Renault Mégane R.S. 275 Trophy-R: 7:54.36 [video]

Auteur: , 63 Reacties

Renault heeft zijn belofte waar gemaakt, het verse FWD-ronderecord van de Seat Leon op de Nurburgring is er aan, met 4 seconden verschil. Hiervoor hadden de Fransen echter wel een speciaal, 100 kg lichter gelimiteerd model nodig.

In feite zijn dit dus twee nieuwtjes in één: Renault heeft zijn record terug, en lanceert tegelijkertijd een extra hardcore tweezits-variant van de Megane RS Trophy. Hiermee krijgt de R26.R zijn spirituele opvolger, en wordt critici die de ‘gewone’ Trophy te soft vonden de mond gesnoerd.

De Trophy-R heeft standaard een Cup chassis met LSD, een titanium Akrapovic-pijp, Öhlins ‘Road&Track’ instelbare dempers en Michelin Pilot Sport Cup 2 banden. De achterbank ontbreekt, voorin zitten lichtgewicht Recaro’s. De accu is lithium-ion, wat 16 kg bespaart, en de remmen meten 350 mm diameter.

Van de R26.R werden er 450 gemaakt, de Trophy-R krijgt een oplage van slechts 250 stuks. Get ‘em while they’re hot! De tijd van 7:54 is overigens slechts 2 seconden langzamer dan die van een BMW M4. Props.

Ik weet alleen niet wat ik indrukwekkender vind, de prestatie van Seat met een standaard* León (7:58), of die van Renault, dat er een behoorlijk extra aangescherpte hot hatch voor nodig had om de Spanjaarden te verslaan. VIDEO!

KLIK!

*Update: de Leon was niet geheel standaard, maar voorzien van Performance Pack, met ondermeer high-performance Brembo-remmen, speciaal ontworpen 19 inch lichtmetalen wielen en Michelin Pilot Sport Cup 2 banden.63 reacties

Eerst sjoemelen met het gewicht om het record te pakken, vervolgens de auto zo heel beperkt aanbieden om het record toch maar niet te verliezen :-)
@fejjie: Inderdaad waar gaat dit over. Laat Vettel anders een RBR F1 over de ring jagen met een Megane sticker op. Want vier wielen en Renault turbo.
@fejjie: Renault heeft dit ook met de vorige Megané gedaan, en toen was er geen noemenswaardige concurrentie. Dus jou theorie klopt niet echt, dit is gewoon de Renault traditie.
Feit is ook gewoon dat deze auto toch ook al enkele jaren op de markt is…
Dus op zich blijft het een sterke prestatie!
Ook wel sterke tijd als je ziet dat de M4 er maar 2 seconden sneller over doet…
@Dimglor: Natuurlijk ook niet vergeten dat Renault zijn eigen tijd met 13 seconden heeft aangescherpt!
@Dimglor: En niet vergeten dat de BMW M4 bij lange na niet zo hardcore is als dit ding, dat blijkt ook wel uit het feit dat de CSL van 2 generaties terug(en al 11 jaar oud) ook al sneller was als de huidige M4.
@griffendahl: Sorry maar de BMW is gloednieuw, heeft bakken meer technologie en een veel krachtigere motor. Dat de BMW maar 2 seconden seconden sneller is dan deze Megané is best een blammage voor de mannen van BMW.
@dimi:
Lol @ “een blamage”

Deze tijd is voor mij ook DE reden om een BMW M4 links te laten liggen. Anders had ik er allang eentje voor de deur staan. Want, kom op, als een opgefokt hatchbackje bijna sneller is op de ring dan hoeft het voor mij ook niet meer….. Stelletje prutsers daar bij BMW!!!!!!!!!!!
@Rob: Euhm…en voor de rest alles goed?
@dimi:
Nee.
Integendeel: ik ben helemaal van de leg van deze rondetijd. Kan er vannacht niet van slapen vermoed ik (net als de BMW ingenieurs….).
@dimi: Volledig akkoord!
En ook even het prijskaartje bekeken, met Franse prijzen want van de Mégane zijn voorlopig enkel Franse prijzen gekend (of heb toch enkel die gevonden).
De Renault kost 38 000 euro, de Bmw (in basistrim) kost 82 000 euro..
Doen die Fransen toch zo slecht niet!
@Dimglor: Supervergelijkbare auto’s ook. Geen appels en peren, maar appels en Aliens aan het vergelijken jullie….. En nee, heb geen BMW, wil geen (huidige) BMW, dus laat de fanboi kaart maar in de kontzak. Een tot het bot gestripte en volgehangen met race spul hatchback van 1200kg of een 4 persoons sedan van 1700kg, die buiten een snelle ronde ring ook gewoon comfortabel etc is. Een Ariel Atom is ook goedkoper en sneller dan nagenoeg alles. Dus volgens jullie redenering blijft er dan maar weinig over….
@E34M5Touring: Ga de fanboykaart niet trekken, moet je geen zorgen maken ;-)
Ik bedoelde daarmee ook niet dat beide wagens volledig vergelijkbaar zijn.
Ik bedoelde gewoon dat Renault toch wel een goeie job heeft gedaan en een snelle hatch heeft neergezet..
Ok, deze is inderdaad meer hardcore gemaakt, maar ik blijf het toch wel een goed resultaat vinden..
Neemt niet weg dat ik de M4 ook een prachtbak vind.
@Dimglor: Ik vind zo’n Megane ook een perfect ding. Deze specifieke versie dan niet, maar een mooie RS met Cup pack, in die prachtige gele kleur, graag zelfs. Echter is het qua concept totaal verschillend tov een M3/4. Voer zo’n extreme ombouw is door op een M4. Stoelen dr uit etc. Dan wordt het verschil toch heel anders.
@E34M5Touring: Ik vind het ook een prachtige wagen, en het zal wel een goeie zijn ook als ik zo de vele rijtesten enzo van het ding lees!
Dat Sirusgeel is inderdaad een fantastische kleur!
En ik versta wat je zegt, maar ik blijf het een mooi resultaat vinden van de techneuten van Renault.. De Mégane is niet te vergeten ook al geruime tijd op de markt en doet het namelijk niet zo slecht..
De M4 zou inderdaad ook een betere tijd neerzetten als ie dezelfde setup had als de Mégane, maar ik vind het op zich toch niet slecht gedaan van de Fransen..
@E34M5Touring: Ook een kleine correctie op het gewicht. De M4 weegt 1500 kilogram ipv de 1700 kilogram die je aangeeft ;-)
(Staat in artikel van M wagens vandaag op Autoblog… ;-) )
Verder versta ik natuurlijk wel je punt, maar ik blijf nog steeds bij men standpunt dat Renault puik werk heeft geleverd en een meer dan capabele sportwagen heeft neergezet.
@dimi: Blijft appels met peren vergelijken imho… Een Rolls Royce Ghost zit ook bomvol technische snufjes met een veel krachtigere motor. Ik weet vrijwel zeker dat een Mégane RS hem klop geeft op de Ring. Maakt dat de Ghost een slechte auto?
@griffendahl: Dat is nu helemaal appels met peren vergelijken. Zowel de M4 als de Megané RS pretenderen de beste sportwagen in hun segment te zijn. Beiden zijn ook het uithangbord van respectievelijk M en RS.

Maar goed, om u en Rob een plezier te doen: Ik vind het zeer knap van BMW dat ze met hun gloednieuwe M4 maar liefst 2 seconden sneller zijn dan een auto die in de basis al meer dan 7 jaar op de markt is, die slechts 160 pk meer heeft dan de RS in een gloednieuwe motor, en die slechts alleen maar technologie gebruikt zoals CFRP, launch control, elektronische diff, Valvetronic en dergelijke. En dat allemaal voor maar slechts een kleine 3 dubbele van de prijs van de Renault!

Om maar te zeggen dus dat de BMW echt wel een pak beter kan en moet.
@dimi: Dat kan BMW ongetwijfeld als ze net als Renault een dedicated trackday car zouden maken op basis van de 3 serie. Daar heeft BMW echter niet voor gekozen, zij hebben een auto gebouwd die volledig toegespitst is op allround dagelijks gebruik – inclusief achterbank om maar iets te noemen – maar die het tevens toelaat een dedicated trackcar als een Mégane RS klop te geven op de Ring om vervolgens in alle comfort en luxe weer naar huis te rijden. Best een knappe prestatie van BMW als je het op die manier benaderd.

Wat niet wegneemt, dat ik wel graag weer een CSL zou willen zien, een lichtgewicht M4 die speciaal wordt opgebouwd om bizarre tijden op de Ring (of willekeurig welk ander circuit) neer te zetten.
@griffendahl: Ik blijf erbij dat BMW, als je alle cijfers en technologie bekijkt, het beter moet doen dan de huidige rondetijden. Maar ik moet u wel deels gelijk geven over het dagelijks gebruik, dat klopt wat je zegt.

Maar BMW heeft ook van de E90 een hardcore variant gemaakt, en die was een stuk duurder dan de ‘gewone’ M3. Dus voor de prijs wat je normaal gezien gaat betalen voor een hardcore M4 zal je waarschijnlijk al 4 van deze Megané’s kunnen kopen. En hoeveel seconden sneller zou hij dan zijn?
@dimi: Tjah, elke seconde dichter bij de 0 zal exponentieel meer kosten als de seconde ervoor… Want als je de tijd af zou zetten tegen de kostprijs van de auto zal vermoedelijk een Up! of een Aygo de beste prestatie per uitgegeven euro bieden ;)

Vergeet niet dat deze Megane ook 20% duurder is als een ‘gewone’ RS…
@dimi:
Aardig van je dat je mij een plezier probeert te doen. Is alleen nergens voor nodig, ik heb al genoeg plezier met lezen van de reacties onder dit artikel.

En oja, je hebt volledig gelijk. Echt, 100%. Het is haast niet in woorden uit te drukken hoeveel ik jou gelijk geef….
@dimi: Ja grappenmaker, wat denk je dat een Megane Coupe cost met al die meuk dr op? Mede doordat ie dat allemaal niet heeft is ie aanzienlijk goedkoper…. APPELS EN ALIENS!!!
@E34M5Touring: Je hebt gelijk, maar ergens hebben ze wel een punt. In je Renault 19 16v kon je echt niet binnen 2 seconden komen van de E36 M3 komen. Dus je zou kunnen stellen dat de hot-hatch sneller evolueert dan de M3. Die kloof wordt kleiner. Dus je beeld van de M3 is dan aan inflatie onderhevig. Hij stak er vroeger veel verder bovenuit. Dus als je nu zo’n zelfde afstand verwacht als vroeger, dan zal je nu zeggen dat de M3 tegenvalt denk ik?
@baasbas: Wellicht, maar een Megane RS heeft in house geen concurrentie, geen M5, geen 1M (binnenkort). Ik vind het knap dat een Megane RS zo dicht tegen een M4 aankruipt, maar die hoeft zich ook niet in te houden omdat ie anders in het vaarwater van duurdere modellen komt. Zelfde verhaal met de Cayman/911. Iedereen weet dat met gelijke upgrades een Cayman geen spaander heel laat van een 911. Daarom wordt ie minder ‘goed’ gemaakt dan ie kan zijn. Die Megane is het snelste wat Renault te bieden heeft, die zal nooit in het vaarwater van een Laguna komen want die heeft geen hete variant. Daardoor kun je helemaal balls out gaan op zo’n model. Want zeg eerlijk, dit ligt dichter bij een cupracer dan bij een straatauto. Nogmaals, ben groot fan van de Megane RS en vind het absoluut een knappe prestatie. En wat betreft die 19 16V, ik denk dat een 3.0 E36 M3 nog goed zijn best moet doen om die los te rijden. Een 3.2 zal er minder moeite mee hebben inderdaad.
Zoals het hoort ;)

Ik heb afgelopen donderdag een proefrit gemaakt in een nieuwe Clio RS. Ik ben nog verbaasd met welk gemak je zo’n auto hard door bochten kan knallen. Dat zal met deze Mégane niet anders zijn. Ik heb overigens zeker wel respect voor Seat die de tijd met een aangeklede versie hebben neergezet, als dat klopt in ieder geval. Al zal die ook wel op semi-slicks hebben gestaan.
Eigenlijk is dit een cheap-ass versie van wat BMW-Mercedes-Audi doet met hun performance wagens. De illusie wekken dat de leaseslet rijder een Ferrari-beater heeft, terwijl de performance versies van die auto’s zelf amper verkocht worden.
@heidekonijn: De Trophy van de vorige generatie was meteen uitverkocht, en zijn 2dehands zelfs niet in prijs gezakt.
@dimi: Goh, en hoeveel procent was dat van totale verkopen? Evenveel trophys als leasediesels denk je?
@heidekonijn: Tuurlijk niet.
Joepie! Een nietszeggende rondetijd neergezet door een zeg maar gerust geoefend coureur. Nu MOET ik echt een Megane RS 275 Trophy-R (welk marketinggenie heeft dat in vredesnaam bedacht?!) hebben…..

Ergo; wat een dom geneuzel die rondetijden. 90% van de kopers zijn toch een stelletje beunhazen die toch nooit zo’n snelle ronde neerzetten. Maarja, je kunt dan wel in de kroeg zeggen dat jouw auto in 7:54:36 de ring rond is. Dan ben je vast een hele bink……
@Rob:
Op zich heb je wel gelijk. Jij en ik gaan die tijd toch niet halen.

Maar wat doe je liever in de kroeg. Ouwehoeren met de vent links van je over die Megane Trophy? Misschien zelfs een wedje leggen dat je met een meijertje aan Nürburgring rondjes binnen 10% van die tijd denkt te kunnen komen?
Of ouwehoer je liever met die kerel rechts van je die claimt dat zijn 14% bijteller echt 85gr CO2 uitstoot? Durf je met de vent rechts de 10% weddenschap aan?
@ramshoek:
Ik doe liever geen van beide in de kroeg……
Dat terzijde; ik hoef mijn autokeuze niet aan anderen uit te leggen. Zeker niet met feitjes en cijfertjes.

Als ik van die pannenkoeken tegenkom die complete data sheets uit hun kop kennen met allerlei nutteloze feitjes geef ik ze altijd en direct volledig gelijk. 100%, ik vraag nog net niet zijn handtekening. Snelste manier om van dat soort erkenning zoekend volk af te komen…..
@Rob:
Helder.
Maar wat is dan je fascinatie met auto’s? Styling?
@ramshoek:
Tsja, lastig te zeggen. Hangt van het type auto af. Een auto als deze Renault moet rijden als een racewagen en eruit zien als een racewagen. Of ie toevallig sneller is als een één of andere BMW boeit me geen zak. Als ie maar rijdt en eruit ziet zoals ik het wil.

En zo is het bij elke type auto. Zo ben ik ontzettend gecharmeerd van de Lancia Thema (Ja, die omgekatte Chrysler). Er zijn vast mensen die me voor gek verklaren, maar ik vind het een bijzonder mooie wagen, die lekker comfortabel is en voldoende vlot is. De auto an sich spreekt mij aan. Dat het niet de “beste” keus is, so be it. Ik vind het een tof ding, die doet wat IK wil en niet wat de buurman wil.
@Rob: gek
Zeer knappe prestatie van Renault, zeker als je bedenkt dat deze auto nu toch al enkele jaren oud is. Qua rijplezier kan er geen andere hot hatch in dat segment tegen op, en nu is hij ook terug de snelste. Ik kijk al uit naar de volgende generatie, want de vorige Trophy was het afscheidsmodel voor die generatie Megané.
Die foto’s onderaan het artikel zijn echt wel verschrikkelijk slecht gephotoshopt.
it wasn’t us.. :)
Wat een Jaloezie hier…

Als autoliefhebber moet je blij zijn dat je met zo een “beperkt” budget toch maar in de buurt komt van die dure snelle wagens…

2 Seconde trager dan een nieuwe M4 die +-3 keer zoveel kost en het dubbele aan vermogen heeft. Om dan nog maar te zwijgen van FWD waar de meesten hier ook op neer kijken, maar ook vooral het verschil in leeftijd, technologie,…

Gewoon goed gedaan van Renault! En laat ze nu maar snel met het nieuwe model komen, eventueel en leuke vervanger voor mij huidige Megane RS.
@kr1zz1p: Heeft niks te maken met jalouzie. Ik heb een Megane RS gehad voor hij door omstandigheden de deur uit moest. Het is een geweldige wagen en zal van punt tot punt sneller zijn dan auto’s die drie keer zoveel kosten omdat de voorwielaandrijving en het chassis je toestaan elke pk te gebruiken en om te zetten in snelheid. Dat is de- fun van zo’n auto.

Maar dit is gewoon bedrog. De auto is met moeite te koop maar wordt erbij gesleurd om de -ook al getrukeerde- seat bij te benen. Flauwekul Renault niet waardig.
de laatste upmerking van @Smoke is eigenlijk het belangrijkste: een standaard-sport Leon is maar ene paar seconden langzamer. Weet iemand hoe hardcore dit ding rijdt? Of is het op de normale straat ook gewoon een relaxte en comfortabele budget-golf?
@gregorius: Ook de Leon is naar een snelle tijd getuned: aanpassingen voor demping en het gewicht en uiteraard de superieure band van Michelin er onder, de Pilot Sport Cup 2 banden.
@gregorius: Ik heb eens een test gezien/ gelezen van de Leon, en naar het schijnt zou hij een stuk minder leuk zijn om in te rijden. Een beetje zoals elke VAG auto, op de S1 na, van vandaag. Bloedsnel, maar ook steriel.
@gregorius: Performance Package off the Leon adds better brakes (less fading) and better tyres.
-=edit: niet vloeken=-
@dimi: Haha, ik had dit wel verwacht AB ;) tijd dat jullie zelf eens zo’n grote hot hatch test doen!
Zoals de triotest jaaaaaaaaaaaaaren geleden? Gaan we even naar kijken!
Baas! EIND-baas! en de Leon ook.. Ik wist niet dat die bakken zo snel waren in vergelijking met een m4 over de ring. Prachtig voor dat geld.

Nu ik die lijst even bekijk valt me op hoe snel die tijd eigenlijk is. Sneller dan een f430, m5, e63 amg-s, corvette z06..
@2cool4school: Dat is nu net wat ik met mijn post hierboven bedoelde !
Nou de auto in het filmpje kun je afschrijven. Zo het circuit over, laatste stukje nog even 255km/u en dan vervolgens direct bij binnenkomst de motor uitdraaien. Arme turbo….
@fiatsco: De koeling en oliepomp draaien soqieso nog even door.
Waardeloos om zo te vergelijken met de Leon… Helaas Renault. Ik ben fan maar niet zo.
het ging om de rondetijd van Seat terug te pakken en dat is gelukt. @ sir smoke a lot ; De Seat was overigens ook niet standaard met semi slicks en aangepaste remmen etc. De BMW is dat wel! Zet daar Semi slicks onder en de tijd duikt met ten minste 5-10 sec naar beneden. Maar ok. Dat wil niet zeggen dat deze renault natuurlijk een heerlijke circuit racer is.. Voor het gewoon dagelijks woon-werk of bijv een dagje Hamburg – Munchen of Stuttgart – Berlijn op en neer doe mij dan maar de BMW.. Ik denk dat je in die renault na 1 a 2 uurtjes gek wordt van t gestuiter…
@sir_smokalot: “Ik weet alleen niet wat ik indrukwekkender vind, de prestatie van Seat met een standaard León (7:58), of die van Renault, dat er een behoorlijk extra aangescherpte hot hatch voor nodig had om de Spanjaarden te verslaan.”

Kun je mij even terugmelden waar in de prijslijst van Seat de brembo-performance remmen, de Michelin Semi-slicks (ook pilot cup 2 meen ik) en alle andere “go-faster-stuff” gevonden kan worden?
Standaard? My ass..
@w0o0dy: er zijn ook geruchten dat de turbodruk -lichtjes- opgeschroefd was.
En 1week later kondigde de VAG -toevallig en geheel terloops-dat hun 2.0turbo gemakkelijker over de 400pk ging… Hmmmm je zou bijna twijfelen wie nog eerlijk speelt bij een rondje nurburgring!
Er is een klein verschil tussen een PP met high-performance Brembo-remmen, speciaal ontworpen 19 inch lichtmetalen wielen en Michelin Pilot Sport Cup 2 banden, en een 100 kg besparende ingrijpbeurt, en dat weet je zelf ook wel :)
Maar je hebt gelijk, ik had hem niet standaard mogen noemen. Zal het wat aanpassen.
@sir_smokalot: de spullen om de trophy 275 tot een Trophy-r om te vormen kunnen los worden gekocht… Bij Seat kun je die spullen niet eens vinden…. Brembo remmen? Succes… Performance Pack? Ehm… Iemand die weet waar je die kunt krijgen? Niet bij Seat voor zover ik heb kunnen achterhalen….
@sir_smokalot: Het performance pack “schijnt na de zomer beschikbaar te komen” en omvat 370mm Brembo schijven voor (ipv 340) met 4 klauwel ipv 1, speciale 19 inch wielen om de montage van die remmen mogelijk te maken.
Oh en Seat was voor het gemak maar vergeten te melden dat de airco eruit gesloopt was…
http://www.pistonheads.com/news/default.asp?storyId=29599
@w0o0dy: Hehe, jij zegt t eindelijk. Seat is bullshit tijd in een auto die niet te koop is. Dit soort bedrog zou strafbaar moeten zijn. De Renault is te koop. Hoewel gelimiteerd.
Blijkbaar was ik te optimistisch:

roadrebel123d via iPhone app [ reply ] [ report ] 25-04-2014 om 13:432
7:51:36
Dankzij de halve slickbanden en de warme dagen van de laatste tijd!
Haha nou Seat gewoon afgestraft met hun eigen slinkse methoden.
Een speciaal pakketje op de auto monteren wat (nog) nergens leverbaar is, de airco eruit slopen om het gewicht naar beneden te krijgen. Wie weet is men nog even wat ‘vergeten’ te noemen bij Seat.
Dat kan beter dacht Renault, al vrees ik dat dit nog meer dan nu al tot gevolg heeft dat auto’s voor de openbare weg overdreven hard worden om te kunnen pronken in de folder.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).