Vergeten concept: een Volvo met serieuze stance

Auteur: , 26 Reacties

De Zweden verrasten in 2000 vriend en vijand met hun S60 Performance Concept Car; een concept tjokvol moderne ondersteltechniek én een sappig uiterlijk.

Onder de kap van de PCC lag de vijfcilinder met 300 pk, maar daar ging het bij deze auto eigenlijk niet om. De belangrijkste feature was namelijk het onderstel, dat in staat was om elke 500 maal per seconde de afstelling van de dempers aan te passen aan de omstandigheden.

Hierbij kon de bestuurder kiezen uit drie standjes, te weten Comfort, Sport en Advanced Sport. Deze techniek werd ontwikkeld in samenwerking met Öhlins en zorgde er bijvoorbeeld voor dat de dempers zich aanpasten als er snoeihard met de PCC werd geremd. Het systeem staat bekend als Four-C, dat staat voor Continuously Controlled Chassis Concept.

De body werd gespoten in Laser Blue en zilver en om maar aan te geven dat de PCC serieus speelgoed was, werden er 19 inch magnesium BBS’jes met centrale wielmoeren onder geschroefd. Leuk om te weten: deze velgen werden ook gebruikt op de BTCC S40. Verder was de PCC voorzien van AWD, schakelen mocht met een handbak.

Het Four-C systeem zou uiteindelijk z’n weg vinden naar diverse productiemodellen van Volvo. Desalniettemin vinden we het jammer dat de auto nooit in deze vorm in de showroom kwam te staan. Jullie idee?26 reacties

Het ziet er uit als een S60 met EVOLV spul er op. Vind hem niet echt mooi zo. De stock R bodykit vind ik veel mooier. Als ik me niet vergis is het systeem daar ook als eerste ingezet. Jammer dat men toen besloot dat ding ‘maar’ 300pk mee te geven. Chassis kon veel meer aan en had dan ook veel meer het systeem kunnen onderstrepen. Vind ik dan.
@E34M5Touring: het is vrij makkelijk om wat meer pk’s uit deze motoren te trekken. Maar waar ze standaart al echt in uitblinken is koppel. Eeuwige zonde dat ze fwd zijn en draaicirkel van een olietanker hebben :(
@aquila2003 correctie op mezelf: deze is dan awd. Blijft een enorm verschil met bv quattro.
Nice!
gelukkig kan ik uit meer dan drie standjes kiezen.
@Dizono: heb jij wat te kiezen ja?
Is dit nu gebouwd of alleen getekent?
@ritchie: lees: concept. Is gemaakt met magnesium velgen etc.. lojkt me dus wel
@peug206: is jou peugot206 ook gemaakt met magnesium velgen maat?
Ik vind de gewone S60 R (en V70R) die daarna kwamen eigenlijk mooier…. Die bodykit klopt wat beter, evenals de uitlaatuitsparing. Bovendien hebben die dezelfde motor, ook de 300 pk sterke vijfcilinder? Al was er nog wat discussie over die 300 pk, die werd nauwelijks gehaald dacht ik.
Dit is toch voor 95% de S60 R?
Ja inderdaad, afgezien van de voorbumper, achterbumper en kleur van de sideskirts is dit de Volvo S60R. Deze techniek was te vinden in de Volvo S60R en V70R periode 2003-2007. De 5 cilinder met 300 pk, het Ohlins-Monroe FourC onderstel dat 500x per seconde de dempers en remmen en aandrijving aanpast, de Comfort-Sport-Advanced knopjes op het dashboard waarbij de Advanced knop ook gasrepsons, koppeling en uitlaatdemping aanpast: het zat er allemaal op. Je kreeg ook volledig leer ipv leer-stof en knalblauwe tellerplaten. Alleen die 19″ BBS-jes kreeg je er niet bij maar die kan je aftermarket kopen :-). Het alcantara leer op het stuur en dashboard werd vervangen door zacht leer.
@eelco106gti: de uitlaatdemping word niet aangepast. Doordat de ontsteking aangepast is in advanced, klinkt de motor ietsje anders. In de nieuwere V/S60 Polestar zit wel een klep die de rechter uitlaatpijp open zet voor wat meer geluid
Ik vind de bodykit niet mooi.
http://www.collette.nl/volvo/volvo2.JPG
@eelco106gti: Dat is voor mij de mooiste series V70, die auto heeft iets gaafs over zich heen. Interieur van die auto’s is trouwens ook oer en oerdegelijk.
@dieselkameel: Een oer en oerdegelijk interieur ? Je bedoelt oer en oerbelegen zeker … ;) ?
Dit waren de concept auto’s voor de V70 R en S60 R. Helaas worden de uiteindelijke modellen nooit zo extreem als de productie versie.
Zoek ook maar eens de xc90 PUV op…
Ik zeg het niet snel over een Volvo. Maar ik vind ‘m niet mooi.
En dus krijg je een onderstel met 3 standen: hard, te hard en veel te hard.

Maar man, wat ben ik dol op m’n V70R. Gaaf artikeltje!
Zijn die velgen vrij te verkrijgen? Wat een mooie dingen!
Ben in bezit van een 2008 V70 2.5T. Damn wat een heerlijk blok blijft die goddelijke vijfcilinder. En heb ook de optie Four-C. Kan uit ervaring zeggen dat dit echt heerlijk is. Verschil is erg goed merkbaar.
Autoblog schiet nog een beetje te kort hier. Het mooiste is nog de naam van dit concept: “Thor’s Lighting Bolt Strikes Again”. Alsof ze wisten dat de Thor’s Hammer in de toekomst vaker gingen gebruiken. ;) Er is een Volvo-dealer ooit zo slim geweest om een S60 te spuiten in dezelfde kleuren en hem als blikvanger in de showroom te zetten. (En dan wel goed gedaan door de auto volledige te demonteren voor het spuiten.) Een Nederlander heeft hem op dit moment in bezit en is actief op het Volvo Forum. Laser blue met de grijze onderkant staat bijzonder fraai! https://www.volvo-forum.nl/topic.php?t=69522&page=1

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).