Video: je wil niet crashen in een ’59 Bel Air

Auteur: , 52 Reacties

We geven je een hint waarom: kreukelzone.

Kreukelzone?

Een epic battle tussen een Chevy Malibu uit 2009 en een Bel Air uit 1959. Oftewel, een crashtest waarin de twee frontaal tegen elkaar op knallen. Mag jij raden wie er als winnaar uit de bus komt. Als je al van winnaars kunt spreken, geen van beiden blijft immers ongeschonden.

Zoals verwacht heeft het gevleugelde slagschip een kreukelzone van voor tot achter, en krijgt de bestuurder het motorblok zo ongeveer in zijn schoot geworpen. Vooral de beelden die gemaakt worden vanuit de Bel Air zijn nogal confronterend. Amerikanenlovers kunnen beter niet kijken, zij kunnen deze beelden als schokkend ervaren.

Met dit – al wat oudere – filmpje zal wel een of ander punt gemaakt moeten worden – een nogal voor de hand liggend punt als je het mij vraagt – maar dit is natuurlijk eeuwig zonde van die Bel Air. Gelukkig kunnen we er altijd nog kunst van maken. En trouwens, die Malibu kan ook niet alles hebben.

Video op Crashjunk.nl.

Je wil niet crashen in een '59 Bel Air52 reacties

Ik wil sowieso niet crashen.
@leandro: Precies.
Je gezicht als keukelzone, is ook weer eens iets nieuws. Denk niet dat het aan gaat slaan.
@Corrado16v: Maar dan toch weer oud.. Ach jullie begrijpen het wel
Repost? Kan me herinneren dat ik dit filmpje 4,5 jaar geleden ook gezien heb.
@alcantara:
ja ik ook, aan de andere kant; 4.5 jaar is wel erg lang op het internet
Volgens mij staat dit filmpje al een paar jaar op de internets…
Dit is half frontaal trouwens iets wat ze volgens mij pas de laatste jaren doen aangezien dit meer vergt van de auto’s.
@RobUSA: Ja duh… in 1959 deden ze he-le-maal nog geen crashtests.
Ze hadden zich dus pas helemaal achter hun oren moeten krabben als die Bel Air nog enigszins heel was gebleven.
@potver7: Ja duh ..??? Eerste crashtest GM was in 1934 !! Google is wat ipv GTA.
@RobUSA: Ze deden crashtests om te constateren dat het resultaat slecht was. Hier werd vervolgens niets mee gedaan, dankzij een boycot van de marketingafdeling. In de jaren ’50 stond de vrijheid van de auto centraal en niet de onveiligheid. Zaken als gordels pasten niet bij het beeld dat de marketingbonzen wilden creëren rond de auto. Crashes en nare beelden werden doelbewust buiten de media gehouden. Er is in de V.S. nooit bekend gemaakt hoeveel dodelijke ongevallen er zijn geweest de jaren ’50 en ’60, dit aantal is schrikbarend. Lees het verhaal over het automerk Tucker maar eens. Een merk met oogpunt op veiligheid, maar doelbewust neergesabeld door de grote 3. Als je daarmee klaar bent, Google eens op de Ford Pinto.
@Maarten123: Dus ze deden wel crashtests, dank u.
Inderdaad een oude filmpje.
Maar kijk goed naar de stuurkolom van de bel air tijdens de crash… Na een klap blijft er denk ik niks van je hoofd over.
De kreukelzone begint bij de knie en eindigd bij de heup. Wel zonde vam die bell air hoor.
Passagier in zo’n Bel Air is ook geen pretje. Die werden soms onthoofd door het metalen dashboardklepje. Beter niet crashen dus.
Is helemaal geen Bel Air, is een Impala .. Me Pa heb ook zo’n ding :)
@rickgti: sterker nog: het zijn allebei Impala’s.
@rickgti: Er staat op de deur 1959 Chevrolet Bel Air……
Ook in 2009 deed Fifth Gear een crashtest tussen een (toen) nieuwe Renault Modus en een oude Volvo 940 – die test was een stuk relevanter als je het mij vraagt.
http://youtu.be/emtLLvXrrFs
@potver7: ja, daaruit bleek dat die Volvo zo onveilig als neten is, terwijl al die pijprokende Volvorijder-fossielen zich allemaal onaantastbaar wanen in hun lompe 940, waha!
@flipperd: Maar alles wees erop dat het motorblok uit de Volvo was gehaald.
http://eriteatteri.com/533/fifth-gear-renault-modus-v-volvo-940-crash-test
@dafmaf: dat is complottheorie-geneuzel van door Volvo reclame gehersenspoelde Volvo-fossielen. Bij een klap op de punt van de neus is dat ook nog eens irrelevant. Die Volvo’s zijn ook maar gewoon auto’s, niks stevig of sterker: gewoon lomp en een graflelijk en achterhaald ontwerp uit de jaren zeventig.
@flipperd: Tuurlijk. Iedereen die zegt dat Volvo veilig is draagt een zilverpapier hoedje. Ga jij maar in die Daihatsu zitten in dit filmpje, ik neem de Volvo wel :-)
http://www.youtube.com/watch?v=vAeYJV5P0jk
@heidekonijn: doe dit met welke willekeurige auto van hetzelfde gewicht als de 850 en je ziet hetzelfde resultaat: de stilstaande auto zal altijd als kreukelzone dienen. Die 850 is niks, maar dan ook helemaal niks steviger dan z’n soortgenoten uit die tijd. Maar jij gelooft graag in reclamepraatjes van Volvo: keep on dreaming
@flipperd: of je Volvo nu mooi of lelijk vindt, veilig zijn ze wel. Dit bewijzen alle tests natuurlijk ook. Een Volvo 850 haalde in 1995 als eerste auto 4 sterren, er waren toen voldoende auto’s die 1 ster haalden, zoals de Citroën Xantia. Volvo’s zijn wel degelijk veiliger dan andere auto’s, zéker in die tijd. In mijn studententijd had ik een XM en een 760. Daardoor liep ik veel op sloperijen van beide merken rond. Het was ronduit schokkend om te zien hoe groot het verschil was in gecrashte Peugeots, Citroëns en Volvo’s. De PSA’s lagen meer dan regelmatig volledig in elkaar gevouwen, Volvo’s zagen er altijd nog toonbaar uit.

De 5th Gear test is inderdaad gemanipuleerd. Het motorblok van de 940 is verwijderd, terwijl dit een cruciaal onderdeel is in de kreukelzone. Laat staan een gewichtsnadeel van 225KG.
@Maarten123:
De kokerbalken van de Volvo waren ook doorgezaagd… Ze hadden die test echt compleet gemanipuleerd om te voorkomen dat de Renault zou verliezen. Deze test is al een stuk realistischer, al blijft het natuurlijk doodzonde van de Bel Air.
@Maarten123: dat een 850 destijds wat meer sterren haalde had NIETS te maken met de ‘stevigheid’ van de auto maar alles met het feit dat ie toen airbags, gordelspanners en zij-airbags standaard had itt veel andere auto’s in die tijd. De credits zouden dus naar de ontwikkelaar van die systemen moeten gaan en niet naar Volvo. Maar lekker in Volvo reclamepraatjes blijven geloven..
@flipperd: De stilstaande auto altijd meer schade?? Ga jij maar weer naar je natuurkundeklasje (of Mythbusters kijken)
@dotternetta: nooit een kopstoot gehad zeker? Is hetzelfde principe :-)
@flipperd: Okee dan, ik neem de Volvo, jij de zwaardere Impala. Witte of rode bloemen op je begrafenis?
@heidekonijn: Okee dan, ik neem de Volvo, hij de zwaardere Impala. Witte of rode bloemen op je begrafenis?
Ik zag een tijdje terug een crash test met een Ford Focus die met 200 km/u tegen een betonnen muur knalde. Dat is pas indrukwekkend. Helemaal niks over.
@e550: knap als je met 200 km/h recht tegen een betonnen muur kan rijden
Auwww dat ventje heeft gelijk de stuurstand in zn smoel hangen.
Dit is weliswaar een auto uit ’59, maar ik verbaasde me ook hoe half Nederland de afgelopen jaren klakkeloos overstapte op een 25 jaar of ouder lijk voor dagelijks gebruik om maar geen MRB te hoeven betalen, zonder ook maar één moment stil te staan bij de stap terug die dat betekende wbt veiligheid cq overlevingskansen bij een crash. Mooi dat al die ouwe zooi nu weer verdwijnt..
@flipperd: Deze Impala zal echt niet worden gebruikt om BPM te omzeilen in NL hoor.
Nee de top tien best verkochte auto’s in NL daar word je wel vrolijk van op de weg.
Deze Impala heeft meer klasse in zijn achterlicht dan de hele top 10 bij elkaar.
@RobUSA: klopt, voor MRB vooral wat jonger spul, maar aan al die ‘klasse’ heb je geen hol als je een goeie klapper maakt. Dan toch liever wat minder klasse maar wel ABS, gordelspanners, airbags etc. Maar je hebt wel gelijk: hij is prachtig om te zien.
@flipperd:
En ik weiger met auto’s te rijden die jonger zijn dan ik. Niet voor belastingen te ontduiken of om dat ik geen nieuwe kan betalen. Ik denk dat ik mijn wagens zelf zou kunnen omruilen tegen een nieuwe BMW, Audi,… maar ik heb het niet voor auto’s zonder design, emotie, rijplezier, elke 5 seconden moeten denken als de Politie/NSA mij aan het volgen is.
Dus neem ik met plezier het risico van die “ouwe zooi”
@shiva: leuk voor je. Ik rijd ook graag oude auto’s, maar dan alleen bij mooi weer in het weekend een tochtje. Als je kilometers moet maken dan is een moderne auto toch echt een enorme vooruitgang. Daarom is het goed dat dagelijks gebruik van 25+ lijken door de nieuwe MRB regels wordt ontmoedigd, dat verkleint ook de kans dat zo’n oud 190d lijk bij je naar binnen rijdt omdat ie geen ABS heeft.
Wat zou er met een oude Lincoln gebeuren met zo’n crash ..?
@JvT: Dan zou die vrij waarschijnlijk kapot gaan. ;)
Mooi om te zien dat de rechterkoplamp van die Malibu als complete unit losschiet.
Bullshit video, alleen maar gemaakt om je in een nieuwe auto te krijgen.Net als die neptest met die Volvo/Renault toen.
Oude auto zonder electronische shit die het rijplezier verpesten is het mooiste wat er is.
Zonde van die Impala¨…
@rob68: het rijplezier wordt allen wel wat minder met een gebroken nek, maar… electronica-vrij, yess!
@rob68:
Die Volvo/Renault video van 5th gear was ook echt fake. De Volvo was het motorblok uitgehaald en de kokerbalken doorgezaagd, zo kan ik ook wel een crashtest (gesponsord door Renault) manipuleren…
@mgmgb: tuuuuurlijk, één groot, boos complot.. Gewoon accepteren dat een ouwe stinkvolvo ook maar een auto is!
@flipperd:
Dat is het zeker. En onfeilbaar is een Volvo ook niet, maar soms moet je ook accepteren dat onze huidige focus op gestandaardiseerde tests niet per definitie betere auto’s oplevert.
Nou, ongeveer precies hetzelfde ;)
@Poll: dat was @JvT
Dilemma :
Je wilt niet crashen in een 59’er Bel Air,
maar je wilt niet gezien worden in een 2009 Malibu…………………….
@heyhuub: ja dat zie ik wel maar toch klopt het niet. Volgens mij is dit een auto met 2 namen, als je Googled op 59″ Bel Air en op 59″ Impala krijg je dezelfde auto …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).