Volgende BMW M5 en M6 krijgen mogelijk AWD

Auteur: , 38 Reacties

"The M5 and M6, maybe in the next generation they could get AWD, but not with the M3 or M4. Never."

Deze uitspraak werd gedaan door de CEO van BMW M, Dr. Friedrich Nitschke, in een interview met Motoring. Daarin zegt hij dat er bij de volgende generatie M5 en M6 hoogstwaarschijnlijk een versie komt waarbij alle wielen worden aangedreven. En ze moeten wel, gezien de vraag naar AWD-modellen bij concurrenten Mercedes en Audi. Mercedes biedt immers al 4MATIC aan op de E63 AMG, en het is Nitschke ter oren gekomen dat 70 tot 80 procent van de E AMG’s in de VS met deze optie worden verkocht. Audi behoeft verder geen uitleg, aangezien de bedrijfsnaam Quattro GmbH al genoeg zegt.

Nitschke ziet het niet zitten om de huidige M5 en M6 tussentijds aan te passen en vierwielaandrijving te realiseren. Ook de M3 en M4 die in januari in Detroit worden onthuld blijven vrij van AWD-kunsten, dus het wordt wachten op de volgende generatie M5/M6, die zich pas in 2018 aandient. Vervolgens zullen de X5M en X6M niet langer de enige binnen BMW Motorsport zijn met AWD.

Overigens maakt Friedrich Nitschke zich niet druk over het gebrek aan grip bij acceleratie:

“If you look at our Competition Package for the M5, it’s lighter and more focused and they are the advantages we have, not a fraction of acceleration here or there.”

Puristen die niet zitten te wachten op een M5 xDrive, en gewoon met achterwielaandrijving een bocht willen nemen op de limiet, hebben vooralsnog niets te vrezen. De M-versie van de 5 Serie en 6 Serie met louter RWD zal ook bij de volgende generatie gewoon blijven bestaan.

In ander nieuws: onze 1 aprilgrap is opeens weer relevant.

Fotocredit: Autojunk.nl38 reacties

Helemaal perect. Eindelijk is er de m5 met xdrive. Nu heeft de rs6 er een concurrent bij
@pand: de rs6 is niet echt een concurrent, die verliest al van de rwd, zou de m5 awd wel naast de E63 willen zien. De M5 wint namelijk van de rwd E63, maar verliest behoorlijk kwa acceleren van de awd.
@mikehks: jij het de laatste 10 jaar onder een steen geleefd of niet? Zoek maar eens op. Rs6 c7 vs e63 amg. Het enige wat die mercedes ziet is de achterkant van de audi.

De huidige m5 komt niet eens in de buurt van de rs6
@dtm01: precies, en zoek nu maar is op: e63 amg S vs audi rs6. Dan is het een eerlijke strijd.
@lambo4all: kan niet wachten tot dat filmpje er is.

Je bedoeld toch niet dat onzin filmpje met die tellers langs elkaar???
@lambo4all: Nope, het is pas eerlijk als het Audi Rs6 Plus vs E63 amg S is ;-)

Een RS Plus bij Audi is bij Mercedes een AMG S.
@mikehks: M5 verliest al met 2 modellen van de RS6 ( oude en nieuwe ), zelfs op M5board.com is het bekend ;)
Wat een grapjurk.
Goed, 2019 dus AWD in de M3/4. 2020 een diesel FWD 1-serie GT M-Performance en nog meer van dit soort verneukerij. En ja, t’is net een bedrijf, ik weet het. Daarom was er geloof ik destijds de scheiding tussen M en BMW. Het totaal vergallen van de M naam heeft er al voor gezorgd dat ik wel bij Jaguar ga shoppen, mocht ik weer in de markt zijn voor een Performance model. Als ik een ondersturende obese station zoek loop ik wel bij Audi naar binnen.
Logisch toch? zulke grote auto’s met zoveel vermogen wil je toch geen RWD? AWD is toch in alle opzichten beter? sneller, veiliger, etc.

Het meeste drift en burn werk word toch gedaan met een 316i langs de MCdrive.
@Laue: wat is belangrijker? “leuker” of “beter”?
@sacha: Subjectieve vraag.

Maar als je het mij vraag, is de vraag naar degelijke, veilger, betere auto’s groter dan leuke speel wagens. Logische keus voor BMW zou ik zeggen.
@sacha: Maar zo doet MB het goed: AWD of RWD, wat jij wil!
@Laue: 150kg aan AWD toevoegen op een auto van 2000kg lijkt mij nooit beter. Zwaarder, hogere weerstand, lastiger 50/50 gewichtsverdeling te realiseren, duurder in zowel aanschaf als onderhoud en boven de 100km/h onder normale omstandigheden geen millimeter sneller.
@E34M5Touring:

Gewicht word gecompenseerd door extra vermogen, weerstand is nauwelijks merkbaar bij moderne 4×4, lastiger gewichtsverdeling vraagt om innovatie, prijs maakt voor BMW toch niet veel uit (een luxe opel rijd ook hoor) en hoevaak is je snelheid gemiddeld boven de 100 km/u? als je op wintersport gaat (komt meteen die 4×4 van pas) ;)
@Laue: “Gewicht word gecompenseerd door extra vermogen”

Gewicht kan je niet compenseren door meer pk’s… ja, op een recht stuk misschien, maar in de bocht blijf je het altijd merken, of je nu AWD of RWD hebt. Meer gewicht is altijd een minpunt.
@motoragent: En net voor de bocht bij het aanremmen ga je het ook vernemen…
@Laue: Als je een luxe, snelle, 4wd zoekt voor de wintersport heeft BMW een mooie 550i X-Drive staan. Of een dieseltje. Een M5-6 koop je juist om te burnen en om z’n speelse weggedrag. Nogmaals, snap dat BMW geld ziet in die meuk maar noem het dan geen M maar gebruik dan die Perfomance lijn om dit op te vangen.
@E34M5Touring: de illusie hebben dat een auto van 2000 kilo sportief is maakt het ook niet beter. De M5 is gewoon geen sportwagen en ook helemaal niet zo bedoeld. Het is een grote zakensedan met een hele dikke motor die verkocht wordt aan advocaten, ondernemers,etc die allemaal de leeftijd van 50 al ruim voorbij zijn. Als die AWD willen (en dat willen ze) dan moeten ze dat gewoon kunnen krijgen. BMW is een conservatief merk, soms erg traag om op de markt in te spelen, maar op den duur weten ze wel wat hun klanten echt willen.
@mashell: Een grote zakensedan met een dikke motor en awd heeft BMW al. Dat heet de 550i X-Drive. En anders die 550d Performance. Laat de M5 lekker RWD. Dat is ie altijd geweest en toen verkocht ie ook. En niet sportief? Tuurlijk, het is geen concurrent voor een Radical maar om hem niet sportief te noemen gaat me ook wat ver. Elke M5 tot nu toe wordt gezien als een echte ‘rijdersauto’ door zeer veel bladen en tests. Die prima mee kan met wat ‘echte’ sportwagens.
@E34M5Touring:
Ach, zie het positief. Zolang die AWD maar een optie blijft en mensen zoals jij en ik hem gewoon RWD kunnen kopen, zie ik het probleem niet.
Bijkomend voordeel is dat de Audi rijders dan ook een mooie en fatsoenlijke auto kunnen kopen. Het straatbeeld wordt er een stuk minder saai van.
@tupperware: Ja dat snap ik wel. Maar voor dit soort ‘niet M’ onzin kun je dus die Performance lijn gebruiken. Gooi daar lekker je awd en diesel meuk in. Dan kan de klantenkring die dat zoekt daar terecht. En laat de M divisie gewoon doen waar ze goed in zijn. Wanneer je alles onder het M logo gooit heeft dat hele M Performance verhaal weinig zin. Toen de E46 M3 geïntroduceerd werd was het nog: Nooit Diesel, awd of turbo’s op een M model. Inmiddels hebben we alles onder het M logo verkrijgbaar.
@Laue: dan moet je wel hele slechte banden hebben anders lukt dat echt niet met droog wegdek…. En lukt het wel heb je niet lang plezier het kost zo je cardan….
Never say never…
Over een aantal jaar dus alle supersedans met AWD… dan hebben ze in Ingolstadt toch al een aardige ‘voorsprong’ opgebouwd :-)
@michielh: Voorsprong op wie? Porsche, Nissan, Subaru, Mitsubishi en ook MB (Amg) hebben allemaal systemen die minstens net zo goed, zo niet beter zijn…
@w0o0dy: van Porsche en Subaru durf ik dat te beamen. Van Nissan (voornamelijk door de GT-R) eigenlijk ook wel.
@michielh: Ja en daarom zijn de E63s en CLS63s sneller. Audi heeft alleen voorsprong in de afwerking van het interieur.
@michielh: volgens mij was audi zijn voorsprong met de komen van de amg S modellen in een klap kwijt.. En is dat misschien nu zelfs wel een achterstand. Face it dude! Audi heeft na de quattro (die al verouderd was voordat ie uit productie ging, en de franse kanonnen alleen door brute pk’s nog een beetje wist bij te benen) precies helemaal niks nieuws uitgevonden op awd gebied! Dat ze het nog steeds uitmelken en er nogsteeds mensen intrappen… Een pluim voor de marketing afdeling daar!
@lambo4all: Op ander gebied hebben ze andere dingen uitgevonden, alleen de ledverlichting al wat elk merk tegenwoordig heeft bv en zo nog wat zaken.
@michielh: eigenlijk niet. Als je quattro met Xdrive en 4matic gaat vergelijken dan blijkt het Audi systeem eigenlijk een beetje verouderd te zijn. Vooral het Mercedes 4matic systeem blijkt in testen superieur. Audi heeft last van de remmende voorsprong.
Zo’n soepjurk doet dan wel weer meteen afbreuk aan de foto.
@jippie: Mensen in hun waarde laten schijnt hier heel moeilijk te zijn.

Liever een jurk dan jouw gezicht ;)
@Relief: Maar ja deze man laat deze auto ook niet in z’n waarde op deze manier ;)
Ik zie ‘m toch liever in een oude Landcruiser met z’n matties op 2 wielen tussen het verkeer door. (O shit, ik moest m in z’n waarde laten he?)
@ricardo: * quattro GmbH
Zo’n M6 is erg prachtig! En al helemaal met zo’n velletje!
Zat er wel aan te komen, ze moesten uiteindelijk wel volgen. Ik ben er ook redelijk zeker van dat de M3 en de M4 zullen volgen. Dit doet mij trouwens erg denken aan een artikel dat ik overlaatst zag in een AutoWereld van 2004. Ik citeer de CEO van Porsche België: ‘Een diesel in een Porsche? Nooit!’ Het vervolg is een zwarte vlek in de Porsche geschiedenis…
Klinkt goed maar laat het als optie zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).