Elf jaar geleden, nog voor het grote faillissement, poogde General Motors heel optimistisch de waterstofauto een kans te geven. Ze bedachten een skateboard als onderstel, volgepropt met waterstoftanks en een elektromotor.
Thick crust pizzabodem
De GM Hy-Wire was hun toekomstvisie op modulair gebouwde auto’s, maar dan in een uiterst extreme vorm. De 28 cm dikke bodem bezit alle componenten voor de aandrijving: drie waterstoftanks op 350 bar, een brandstofcel achterin om dat vluchtige spul om te zetten in elektriciteit, en een elektromotor om van die prik uiteindelijk bewegingsenergie te maken. Het deed mij denken aan die andere auto die alles in de bodem verwerkt heeft: Tesla’s Model S.
Draadjes
Sturen, gas geven & remmen? Dat gebeurde in de Hy-Wire niet via mechanische verbinden, maar middels twee handels en een paar draadjes. Het gaf GM de mogelijkheid om er een soort klik-carrosserie op te zetten. Nou ja, klik, het zat op 10 punten vastgeschroefd. Ofwel, de carrosserie was binnen een oogwenk te verwijderen.
GM bedacht verder dat camera’s & monitors beter dienst konden dien dan conventionele zijspiegels, en door het ontwerp van de aandrijflijn kon de vooruit ver doorlopen naar onderen, voor je overzichtsverbetering. De Hy-Wire had een topsnelheid van 160 km/u en legde 1.814 kg in de weegschaal.
De onconventionele gezinsauto – die een beetje Audi ademt, als je op het velgdesign en de wielkasten let – werd in de begindagen van het Nieuwe Top Gear getest door James May. Bekijk zijn ervaring met de Hy-Wire HIERO.
32 reacties
Maar als je naar de concepttekening kijkt zie je ook duidelijk de stijl die Cadillac bijvoorbeeld heeft met de CTS, maar daar is het GM voor ;)
Gaafste stukje design hiervan vind ik toch wel de glazen “grill”. Elektrische auto’s hebben helemaal niet zo’n groot gapend gat voor koeling nodig, dus heel koel dat je ze het op deze manier voor iets nuttigs gebruiken. Meer zicht voor en achter
Iets zegt mij dat ze er geen rokers uitvoering van hebben….
Aan dat concept is echt niks veranderd, en aan de techniek is pijnlijk veel onveranderd.
Best ouderwets, eigenlijk.
hoe absurd snel en subsidie-loos de Prius daar is geadopteerd zal je in Europa nooit meemaken ..
amerika zit/zat vol van allerlei subsidies schattebout, kijk bijvoorbeeld maar eens hier. http://www.fueleconomy.gov/feg/taxcenter.shtml
maar goed, europa is kut en amerika is top, uiteraard gewoon omdat jij het zegt.
Volgens mij zeg jij dat.
Volgens mij zegt hij iets heel anders.
Maar wie ben ik dan weer ……………………..
Zou als vrouw met kortrokje maar achterin gaan zitten dan…
een body on frame constructie verhoogt juist het zwaartepunt omdat de carosserie nooit lager dan het frame komt, daarnaast zorgt een dergelijk constructie voor een erg lage stijfheid van de auto. Dit is meer een handige stadsauto dan een “rijders” auto (wat dat dan ook mag betekenen)