Video: Jaguars kleine sedan (XS) speelt buiten

Auteur: , 16 Reacties

Jaguar heeft momenteel 4 modellen in zijn gamma, waarvan de XF de goedkoopste is. Deze begint echter boven de halve euroton, wat betekent dat er ruimte is voor een model hieronder. Deze 'XS' staat voor rond 2014-2015 in de planning, en onlangs werd hij voor het eerst gespot op de Nürburgring.

Jaguar XS spyvideo

Het mag duidelijk zijn dat de koddige mule die je hier ziet een XF-body is, gedrapeerd over een kleiner onderstel. Deze XS (pin je niet vast op de naam, de F-Type werd in de wandelgangen door gokkende journo’s ook tijdenlang ‘XE’ genoemd) zwemt naar verluidt in aluminium (hoi, Saoedi-Arabië!), wat natuurlijk beter, lichter, en efficiënter (en duurder) is dan staal. Niet onverstandig als je je met een nieuw model tussen de 3 Series wilt begeven.

We zouden de nieuwe XS als een X-Type kunnen bestempelen, maar dan met je juiste genen. Qua motorenaanbod kunnen we rekenen op een 2.0 I-4, zoals die bijvoorbeeld ook in het Evoque-zusje ligt (240 pk). Daarnaast is de 3.0 V6 SC uiteraard een kandidaat, in welke powertrim de PR-boys deze dan ook maar verstandig achten. Als we even doorspeculeren is een RS-model van de 2 liter ook niet ondenkbaar. De Evoque ‘R’ (300 pk) zit er schijnbaar nu ook eindelijk aan te komen, twee jaar na de eerste geruchten erover opdoken.

Heeft Jaguar een kleiner model nodig? Absoluut, honderd procent. De Jaguar-afzet (zo’n 40.000 verkopen per jaar) zit op zo’n 15-20 procent van de verkopen van Land Rover, en dat is gewoon te weinig. Het merk moet groeien om een beetje mee te spelen, en met de dure XJ / XK, een paar halo-patsermodellen, en de specifieke F-Type ga je geen enorme volumes draaien.

Toegegeven, een kleiner model doet afbreuk aan je marges, maar gelukkig voor Jaguar zit er ook nog een SUV in de pijplijn. Insiders beweren dat we deze volgende maand al voor het eerst te zien krijgen, op de IAA in Frankfurt. Hoogstwaarschijnlijk als concept, want de productieversie verwachten we niet voor 2015.

Zo, u bent weer helemaal bij voor wat betreft Jaguar, maar laten we de video niet vergeten. Daar ging het in eerste instantie om:16 reacties

Misschien zal ik hem in de toekomst omarmen, als Alfa het loodje heeft gelegd als fabrikant.
Alleen dat eeuwige “naar BMW kijken ge-ouwehoer” van die fabrikanten.
Laten ze daar hun eigen ding doen, willen mensen een BMW, dan nemen ze een BMW en geen Jaguar.
Zo simpel is het.
Dat heeft PSA voor een groot gedeelte opgebroken, dat ze niets Frans meer maken.
Maak hier aub wel een ECHTE Jaaaaag van, met dat stripje hout en probeer niet het Bauknecht-koel-zakelijk-neutrale BMW interieur te kopiëren; want dan gaat het niet goed komen.
@desjonnies: Helemaal mee eens, ondanks dat ik bij Jag sedans steevast afhaak op het interieur…
@desjonnies: idd. Ik denk dat dat de grote fout is van merken als Alfa en Opel en vergelijkbare merken. Ze willen vooral meegaan in die ‘primijeum’ gedoe als BMW enzo en vergeten daarmee waar ze ooit voor stonden. Daarom zitten die denk ik (naast Alfa’s wanbeleid en natuurlijk een shitte eu-economie) zo in de problemen.

OT: leuke Jag hoor. Zeker Interessant
@desjonnies: Dat komt omdat BMW vaak als de benchmark wordt gezien. En laten we eerlijk zijn veel fabrikanten hebben in het verleden en nu nog steeds naar BMW gekeken en dat heeft ze veel goeds gebracht. Kijk maar naar Audi en Kia bijvoorbeeld…
Het is een bijna onmogelijke opgave voor Jag om een auto in deze klasse af te leveren die can concurreren op de prijs terwijl de bak Jag luxe en uitstraling heeft. Die X-type was wel een misser. Heb zo’n ding voor dag of 5 gehad als huurbak en ik was niet onder de indruk.
Maar goed, Jag is wel goed bezig:goede interieuren en mooie upgrades. De blokken die ze van Ford kopen zijn goed uitgerust in de PKs.
Dus wieweet kan een dergelijk model slagen in EU. Of het wat wordt in NL? Dan moeten ze toch echt met een zuiniger blok komen dan de 2.2d die ze van Ford lenen en bijvoorbeeld het 1.6 blok dat ze samen met PSA hebben gemaakt erin leggen. Gaat Jaguar dat doen? Een 1.6 diesel?
gratis pechverlening erbij inbegrepen? Je staat nogal eens stil met zo’n ding…
@alfista: zei ‘alfista’…
Ben errrrrg benieuwd naar deze auto… Er zijn simpelweg geen goede (kwalitatief gelijkwaardige) alternatieven voor de Duitsers in deze klasse! Deze Jag erbij, de nieuwe GM vrije Saab per medio komend jaar erbij, dan word het weer leuker.
@Svenka: was dat niet ooit in ver verleden een automerk, Saab? Wegens succes geprolongeerd, Alfa bestaat al 103 jaar…still going strong.
@alfista: bestaat is een vrij breed begrip, echt levend zijn ze nou ook niet met 2 modellen op de markt. En een 4C
Staat deze voor 2016 in de planning?? En dan nu al een prototype bijna naakt over de ring… lijkt me stug. En dan zou de SUV een jaar eerder op de markt moeten komen, terwijl we daar nog niet eens een concept van hebben gezien? Ik denk eerder dat deze voor 2014 in de planning staat.
2016 is inderdaad wat ver weg, is aangepast.
@jzaero: Giulia komt, 6C komt, opvolger 166 komt, nieuwe Spider komt, allemaal voor 2015, wanneer komt nieuwe Saab uit?
@alfista: Nu niet om een flame war te beginnen, maar er gingen ook veel nieuwe Saabs komen.
@Yeelen: ik denk dat het iets anders ligt, Sergio Marchionne belooft niets wat ie niet waar kan maken, bij mijnheer Victor Muller ligt dat iets anders heb ik zo de indruk…
dacht eerst ff dat het een ge-update volvo S60 was.. maar neem, het is de nieuwe JAG. Ben ook benieuwd of ze de 1.6D erin durfen te gooien. Volvo doet het tenslotte ook in grote modellen en is er behoorlijk succesvol mee. Denk ook eerder dat dat hun concurrent is en niet die 3 duitsers.. Een Lexus natuurlijk weer wel maar die kiezen voor Hybride.. Dat zou natuurlijk ook nog wel eens tot een succes kunnen leiden in ons land….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).