordt voor Toyota in de toekomst. Mazda moet lekker z’n gang blijven gaan en doorgaan met het maken van mooie auto’s!
@pier: Dat meerderheidsbelang zou ik niet eens zo’n probleem vinden, zolang Mazda maar voldoende ruimte krijgt om een eigen identiteit te behouden en het geen eenheidsworst wordt zoals bij de VAG groep waar de Ibiza’s, Polo’s en Fabia’s alleen in logo en plaatwerk verschillen. Tata en Geely laten met respectievelijk Jaguar Land Rover en Volvo zien dat een overname niet automatisch eenheidsworst hoeft te betekenen.
Prima toch? 2 degelijke automerken, dus dit zal helemaal goed gaan komen.
Als Mazda het design maar doet…
@zwepp: Ik stel voor, de nieuwste MX-5, maar dan met het boxer blok uit de GT86

Of een nieuwe RX-8, maar dan gewoon met de 3,5 V6 van Toyota :P
@fanboy: Een Supra met een 20b.
Het is andersom. De toyota Yaris ia is een Mazda 2 sedan;)
@mikehaans: beter lezen Mike.. ik heb niks gezegd!
Ik snap eigenlijk niet waarom mazda en fca (lees alfa romeo) niet samengaan. Designtaal ligt redelijk bij elkaar in de buurt. Kwaliteit van mazda met een italiaans sausje.. dat zou toch smullen moeten zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).