Uitslag Formule 1: Grand Prix van Rusland 2016

Auteur: , 53 Reacties

Akkoord, het circuit is niet de boeiendste omloop van de kalender. Gelukkig gebeurde er wel een en ander in het epicentrum van de moderne, westerse democratie.

Uitslag Formule 1: Grand Prix van Rusland 2016

De start en de eerste bocht leveren niet al teveel actie op. Daarna gaat het echter mis voor Sebastian Vettel. De Duitse kampioen had in China nog een onderonsje met Kvyat na de race en ook nu pakt het olijke duo de spotlights. Tot twee maal toe geeft Kvyat een kleine tik aan Vettel, die z’n auto bij het tweede beukje achterstevoren in de boarding ramt. Er lezen kinderen mee, dus we kunnen de scheldkanonnade over de Ferrari-radio helaas niet herhalen.

Rosberg heeft een puike start en gaat aan kop. Max verliest een plaats of vier en heeft wat te doen. Overigens gaat het ook achterin het veld mis. Nico Hulkenberg kan gaan douchen na een touché. De Ferrari van Vettel ligt her en der verspreid over de geasfalteerde uitloopstroken uitgestald en dus komt de safetycar eraan te pas. Overigens begint de ex-kampioen zelf alvast met het bij elkaar rapen van de zooi. Sympathiek!

Hamilton knokt zich meteen naar P5, vlak voor Verstappen. Raikkonen en Bottas hebben het gezellig met elkaar, waarbij Bottas aan het langste eind trekt. Hamilton stoomt door naar P4 ten koste van Massa, die meteen onder druk komt te staan van Verstappen. LH44 is lekker bezig en neemt ook Raikkonen te grazen voor P3. Hij stoomt door naar de staart van Bottas, die pardoes de pits in duikt.

Lewis krijgt hierdoor vrij baan richting Rosberg, maar wel op 14 tellen achterstand. De kampioen duikt meteen de pits in en komt, helaas voor hem, weer áchter Bottas de baan op. Hamilton stoomt echter door en pakt ook Alonso voor P4. En Max? die ligt op een fraaie tweede plaats. De Nederlander rijdt de langste eerste stint van het hele veld en duikt voor de snufferd van Hamilton de pits in. Hij keert terug op P7, voorzien van zachte banden.

*schrikt wakker*

Perez duikt de pits in en Verstappen schuift een plekkie op. Hamilton is duidelijk de snelste man op de baan, terwijl Sainz en Perez een leuk gevechtje houden. Maar dan jast een kapotte Ferrari-motor de angel uit Verstappens wedstrijd. Eeuwig zonde, want afgezien van een matige start reed Max een zeer solide race. Hij verlaat de wedstrijd op P6.

Hierna gebeurt helaas niet al teveel boeiends meer, in een toch al vrij kleurloze wedstrijd. Massa moet voor een laatste maal nieuwe banden halen en vlamt op z’n supersofts richting de finish. Rosberg gaat intussen voor de triple door de snelste raceronde te noteren in de voorlaatste ronde. Na de pole position is ook de overwinning de zijne. Hamilton eindigt op een knappe P2 en Raikkonen eindigt een onopvallend optreden op P3, Bottas pakt P4. De rest check je hieronder.

Uitslag Rusland F153 reacties

Straf van Kvyat is veel te soft. Had gediskwalificeerd moeten worden, beukt Vettel gewoon van de baan. Verstappen slim gereden tot aan rondje 35, zonde dat de motor opgeeft. Had veel meer verdiend. Hamilton prima race, maximaal haalbare eruit denk ik zo.
@mike0709: als Massa op de softs was blijven rijden, had Max wellicht Massa ook nog kunnen pakken, gezien de oude banden van Massa en nieuwe softs van Verstappen. P5 had wellicht gekund.
@TheMaster: Als, als, als, als Max een meisje was geweest, had hij niet eens F1 gereden.
@TheMaster: de enige reden waarom Felipe nog naarbinnen ging was omdat hij daarvan de ruimte had, wat ondersteund werd door het feit dat Bottas het in dezelfde wagen prima uithield op die banden. voordat Max uitviel lag hij al bijna 15 seconden achter op Massa die eigenlijk de gehele race een hogere pace had. P6 was het maximale haalbare, en had max deze prachtrace doorgetrokken was dat ook zijn eindresultaat geweest.
@mike0709:
1e x kon een driver error zijn,
De 2e keer zou ook gekomen kunnen zijn doordat Vettel daar (gek genoeg/door de lekker band) niet op het gas ging, terwijl dat wel verwacht werd.

Ik ben benieuwd naar de persconverentie..
Er zal wel weer blijken dat vettel een heer naar(cistisch) mannetje is.
Desalniettemin is het wel balen voor hem natuurlijk.

Dit soort ongelukken kunnen gebeuren, zijn onderdeel van de sport. En de meest zware straf voor Kvyat lijkt die hij had kunnen krijgen tijdens de race, heeft de Rus gekregen. Het zal de Rus misschien ook nog wel wat punten kosten op de licentie.
@martinus: eeuhm persconferentie niet gezien maar waarom is Vertel narcistisch?
@martinus: Vond Kvyat anders ook wel een oetlul.
Wat een chaotische en spannende start zeg. Max kwam er slecht weg maar misschien was dat uiteindelijk wel zijn grote voordeel. Misschien kwam ‘ie daardoor niet in de chaos terecht en pakte een paar plaatsen. Maar nu heeft Vettel wel erg veel pech hoor, Kvyatt knalt hem er nu flink van af. In China had Vettel geen gelijk maar nu wel degelijk. Een fout van Kvyatt. Verstappen reedt erg sterk, heel even op P2 gereden en na de pitstop mooi op P6. Niks aan de hand voor die jongen, rijdt ontzettend goed maar dan de pech dat zijn motor uitvalt, helaas. Vervolgens heb ik naar een middelmatige wedstrijd gekeken. Rosberg opnieuw foutloos gereden en Hamilton ook sterk. Man van de wedstrijd? Alonso misschien? Sterk gereden met een mooie eindpositie. Voor de rest niet een heel spannende of geweldige race maar heb me ook niet erg verveeld. Blijf het ook een raar gezicht vinden om die Poetin te zien staan na de wedstrijd, samen met zijn holmaatje Bernie…

Nu maar over naar het mooie voetbalweekend!
@viezefreddyw: De wedstrijd was inderdaad een beetje saai na de crash in de eerste ronden.

Mag plek 6 leek bijna zeker.
Hij zat op een twee-stopper-strategie,
De persoon voor hem reed op 20seconden, de persoon na hem op 20 seconden..
Dan kan je niets gebeuren denk je dan..

De Italiaanse ouderwetse Ferrari Techniek, laat team TR nu wel erg vaak in de steek.
Zonde dat Verstappen dit seizoen weer uitvalt vanwege de motor. Had gehoopt dat dat nu niet meer zou gebeuren.
@jasbelle: Frankrijk/Italië..
Veel schelen de producten in die landen niet qua betrouwbaarheids-cijfers.
@martinus:
Waarom doe je nu weer zo zuur, volgens mijn bescheiden mening hebben Ferrari en Renault de meeste wereld kamioenschaps titels voor constructeurs cq mototren leveranciers op hun naam staan, Ferrari 16 en Renault 12.
@desjonnies: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst.

De Ferrari-2015 motor, is gewoon de slechtste.. of in ieder geval de minst krachtige motor van het veld.
@jasbelle: het is formule 1 anno v6 Turbo era, hopen op geen probleem aan de power unit is gewoon niet reëel. Als er niks fout gaat het gehele seizoen dan is de wagen te veilig en dus te langzaam gebouwd.
Jammer van Max! had niet verwacht dat hij zo stabiel op P6 kon blijven rijden.
Ach nu meer vrede mee dan vorig jaar, het is nu pas de eerste keer dat hij door technische mankementen uitviel. Dat was vorig jaar wel anders.

Hoop te zien hoe Vettel op kvyat zal reageren
Wat een prutser die Kvyat….
En ik zit ff niet op te letten en Max ligt er opeens uit… Eeuwig zonde. Je mist alles bij de Duitsers met hun waardeloze reclame, mede daarom vond ik er wederom niet veel aan, behalve de eerste ronde dan.
@trustmeiamanengineer: bij Ziggo heb je daar veel minder last van. Daar hebben ze al minpunt dat er een stel oelewappers de voor- en nabeschouwing doen. Word je notabene geconfronteerd met Chris (HAHAHAHAHAHAHA) Zegers………
@roppp: Zegers was inderdaad een aanfluiting. Wat deed hij daar?
Verder wel lekker om bij Ziggode race live HD te kunnen kijken zonder onderbrekingen, hoewel Sky mijn favo blijft bij F1
@roppp: Ja, dat is de opzet van het programma. Rob Kamphues, Robert Doornbos en dan (afhankelijk van hun raceschema) Giedo van der Garde of Tom Coronel, aangevuld met een BN’er die graag F1 kijkt. En dan krijg je dus een Chris Zegers, Gaston Starreveld, Werner Budding en Bart Chabot op de bank erbij.
@Edge: de ellende is dat je daar als Ziggo abonned nog voor betaalt ook…..
@roppp: Betaal eerder voor de overige zenders en dan krijg je dit er bij
@dennisjuh95: ze zitten er gratis wil je zeggen…….
@roppp: ben je meer gaan betalen sinds Ziggo Sport beschikbaar is op kanaal 14?
Nee hè?
@awesome: ik niet. De nieuwe abonnees wel, want de hele goedkope pakketten zijn er niet meer.
@roppp: Heb je absoluut gelijk in! Ook ik word mega gestoord van die neurotische adhd brigade die elkaar het woord niet even fatsoenlijk geven! Maar goed, daar is een handige makkelijke oplossing voor… De uitknop op de afstandsbediening! 😃
Wat een ongelofelijke slapzakken bij race control! Die Kvyat ramde Vettel gewoon twee keer van achteren en komt weg met een lullige 10 second stop and go penalty. Wat een lachertje! Zeker als je ziet hoe Max vorig jaar gestraft werd voor die crash met Grosejean. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat als Max dit had geflikt, er nu gewoon een diskwalificatie, penalty points, race ban of combinatie van die drie was uitgesproken.
@Edge: vond het nog best een strenge straf van Poetin.
1. 100 punten voor Rosberg 4/4.
Erg netjes.
Zoals het Mercedes betaamd.

2. Eeuwig zonde dat Max zijn motor uitviel.
Die zesde plek was praktisch een zekerheidje voor dat moment.

3. Sainz valt weer door de mand, en buiten de punten.

4. Punten voor ALO/BUT van McLaren Honda! top gedaan.

5. De 7e plek voor Magnussen, erg netjes gedaan. Leuk trulli-treintje ook achter hem gehouden.
@martinus: de Trulli trein, dat is een term die ik toch al een tijdje niet meer voorbij heb zien komen!
@martinus: Punt 1 is leuk, maar volgens mij geeft dat een coureur weinig voldoening om zonder enige rivaliteit en 0 competitiviteit te winnen en richting WK-schap te gaan…
@martinus: Leuk punt 1, maar het lijkt mij als coureur niet erg uitdagend en iets om trots op te zijn om zonder enige rivaliteit en compitiviteit te moeten winnen en het WK-schap te pakken. Flapoor Nico vindt het wel prima, maar lacht bij winst toch ergens als een boer met kiespijn!
@venividivici: ik denk niet dat het Nico ook maar één moer uitmaakt hoe hij wint, als hij maar wint. Over een jaar weet niemand meer hoe het ging, maar hij staat wel als eerste in de lijsten. Dat is wat telt.
@martinus: Sorry voor m’n dubbele comment, maar het AB app systeem is af en toe behoorlijk traag met berichten plaatsen…
Na het uitvallen van Verstappen ben ik afgehaakt, saaie race met uitzondering van de start.
Wat een balen, verstappen reed echt voortreffelijk…
Autoblog redactie en digene die dit artikel heeft geschreven !! De eerste alinea: Wat een Russofobiesche opmerking zeg ! Ps. Te veel politiek voor/op een auto-website.
@mark88: nee joh dat is juist mooi! Ik heb zelfen zo genoten, de autowereld en de formule 1 zijn ook nou eenmaal weerspiegelingen van de tijd waarin we leven. Beetje maatschappelijke kritiek of spot is altijd welkom.
@mark88: als dit al een kwetsend politiek statement is dan ben je wel erg fijngevoelig.
Ik kan me nog wel andere commentaren voorstellen.
@mark88: Hoezo? Politiek is de enige reden dat er daar gereden wordt:
Voor de historie hoeft je daar niet heen.
Voor de stad en de plaatjes hoef je er ook niet heen.
Maar het ergste, voor het circuit hoef je er niet heen; wat een aanfluiting. Als je als Rusland dan toch een race koopt, probeer er dan ten minste iets moois van te maken.
Dan mag je er best een sneer naar geven.
@mark88: stuur anders even je IBAN naar [email protected], dan zorgen wij dat je geld retour komt.
Opstekertje voor McLaren: twee auto’s in de punten en 1 daarvan op plek 6 binnenrijden. Dat hadden er niet veel durven voorspellen vorig jaar rond deze tijd!

Jammer van de motor van Max maat keurig gereden tot de pech toesloeg. Sainz kwam niet uit de verf en er niet aan te pas. Gaat toch echt minder goed dan Max met die auto.
Eindelijk worden de honda-blokjes sneller en betrouwbaarder!

Knappe prestatie van Rosberg, 7x achter elkaar winnen.
@vtechlover: Mede mogelijk gemaal door Hamilton.
@vtechlover: en dit was trouwens race 4, hij moet er nog 3 winnen wil hij het welbekende lijstje staan.
@bassx: nopes, vorig jaar de drie laatste races waren ook al door rosberg gewonnen, nummer staat nu op 7.
@vtechlover: sorry, dacht dat het binnen een seizoen moest om in de hall of fame te moeten komen.
Jammer voor max
En laten we Senna niet vergeten Autoblog!
“Hamilton knokt zich gelijk naar P5” nee, Hamilton speelde vals door circuit af te snijden, en kwam ermee weg zonder straf van die idiote stewards.

Wel eindelijk de echte race pace van Mercedes gezien. Toen Lewham eindelijk P2 was en achter Rosberg aanging, waren ze allebei soms bijna 2 seconde per rondje sneller dan Kimi in de Ferrari. Het is in ieder gevaal meer dan een seconde per rondje. Ferrari kan het dit jaar vergeten, en we krijgen nog veel saaie races met alleen maar Mercedessen die winnen. Dit was nummer 37 van de afgelopen 42. Dank je wel Marchionne, voor het niet veranderen van de motorenregels. Je hebt Mercedes een enorme dienst bewezen.
@john4545:
Inderdaad dat van Hamilton viel me ook op, snijdt gewoon de bocht af en rijdt daarmee van P9-P10 direct naar P5. Zeer zwak dat hij daarvoor niet bestraft werd.
Erg jammer van de motor pech. Max had in de top 5 kunnen eindigen.
@dutchdriftking:
“In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.”

In het huidige seizoen blijkt de oude Ferrari motor gewoon best onbetrouwbaar voor TR. Vorig jaar was het met de Renault niet echt anders anders.
Jammer voor Verstappen, hadden weer wat punten kunnen opleveren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).