Volkswagen Amarok V6 TDI: rijtest en video

Auteur: , 68 Reacties

Vanaf dit jaar hoeven we geen plug-in hybrides te rijden, dus dat leek ons wel een goede aanleiding om iets te gaan rijden van het tegenovergestelde. En dan bedoelen we: leuk, praktisch, in de praktijk minder zuinig en ook sneller dan verwacht.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Jetzt nur V6 power
Het is niet het eerste Volkswagen product waar motoren weer groter worden. Die eer viel te beurt aan de Polo GTI, de soms wat problematische 1.4 twincharger werd daar vervangen door een 1.8 TSI. Bij de Amarok moesten de diverse 2.0 liter TDI varianten het veld ruimen, de line-up kent nu alleen maar zescilinders. JA DAAR HOUDEN WIJ VAN!

Interessant genoeg is zelfs de instap-Amarok voorzien van een V6 TDI, die dan een relatief bescheiden 120 kW/163 pk levert, een volgende variant heeft 150 kW/204 pk en de topper met rode D en rode I schopt het tot 165 kW/225 pk. Het maximaal aantal koppels varieert daarbij van 450 tot 550 Newtonmeter. In de Turbo Boost overboostfunctie levert het nog eens 20 pk extra, totaalscore dus 245 pk.

Volkswagen Amarok V6 TDI

Ondanks dat de V6 toch een behoorlijke lap aan metaal moet meesjouwen, sleurt het blok er op indrukwekkende wijze aan. Een klein voorbeeldje: een overal bumperklevende 420d GranCoupé is tussen pakweg 90 en 140 niet sneller dan de Amarok V6 T-rode-D-rode-I. Hilarisch he, behalve voor de BMW-rijder uiteraard, die zich kan troosten in het feit dat vanaf stilstand en op hogere snelheid hij de Amarok makkelijk de baas is.

Volkswagen Amarok V6 TDI

Het maakt ook dat de Amarok V6 T-rode-D-rode-I soms nog sneller voelt dan je aan de papieren specs zou kunnen aflezen. Voor de sprint naar de 100 geeft VW 7,9 seconden en de topsnelheid is maar 193 km/u. Dat laatste komt vooral door het nogal forse frontale oppervlak, met tegenwind ligt de top zelfs fors lager.

Volkswagen Amarok V6 TDI

Best wel een beetje groot
Qua dimensies zette de Amarok nieuwe records in onze virtuele testgarage. Zelfs een verlengde 7-serie past makkelijker op de oprit dan de Amarok in deze trim. Wegens alle regels rondom grijze kentekens staan er in Nederland nogal wat verschillende varianten op de prijslijst: waaronder de Plus Cabine (4-deurs tweepersoons uitvoering zonder achterbank met een tussenwand achter de voorstoelen), de enige nieuwe auto die wel vier deuren, maar geen achterbak heeft. Daarnaast is er de Dubbele Cabine zonder ombouw op geel kenteken, maar wij gingen op pad met de verlengde BPM-vrije Dubbele Cabine die een met 310mm verlengde wielbasis heeft. Mocht je nog meer ruimte op je oprijlaan hebben, kies dan voor de met 650mm verlengde XXLversie die dan wel een draaicirkel van 15 meter heeft.

Volkswagen Amarok V6 TDI

Verdere keuzes zijn er nog qua aandrijfvarianten: achterwielaandrijving, inschakelbare 4MOTION vierwielaandrijving (voor de handgeschakelde versies) of 4MOTION permanente vierwielaandrijving voor de uitvoeringen met een achttraps automatische versnellingsbak.

“Met de vlammen in de pijp”
I’m invincible. Echt dat gevoel he. Onoverwinnelijk. Wie houdt me tegen. Op de weg is de Amarok snel genoeg en offroaden kan je er ook mee. En dat ondanks de enigszins sportieve zomerbanden, die er op sneeuw en in de modder dan weer geen zin in hadden. We zouden hier nog wat offroad feitjes kunnen neerpennen, zoals de doorwaaddiepte van 500 mm, maar we hebben verder ook geen idee of dat nou juist goed of slecht is. Theoretisch kan je met een Amarok door de gemiddelde sloot in Nederland rijden, maar geen hond doet dat verder ooit doet.

Op de weg valt de Amarok niet tegen. In op hoge snelheid genomen bochten blijft de koets lekker vlak en is er behoorlijk wat grip. Als het krapper wordt gaan vooral de afmetingen zich wreken, dus verwacht geen wonderen qua agiliteit. Het comfort is ook prima, maar wel met een grote “maar”. De test-Amarok (herkenbaar aan modder op het dak) was voorzien van bladveren achter. Fantastisch als je een zwikje tuintegels wilt halen, maar onbeladen stuitert de boel dan nogal bij drempels en dergelijke. Er is ook luchtvering, dat zal het in die omstandigheden beter doen.

Volkswagen Amarok V6 TDI

Conclusie
Verdraaid geinig. Een auto waar wij wel een beetje hebberig van werden, om er vervolgens rationele argumenten bij te gaan verzinnen. Bijvoorbeeld dat het zo’n praktische auto is. Dat is het ook, als je dingen wilt vervoeren die nat mogen worden en je nooit en te nimmer in krappe straten of parkeergarages hoeft te zijn. De prijs valt mee, want in principe betaalt een ondernemer voor deze versie slechts 42.350 euro, BPM en BTW tellen namelijk niet mee. Inclusief belastingen is de prijs voor deze variant op grijs kenteken 68.519 euro. Op geel kenteken loopt de prijs op tot 90 mille, maar dat zal vermoedelijk dan ook geen enkele klant in Nederland doen. Filmpje!68 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Achterlijk die prijzen! Zelfs ex. Weinig ‘volks’ meer aan…
@svenska_aeroplan_ab: De genoemde prijs is die van de zware V6 TDI. instappen kan al vanaf 25k, voor de 163pk variant.
@svenska_aeroplan_ab: dat heeft eerder met jouw overheid te maken dan met de fabrikant maar goed….
Jammer dat ze er geen kanjer van een schoorsteen hebben opgezet!
“slechts 43K”? Jullie referentiekader is kapot.
Want het is fors duurder dan de andere pickups die al jaren lang op de markt zijn, van Ford of Toyota of Mitsubishi.
Waarbij overigens de 4 cilinder dieseltjes wel gewoon goed genoeg waren om hun werkt te doen. Maar die zijn dan vaak ook 2.4 liter.
@fanboy: De prijs valt mee, want in principe betaalt een ondernemer voor deze versie slechts 42.350 euro, BPM en BTW tellen namelijk niet mee.
Sleutelwoorden: DEZE VERSIE. De 163pk variant is er al vanaf 25k. En nee, ik werk niet bij Pon, VW of een aanbestedingsbureau van de overheid.
@e34m5touring: Ok, maar ook de Ford Ranger 200pk 3.2 turbodiesel is maar rond de 33K.
@fanboy: De 204pk variant van de Amarok is 34k ex. Scheelt een rooitje. En dan heeft de Amarok meer laadruimte.
@E34M5Touring: Maar dan zit de Ford volop in de spullen ;)
@granlusso: ’t Zijn bedrijfswagens. Dus gewoon kaal. Ook bij Ford.
@e34m5touring, @fanboy: En dus is de conclusie dat er zelfs in dit niche segment best wel keuze is… en daar hou ik dus weer van.
@fanboy: ook dat is weer heel erg afhankelijk van de overheid. Ford Ranger, Toyota Hi-Lux, Nissan Nevada, Mazda BT-50, etc zijn hier in Zuid Afrika praktisch gelijk in de basis.
@e34m5touring: en bijtelling betaal je wel over het bedrag incl bpm en btw, geen goedkope grap dus.
@kobus1967: Zeker niet. Dat zijn maandelijks flinke happen.
@E34M5Touring: ja en je koopt exact hetzelfde alleen met andere software. FF laten chippen en je hebt zo >200pk voor 25k
@fanboy: Het prijs verschil valt op zich wel mee. De grootste Ranger, Hilux en Navara beginnen allemaal met prijzen tussen de 30.000 en de 35.000 euro ex BTW zonder opties. Daarbij is de Nissan alleen als Kingcab met handbak leverbaar. En vallen de grootste Ranger en Hilux (dus met dubbele cabine en achterbank) niet binnen de grijskenteken eisen (dacht ik, niet 100% zeker) waardoor je de volle mep kan betalen, dat is dus €100.000 voor de Ford en €67.000 voor de Hilux.
Volkswagen heeft als een van de weinige dus een grijs kenteken met achterbank in de prijslijst staan. Daarnaast is de Amarok ook wat luxieuzer dan
@robert110: luxer dan de concurrentie.
@robert110: Dan kan wel zo zijn maar de amadrol moet zich nog bewijzen waar de andere genoemde modellen al een naam hebben.
@robert110: er waren voorheen bedrijven die de hilux 30cm langer maakten voor een acceptabel bedrag. Geen idee of die nog zaken doen.
@robert110: toch jammer dat het niet genoemd is, want de achterbank plus grijs kenteken maken hem uniek.

Verder zijn pick-ups vooral handig om flinke aanhangers mee te slepen, busjes hebben daar de verkeerde gewichtsverhouding en aandrijving voor.
Overigens is 500mm waterdiepte niet heel hoog. Standaard Hilux doet 700mm. Ford pickup nog iets meer.
In Nederland niet snel relevant, in buitenland (Australie ofzo) kijken ze er wel naar.

Interessanter is wellicht de ground clearance. Bij een review wordt gemeldt dat het laagste punt de carter pan is met 190mm. Goed bezig.. dat is het eerste wat je dus kapot gaat rijden.

Maar goed, het zal wel beter rijden op de openbare weg.
Welke aandrijflijn reden jullie? Ik denk permanente 4wd? Want met bladveren op achteras zonder belading, en dan die v6 diesel maakt het wel wat onhandig om alleen achterwielaandrijving te hebben in deze tijd van het jaar. Met de inschakelbare 4×4 rij je op openbare weg ook alleen met achterwielaandrijving.
@fanboy:

Die 190mm is nog niet zo heel erg als deze in het hart van de as zit en NIET in het midden tussen de voorste wielen. De kans is dan alsnog vrij klein dat je ‘m eronderuit rijd.
@jack_abarth:

Kak, bedenk nu opeens dat de motor waarschijnlijk in de lengte richting ligt dus de carter zal inderdaad in het midden zitten. Dan is het dus wel te laag.
@jack_abarth: Een flinke steen precies tussen de wielen, en je rijdt je carterpan alsnog kapot…
Best een net ding, zeker in dit fraaie kleurtje blauw.
Ik ben toch wel benieuwd wat dit straks doet op de tweede hands markt. Het zou in korte uitvoering met achterbank nog wel eens een leuke privé auto kunnen zijn.
@robert110: Heb nog nooit zo’n singlecab zien rijden eigenlijk. En het kost wat in de wegenbelasting.
@reistje: Ik doelde op de korte versie van de dubbele cabine. De wegenbelasting daarvan zal inderdaad vrij hoog zijn.
Mocht ik aannemer zijn stond deze wel voor de deur. Ik weet niet waarom maar de Amarok spreekt me aan, en nu met de V6 al helemaal.
Wel grappig dat hij nu alleen met de V6 TDI verkrijgbaar is aangezien dat VW bij de vorige reclame maakte dat hij krachtiger was dan de concurrentie met zijn kleine 2.0 TDI. Maar goed in een busje/pick-up wil je een lekker grote motor die niet te hard hoeft te werken.

Ik heb in zowel de Hilux als de nieuwe Amorak gezeten bij de autosalon. De Amorak is zowel van binnen als buiten mooier. Met de V6 TDI heeft hij ook nog eens een dikkere motor. Toch zou ik niet direct weten voor welke ik zou gaan, Volkswagen heeft de laatste jaren niet echt kwaliteits- producten geleverd terwijl dat de Hilux daar juist bekend om staat.
@reistje: Hilux is in andere markten altijd al met dikkere motoren leverbaar geweest. 3 liter diesels of 2.7 liter benzinemotor.

Het is de truck voor de Zuidpool en Noordpool expedities :D
@fanboy: Maar die 3 liter diesel is wel een viercilinder tractoraggregaat.
@frederik: Ja precies dus meer koppel helemaal onderin de toeren, nog onder de 1000rpm. Dat is echt ideaal in het terrein rijden. V6 is weer soepeler op openbare weg
Wat een goeie review mannen hahahaha
Dit is toch een geniaal apparaat! Luchtvering en de dikste diesel graag. Dit blok lijkt me ook wel wat voor de Transporter. Past dat?
@dutchdriftking:
Er zijn er een paar die een R32 motor in een VW Transporter gelepeld hebben dus ik denk dat het wel mogelijk is om een TDI V6 in een transporter te lepelen, maar of er genoeg animo voor is.. Dat is een andere vraag.
@misterdrogba: Tot aan de facelift was de T5 er zelfs af fabriek mee leverbaar.
@kapitein: dat wist ik niet, thanks!
@kapitein: Dat was een 5 cilinder geloof ik.
@ferrari94tr: Denk dat ie doelt op de V6 benzine in de Multivan en Caravelle uitvoeringen.
Ik heb (precies) deze auto wel eens mogen rijden, vind hem voor zijn grote opvallend relaxt rijden. Zoals in het artikel wordt beschreven neemt hij de bochten op hoge snelheid ook lekker.
Maar het is wel echt een zeecontainer op wielen, denk niet dat hem zelf ook zou kopen als ik de mogelijkheid had..
Haha ik heb echt plezier gehad met deze video. Sir Wouter van Karssenborough was in n fijne bui :)
Heb bijna 3 jaar met een 180pk BiTDi gereden. Kan me helemaal vinden in de teksten van Wouter. Die was al niet langzaam, heb er vaak een aanhanger van (soms meer dan) 3.5t mee gesleept. Ging perfect ook in de Ardennen. En idd (ik denk door het zeer stijve chassis) verrassend hard mee de bocht om. Superkar. Alleen indertijd de stoelen wat kort, heb de zitting laten verlengen en lendensteun aan laten brengen. Overigens nu net zakelijk 2 Rangers gekocht, scheelt aanmerkelijk in de aanschaf en levertijd. De Amarok is in mijn beleving wel de prettigere auto overigens. Enne die sper, je kan de achteras sperren. Toch wel handig om een zware kar uit de blubber te trekken, of iets anders mee te doen….
Ik zie hier in de buurt heel veel Dodge Ram pickups rijden met double cab en op LPG, zelfde prijs ongeveer maar met 400 plus pk.
@kobus1967: Ik zie ze hier in de buurt ook best veel rijden. Ik ken de exacte cijfers niet, maar je schijnt die RAM’s verdomd goedkoop te kunnen rijden als ondernemer zijnde.
Wat een top filpmje! Echt leuk gemaakt.
@martijngizmo: Dat moet jouw idee zijn geweest om @Wouter al schobbend in de cashwash met een langzaam muziekje zo in die video te stoppen. Heerlijk! Ik lag dubbel.
@gregorius: het wasresultaat viel nogal tegen, maar zo was de moeite iig niet helemaal voor niets! ;)
Geweldige review, heerlijk slappe grappen, out-of-the box wagen. Dank!
@krantenbak:
Bedankt voor het melden van de slappe grappen, daardoor heb ik toch even gekeken en dit is nu eens echt een leuk filmpje!
Eigenlijk wilde ik ‘m niet kijken, want VW Amarok.. leek niet echt interessant.. ook dat viel reuze mee.
– Komen de twee verschillende top speeds nog? :P
– €300 per jaar voor wisselend gebruik is volgens mij al een tijdje niet mee toegestaan ;)
Ik mis het trekgewicht. Dat is waar het om gaat bij dit soort auto’s in Nederland. Dat is ook één van de redenen dat de Japanners minder populair zijn dan de grotere Amerikanen.
@lekbak: omdat het voor de grap in euro’s wordt uitgelegd?
Die chromen onnozelheden altijd. Weg met die roll cage, weg met die instap-trap en deze wannabe pickup ziet er al semi-deftig uit.
@sntial: en die chrome bumper mag ook de schroothoop op.
Hahaha. Dit is met afstand het leukste filmpje dat ik ooit heb gezien van Wouter Karssenbourough! Heerlijk flauw!!
Is de cilinderinhoud geheim ofzo? Zowel in het filmpje als in de tekst kan ik het nergens vinden.
Doe mij toch maar de Ranger of BT-50 met de 3.2 als ik toch een zware diesel in mijn pickup moet hebben, in dit segment.
@toyotafortuner: een kennis van mij heeft een 6 liter Cummins in het vooronder. Dàt is pas een dikke diesel.
Heerlijk dit, de meest vermakelijke autoblog review in tijden… zoals het hoort dikke bak, onzin vergelijkingen, wijven en kakken op het OV. Ik geniet hier net zo veel/meer van als de nieuwe grand tour…
Vraagje: kan iedere ondernemer zo’n ding op grijs kenteken kopen? Of moet je ook nog aan kunnen tonen dat je de laadbak nodig hebt bij de uitoefening wan je werk?
Onlangs weer in Colombia geweest. Kleine 2500km onverhard, door rivieren en sloten.. en 19cm grondspeling?? Daar ga je het daar echt niet meehalen. Leuk die luxe maar in de landen waar men de pick-ups gebruikt waarvoor ze gebouwd zijn kom je met die VW niet echt ver.. enige andere auto’s die we tegen kwamen waren of ook Toyota of Nissan.. gek genoeg wordt die amarok wel in Brazilië gebouwd…
@tvr1974: binnenkort vast in de usa. ;)
@kvgorp: Make Amarok Great Again
@tvr1974: staat een mega grote VW fabriek in Brazilië. Dus dat is niet zo gek..
Zat er met 7.6 sec niet ver van af. Erg leuke review deze keer, viel me alleen op dat de handgebaren die Wouter gebruikt verdomd veel op die van Trump lijken. Vingertje opsteken en met de wijsvinger en de duim rondjes maken..
Het idee is leuk maar die mij een f150 taptoe!
Mooie vinger van Wouter op 02:37 hahaha Foei:p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).