Video: zo klinkt de Formule E op volle snelheid

Auteur: , 64 Reacties

Formule 1-fans haken dit jaar massaal af door het gebrek aan herrie, maar het kan nog een stuk stiller. De eerste collectieve Formule E-tests zijn namelijk onderweg in Donington.

Formule E-test Donington

De tijden van jankende V12’s en strepen trekken op het asfalt liggen al een tijdje achter ons. Autofabrikanten kunnen het niet langer verkopen dat ze miljoenen investeren in ‘vieze’ autosport en dus zien we bijvoorbeeld hybrides die de 24 uur van Le Mans winnen en V6-turbo’s met KERS in de Formule 1. Formule E gaat nog een stapje verder, want daar wordt volledig elektrisch geracet.

Op het circuit van Donington zijn de Formule E-auto’s voor het eerst te bewonderen door het grote publiek (op dit tripje door Londen na dan). De bolides ogen niet eens zoveel anders dan andere Formule-wagens, maar zodra de coureurs ‘gas geven’ heb je meteen door waar je mee te maken hebt. Geen dampende uitlaten of hoge toerentallen, maar auto’s die klinken als straaljagers en voorbij zoeven.

Hoe dat klinkt bij starts of op het rechte stuk zie je terug in de video hieronder. Indrukwekkend of afschrikwekkend?64 reacties

Bijzonder onspectaculair.
@towi1989:
Wil je spektakel?
Dit weekend rijdt de Boss GP op Zandvoort, mijn oren suizen nog een beetje na van die Jaguar F1 met zijn fijne 3.5 V10.
Ook de Blancpain sprintseries rijden met o.a. Jeroen Bleekemolen in een Gallardo.
Hoeveel spektakel wil je hebben in een weekend en dan wordt het zondag hoogstwaarschijnlijk ook no hier en daar een natte boel..
Zo hoort het. Puur racen. En het lucht blijft lekker schoon en onze kinderen krijgen een mooi en gezonde toekomst. Klasse!
@peterev: dat met die gezondheid voor kinderen kan ik nog begrijpen, maar dat kunnen we ook op een andere manier bereiken. Dat downsizing in de racerij is echt kut en slaat nergens op. Net of het op die schaal iets uitmaakt.
@2cool4school:
Tja, om te begrijpen waarom de racerij deze weg ingeslagen is, had je beter je school afgemaakt..
Gelukkig hebben de mensen die de reglementen moeten maken dat wel gedaan.
Ik ben ook niet blij met het geluid van de huidige F1 maar ze zijn achter de schermen hard bezig om dat weer op orde te krijgen.
@tupperware: Dus het geluid maar gaan faken? Komop zeg, laat het dan helemaal achterwege!
@2cool4school: indd als we die “paar” racejes gaan vergelijken met de autos vd rest vd wereld is dit net niks
@peterev: een mooie toekomst is als je kind van auto’s houdt met veel vermogen! Niet van die elektro meuk
@peterev: gelul. Worden die elektrokarren door lucht opgeladen???? Enig idee wat er straks met al die miljoenen accu’s gebeurt???? Ik wens jouw kinderen een lang en gezond leven toe, helaas leveren deze auto’s daar geen bijdrage aan.
@roppp:
Zeg trol, verdiep je eens in de techniek voordat je onzin uitkraamt.
Dat we hier in Nederland ernstig achterlopen met duurzame energie betekend nog niet dat het niet bestaat en die accu’s worden gewoon gerecycled.
Welkom in de 21ste eeuw..
@tupperware: Vriend, ‘duurzame’ energie is a) volledig overbodig en b) de grootstmogelijke onzin die bestaat. De term duurzaam is bedacht door geflipte groenlinks hippies die de connectie met de realiteit verloren zijn. Voor mijn Master opleiding heb ik een blok college’s over duurzaamheid gehad. Wat een onzin. Prof. was Jan Jonker. Als je hem met feiten confronteert, bv dat de aarde al 17 jaar niet opwarmt en dat meer CO2 het gevolg is van een opwarmend klimaat (we komen immers nog steeds uit een ijstijd) en niet de oorzaak, lult ‘ie er doodkeuk omheen.
OT: racerij moet spectaculair zijn, geluid is in die beleving een belangrijke factor. Anders kunnen we net zo goed naar slakkenraces kijken….
@tweetyv6:

Fijn dat er nog mensen zijn die niet meehuilen met de groenlinkse wolven in het bos.
@tweetyv6:

Denk dat je duurzaamheid en broeikaseffect met elkaar verwisseld. Ik ga geen kwaliteitsoordeel geven over het CO2 verhaal (zelf denk ik ook dat dit opgeblazen is) maar dat heeft weinig te maken met duurzaamheid. De hoeveelheid beschikbare fossiele energie is nu eenmaak eindig en daarmee is het gebruik van die energie niet duurzaam, dwz er komt de dag dat we niets meer hebben.
Duurzame energie (witte kolen bijv.) kunnen wel duurzamer zijn, die energiebron is ‘oneindig’.
@peterev: En vervolgens reist het hele Formule E circus (auto’s, teams en bezoekers) de halve wereld rond van circuit naar circuit.
@peterev:

Laat je toch niet zo meeslepen, vrind.
Helemaal kut
Gaaaap
Brrrrr
Zo klinkt mij RC auto ook!!
@stefan_ijff:
Probeer eens 64dpi tandwielen, wordt hij een stuk stiller van.
Hier hoor je ook alleen het gejank van de bak.
Verschrikkelijk, de tranen biggelen over mijn wangen. Als dit de toekomst is van de autosport……
@gash: het zal helaas wel die kant op gaan maar we moeten wel open staan voor vernieuwing
@rob5nismo:

Net nog 6 bougies van m’n auto vervangen. Als het aan mij ligt, blijf ik dat voorlopig nog doen ;).
@gash: ja! Net zo lang tot je geld hebt en het niet meer zelf hoeft te doen bedoel je?
@Donstil:

Precies! ;)
@gash: en zeker blijven doen
@gash: 6 bougies… die van een 3-cylinder smart dus? :D
Geluid? Welk geluid? Ik hoor alleen maar gezoem, gepiep en gekraak. Kansloos!
Carrera Servo voor het echie, dan ga ik kijken.
Omfg… so gay… eigenlijk moeten ze allemaal roze zijn of regenboogkleuren… ;)

Staan er nu allemaal mannetjes langs de pitwall met een afstandsbediening
Waardeloos, dit is het niet.
Heeft nikko ze gemaakt!? Lijken net bestuurbaren autotjes,
M
@melvingroen: ze lijken net zo veel op een racewagen als elke andere open-wheel racer.. Dat ze klinken als radiografische wagens is heel wat anders..
@melvingroen: ze zijn het ook!
Dat klinkt echt dramatisch slecht!
ik ga mijn dyson ook van spoilers voorzien. count me in. ik doe mee
Geen geld in inversteren. Stoppen met deze troep! Dit word toch nooit populair
Lijkt alsof een Tesla harder gaat dan dit. Maakt in ieder geval niet zo’n Jetsons geluidje…
1 woord: gay
via Android app
Beperken de accu’s de lengte van races niet? Ik neem aan dat er weinig range overblijft als je flink gaat boenderen
@knipperlichtje: Oh zeker wel! Dat is ook de reden dat ze halverwege de race wisselen van auto om met een verse accu verder te kunnen rijden…..
Laat deze onzin toch links liggen. Er zijn zat alternatieven. Mooie races met echte sound, een paddock vol mooie auto’s en redelijke entreeprijzen:

8-10 augustus Oldtimer grand prix Nurburgring
29-31 augustus Historic grand prix Zandvoort
19-20 september Spa 6 hours

http://www.youtube.com/watch?v=4N-HaHgkcu4
@topless: Spa 6 Hours is ook op zondag de 21e september!
@topless: Dit weekend ook weer de Le mans classic :-)
Ik zal alleen een race van de Formule E bezoeken als aan alle 3 van de volgende voorwaarden is voldaan:

-Er vindt een race plaats in Antwerpen of een andere locatie waar ik toevallig ben op dat moment, ik ga er nl. niet meer dan 2 km. voor reizen.
-Het evenement is gratis te bezoeken of het parcours moet lopen langs een balkon of terras van een vriend van mij zodat ik alsnog gratis kan kijken (ik ben niet gierig ofzo, geef zelfs veel geld uit aan dingen die me wel interesseren, maar dit gaat daar niet bij horen….)
-ik moet echt niets beters te doen hebben op dat moment. Bibliotheekboeken terugbrengen is al een goed excuus om dit te gaan missen :D
wel erg fijn dat ze bij Gran turismo geen nieuwe geluiden nodig hebben voor deze klasse…
Vallen die coureurs er niet uit als je die auto op zijn kop moet houden om de batterijen te verwisselen?
Krijg de neiging om een vliegenmepper te pakken met al dat gezoem.

Beter schenken we geen aandacht aan deze klasse, dan haken de sponsoren vanzelf af en bloed dit wel dood…..
ik vindt dit wel cool… vindt het heel erg space-ship klinken :)
Vroeger had je van die science fiction films waar dan een auto in voor kwam. Het verbaast me hoe opvallend veel fantasie die filmmakers hadden toen want het geluid lijkt sprekend. Misschien dat er in de toekomst nog wel een film komt met raceauto’s die nog echt geluid maakten
Ik zie het geen enkele plek stelen van al bestaande autosport, dus vind het een mooie aanvulling op het gerace. Stilstand is achteruitgang. En ja, F1 is een beetje flauw op het moment, maar gun het wat tijd. Het gaat hier niet om het totale besparen, maar het imago.

Het gaat erom racen, het gebruik van de elektrische/hybride auto (in tegenstelling tot die belachelijke PHEV SUVs) interessant te maken voor een groter publiek. Het gebruik te vernieuwen. Techniek blijft vooruit gaan, als we blijven roepen dat het toch niet gaat werken komt er toch niks uit.

Kijk bijvoorbeeld naar de I3, los van de aandrijving vind ik de constructie, het gebruik van materiaal eigenlijk veel interessanter. Gebruik lichte, herbruikbare materialen die de auto een langere levensduur zullen geven. Dit soort vernieuwingen moeten ook als idee van de ‘auto’ veranderen, want waarom moet een auto met elektrische aandrijving dezelfde opbouw hebben als een met verbrandingsmotor? (zie de Tesla) Omdat we er aan gewend zijn? Elektromotoren bieden veel meer mogelijkheden in het ontwerp, dus is het tijd dat men dat ook gaat gebruiken.

En hiernaast: Ja ik geniet zeker van klassiekers, grote blokken, het echte racen (zoals Le Mans en de 24h van de Nur) En dit moet natuurlijk doorgaan. Maar we moeten ook niet blijven hangen en niet veranderen. Want anders zaten we nog altijd met de vraag naar snellere paarden ipv de auto.
Hoort dit niet op groen7? Interesseert mij precies even weing.
Als straks de AMG’s ook zo gaan klinken dan ga ik gewoon over op fietsen
The horror!!! Nooooo! Snel de video maar gestopt.
ik snap die fixatie van de meeste van jullie niet met het geluid.. natuurlijk is een mooi motorgebrul leuk (ik rijdt dagelijks in een Busso V6 met halfopen uitlaat, dat terzijde), je kunt er over miepen, maar dit is de toekomst..

Het gezeur over de F1 geluid is al helemaal onzin.. van de miljoenen kijkers zit 99% achter een tv.. waar jij zelf het volume kan bepalen… het huidige F1 geluid is niet eens verkeerd, alleen veel zachter… dus zet hem dan gewoon wat harder als je dat belangrijk vindt.

De ellende zit hem veel meer in de stomme linkse milieufreaks en regeltjes die daaruit voortkomen.. het aantal circuits en kartbanen in nederland is alleen maar dalende, met name door vergunningsproblemen ivm geluidshinder.. de e-racerij kan daar een belangrijke ommekeer in betekenen..ik geniet ook van het geluid van mijn 125cc 2-takt kart die met 14000 rpm kan janken, maar waar mag dat nog? ik zou het geweldig vinden als er meerdere kartbanen zouden komen waar je met een e-kart (die nog niet echt serieus bestaan) gewoon kan rijden wanneer je wilt.. dus ook na 6 uur savonds en zonder metershoge geluidswal en stapel vergunningen.. daar wil ik dat geluid best voor opofferen.
@hans75: De laatste alinea ben ik het mee eens.

Wat betreft het geluid van de F1, als je het volume van je televisie omhoog gooit heb je het commentaar weer veel te hard staan. Bij F1 is de snelheidsbeleving op televisie minimaal, terwijl de grootste groep kijkers het op die manier volgt. Dit wordt grotendeels gecompenseerd door het geluid dat de motoren produceren.

Ik denk dat het behouden van geluid en toepassen van innovaties/schone motoren prima samen kan gaan. Met de huidige motoren en geluid helpen ze in ieder geval de sport om zeep. Al is het bezoeken van een race waarschijnlijk wel relaxter, juist vanwege het minderen van het geluid.
Vind het echt helemaal geweldig deze nieuwe raceklasse, ook het geluid vind ik geweldig! Kan me niets schelen wat anderen er over denken, maar ik ga deze klasse zeker volgen!
HAHA, FAIL !!!!

Politiek correct links ecogelul..
leuk middagje groen racen

daarna schuiven ze heel de zooi in een paar vrachtvliegtuigen om af te reizen naar de volgende race
lekker groen
wat is me dat…lijkt een race van 1:1e auto’s op afstandsbediening
Mijn Traxxas Slash van vroeger klonk ook ong. zo met een 11.1 lipo accu.
via Android app
Echt wel dat er hoge toerentallen worden gedraait.
Persoonlijk vind ik dit beter klinken dan die stofzuigers die ze formule1 auto’s noemen.
Hypocrisie is de eer die de ondeugd aan de deugd bewijst.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).