Tweede Kamer ziet Tesla-fabriek in Nederland wel zitten

Auteur: , 49 Reacties

Den Haag gaat Tesla benaderen.

Tesla

De Amerikaanse autofabrikant komt Europa veroveren. Recent werd bekend dat Tesla het Duitse Grohmann heeft overgenomen en ook werd duidelijk dat CEO Elon Musk interesse heeft in een productiefaciliteit in Europa.

Op dit moment worden alle Tesla’s geproduceerd in de Gigafactory in Nevada. Klanten die in de omgeving van deze fabriek wonen krijgen hun nieuwe bolide als eerste. Dit is één van de redenen waarom de Amerikanen een stuk sneller hun Model X kregen en wij Europeanen veel langer moesten wachten. Een Europese Gigafactory zou leverproblemen moeten tegengaan. Tesla’s voor Europa worden al in ons continent geassembleerd. Dit gebeurt in Tilburg.

Het Nederlandse kabinet luistert mee en wil graag onderdeel zijn van Musk’ plannen voor Europa. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken over (PDF) de mogelijke komst van een Gigafactory in Nederland:

De komst van een dergelijke fabriek kan een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer en de versterking van onze duurzame maakindustrie.

Kamp komt niet met specifieke details over zijn plannen. Zo kan de minister geen inschatting geven hoeveel extra banen de Gigafactory moet gaan opleveren en hoeveel hij wil gaan investeren in het plan. “Het kabinet zal zich zeker inspannen om de productiefabriek naar Nederland te halen. Tesla zal echter uiteindelijk zelf de beslissing nemen om deze al dan niet in Nederland te vestigen.”, aldus onze minister van Economie.49 reacties

Heel goed plan dan is de Tesla 3 sneller beschikbaar hier!
Het zal alleen maakindustrie zijn, het echte ontwerpen zal nog steeds in Silicon Valley blijven. Nederland heeft wel een pre omdat het aan zee ligt en een relatief goede infrastructuur en open wetgeving heeft. Maar waar zou zo’n fabriek nog kunnen komen?
@dare2think: ben je ooit in Flevoland geweest? Ruimte zat!
Of breek wat van die rode waterbommen kwekers af in het groene hart. In het buitenland maakt men grappen over die smaakloze tomaten uit Nederland.
@gregorius: Aan het water is een hele belangrijke voorwaarde waar Tesla echt naar kijkt. IJsselmeer is om. Als wij weten welke wegen elke keer vastlopen dan weet Tesla dat zeker ook. Het groene hart ligt toevallig midden in de Randstad waar *kuch* de wegen gewoon vastlopen 2x per dag.
@dare2think: laten ze nou net een nieuwe container terminal aan het bouwen zijn in het ijsselmeer (naast de flevocentrale). Ruimte, infrastructuur (a6 ligt er ook langs) en blijkbaar welwillende politici. Kat int bakkie.
@lekbak: Dat weet jij natuurlijk weer. En, is het voordeliger om helemaal om Noord-Holland te varen of maakt de kortere wachttijd dat goed? Je hebt natuurlijk wel de sluizen bij de Afsluitdijk en de geulen van de Waddenzee waar je doorheen moet.
@dare2think: de binnenvaart maakt meer gebruik van de zeehavens antwerpen Rotterdam Amsterdam en steeds meer Delfzijl. Zowel container als stukgoed vervoer. Lelystad is dus een mooie tussenstop, sluizen heb je sowieso op al deze routes.
@dare2think: jij hebt nu waarschijnlijk zeevaart in gedachten. Dit gaat over binnenvaart en die mag niet over de noordzee (kan ook niet). Binnenvaart is veel goedkoper dan zeevaart op dit soort trajecten. De route vanuit Rotterdam is dan: de lek naar Nieuwegein, dan het Amsterdam rijnkanaal naar Amsterdam, dan het markermeer naar Lelystad en daarna nog een paar kilometer ijsselmeer tot je in de haven bent. 3 sluizen in totaal dus. Duurt tussen de 12 en 15 uren schat ik zo in. Buitenlangs met een coaster zou kunnen maar is zoals gezegd duurder, en in dit geval ook langer onderweg en kan minder meenemen.
@dare2think: oost Groningen ;)
@dare2think: Bij AW denken ze te weten dat er naar Zuid-Oost NL gekeken wordt. Dat is op zich best logisch. Er is veel automotive- en technologische kennis in die regio en ook zijn er al diverse automotive toeleveranciers. Ook ligt het aan goede aanvoer en export routes naar zee en de rest van europa.
@sketcher: staat ook op nu.nl idd
Ach dan krijgt tesla dus nog meer belasting voordeel in Nederland jippie….
@itiswhatitis: Als ze zich in een ander land vestigen ontvangt Nederland helemaal niets. Nou ja, wellicht een klein beetje via een brievenbusconstructie .
@robbert01: Vroeger betaalden bedrijven belasting. Nu, met de open economieën kunnen ze alle overheden tegen elkaar uitspelen: bel de fiscus in verschillende landen en degene met het laagste tarief krijgt de voorkeur. Uiteraard draait daar wel iemand voor op: u en ik. (bron: OESO dec. 2015)
@peewee05: Ja, maar dat is de regelgeving waar je mee moet werken. Je kan dan huilen dat die niet goed is of je kan er proberen het beste van te maken en proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te maken als land.
FD meldde in zuid-oost Brabant. Mij lijkt Helmond wel een goede kanshebber. Er ligt hier nog een groot braakliggend terrein die kan dienen als mogelijke plek van de gigafactory. VDL / nedschroef zit hier ook en ook NedCar was hier gevestigd. Genoeg potentie volgensmij!
Bizar, hoe Nederlandse politici zich altijd lopen af te rukken zodra ze het woordje Tesla horen.
@jippie: werkgelegenheid is toch mooi? We zijn nou eenmaal 1 van de pioniers wb elektrisch rijden. Gelukkig maar. Hebben we allemaal voordeel aan. Ook jouw kinderen. Ga anders even een tijdje naar Azie en bedenk maar eens hoe smerig het daar is door vervuiling.
@stfu: Prima maar behandel Tesla precies zoals andere bedrijven.

Maar van die opening van die assemblage-fabriek kan ik me herinneren dat er ook politici bij stonden te geilen en dat het zo fantastisch was dat er ‘werk’ naar Nederland kwam.

Terwijl ieder kind kon zien dat het Tesla er gewoon om te doen was om geen invoerbelasting te betalen. Al het voorwerk was al gedaan en hier mag een halve fte de laatste boutjes aandraaien. Nou nou wat geweldig!

Trouwens in Azie is het een rotzooi omdat ze tegen bodemprijzen onze accu’s moeten maken waarbij er weinig marge is om het nog op een milieuvriendelijke manier te doen;)
@jippie: inderdaad, verschrikkelijk volk.
Ik neem aan dat Tesla dat vast geen probleem vindt als er ook een brievenbusfirma op de Zuidas kan worden geopend waar alle Europese winsten doorheen vloeien. Heerlijk die belastingen ontduiken!
Zet maar in Groningen neer bij de Eemshaven ter compensatie van de aardbevingschade, meneer Kamp!
@baklava: Denk dat Tesla precies om die reden daar geen zin in heeft. Hun fabriek staat ook niet in Californië mede voor die rede.
Industrie er bij is altijd goed!
Erg slecht artikel. Alle Teslas worden in Freemont Californie gebouwd in de voormalige Nummi fabriek (Toyota/GM). In de Gigafactory in Nevada worden de accus gemaakt. Alle Teslas voor Europa worden al in Nederland (Tilburg) geassembleerd.
@paulds65: dat assambleren is voor wat ze in Tilburg doen toch ook en groot woord? Ik had begrepen dat alleen de accu gemonteerd wordt.
België heeft anders nog een paar leegstaande autofabrieken over.

En een hoop boze ex-werknemers ook…
@Esprit_de_Flandre: daar staken ze te snel.
Misschien hadden ze geen belasting op dure elektro-auto’s moeten invoeren specifiek gericht tegen de model S. Misschien had Tesla dan wel oren gehad naar dit plan.
@gulli: er is geen belasting ‘tegen’ dure elektrische auto’s.. slechts een korting op belastingen voor vriendelijker geprijsde elektrische auto’s
Naast de Covra in Vlissingen is vast nog wel plek te vinden.
Ik zie een mooie samenwerking tussen het opslaan van nucleair afval en de actieradius van een Tesla……
Zou ik gewoon in Tilburg neerzetten. Daar is de logistieke branche niet voor niets zo groot. Je slaat het verkeer uit de randstad over en bent snel over de grens
@capibaro: er zijn een hoop bedrijven die grote distributie centra hebben in het noorden van het land. Puur omdat daar een betere Internationale verbinding is. Niet wat kilometers betreft maar wel wat kosten betreft. Geen files, binnen no-time in Duitsland, zèèr goede verbindingen met de zeehavens en het belangrijkste van allemaal: voorspelbaar hoe laat alles aan komt. Heel Brabant is overvol op de wegen, de a7 van Groningen naar joure is bijna de hele dag half leeg.
@lekbak: maar wel snel in Belgie en Frankrijk vanaf hier. Maar eigenlijk ben ik ook gewoon bevooroordeeld. Woon in Tilburg en zou goed voor de stad zijn. Denk dat het het beste is als ze nadat ze hier zijn gekomen Willem II gaan hoofdsponsoren en net als Red Bull met RB Leipzig ze dan naar de eerste plaats van de Eredivisie sponsoren. Een win/win situatie als je het mij vraagt
“Op dit moment worden alle Tesla’s geproduceerd in de Gigafactory in Nevada.”

Spraakloos wordt je van dit soort qualiteitsjournalisme…
Ze worden allemaal gebouwd in Freemont. NIET in de Gigafactory.
@fijnkonijn: Fremont ;)
@stfu: awww crap ik was in de war met die lelijke Fiat Freemont… ;-)
Tesla zit al in Tilburg. Gewoon daar uitbreiden. Er zijn goede logistieke verbindingen via weg, spoor en binnenvaart.
Prima maar laat de overheid dan ook duidelijk zijn over de belasting die tesla wel of niet betaald. Als dat lager is dan normaal, prima tot op zekere hoogte maar wees er verdomme transparant over!
In Arnhem bouwen. Dicht bij Duitsland. Hts autotechniek aanwezig. Qua kennis opbouw goed dus. En een stap verder qua autonoom experimenteren. Provincie Gelderland is hiermee geruime tijd mee bezig.
Serieus? In Nederland? VDL kreeg als bedankje voor het redden van NedCar direct een staking over zich heen.
Pfff die motorloze hokken. En zo ja plant die gigafactory maar ergens in de provincie groningen of drenthe daar is grond genoeg. Maar Tesla wil natuurlijk ergens op een A locatie dus nog meer verkeer in de randstad…… oei of redeneer is te snel? Ineens kan alles waarschijnlijk. Ik wacht op een Tesla met 5.0 V8 met ZF bak en een top kwaliteit interieur.
@730ld: Jij klinkt echt als een dinosaurus en bent er wellicht ook een. Elektrisch rijden gaan we allemaal, ook jij. Geloof dat maar :) Je gaat het nog leuk vinden ook!
Wat de link is tussen een gigafactory en leverproblemen is mij niet duidelijk.
Antwerpen.
Oude plek waar de General Motors fabriek heeft gezeten.
Infra structuur als parkeerplaatsen voor personeel, vrachtwagens en nieuwe voertuigen zijn er nog.
Gedeelte van de fabriek staat er nog, ligt bij het water.
Vanmorgen in de krant gelezen (ja , ik lees nog kranten van papier en niet op een tablet) dat België mee doet in het slijmen bij Musk. Waarschijnlijk zal de fabriek komen in het land waar hij het meeste cadeau’s krijgt zoals aanleggen van wegen, goedkope energie, belastingvoordeel,……
En de burger zal dit moeten bijpassen.
@ericc: Elon Musk is een jaar geleden al in Antwerpen komen kijken. Vlaanderen probeert Tesla te paairn met dezelfde cadeautjes die Audi krijgt in Vorst. Waarom denk je anders dat Audi net in België hun toekomstige elektrische SUV gaat bouwen.

Sorry Nederland, jullie lopen achter de feiten aan.
(Al is het natuurlijk niet gezegd dat Tesla naar hier zal komen.)

Zoals eerder al gezegd is haveninfrastructuur en verbindingen met wegen- en spoornet belangrijk.
Vergeet ook niet dat grondstoffen eerst tot bij de fabriek moeten geraken. Nogmaals: Antwerpen en Rotterdam zijn wat dat betreft interessanter. Zelfs Gent-Terneuzen kan een ernstige kandidaat worden.
Duurzame maakindustrie? Sorry dan moet je NIET in dit land zijn.
Mister Musk please dont get pursueded by the Dutch authorities, what they promise you today they take from you tomorrow! If not double!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).