In deze aflevering duiken we in een hoekje van de Italiaanse autogekte waar je zelden komt.
de Maserati Quattroporte IV. William – liefhebber pur sang – heeft er eentje met een V8 onder de kap. Hij moest ‘m helemaal uit België halen, want ja, een handgeschakelde V8-Quattroporte is geen eenvoudige zoekopdracht.
Inmiddels rijdt z’n zoon Sijbren ook in een Quattroporte. Een modernere S uit 2011 met een atmosferische V8. Vader en zoon delen dus niet alleen DNA, maar ook V8’s en liefde voor Italiaanse drama op vier wielen.
De oude QP is een beetje maf, maar o zo charmant. De binnenkant is een soort jaren ’90 designfeestje. Die uit 2011? Veel comfortabeler, maar nog steeds met dat heerlijke geluid. Want laten we eerlijk zijn: een Maserati koop je niet met je hoofd, maar met je hart (en oren).
Geef je ook op voor Mijn Auto door het formulier in te vullen.
Jammer van die k*t app Autoblog anders had ik het filmpje graag bekeken. Maar niet erg voor jullie want heb ellendige reclame wel uitgekeken, erna op groot scherm geklikt en weg was alles weer. Gelukkig schijnt de zon :)
Dat op groot scherm klikken heb ik na veel frustratie al afgeleerd
Daarom kijk ik altijd op YouTube.
Er mist een stuk tekst in het artikel, wel leuk filmpje. Leuke mannen met mooie verhalen en auto’s.
Hele leuke video heren,
Bij ons thuis ook sinds 1994 maserati rijders. Mijn vader heeft de Biturbo -422-430-quattroporte 3 v6, ghibli GT 6 bak, 4200 gt 6 bak v8 gereden en heb zelf de ghibli
Kijkend naar de volgorde neem ik aan, dat de ‘Ghibli GT 6 bak’ de Ghibli van een 90-er jaren van de vorige eeuw is. Uit nieuwsgierigheid : wat is bij die Ghibli’s het verschil tussen een GT versie en de non-GT ?
Klopt inderdaad, de GT was de facelift versie vanaf 1995 met de mooie 17” velgen, aangepast electronisch onderstel en nog andere dingen, bumpers zijn dan ook helemaal in kleur en zwarte binnenkant van de koplampen. Was echt een gave wagen met 330pk
Dankjewel, duidelijk !
Nu we toch bezig zijn (hoop, dat je hier ook een goed geïnformeerd antwoord op kan geven) : wat is het fijnere rijijzer : de versie met de 2,8 liter of die met de 2-liter, die – gek genoeg – meer vermogen levert dan de 2,8 ?
De 2.8 heeft meer koppel en maakt meer sound, het beste natuurlijk beide
Eindelijk wordt er met microfoons gewerkt. Dikke verbetering. Leuk filmpje.
Dit is wel erg gaaf zeg
Vader heet Haitze, mag hem goede vriend noemen en geen William
Heel leuk filmpje. Mooie familie met een kleine collectie aan Maseratis.
Jammer dat de QP IV niet schoon is gemaakt voor deze video. Ja, het is een daily (en dat is natuurlijk top), maar ik zou hem mooi schoonmaken voordat er een video gemaakt wordt.
Beiden zijn mijn droom auto’s (geweest).
De QP IV sinds de vroege jaren, toen ik een donkerblauwe in Den Haag zag in de jaren 90. Toen heb ik mijzelf gezegd, dat ik een keer ook zo’n auto wil hebben. Vele jaren erna natuurlijk nog steeds buiten mijn bereik.
En daarna de QP V, een van de mooiste sedans ooit gemaakt. Die zou ik ook een keer moeten hebben. Maar ja, er komen kinderen, dat duurt een tijdje. Oké, daarna zijn de kinderen groter, geen kinderwagens meer nodig, maar toch. Zo’n QP V is niet echt een rationele keuze.
Nu, een paar jaar later zou ik beide modellen kunnen kopen, om als auto erbij, voor het weekend. Maar zo heb ik die auto’s nooit gezien. Omdat het juist 4-deurs sedans zijn, zijn het eigenlijk sportieve auto’s om 4 personen te vervoeren, in mijn geval vrouw en 2 kinderen. Maar mijn situatie is nu anders, kinderen zijn groot en als ik een leuke rit wil maken dan met een coupé. Dat is een CL600 geworden. Ja, ein Auto von das Haus. Sorry, maar ik ben nog steeds een maseratisti in mijn hart.
Ik heb ze nu wel, en nog veel andere Maseratis in een vitrine, 1:43…
Mooie collectie heeft die oude baas!
Was wel benieuwd geweest naar wat meer info over de bertrouwbaarheid van die oude Maserati’s, en de onderhoudskosten. Alhoewel, als je daar naar vraagt kan je het waarschijnlijk niet betalen.
Nou ja, ergens op het eind van het filmpje zeggen de heren, dat je er eigenlijk altijd minstens twee moet hebben, zodat je er met één kan rijden als de andere gerepareerd wordt. Ze zullen het misschien een tikkie overdrijven, maar ‘t is vermoedelijk desondanks een aardige indicator qua (gebrek aan) betrouwbaarheid