Uitstoot fijnstof en NOx afgelopen jaren flink gedaald

Auteur: , 31 Reacties

Voor een verdere daling lijken we afhankelijk van ruim een miljoen landgenoten. Gelukkig gaat Utrecht -wie anders- een handje helpen.

Uitlaat

In 2011 faalden de meeste Nederlandse gemeentes jammerlijk als het aankwam op uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden (NOx), maar dit jaar lijkt daar verandering in te komen. Volgens de RIVM zijn de concentraties in vijf jaar met gemiddeld 20 procent gedaald. Nu zouden nog slechts 20 gemeentes niet aan de norm voldoen, maar het landelijke gemiddelde is naar verwachting laag genoeg om aan de juiste kant van de streep uit te komen, zo schrijft de NOS.

Grootste uitstoters zijn Volkswagens brommers en snorfietsen. Met name de ‘brommers’ die dankzij een blauw kenteken op miraculeuze wijze zijn vrijgesteld van helmplicht maar wel gewoon 50+ km/u lopen, zijn in ons land bijzonder populair. Ruim een miljoen Nederlanders zijn dol op hun brommer of snorfiets, de rest haat ze.

Het is ook vreemd dat onze overheid, dat honderden miljoenen spendeerde aan beleid om plug-in hybrides te stimuleren, nog geen perken heeft gesteld aan deze vervuilende tweewielers. Gelukkig zijn daar de milieuridders uit Utrecht, die vanaf 2020 van hun centrum verboden gebied willen maken voor elke brommer of snorfiets die niet elektrisch is aangedreven. Een slecht plan volgens de Bovag, ondergetekende denkt dat het in ieder geval een stuk effectiever gaat zijn dan een milieuzone voor die paar oude dieselauto’s. Burgemeester Van der Laan, leest u mee?

Scheepvaart

Voor de volledigheid, een groot deel van onze fijnstof-uitstoot, 42 procent om precies te zijn, is afkomstig van scheepvaart, en komt daarmee nipt achter wegverkeer (47%). Ook op het water is dus nog een flinke winst te behalen.31 reacties

Het is bijna vakantie in Italie, net voor de vakantie hebben ze nog een voordeelactie, kijken HIER!
Aha, eindelijk een goed idee in Utrecht. Oprotten met de 2takt stinkerds!
@dutchdriftking: jij verwoordt het beter dan het artikel.

De genoemde snorscooters (blauw kenteken) zonder helmplicht zijn namelijk grotendeels 4 takt motoren. Dus het artikel is niet heel nauwkeurig maar ik begrijp het punt
Doorzichtige poging van de firma Pon om het uitstoot debat te bagatelliseren.
@riddertevoet: pon is sowieso lekker bezig. Iedereen in de binnenvaart weet dat caterpillars het meest roken (zelfs de nieuwste motoren). En laat pon nou net ook importeur van die meuk zijn…
@lekbak: Pon is het equivalent van een diepgewortelde haat….in mijn geval
Als je over brommers en scooters spreekt, dan heb je het over die ‘zenuwachtige bromvliegen’, ook wel tweetakt. Zelf heb ik een Neo’s 4, een 4-takt injectiemotor dus. Rijdt zeker 50 kilometers op een litertje peut en de uitlaatgassen zijn vergelijkbaar qua samenstelling als dat van een auto.
@autobart: heb jij ook een katalysator erop zitten dan?
@lekbak: ja, daar zit een katalysator op
Deze uitlaat is van:
A. een BMW E30 3 serie met zes-in-lijn
B. MG MGB
C. Vokswagen Golf GTi mk2.
D. Anders, namelijk…
@e1000bmw523i: ik gok ’t eerste!
@e1000bmw523i: Mooie schuine dubbele pijp inderdaad, ik dacht zelf aan de Golf.
@e1000bmw523i: D. Anders, namelijk ….”
@remcott: Ja, wat dan…?
@e1000bmw523i: ik sluit me bij @knipperlichtje aan, moest zelf eerst ook nog even zoeken
@e1000bmw523i: D. Anders, namelijk een Chrysler GTS 2200T
@e1000bmw523i: ik kan me niet voorstellen dat een e30 3 serie zulke dunne bandjes heeft
@agera: You’ll be surprised…
Wordt tijd dus dat ik de V6 weer ’s flink op de staart ga trappen. :D
Voor de spotters: Die blauwe aston met de Mi HAM plaat rijdt in Amsterdam. Net gezien!
Opvallend dat de scheepvaart zoveel uitstoot aan Nox, niet helemaal duidelijk of dit enkel de binnenvaart is, ze tellen, tot mijn verrassing overigens, niet echt mee qua tonkm:http://www.agrologistiek.eu/downloads/ING%20duurzame%20logistiek_03.pdf
Er zijn een aantal jaar geleden onderzoeken naar gedaan. De binnenvaart is wat vervuiling betreft ongeveer 3 keer zo schoon als vrachtwagen. Per tonkm is dat.

Maar!
In alle onderzoeken en statistieken wordt altijd van vollast uitgegaan bij de binnenvaart en bij wegtransport pakken ze een onrealistisch schone test cyclus. Er is nauwelijks een schip te vinden dat op vollast draait dus de resultaten zijn niet bepaald het toppunt van nauwkeurigheid.

Daarbij vervoert een beetje schip al evenveel als honderd van de grootste (gangbare) vrachtwagens. Dan is het logisch dat ze per uitlaat pijp ietsje meer kunnen uitstoten voordat ze vervuilender zijn. Dat je rook ziet met het blote oog zegt dus niks.
@lekbak: dat moest @pomoek: zijn dus…
@lekbak: Ik vermoed dan ook dat het voor een belangrijk deel om zeevracht gaat. De ruwe olie waarop die scheepsdiesels lopen is nu niet een heel schone brandstof…
@dizono: dat vermoed ik ook inderdaad. Maar een hoop mensen denken dat de binnenvaart ook zo vervuilend is (mede omdat er dus statistieken zijn die vertekend beeld geven). Aangezien ik vol passie in de binnenvaart werk laat ik geen mogelijkheid onbenut om mensen toch eventjes te informeren, zelfs nog een beetje ontopic ook ;-).
@lekbak: ok dank je!
Regelgeving op zee voor wat betreft uitstoot is al strenger geworden. Tot nu toe alleen langs kustlijnen en havens. Daar moeten ze of op schone diesel varen of een uitlaatgasreinigingsinstallatie aan boord hebben. Nog zeer beperkt maar daar worden ze nu ook wakker. Vanaf 2020 meen ik wordt het waarschijnlijk verder aangescherpt.
Warmt de aarde nog sneller op zonder die smerige troep in de lucht.
Dat er nog scooters etc worden verkocht die niet elektrisch zijn is apart… De kosten van stroom zijn immers per jaar niet hoger dan de brandstofrekening per week bij dezelfde kilometers, want die dingen rijden bijna uitsluitend korte ritten met heel veel stoppen en wegrijden.

Dat de scheepvaart tegen lage(re) kosten dan het wegverkeer schoner gemaakt kan worden spreekt voor zich.
Overigens ben ik ook voor het aanpakken van laag rendement houtkachels.. (al heb ik er net eentje gekregen voor buiten)
@w0o0dy: veel directer kun je jouw bijdrage aan de opwarming van de aarde ook niet leveren dan door een kachel buiten te plaatsen…
@mashell: maar vaak is ook de bedoeling om de aarde (of i.i.g. de directe omgeving) tijdelijk wel op te warmen. 😉
@w0o0dy: laag rendement houtkachels…waar men dan afval in verbrandt dat er überhaupt niet in verbrand mag worden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).