TV-tip: Schaliecowboys, 21u op NPO

Auteur: , 30 Reacties

De prijs voor een vat ruwe olie zakte afgelopen jaren van 100 naar minder dan 50 dollar. De Texaanse schalie-producenten die deze prijzenslag overleefd hebben zijn de nieuwe helden van de Verenigde Staten.

Schaliecowboys

Het hebben van eigen energiebronnen is een belangrijk wapen in de wereldeconomie. Sinds 2013 brengen de Verenigde Staten fossielrijke tegenstanders als Saoedi-Arabië belangrijke slagen toe met de winning van schaliegas en schalie-olie uit eigen bodem. Onder ‘drill president’ Donald Trump staan de schaliecowboys te trappelen om ook Europa te helpen om energie-onafhankelijk te worden.

Fracking
Schaliegesteente werd door de olie- en gasindustrie in het verleden als waardeloos geacht. Men boorde erdoorheen op weg naar het kostbare olie en gas dat dieper lag. Totdat een klein Texaans gasbedrijf eind jaren negentig een manier vond om gas te winnen uit hard schaliegesteente. Door in de steenlagen van de bodem diepe boorgaten te maken en er onder hoge druk een grote hoeveelheid water en chemicaliën in te spuiten worden schaliegas en schalie-olie gewonnen. Met deze methode, die later bekend werd als ‘fracking’, veranderde de energiemarkt voorgoed.

Concurrentie
Inmiddels bestaat een derde van de gas- en olieproductie in de Verenigde Staten uit schalie. Men is niet alleen zo goed als energie-onafhankelijk geworden, het land is nu zelfs exporteur van energie. OPEC, de organisatie van (overige) olie-exporterende landen, houdt de olieprijs op de wereldmarkt zo laag mogelijk, om de Amerikaanse productie de wind uit de zeilen te nemen. Maar vooralsnog krijgen de olielanden de schaliecowboys niet op de knieën.

Peak oil is niet relevant meer
Het nieuwe aanbod aan goedkope energie biedt ons in feite meer tijd om de transitie naar een duurzame wereld vol zonne- en windenergie te overbruggen. Enkele jaren terug gingen alle experts en analisten nog uit van de ‘Peak oil’ theorie. Namelijk dat de fossiele reserves in de wereld aan het opraken waren. De schalierevolutie heeft die theorie in slechts enkele jaren bij het oud vuil gezet. De fracking-technologie opent een heel nieuw reservoir aan fossiele brandstoffen. Energie-goeroe Daniel Yergin noemt daarom schaliewinning de energie-innovatie van de 21e eeuw.

Meer weten? Check de docu vanavond om 21:05 op NPO2.30 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
En wij maken ons zorgen over het feit dat de grond en het grondwater een EC waarde van 85 miljard aan het krijgen is door het strooizout…
Kijk liever naar deze
Gasland uit 2010, over de werkelijkheid achter fracking in Amerika.
Wat een helden zeg…..

https://www.youtube.com/watch?v=6mp4ELXKv-w
@peugeotgti:
Reguliere olie ook begonnen als schalieolie, alleen is het door de tijd uit de aardlagen gestegen (want lichter) en in reservoirs geaccumuleerd, fracking is alleen een methode om dat proces iets te versnellen.

In de begintijd van het fracken zijn (zijn ze overigens al in de jaren ’40 mee begonnen), net als bij de reguliere oliewinning begin vorige eeuw, door gebrek aan ervaring fouten gemaakt. Inmiddels wordt het proces veel beter begrepen en is het niet meer of minder onveilig dan reguliere olie/gaswinning.

(Schalie)olielagen bevinden zich ver onder de grondwaterlagen, dus waar het “mis” kan (en is) gaan is bij onvoldoende bescherming van de boorgaten (zogeheten “casing”), iets waar inmiddels meer aandacht aan besteed wordt.

Fracken is dus niet meer of minder schadelijk dan reguliere oliewinning (CO2 etc.).
Nu nog immuun worden voor chemicaliën
Misschien is investeren met de winst hiervan in alternatieve, niet fossiele energie een goed idee?
Boer zoekt vrouw. Gedwongen. Helaas.
@viezefreddyw: Je kunt ook een stukje gaan rijden.
@bouwvakkert: Zo leuk is dat niet met al die drap en pekel. Dan kijk ik nog liever boer zoekt vrouw.
@viezefreddyw: op de tablet, een ander programma kijken. Mits mogelijk is natuurlijk een optie ook.
Geweldig ..
Lekker kijken met de kachel op 100 ..

Laat dat Groningen maar beven ..
Met een dikke epische V8 pick up truck in de achtergrond ++++++++
Getver, olie ;)
@stfu: Die elektro bakken hebben het anders nog steeds nodig hoor.
via Android app
@robert110: Getver. Veel olie.
Lekker eenzijdig verhaal.
Fracking heeft, net zoals alles, niet alleen maar voordelen. Er kleven ook wat nadeeltjes aan. Daar zijn ze in de USA ook achter gekomen.
Een wat evenwichtiger beschouwing zou op zijn plaats zijn…
En als we echt onafhankelijk willen worden zijn er nog andere energiebronnen, zoals de zon en de wind.
ik heb nu thuis 10 zonnepanelen op mijn huis en die hebben tot nu toe in 10,5 maand al 2.870 kWh aan energie opgewekt.
Het fracken van olie of gasreservoirs is al een oud idee. Wat samenkwam was de mogelijkheid om horizontaal te boren, en te fracken, dwz het reservoir open te wrikken. De chemicaliën die daarbij worden gebruikt zijn huis, tuin en keukenchemicalien. Dat Greenpeace dit niet wil (want meer CO2) is duidelijk, maar als je het over fake nieuws hebt dan gaat het over brandend kraanwater en levensgevaarlijke chemicaliën. Dat gas was moerasgas, geen gas uit een diepgeladen reservoir. En in de gasvelden in Nederland worden de chemicaliën al veertig jaar gebruikt, en daar merk je niets van. En het gevaar van chemicaliën, lees maar eens na op de chemiekaart van azijnzuur of alcohol, dan doe je geen sladressing meer op je sla en drink je geen druppel meer.

Chemofobie

In ieder geval zouden we onafhankelijk van het midden oosten en Rusland kunnen worden. De subsidie van salafistische groepen door Saudie Arabië en de golfstaten zou dan ophouden, en we zouden zelf de transitie naar schonere brandstoffen/energie kunnen leiden. Een win-win voor Europa.
@tokosenang:

NPO ..
Dat wil zeggen .. deze week moeten er wat subsidie aanvragen voor windmolens doorgedrukt worden ..
@tokosenang: Waarom zouden we nu geld gaan investeren in fracking? Je kunt het wel heel tof Chemofobie noemen maar er zijn genoeg verhalen van aangetast drinkwater. Kun jij nog wat verbouwen in je tuin als de grond vol met azijnzuur zit?

We moeten investeren in schone energie. Zonnepanelen zijn al de goedkoopste manier om aan energie te komen rondom de evenaar. In Dubai hebben ze voor zonnepanelen energiecentrale gekozen in plaats van gas, omdat het goedkoper was. Geen subsidie. Zelfde in India.
Tuurlijk, hier schijnt wat minder de zon, maar dat kantelpunt is voor ons ook heel dichtbij. We kunnen massaal schone zonneparken gaan bouwen, al dan niet op daken van industrieterreinen.
Waarom zouden we dan nog aan een (voor ons) nieuwe techniek gaan beginnen en met onze bodem zitten te kloten?
Als wij zo zelfstandig willen zijn als Europa, dan moeten we ook voorzichtig om gaan met onze landbouw.
@tokosenang: Huis tuin en keuken chemicaliën. Alsof dat betekend dat je het maar in de natuur kan flikkeren. Mijn maag maakt zoutzuur aan. Maar dat betekend niet dat ik wel eens in een bad met zoutzuur kan gaan liggen. Strafpunten om de term “fakenews” te gebruiken om een milieu schandaal te maskeren.
Ergo, dank zij deze rednecks is olie betaalbaar, onze regering maakt het dan weer onbetaalbaar voor ons om allerlei leuke dingen te doen met de opbrengst van accijnzen voor de mensheid en het allerbeste zorgsysteem ooit in de wereld in de lucht te houden.
Houzee !
Hijs de driekleur.
Ondertussen ben ik noooooit vergeten dat een hele kleine desjonnies in de klas van meester Prast (die een kunsthand had) het verhaal werd verteld dat er in Groningen gas gevonden was.
En dat we allemaal dat aardgas (zoals dat genoemd werd) zouden krijgen, heel goedkoop.
En dat de bodem in Groningen zou gaan verzakken en er huizen kapot zouden gaan, maar dat we zoveel geld van dat aardgas kregen, dat dat allemaal betaald zou worden. We waren vertwijfeld maar zwaar onder de indruk. Er moest een heel leidingwerk door Nederland worden aangelegd,iets wat je nu nog nauwelijks kunt bevatten dat dat is gebeurd.

Ik was klein in 1964, we hadden een Peugeot 404 en ’s woensdag het kinderuurtje op TV, met Pipo de Clown.
Helaas heeft Pipo de Clown zich zwaar vermenigvuldigd en is’ie volop aanwezig in de politiek, zowel lokaal als landelijk.
Pipo verkondigt nu volop dat de gaskraan dicht gaat, Pipo vergeet alleen dat hij zo vet en volgevreten is van de aardgasbaten, dat hij ze never nooit meer kan missen !
@desjonnies: Ik kan me vinden in je verhaal, alleen is het een wijdverbreid fabeltje onze overheid de aardgasbaten niet/nooit meer kan missen: in de begroting van 2017 is slechts 2,5 miljard aan aardgasbaten ingeboekt, op een totaal van 260 miljard aan overheidsinkomsten. Mocht die 2,5 miljard wegvallen: vinden ze bij het ministerie van Financiën vast even vervelend, onoverkomelijk is het absoluut niet.
Spijtig genoeg ook in Belgie/Limburg actueel. Voorlopig lijkt het ‘probleem’ wel van de baan:
http://www.climaxi.be/node/597
https://aow.kuleuven.be/geologie/popularisering/pers/DeMorgen20130423-Swennen.pdf
Als Nederland hetzelfde georganiseerd zouden zijn als de VS, was Groningen schat hemeltje rijk, hadden ze daar serieus verwarmde wegen en kwam je er als arme Sloeberige Westerling gewoon niet meer in.
In de VS zijn de bodemschatten namelijk eigendom van de landeigenaar, hier is alles eigendom van de staat, dank zij Napoleon en ene Ome Joop den Uyl
http://www.co2ntramine.nl/nederlands-aardgas-geen-nationaal-eigendom-door-toedoen-van-joop-den-uyl/
@desjonnies: Nee Nederland had het geld van de opbrengst net als Noorwegen in een fond moeten stoppen, dan had het nu de welvaartsstaat van de rente kunnen betalen.
@dafmaf: en hadden de mensen van wie de huizen nu (deels) naar de kl0te zijn geholpen niet hoeven “onderhandelen” met dat boeventuig van de NAM. Wat een stelletje wibocri’s zijn dat!
Voor de jonge lezertjes onder ons: wibocri staat voor witte boorden crimineel. Dus geen gezellige getapte jongen zoals “De Neus”, maar iemand met een nette kantoorbaan, hypotheek op zijn huis en een leaseauto.
@dafmaf: Daar is Nederland toch wat te groot en divers voor wua bevolking, in vergelijking met Noorwegen
Komt Groningen er ook in voor
@mrrallycross: Ja, heel eventjes wordt het benoemd door een Amerikaan.
Na het zien van deze documentaire begrijp ik waarom wij hier een hekel hebben aan die achterlijke Amerikanen.
Ze zeggen waar het op staat, punt.
Ze gunnen de grondeigenaar een groot stuk van de koek.
Ze zijn, na jarenlang ellende energie onafhankelijk geworden door fracken.

Doen wij met onze hoog opgeleide EU leiders he-le-maal niets tegen, achterlijke Yanken ! LOL
“Het nieuwe aanbod aan goedkope energie biedt ons in feite meer tijd om de transitie naar een duurzame wereld vol zonne- en windenergie te overbruggen”. Dat is gewoon klinkklare onzin. Goedkope energie zorgt er juist voor dat de transitie naar goedkope en duurzame energie vertraging op loopt. Niet afhankelijk willen zijn van midden oosten olie en Russisch gas is prima. Maar zet dan juist volledig in op duurzame energiebronnen en keutel niet langer mee in fossiele energie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).