Video: piloot legt recordbrekende Bloodhound SSC uit

Auteur: , 16 Reacties

Vanaf 2015 gaat er iets door de Zuid-Afrikaanse woestijn suizen dat een jachtluipaard doet verbleken: de Bloodhound SSC, een voertuig waarmee voor het eerst een landsnelheid van meer dan 1.600 km/u gehaald moet worden. Zo zit hij in elkaar.

Het is een project waaar menig ingenieur zijn vingers bij zal aflikken: meer dan 1.600 km/u (1.000 mph) over land, dat is een enorme verbetering ten opzichte van het huidige record: 1227,986 km/u. Dit werd in 1997 gevestigd door Andy Green, dezelfde man die nu weer plaatsneemt achter het ‘stuur’ van het voertuig dat in 2010 als prototype stond te shinen in Londen, en 2 jaar geleden zijn eerste rakettest kreeg.

Enkele feitjes: er zitten alleen al in de monocoque 10.000 manuren, en naast carbon fiber zit er heel veel gesmeed aluminium in het voertuig, dat van 800 kg wordt samengepakt tot er 40 kg van overblijft. De wielen meten 35 inch, wegen 100 kg en zullen rotatiesnelheden van meer dan 10.000 keer per minuut halen. Zoals Jesse Pinkman het ooit al zo eloquent stelde: Yeah science, bitch!

Binnenin de SSC, foto: Stefan Marjoram

Nu zijn er zat mensen die menen dat we het budget hiervoor beter aan scholen of arme hongerige kindjes kunnen geven. Misschien, maar met zo’n instelling leefden we nu nog steeds in de middeleeuwen, gelukkig zijn er nog visionairs die zich willen wagen aan complexe projecten als deze. Wie weet wat er voor innovaties uit komen rollen. Video op autojunk.

Foto credits: Stefan Marjoram / Siemens NX, Bloodhound Media library16 reacties

Valt ook niet mee dat parkeren in London. Zeker niet als je auto 15 meter lang is.

Het record op zich vind ik niet zo boeiend, maar de techniek wel en zo heb je een duidelijk doel om naar toe te werken.
@reistje: Dat en draaicirkel van 250 meter.

Knap is vooral ook dat ze moeten omdraaien en binnen 45 minuten een 2e run in omgekeerde richting gemaakt moeten hebben.
Op Pistonheads loopt een thread waarin een van de hoofdingenieurs van het project inside information post (hetgene dat ie mag posten natuurlijk, niets top-secret), tezamen met supercoole foto’s. Begint al wat aan de lange kant te worden, maar het is in mijn ogen één van de beste threads op Pistonheads. Zware aanrader voor de technici en liefhebbers van techniek onder u!!!
http://www.pistonheads.com/gassing/topic.asp?h=0&f=23&t=1352985&i=0&mid=&nmt=
@Vincegail: bedankt voor de tip. heel gaaf om te zien hoe zoiets gebouwd wordt
Wat wordt bedoeld met ‘gesmeed aluminium (…) dat van 800 kg wordt samengepakt tot er 40 kg van overblijft’?
@mout: Ah. Als het meezit heb ik inmiddels het antwoord.
Het blok van 800 kg wordt samengepakt / gesmeed met een soort wals-techniek, om een bepaalde structuur in het aluminium te krijgen.
Uit dat blok wordt vervolgens het frame gefreesd. En het eindresultaat weegt 40 kg.
De rest wordt gerecycled.
Met 35” wielen krijg je ook nog behoorlijk wat ”straatcredit”, 35” yo!
Meldt er even bij dat de Zuid Afrikaanse locatie waarschijnlijk is op de …. jaa… VERNEUKPAN. Toch een leuk woord.
http://en.wikipedia.org/wiki/Verneukpan
Wat een ‘beschaafd’ ontwerp vergeleken met de huidige record-auto. En 1.600 km/u zonder op te stijgen…. wtf.
Wat moet dat wel niet kosten?
@pjp911: lekker boeien!
De vraag die je moet stellen is: gaat het hier om een 14%-er?
De ontwikkeling van de Bloodhound SSC wordt ook gebruikt om de interesse bij kinderen voor techniek te vergroten en er zijn ook scholen welke samenwerken met het Bloodhound-project, zie ook http://www.bloodhoundssc.com/education
las op pistonheads dat ze een f1 motor gebruiken als brandstofpomp(h202). Heb ik dit verkeerd gelezen. zoja kan iemand uitleg geven;)
@dmk94: Ze zouden een Cosworth F1 motor gebruiken maar dat is niet door gegaan. Ben vergeten wat ze nu wel gebruiken, maar “IN51GHT” (de hoofdingenieur in kwestie) legt het wel ergens uit. Dringend hele thread lezen!
Heeft Richard Hammond hem al ingereden??
Deze roofscoop is de natte droom van de subaru scoobyrijders. Zonder dolle, dit is echt een gaaf project waarbij de gemiddelde persoon allang had opgegeven door alle complexe zaken die je op je weg naar je einddoel tegenkomt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).