Vijf leuke weetjes over het populairste autospel aller tijden

Auteur: , 30 Reacties

Het populairste autospel ter wereld brengt nog steeds geld op.

GTA V

Tip: voor het lezen even naar The Small Faces: Ogdens’ Nut Gone Flake luisteren.

Wij autoliefhebbers kunnen een goed autospel absoluut waarderen. Op die manier kun je net even wat meer dan dan in het echte leven. Je wil natuurlijk geen BMW M2 Coupé in een greppel leggen of de remmen van een Ford Mondeo verpulveren. Je zou dus kunnen aannemen dat het meest populaire spel een racesimulatie is, of een light-versie daarvan zoals Gran Turismo.

Nee hoor, het gaat er niet om hoe hard je rondjes kunt rijden op Grand Valley Speedway, maar wat je allemaal kunt doen: roekeloos rijden, tankstations beroven, auto’s stelen van oma’s en nietvermoedende backpackers afleveren bij een altruïstische sekte. Jazeker, het meest succesvolle spel aller tijden is deel 5 van Gran Theft Auto-reeks: GTA V. Het is dermate succesvol dat waarschijnlijk jij het ook hebt gespeeld. En als dat niet het geval is, dan heeft een naast familielid dat absoluut gedaan.

1. Er zijn er veel, heel veel exemplaren van verkocht.
Van GTA V zijn er op moment van schrijven 90 miljoen exemplaren verkocht. Dat is ook voor een GTA game ongekend. Voor de context van GTA III (17.5 miljoen), GTA: Vice City (20 miljoen), GTA: San Andreas (27.5 mijoen) en GTA 4 (25 miljoen) waren beduidend minder populair.

GTA V

2. GTA V is het populairst op de Playstation 3
De PS3 is een van de meest populaire consoles, dus is het vrij logisch dat ook de meeste games (32,8%) voor dat apparaat gekocht worden. De PS4 staat tweede met 27,4%. Ook bij de Xbox zien we een soortgelijke verdeling. De oudere Xbox 360 is met 25,5% populairder dan de versie op de Xbox One. Dit verklaart voor een gedeelte de populaire cijfers. Er zijn voldoende consumenten die GTA eerst op een PS3 of Xbox 360 hebben gespeeld en later over zijn gestapt naar een nieuwe generatie console. Zoals ondergetekende.

Michael de Santa

3. GTA maakt gehakt van de populairste game

Verkopen games nu daadwerkelijk zo goed? Of is GTA een uitzondering? Het lijkt erop dat het het laatste is. Er zijn twee spellen enorm populair geweest de afgelopen jaren, beide uit de Call of Duty reeks. Van Call of Duty: Black Ops werden 24.2 miljoen exemplaren verkocht. Het meest populair was Call Of Duty Modern Warfare: 26.5 miljoen stuks. Je ziet: nog geen derde van GTA 5.

GTA V

4. GTA V maakt gehakt van de populairste film
Als we kijken naar de film met de hoogste opbrengst, komen we uit op de stijlvolle documentaire ‘Avatar’. Deze bracht maar liefst 2,8 miljard dollar op. Niet verkeerd, naar het schijnt het zakgeld van Lance Stroll als hij van Sirotkin kan winnen. Bij GTA 5 was de opbrengst maar liefst 2x zo hoog: dik 6 miljard dollar. Het opvallende is, het budget voor beide project was ongeveer even hoog: 237 miljoen voor Avatar, 265 miljoen voor GTA V.

GTA 5

5. GTA 5 verkoopt nog steeds goed.
Ok, het zijn niet de aantallen van vroeger, maar in 2017 werden er alsnog 15 miljoen exemplaren van verkocht. Voor een game waarvan de releasedatum stamt uit 2013. Mede dankzij de de updates op GTA Online blijft het spel behoorlijk relevant. Persoonlijke noot: dat al die upgrades kosteloos zijn moet toch meewegen.30 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
6 miljard, er zijn dagen dat ik het niet heb.
@mcaa: meer dagen niet dan wel overigens
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Voor de juiste muziek kun je altijd bij @willeme terecht <3
De online modus is nog steeds gaaf, het gaat echt om een leven leiden in de gangster wereld van Amerika, doe je dat succesvol dan kun je heerlijke autocollecties bouwen.
@720s: of als je sites als se7ensins in de gaten houdt (hinthint)
@720s: in het begin was het nog leuk ja, maar nu ? Je komt erin en je ziet een vliegende tank en knalt jou meteen kapot.
Kom je er weer in, knalt een ander je weer kapot.
Wil je rustig over de boulevard rijden met je mooie net gekochte bolide, knallen ze jouw kop eraf en heel de auto naar de maan.
Nee, de lol is er allang vanaf, ik speel het in ieder geval al tijdje niet meer..
@moewat: andere spelers kunnen inderdaad erg vervelend zijn, maar dat is simpel op te lossen met de passive mode of het starten van een solo session, doe ik ook vaak
@bierbuik: precies dit. Ik snap @moewat maar er zijn manieren om niet kapot geschoten te worden. Het gaat idd wel wat ver qua gewapende voertuigen, met vliegende DeLoreans met raketten, Esprits met onderzeeërfunctie, Batmobiles, dat soort dingen. Toch blijf ik het een gave game vinden.
speel het zelf niet, maar als ik het goed heb is het ook crossplay toch?
@gwnbmw: noooooope
Ook leuk om te luistern:

Kauf – When you’re out

Radio Mirror Park
@BmwMPower: sowieso zijn de meeste radio stations in GTA V echt top. Heb enkele als spotify playlist
@123bat: Ik heb mijn jaren ‘90 muziekkennis voor een groot deel ook te danken aan GTA San Andreas. Geldt ook voor de jaren ‘80 met GTA Vice City. Prachtig om al die radiostations te luisteren terwijl je van de ene naar de andere stad rijdt.
@granlusso: gta San Andreas <3 K-Rose
@granlusso: klopt, de soundtrack is bij de meeste goede GTA’s heel memorabel. Mijn persoonlijke favoriet is Vice City Stories voor de PS2, speelt zich af in 1984, waar je in je Lambo lekker kan cruisen terwijl In The Air Tonight door je speakers blaast.
@720s: jaren 80 muziek is TOP
Mods erin, en hoppa 10x leuker moet je wel een goede (game) pc hebben natuurlijk
@arias: valt mee, t spel draait tegenwoordig best wel soepel, ook op iets mindere pc’s
Mwah… Bob Seger and The Silver Bullet Band – Night Moves (1976, Los Santos Rock Radio) Dát is toch echt dé nummer om te luisteren tijdens t lezen van dit artikel. Simpelweg een fantastische nummer van een fantasische zanger/band
Ik heb het nauwelijks gespeeld, ben meer een Need for Speed speler. En met vrienden Mario Kart uiteraard.
@ikleesookoverautos: de laatste goede nfs was most wanted uit 2005 alles daarna was bagger
@focusrs1: ja dat is miss wel waar. Dat is ook degene die ik het meest heb gespeeld. Heb nu NFS no limits op de telefoon en dat is wel leuk om te spelen. Mooie graphics en veel te “tunen”.
@ikleesookoverautos: Niet om je af te vallen, maar de game-ervaring op een telefoon is naar mijn idee niet helemaal vergelijkbaar met die op een console/pc. Zou zeker aanraden NFS Underground 2 ergens vandaan te krijgen *kuch* torrent *kuch*. Blijft een toppertje! Kan je dikke woofers in je achterbak plempen #Pimpmyridestylo
Nog steeds een game die ik regelmatig speel wel solo dan want al dat tienergrut online heeft geen normen en waarden
@focusrs1: lol normen en waarden in een spel met de naam Grand Theft Auto? 😂
Wat ik nog mis in het artikel is dat de opbrengsten enorm de hoogte in zijn gegaan sinds het succes van GTA online. Te danken aan de verkoop van Shark cards. Daar hebben ze uiteindelijk meer mee verdiend dan met de verkoop van fysieke exemplaren van GTA V.
Ik geniet er nog steeds veel van, bijna dagelijks even een kwartiertje of een half uurtje kloten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).