Video: BMW zet drie generaties X5 naast elkaar

Auteur: , 46 Reacties

Een tikje groter, luxuezer, maar vooral breder en strakker gelijnd. Hoeveel is er precies veranderd in 14 jaar tijd? BMW zet de E53, E70, en F15 X5 naast elkaar. Welke is jouw favoriet?

BMW X5 E70, F15, E53

In 1999 zag de eerste generatie X5 (E53) het levenslicht, BMW’s eerste SUV, of zoals ze het zelf noemen, SAV. Naar de maatstaven van nu een behoorlijk bakkige auto, hoewel ik zelf altijd een zwak heb gehad voor het topmodel, de 4,8 liter V8 iS-drinkebroeder (tussen 2002-03 was dit een 4,6 liter), en natuurlijk de waanzinnige one-off X5 Le Mans, uitgerust met een S70/2 V12 uit de Le Mans winnende BMW van 1999.

Vanaf 2007 kon de klant de E70 X5 bestellen, en ongeveer tegelijkertijd groeide de X3 fors, waarmee het een alternatief werd voor wie liever een nummertje lager had. Deze generatie kenmerkte ook het eerste M-model, de X5 M, met een 555 pk sterke V8 in het vooronder.

Inmiddels is de derde generatie, de F15 X5, onthuld, die in september op de IAA zijn intrede zal doen. Qua buitenmaten niet heel veel groter, maar wel met een uiterlijk dat in lijn ligt met de rest van de BMW-lineup. En natuurlijk is hij stukken zuiniger, met kleinere motoren, en minder gewicht, geheel in de geest van de tijd.

BMW zelf heeft een video in elkaar gedraaid, waarin een Yank (alle X-modellen worden in de VS (Spartanburg) gebouwd, en dat land is ook een van de belangrijkste afzetmarkten voor de Bimmer-slagschepen) de modellen doorneemt.

Je moet even door de PR-talk prikken, maar het geeft toch een aardig vergelijkend beeld, als je ze op een rijtje ziet. Het is trouwens wel een ‘Europese’ video, de presentator maakt melding van zijn lengte van ‘1,85’, iets wat een Amerikaan nooit zo zou zeggen natuurlijk. FILMPJE!

We hebben de galleries onder elke generatie toegevoegd, kan je nog eens rustig kijken wat er door de jaren heen veranderd is. Het is een veilige aanname om te stellen dat het meeste toch in het interieur wijzigt.46 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Mooie auto de X5. De F15 maar ziet er goed uit. De nieuwe X6 zal leuker om te zien zijn. Ben benieuwd:)

Nice!
@azuli:

De F15 ziet er goed uit!

Moest dat zijn. Dyslectisch zijn blijft vervelend… Een edit functie zou handig zijn!
@azuli: op de computer op je eigen profiel kan je je reactie verwijderen als ik mij niet vergis.
@pand:

Dat wist ik niet.

Mooi:)

Thanks!
@azuli: Mooie auto de X5. De F15 ziet er goed uit. De nieuwe X6 zal leuker om te zien zijn. Ben benieuwd:)

Nice!
Heel vervelend muziekje, vind de nieuwe X5 wel mooi.
Vind de E70 nog altijd heel bruut. Alhoewel deze er tijdens het filmpje gelijk erg gedateerd uitziet.
@aventadorsv:
Haha ja klopt maar dat komt ook omdat ze echt de meest kale X5 e70 en e53 er naast hebben gezet. Die X5 F15 is volgens mij verrrr van standaard.
Ideaal om trottoirbanden mee op te rijden!
sowieso de e70 die is echt mooi.
Voor mij is de E70 het meest allure. Vind die nieuwe maar op een verhoogde 5 serie lijken. Wat te gewoontjes. Terwijl zo’n X5 juist patserig hoort te zijn.
@dvt093: *heeft allure
De E70 vind ik wel ‘mooi’ voor een ‘suv’, vooral met 285+ jetsers eronder.
Nieuwe begint me steeds meer mee te vallen, ziet er slanker uit maar toch wel weer groot.
@kaasboerin:

Hier staat er een met achter banden maat 335 en 21″ M-wielen. Vind het persoonlijk teveel van het goede. Denk inderdaad dat jouw 285 wat netter is.
De e70 vind ik de mooiste van de x5’en. Maar ik ging toch eerder voor een 530i en als ik een suv wil een discovery.
Het klinkt vreemd maar de SUV oogt een stuk volwassener, wat eleganter. Het valt m pas op al je de uto’s naast elkaar zet. Het is wel echt een ernorm ding geworden.
ik verbaas me altijd over de breedte van die banden! Zo te zien op die fotos is dat bij het nieuwste model iets bescheidener.

En zoals vaak zo is vind ik het oudste het mooiste
Die mistlampen zitten nauwelijks lager dan de stadslichten. Dit schiet toch niet op. De functionaliteit is wel verloren gegaan in het design.
Een Facelift E53 4.8Is in het blauw met de 20inch velgen eronder. Blijft de mooiste vind ik. Al is een E70 5.0i met een paar lekkere wielen ook niet verkeerd.
@E34M5Touring: Een kennis had die maar die zoop echt als een gek..
Niet dat zijn huidige X6 4.4 V8 dat niet doet.. Maar een stuk minder al iig =D
@kaasboerin: Ach, voor de actieradius hoef je hem niet te kopen. Maar qua looks nog steeds een van de mooiere. Lekker die 20inch 5spaaks met 315 achterband, die dan ook nog lekker een stukkie negatief camber hebben. Pa heeft de 3.0d gehad een paar jaar. Maar met die 19inch 5 spaaks. Heerlijke auto, zeker voor iemand met mijn postuur echt erg prettig.
@E34M5Touring: Soms stuift zo’n ding mij voorbij op de linkerbaan met 170+, met die joekels eronder..
Het heeft wel wat.
@E34M5Touring: Je haalt de woorden uit mijn mond, wilde namelijk hetzelfde gaan typen :)
Als ik moest kiezen, dan maar de E53. Dat model heeft iets wat de tweede en vooral derde generatie missen.
Zowel de E53(facelift) als de E70(pre-facelift) vind ik zeer mooie auto’s, liefst wel met het sportpakket.
Zal zeker wel een goede auto zijn, maar een SUV tekenen is toch iets wat ze bij BMW nog moeten leren.
Doe mij de E70 maar… vooral de achterlichten met het “heldere” rood staan ‘m goed.
Ok ben er over uit, ik vind m mooier.
De allereerste generatie in het zwart met die 19 inch ”Y” spaak velgen heb ik altijd het mooiste gevonden.
Die nieuwe(re) is ook wel mooi, maar heb er minder mee.

Nu zou ik in deze klasse voor een Cayenne Turbo gaan.
Vind ze gewoon alle 3 mooi, al heb ik wel een zwak voor de e53 facelift. De nieuwste X5 ziet er wel beter uit in het filmpje, zal wel weer een groot succes worden zoals de vorige versies.
Hartstikke gave bak maar hij gaat Een beetje naar de nieuwe ML hangen en zeker in deze kleuren combo. Blijven 2 mooie wagens, zou voor mij geen straf zijn
“Interior design way ahead of the competition”

Woehaha, dies goed, ‘nuff, said, nen hoop stierenmest maw

Het feit dat die koplampen doorlopen tot aan de grille is gewoon foeilelijk, zeker in profiel. En de achterkant is een wir war van lijnen, vormt geen geheel. Trekt op niets, een hok op wielen. Wie zoiets koopt geeft toch geen ene ruk om verbruik en co2 uitstoot, dus moet je daar in je marketing filmpje ook niet over beginnen lullen…

Ongelooflijk wat een lutsers bij BMW
@nomar: Ik vind de BMW interieurs ook steeds minder worden, collega heeft pas testgereden in een nieuwe 3 Serie. Wat een afschuwelijk interieur, wat dat betreft kunnen ze in Munchen een hoop leren van de concurrenten uit Ingolstadt..
@timmehh: deze 3 serie vind ik ook minder dan de vorige. Ze zeggen dat ie groter is geworden maar heb er een half jaar geleden bij de dealer in gezeten en stootte mijn hoofd tegen het dak als ik de stoel in een normale stand zette. Bij de vorige hield de ruimte niet over maar kon ik wel gewoon netjes achter het stuur zitten. Het interieur vond ik dan wel weer echt fantastisch dus deel die mening niet.
In 2007 toen ik net mijn rijbewijs had, mocht ik de zwarte BMW E53 4.8 facelift van de moeder van een vriend van mij lenen om boodschappen te doen met vrienden. Wat hebben we toen genoten! Raamdakje open, en blazen maar.
Overduidelijk de e70, de f15 heeft een rare bultrug en is minder strak!
Mwaof, een gestileerde camionet…
Met die mooie meneer van 1,85m zien ze er alledrie lekker uit, hij mag kiezen.
Als BMW fan heb ik op alle 3 de X5-jes wel wat aan te merken. Ik vond de eerste wel erg gaaf op het moment dat die gelanceerd werd, kan me nog goed de eerste test die ik daarover las herinneren. Het interieur was ook mooi van die auto, in lijn met de E39 en E46 van die dagen. Maar als je er nu een ziet…toch wel wat gedateerd inmiddels.

Bij de E53 heb ik de Nase nooit mooi gevonden, plus het interieur is daarin toch wel een stukje minder IMO. Ik kan me wel vinden in de personen die zeggen dat in de juiste kleur met de juiste wielen de E53 er wel mooi dik uitziet.

Bij deze F15 zit er iets raars in de styling aan de achterkant, lijkt een beetje afgehakt, misschien omdat het ruitje te klein is of de D-stijl te dik, maar hetzelfde effect heb je bij de Audi Q5 en in mindere mate bij de Cayenne. Vooral als je auto 3/4 aanzicht bekijkt vanaf de voorkant vind ik heet niet mooi. Aan de achterkant zitten de lampunits volgens mij te hoog. Ik ben benieuwd naar de auto in het echt. Het interieur lijkt wel erg verbeterd tov de vorige versie, dat is volgens mij de grootste verbetering. Toch als ik nu moet oordelen is het volgens mij de eerste BMW ‘full-size SUV’ die ik niet zou verkiezen boven de concurrentie…zou denk ik toch voor een RR(S) gaan nu.

Side note: ik vraag me af of de nieuwe generatie X5 eindelijk verkrijgbaar is met luchtvering, want dat is wel fijn in zo’n zware bak.
@jaapiyo: heet yo…moet het zijn uiteraard.
@jaapiyo: Dat had ik eerst ook, maar als je goed kijkt zie je waarom. Bij de e53 en e70 heb je dakrails wat zeer belangrijk is om de lijnen vloeind te laten doorlopen, strakker en sportiever te laten ogen. Plus heb je een tree bij de e53 en e70 wat je ook mist bij de f15. Als je een sportpakket neemt op je f15 x5, kiest voor een lekker kleurtje en een stel mooie velgen laat zetten zal het weer een zalige wagen zijn.
Voorkant f15 en de zij- en achterkant van de e70. Zo zou ik de X5 graag willen zien.
toch is de nieuwe x5 stiekem best wel mooi vooral het interieur ziet er echt geweldig uit
volgend jaar maar eens op het gemak opzoek gaan naar een e70 40d
Die nieuwe begint me steeds meer te bevallen… Wordt mooier nadat je hem vaker gezien hebt
Ik vind de nieuwe X5 erg mooi, vooral de voorkant. De achterkant vind ik minder…
1. e70
2. e53
3. f15

De eerste twee generaties zagen er een pak beter uit. De F15 is meer voor de amerikanen gemaakt dan voor ons. Vooral dat kont ziet er niet meer Europees uit. Moest ik eentje kunnen kopen, dan zou ik voor de e70 gaan en zeker niet voor de F15.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).