Tron in Nederland: N329 heeft ‘glow in the dark’-belijning

Auteur: , 19 Reacties

Hoe geef je het Nederlandse wegdek een feestelijk tintje dat ook nog functioneel is? Met een groovy belijning die urenlang licht vasthoudt bijvoorbeeld. De Brabantse N329 (Oss) heeft de primeur.

Verantwoordelijk hiervoor is kunstenaar Daan Roosegaarde, die zijn werk Glowing Lines (I know you want it) doopt. Vorig jaar besteedden we aandacht aan zijn project, dat nu (door bouwbedrijf Heijmans) een praktische uitvoering heeft gekregen. Over een traject van 500 meter is de markante markering aangebracht, dat overdag UV-licht opneemt en dit ’s nachts tot ca. twaalf uur lang uitstraalt (video).

Dit wegdek combineert mooi met lichtgevende Mercedessterren, Toyota MR2-verfjes, lichtgevende ‘quattro’-letters in je Audi-grille, eventueel aangebracht kunstlicht in het lemmet van het mes dat je op zak hebt (voor feestelijke steekpartijen), en algeheel lichtgevende Golfjes.

Als we hier lichtgevende rendieren hadden, dan postten de feestbeesten langs de N329, a.k.a. de Weg van de Toekomst.

Sowieso lijkt de locatie geknipt voor een illegaal housefeestje, waar je in stijl met je gemodde R8 naartoe rijdt. Paar stroboscopen er omheen, wat lichtgevende Freddy’s, en knallen maar. Un-tss, un-tss, un-tss.

De NOS nam een kijkje bij het gisteravond opgeleverde stukje N329, en maakte er dit item van.19 reacties

Slim!
Die verlichte strepen lijken me echt handig. In Californië hebben ze allemaal kattenogen op het wegdek zitten, op zich ook handig, tenzij je 6 banen naast elkaar had. Als je dan schuin over het wegdek keek, haalde je daar ook weer een matrix/rijstrook uit. Daar heb je met die strepen geen last van (los van dat we hier niet zoveel banen naast elkaar hebben :p)
Hier T.H.V. Hoofddorp op de n201 hebben ze ook langs een traject van een paar kilometer led lampjes in de grond gezet. Dat ziet er ook leuk uit.
Ha, gay.
@ridder te voet: lol
Ik snap geen woord van de tekst, maar het ziet er uit als een prima plan.

Hoe zit het met vuil en rubber dat er na verloop van tijd aan vast koekt, belemmert dat de werking?
Waarom zijn trouwens op veel binnenwegen al die rood/witte reflectorpaaltjes verdwenen? Het is ’s nachts vaak zoeken naar de volgende bocht, levensgevaarlijk!
De beste uitvindingen zijn de dingen waarvan je denkt: dit is zo voor de hand liggend, waarom is dit niet eerder gedaan?
Echt een verschrikkelijk artikel, met al die onnozele links naar andere, niet relevante onderwerpen…
OT: als dit in de praktijk daadwerkelijk goed uitpakt, dan zeker doen
@sanjo120: Dank je! Die linkjes hebben inderdaad helemaal niets met het thema ‘glow in the dark’ te maken, sorry daarvoor.
@sir_smokalot: excuus aanvaard :)
@sir_smokalot: Linkbuilding anyone?! ;)

Vind het idd wel een heel apart artikel, wat heb je gedronken/gesnoven?..of gerookt? ;)

OT: Wat een briljante uitvinding. Dit helpt de veiligheid absoluut!
Smoke heeft weer wat raars gerookt.
Goed plan, wacht op de eerste auto met een wrap gemaakt van dat goedje.
Geweldig Smoke, dat je even het aloude Oss = Messentrekkers uit de kast haalt :’) Weet niet of ie bewust was, maar bedankt voor het helemaal goedmaken van mijn ochtend!

OT: Geinig, maar of het in praktijk ook daadwerkelijk de weg een stuk beter verlicht? En als het net zo lang meegaat als mijn glow-in-the-dark sterretjes van vroeger op m’n plafond, heb je er ook niet extreem veel aan.
@magetwan: Het doel is volgens mij niet om de weg zelf te verlichten, maar puur om een beter beeld te geven van het verloop van de weg. De bedenker had ook het idee om grote sneeuwvlokken van dit soort verf op de weg te maken die oplichten bij lage temperaturen, dit om de weggebruiker te laten zien dat het wel eens glad kon zijn.
@motoragent: Ohja, ik slaap nog half… Maar is het dan juist niet afleidend en ‘irritant’? Ik ga dit weekend eens kijken als het donker is daar, toch maar 15min verderop.
@magetwan: In mijn vrije tijd surf ik graag op de golven des vooroordeels. :)
Van je artikel is geen woord te begrijpen maar de innovatie is geweldig! Reken maar dat Heijmans dit over de hele wereld gaat leggen!
Wow!! Fosfor lijntjes, gek vooruitstrevend! Wereldschokkend!
In Amerika hebben àlle markeringen dat al vele jaren…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).