Vandalismecijfers: het gaat niet al te best in Nederland

Auteur: , 29 Reacties

Is het zo moeilijk om van elkaars spullen af te blijven?

Vandalisme

Morgen is het weer de hoogste tijd voor de klok om een uurtje verzet te worden. Tof, een uurtje langer slapen, de echte reden is uiteraard een correctie om ervoor te zorgen dat de korte nachten niet hun tol eisen op het daglicht in je ritme. Het gaat echter gepaard met een nadeel. In de nacht, wanneer het duister en verlaten is op straat, wordt het ideale toneel geschetst voor dieven. Helaas zijn het niet alleen die ongure types waar Nederland kennelijk voller mee zit dan we denken. Ook de nog een beetje extra kansloze ‘vorm’ van diefstal neemt toe: vandalisme.

Het gebeurt vaak genoeg dat men terugkomt bij hun auto en iemand hem op hun eigen manier heeft versierd. Auto’s als de ex-Maserati van Joel Beukers, een in België geregistreerde super gelimiteerde Huracán Avio of de Ferrari 458 Spider van DJ La Fuente laten lijken alsof het vaak een vorm van jaloezie is jegens eigenaren van dikke auto’s. Dat is niet waar. Independer zette de cijfers op een rij van alle gevallen van autovandalisme: er is een vrij hoog cijfer te melden.

Huracán Avio

De vergelijker constateert namelijk dat er gemiddeld op een dag 89 keer autovandalisme gemeld wordt, uit cijfers van het CBS. Omgerekend betekent het dat er ongeveer elk kwartier sprake is van vandalisme. Het gaat om 32.795 meldingen in 2019. De meeste auto’s worden bekrast in Noord-Holland, van de 1.000 auto’s worden daar 4,9 gesloopt. In Drenthe is het relatief een stuk minder: daar worden van de 1.000 auto’s 2,1 gevandaliseerd. Alsnog veel te veel: neem wel in je achterhoofd dat dit de geregistreerde cijfers zijn. Het aantal gevandaliseerde auto’s kan best nog eens hoger liggen, dat wordt gewoon niet opgemerkt of geregistreerd.

Ook opvallend is dat maar bij acht procent van de gevallen de dader ook wordt gevonden. Ben je dus van plan om zo bekrompen te zijn om iemand anders’ auto te vandaliseren, dan heb je een slagingskans van 92 procent. Riskante cijfers om naar buiten te brengen, maar goed. In Friesland, Flevoland en Zeeland heb je de grootste kans dat de dader gevonden wordt, terwijl in Groningen met een luttele 6,5 procent een hoop vandalen rondfietsen.

Voorkomen kan lastig. Je auto moet immers altijd buiten slapen, dus het beste wat je kan doen is je oprit versieren met een set camera’s of de auto in een garage zetten, maar dan nog werkt dat niet preventief. Ook verzekeren helpt, maar alleen all-risk dekt vandalisme in de meeste gevallen. WA+ kan de schades dekken, maar dan wel met aftrek van vijf schadevrije jaren. Niet ideaal. Het devies blijft natuurlijk om gewoon je handen thuis te houden, maar goed, dat gaat er bij een aanzienlijk deel van de mensen dus nog niet in.29 reacties

Ongehoord. Wordt tijd dat er een betaalbaar systeem komt dat vandalisme aan je auto mbv camera’s registreert en de politie daar de gezichtsherkenningssoftware op los kan laten. Dan zou het probleem ineens heel snel verholpen moeten kunnen worden lijkt mij.
@Stefje: Ik heb een dashcamsysteem in m’n auto met meerdere camera’s die niet in het zicht zitten. Als m’n auto geparkeerd staat werkt ‘ie met een bewegingsmelder binnen een door mijzelf ingestelde afstand van m’n auto.
@dragspert: i like your style :) welk dashcamsysteem heb je dan? Bij mij is het nextbase.
@ddimi: Ik ben ook benieuwd wat je hebt…
@Stefje: Gezichtsherkenning, ja………
Doe maar niet.
@basv: tsja, doe je niks wordt je gezocht niet opgeslagen. Misdraag je je gaat je gezicht naar de politie en moeten zij je kunnen vinden als je in een stad loopt of incheckt bij een bus oid. Kan zonder namen dus redelijk privacy ongevoelig.
@stefje: niet alleen je naam is privacy gevoelig item. Ook je gezicht en dat moeten we dus niet zonder verdenking registreren. De gezichtsherkenning die je nodig hebt in bus en winkelstraat om de opsporing van dit klein leed mogelijk te maken is een serieuze privacyschending van vele onschuldigen. Geen goed idee dus.
Maar de cijfers geven niet aan dat het dus om dikke auto’s gaat, zoals dat wel in het artikel lijkt te staan. Het artikel is, zoals wel vaker van 720s, wat warrig geschreven.

Verder gewoon je handen afhouden van anders man spullen.

Verder zie ik heel vaak kinderen die met hun handjes aan auto’s zitten en waarvan de ouders dan niets van zeggen. Zo heb ik ook al eens flink wat krassen in mijn lak gehad. Dat mag ook wel eens benoemd worden.

@emping: kinderhandjes is 1 ding, maar ouders die rustig met hun rug tegen de deur staan die deur in andermans auto te drukken terwijl ze een kindje vast zetten in de stoel vind ik nog veel erger. Als het mij lukt om er rekening mee te houden lukt het iedereen. Owja, mijn kinderen krijgen dus ook een snauw als ze aan andermans spullen zitten.
@emping: niks warrigs aan. Hij neemt enkel als voorbeeld deze 3 dikke auto’s. Vervolgens zegt hij dat er dit jaar al meer dan 32 duizend auto’s door vandalisme zijn beschadigd. Als je logisch nadenkt zou je dan hebben geconcludeerd dat het niet alleen om dikke auto’s gaat.
@emping: Eens. Hetzelfde als kinderen bij auto’s laten rennen, voetballen etc. Kinderen moet je gewoon uit de buurt van auto’s houden.
Als de cijfers kloppen is het fors.

Maar een verkoper van verzekeringen die met de cijfers komt om vervolgens uit te leggen dat je verzekert bent tegen vandalisme als je je all risk verzekerd….
Logisch toch met al dat ongedierte uit het buitenland.
@mwti: Ik pak alvast de popcorn.
@olivier420: dubieuze comments incoming in 1… 2…
@mwti: ik zou het genuanceerder willen noemen: minder capabelen lijkt mij beter. Voor de straf maakt het niet uit, op het dorpsplein op de brandstapel
Jezus… dat dit soort mensen nog een iq hebben hoog genoeg om hier woorden te typen.
@mwti: Alle Nederlanders komen per definitie uit het buitenland. https://nl.wikipedia.org/wiki/Immigratie_in_Nederland. Your point being?
@mwti: Wow. Just wow.

Meen je dat nou of zit je gewoon lekker te stangen?
@mwti: Foei! Dat mag natuurlijk niet benoemd worden he!
@mwti: Heb je alleen witte vrienden? Bang voor mensen die er iets anders uit zien? Ga eens het gesprek aan met iemand met een buitenlandse achtergrond. Kun je van leren. Kom je er achter dat gewoon mensen zijn die proberen iets van het leven te maken. Grote kans dat ze dingen mee hebben gemaakt wat jij je niet eens kunt voorstellen. Echt niets om bang voor te zijn. Of ga eens op vakantie buiten Nederland… Free your mind, buddy…
-edit: check, thanks!-
Gewoon de handel onder stroom zetten…
Afkomst, religie en leeftijd zijn in dit geval niet boeiend. De eigenaren van auto’s moeten zich mogen verdedigen tegen dit soort tuig. Mocht het bij mij gebeuren en ik kom er achter wie het gedaan heeft…wie de bal laatst zal er voor boeten.
@rike: De eigenaren van auto’s mogen zich verdedigen. Dat heet wettige zelfverdediging. Maar hun auto’s verdedigen (bij uitbreiding hun eigendom): daarvoor zit de wet een tikkeltje anders in elkaar.
In 20 jaar tijd een afgetrapte buitenspiegel en twee krassen, netjes verdeeld over drie auto’s, hartje Haarlem. Valt het mee? Dunno.
Je kunt ook voor een wrap als deze kiezen. Wie weet houdt dit vandalen af.
https://www.autozeitung.de/assets/styles/article_image/public/gallery_images/2016/09/porsche-cayman-gt4-wrap-style-_4_.jpg?itok=RuFYJO-9
@ericd: Strak gedaan. Ik ben dol op dit soort wraps…
Die maserati heeft beukers nog.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).