Volkswagen Polo GTI: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Een groter blok, de terugkeer van de handbak, zuiniger en sneller. Zou er nog slecht nieuws te melden zijn?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Upsizing is het nieuwe downsizing
We wisten het wel, er is geen “substitute for cubic inches”. De vorige Polo GTI had de “befaamde” 1.4 twincharger onder de motorkap, een blok wat achteraf niet uitblonk in betrouwbaarheid en dat zal een reden zijn dat Volkswagen in de gefacelifte Polo een compleet ander blok monteert. Het is groter (1,8 versus 1,4 liter), krachtiger (192 versus 180 pk) en ook nog eens zuiniger (tot 10%). Hebben we al die jaren met grasmaaierblokjes rondgereden, terwijl het dus ook kan met meer slagvolume. En de turbo bleef ook, dus geen “Japanse” toestanden (hallo Honda, Toyota) met koppelkrommes die niet meer van deze tijd zijn.

Volkswagen Polo GTI

De nieuwe 1.8 is er een uit de EA888 familie en is een afgeleide van het tweeliter blok uit de Golf GTI. Met een vermogen van 192 pk zet het Polo GTI blok geen nieuwe benchmark qua vermogen per liter, maar de Polo GTI wordt er snel zat van. Het maximumkoppel van 320 Nm is beschikbaar tussen 1450 en 4200 tpm. Combineer dat met het relatief lage gewicht en het resultaat is een auto die je ook heerlijk schakellui kan rijden. Vanaf 80 km/u hoef je voor een beetje voortgang de zesde versnelling niet meer te verlaten, maar het loont wel om te schakelen.

Volkswagen Polo GTI

De Polo GTI met DSG bak heeft overigens een lager maximaal koppel van 250 Nm, maar dankzij een extra versnelling en het razend snelle schakelen zijn de prestaties identiek. Alleen het verbruik is met een DSG-bak nog lager.

 
Handbak
DSG
Vermogen192 pk (4200-6200 tpm)192 pk (5400-6200 tpm)
Koppel320 Nm (1450-4200 tpm)250 Nm (1250-5300 tpm)
0-1006,7s6,7s
Topsnelheid236 km/u236 km/u
Verbruik6,0 l/100km5,6 l/100km
CO2-uitstoot139 g/km129 g/km

Volkswagen Polo GTI

De redline is weg.
Dat klinkt goed, maar dat is het niet. Even voelde ik me zoals pubers op zoek naar het heilige plekje bij degene van het tegenovergestelde geslacht. Je denkt dat je er dicht bij bent, maar het zou ook kunnen dat de tegenpartij een bijzonder gevoelige navel heeft. De Polo GTI heeft zo’n redline, hij is er wel, maar de frigide bitch laat je er nooit bij. De 1.8 TSI levert het maximum vermogen van 192 pk af tot 6200 tpm (en vanaf 4200 tpm bij de handbak en 5400 tpm bij DSG). Daarna dooft het heilige vuur en stort de power in. In de eerste tweede versnellingen kom je nog in de buurt van de redline, maar daarboven overlijd je eerder uit verveling dan dat je de redline werkelijk bereikt.

Volkswagen Polo GTI

Gelukkig voel je wel wanneer het 1.8 TSI blok het minder naar zijn zin begint te krijgen, net na 6200 tpm is het beter om op te schakelen. Dankzij het giga-koppel valt de Polo daarna niet dood, maar stoomt gewoon verder. Het is uiteindelijk ook deze indruk die de aandrijflijn van de Polo GTI: ruim meer dan voldoende. En dat is zoals het hoort bij een hothatch.

Volkswagen Polo GTI

Lekker speels
Van het onderstel kunnen we blij worden, heel blij zelfs. Gezien het formaat auto en de sportieve missie, krijgt de Polo GTI uiteraard een stevig onderstel. Als je dit echter te stevig vindt, dan is een GTI-achtige simpelweg niets voor jou. We reden de Polo GTI met het standaard onderstel, optioneel is ook nog een instelbare variant verkrijgbaar die alleen effect heeft op de demping (wat geen levensgrote verschillen oplevert).

Volkswagen Polo GTI

Ik zal je niet vermoeien met de details van de wijzigingen aan het onderstel, het was al erg genoeg dat wij een lange presentatie erover moesten ondergaan. Alle wijzigingen zijn bovendien irrelevant, want het is vooral het karakter van de Polo GTI wat lijkt aangepakt te zijn. De Polo GTI rijdt leuk, speels zelfs, met momentjes van liftoff overstuur. De besturing zou iets beter mogen communiceren, maar verder viel er weinig te klagen. Dit is hoe een hothatch hoort te zijn. Scherp, snel en met een rauw randje. De achterkant laat zich lekker zetten door de bocht in te remmen en bij gas liften in de bocht duikt de neus naar de binnenkant van de bocht en zet de kont soms dat vermakelijke stapje opzij.

Volkswagen Polo GTI

Is het een echte GTI?
Die versnellingspook straalt net zo veel exclusiviteit uit als een papieren zak, maar gelukkig wist VW de rest van de details goed te krijgen. Binnenin vinden we een GTI stuurtje, mooie aluminium pedalen en fijne sportstoelen met het het bekende GTI ruitje. De uitlaat-inflatie heeft de Polo GTI nog niet bereikt en dus steekt er een verchroomde dubbelloops uitlaat uit de sportief gesneden achterbumper. GTI badges en de specifieke GTI grille met rode bies die doorloopt in de koplampen maken het plaatje compleet.

Doe eens gek, koop een GTI
Voor de prijs hoef je het niet (echt) te laten. De handbak zal rond de 24 mille gaan kosten, de Polo GTI met DSG-bak rolt voor 25.790 euro de showroom uit. Het is veel geld voor een Polo, immers voor zoveel knaken kan je ook een Golf kiezen. Een Golf van 25 mille rijdt als dertien in een dozijn. Iedereen heeft er één en spannend rijdt het niet. Zet je dus over de 25% bijtelling van de Polo heen en kies met je hart. Filmpje!55 reacties

Is niet de eerste auto met upsizing hoor, de Cooper S ging van een 1.6 naar 2.0
Hot-hatch of niet, ik vind het maar een saai uiterlijk,


open deur, i know…
”Even voelde ik me zoals pubers op zoek naar het heilige plekje bij degene van het tegenovergestelde geslacht. Je denkt dat je er dicht bij bent, maar het zou ook kunnen dat de tegenpartij een bijzonder gevoelige navel heeft. De Polo GTI heeft zo’n redline, hij is er wel, maar de frigide bitch laat je er nooit bij.”

Hahaha
Leuk bommetje, maar wat is dan het verschil met de WRC variant?
@neger: Die heeft geen handbak en heeft meer paarden.
@reistje: die heeft wel een handbak
Leuk wagentjes en eindelijk die handbak!! Vind in dit filmpje trouwens wel dat Wouter erg ongeïnteresseerd doet, ben beter van ‘m gewend!
Ziet er niet leuk uit maar presteert wel goed! Heb liever z’n concurrent uit russelheim, de opel corsa OPC
@henkhupelschoten:
Die Corsa is echt een heel vervelend ding om te rijden. Saai ok, maar een Polo is echt in alle opzichten een fijnere auto.
@PeugeotGTI: Dat maak ik zelf anders nog wel uit of het een vervelend ding is en ik heb zo’n gevoel van niet overigens 208 gti zou ik ook wel willen inplaats van deze polo
De facelift doet mij qua voorbumper een beetje denken aan de laatste facelift van de Gallardo; met die ‘driehoeken’. Niet persé mooi imo, maar ja, iets met familiegezicht toch???

Tot zover deze neurotische bijdrage.
Leuk? Jawel… Zou ik hem kiezen? Nee, nooit van mijn leven. De Fiesta ST kan mij dan meer bekoren, vooral qua uiterlijk.
@GH: Helemaal mee eens, Ford is wat mij betreft de koning van de hot hatch momenteel. Oké, die M135i is misschien nóg leuker maar daar is de prijs dan ook wel naar.
Jullie zouden je best eens wat meer kunnen verdiepen in de technische zaken / veranderingen bij een test…
Zeggen dat ze irrelevant zijn vind ik onzin.

Dat zo’n polo gti sneller, scherper en ietsje beter is dan zijn voorganger is voor de hand liggend.
De aanpassingen die hem nou juist beter maken vind ik als liefhebber toch heel interessant om te lezen…
@Senne:
Als je een echt goed sturende hothatch wilt in dit segment dan wil je hier niets over weten.
Dan stap je gelijk bij Ford, Peugeot of Renault binnen..
@tupperware:
Over het weggedrag van de Golf 7 gti zijn wel heel veel mensen te spreken, misschien is dat bij deze Polo ook wel veel verbeterd.
Maar vind het interessant wat de fabrikant verandert t.o.v. het standaardmodel.
Moest ik kiezen tussen die 3 en de Polo, werd het de Ford. In geen duizend jaar een franse auto, laat hun het maar bij wijn en kaas houden…
@Senne:
A: een Golf zit niet in dit “segment”..
B: als er ergens goede hothatches worden gemaakt dan is dat wel in Frankrijk, je vooroordelen zorgen er dus voor dat je de lekkerste snoepjes mist..
@tupperware: niet helemaal waar wat je zegt. De Fiesta ST is leuker dan de Franse concurrenten van dit moment. Het enige wat misschien beter is (maar heb ik nog niet gereden) is de Peugeot 208 GTi 30th (met diff van RCZ R en een paar bonuspk’s) maar dan nog durf ik te betwijfelen of die beter is dan de (veel goedkopere) Fiesta ST.
@CasperH:
Klopt, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Persoonlijk heb ik ook liever een Clio RS van de vorige generatie dan de huidige, maar dat komt doordat je veplicht bent om een 5 deurs automaat te nemen en dat past niet bij mij n ideaalbeeld van een Hothatch.
Klinkt misschien een beetje raar daar jij weet dat ik zowel een handgeschakelde als een semiautomatische sportwagen heb.
Ik word alleen zo moe van die roeptoeters die elkaar maar nablaten dat Frans synoniem staat voor k#t..
@tupperware: roeptoeters will be roeptoeters ;)
@tupperware: C: Ik heb nergens beweert dat de Polo in hetzelfde segment zou zitten.
D: Ik heb de 206 en 207 gti beide gereden, maar ik word toch echt warmer van een glaasje Merlot.
Clio Rs stuurt beter, maar je merkt aan veel dat dat Franse spul maar eventjes meegaat…
Het begin begon gelijk op een zeurderige, ik-moet-het-op-zo’n-manier-zeggen-zodat-ik-straks-enthousiast-kan-gaan-praten toon. Luistert echt enorm vermoeiend. Alsof ie alles ‘tussen haakjes’ snel moet vertellen. Sorry, ben afgehaakt daardoor.
@stfu:
Dan heb jij het nog lang volgehouden..
Ik was bij “Polo” al afgehaakt..
EINDELIJK! Ik hoop dat meer merken nu kappen met die motorblokjes van formaat koffiemok en die bij 80:000 km al een complete revisie nodig hebben. Gewoon een grote cilinder inhoud, liefst met turbo/compressor. (Doorhalen wat niet van toepassing is). Ik zeg vlammen maar
@almera-ga16det: doorhalen? Allebei mag ook zoals de twinchargers
Met een voorwielaandrijver strepen trekken is altijd zo triest, het is meer raggen/slopen dan sportief doen. Strepen trekken doe je met een RWD. Het Polo-tje is mij ook teveel een wijvenbak, daar ga je gewoon niet in rijden als vent.
@bartsmit: dat tweede is een overdreven mening, want meeste auto’s in deze klasse zijn juist vrij vrouwelijk en niet hoekig zoals de Polo. Niet dat ik gek ben van de Polo, maar wijvenbak gaat me wel wat ver.
Strepen trekken met een FWD doen inderdaad alleen sjonnies en idioten die ermee stoer denken te doen. Wouter heeft grijze haren, maar zo lijkt het wel een pubertje ;)
@bartsmit: geinig dat je het zegt. Vandaag deed iemand het in zijn citroen c1 nadat hij eerst ging revven. Het sloeg natuurlijk nergens op.
@bartsmit: dan wil ik serieus weten waar jij in rijdt.
@bartsmit: “Strepen trekken doe je met een RWD”
De meeste mensen schamen zich er voor als ze strepen trekken in hun onderbroek door hun Rear Wet Drainage, andere melden dat trots op autoblog. Nu zelfs het aartsconservatieve BMW de overstap naar voorwielaandrijving aan het maken is mogen we toch wel concluderen dat dat de superieure vorm van aandrijving is.
Fwd superieur? Zeer zeker niet!
Laatst in RTL GP nog een artikeltje gelezen over de Golf Rallye en de Golf Limited, uit de tijd dat er nog echte homologatie modellen voor de straat gemaakt werden. In vergelijking met die dikke rally Golfjes uit het verleden is in deze Polo in een tijd waar VW hard gaat in het WRC met dit model toch wel teleurstellend. Ook omdat de Clio RS, Fiesta ST en zelfs Corsa OPC toch wat heftiger zijn qua looks en/of qua rijden.

Ja ok, het is ook wel een stuk betaalbaarder dan een ‘WRC voor de openbare weg’ zou zijn maar toch, een echt Polo bommetje dat zou pas leuk zijn. Maar dat knabbelt dan weer aan het imago van de A1 hè…zucht.
Ik heb liever een Clio RS!
Hoe kan het dat bij een identiek blok zijn topvermogen verschillend is tussen een handbak en de DSG ?

Beide hebben 192pk alleen de DSG over een veel kleiner gebied.

Ik snap dat het koppel begrensd is en dat dat dus anders wordt aangegeven, maar een ander vermogen?!!
@ds3thp: Bakverhouding
@ds3thp: Aangezien vermogen afhankelijk is van koppel en toeren is dat niet meer dan logisch. Bakverhoudingen slaat natuurlijk nergens op.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Precies: vermogen is (met eventueel 1-2 constantes) koppel x toeren. Eigenlijk altijd bouwt de koppelcurve af voor de piek van het vermogen. In dit geval dus ook, met als extra consequentie dat je maximum vermogen over een kleiner bereik beschikbaar is omdat de curve express wordt afgevlakt.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel:
Geldt dit dan niet alleen als het gaat om “hardware” technische wijzigingen?
Kan me voorstellen dat ze via de ECU alleen het koppel maar hebben begrensd!

De versie met handbak en 320nm heeft waarschijnlijk ook wel 250nm vanaf die 1250tpm
@ds3thp: Bij de DSG is het koppel bij lage toeren softwarematig beperkt anders gaat de bak stuk. Met chiptuning tover je ze zo weer terug, maar houd rekening met haperende DSG bak.

Technisch erg mooie versnellingsbakken, maar redelijk onbetrouwbaar, en in een hot hatch wil je toch een handbak.
@freez65: Houd rekening met een haperende bak? Wat is dat nou weer voor onzin? Heb en 1.8 met DSG en ABT tuning (210 pk) die nog nooit een steek heeft laten vallen met schakelen!
beetje saai. Heb mooiere GTI’s gezien, wel mooie specs inderdaad! Een hot hatch moet gewoon een handbak hebben! Als concurrent een Alfa Romeo Mito QV? iets minder pk en koppel, maar wel lichter en sportieve rij-eigenschappen?
Vind het doortrekken van de plastic strip onder de side scuttles (en zijkant voorbumper) wel een mooi detail, rood lijntje op zijn snuut ook wel leuk (door tot in de koplamp) verder weinig nieuws maar imho was de Polo al een mooi gelijnde auto (mooi rustig / gebalanceerd). Die Audi S1 lampjes zijn wel veel mooier (lekker agressief) maar de S1 is ontzettend duur in NL (vergeleken met Belgie/Duitsland). Te duur eigenlijk, zelfde (in iets mindere mate) met de Mini Cooper S, zodra een auto “te veel” roet uitstoot komt de vernieuwde BPM berekening wel erg hard om de hoek kijken. Vind dat niet helemaal fair, tuf je rustig 100/105 in de bijna file (zoals elke dag welhaast het geval is in NL) naar je werk dan zal de uitstoot toch nog best wel mee vallen. Dit soort autootjes moet je nu wel HEEEL erg graag willen rijden want ze kosten je een rib uit je lijf.

Maar nu komt de grote dealbraker, volgens mij kun je hem helemaal niet met de handbak bestellen in NL, zo staat hij iig niet in de configurator en ik las ergens dat PON ervoor gekozen heeft deze niet te importeren? Kan iemand dat bevestigen danwel ontkrachten?
Snap niet dat VW deze GTI levert met een te zwakke DSG bak. Echt een onnozele oplossing met als gevolg dat het koppel is beperkt.

Raar om te lezen dat ook met de handbak de motor al afsterft voor de toerentalbegrenzer. Dus ook met de handbak kun je meteen doorrijden naar de chiptunert om het motorkarakter in ere te herstellen.

Durf te wedden dat de nieuwe Corsa OPC straks met de B-segment hot hatch titel er vandoor gaat.
hup, dat blok snel in de Ibiza!
@TDI-goeroe: Dat hebben ze bij de vorige generatie Polo gedaan.. dat leverde een kneiterhard geveerd en onderstuurd hok van een Cupra op. Dan is de Fabia rs een veel leukere optie want sleeper!
@omeslo: de Ibiza 6J is echt wat anders dan de 6L, maar goed, hoe minder gewicht op de vooras, hoe beter. Desondanks liever de 1.8 dan de 1.4 erin.
@TDI-goeroe: Eens, ondanks dat de 1.4 me inmiddels tot 170.000 probleemloze leasekilometers heeft gebracht. Het was het leukste wat mijn budget me 4 jaar geleden te bieden had en ik heb er geen dag spijt van gehad.
De collega van Autoweek zei juist dat hij de kont bijna niet kon laten “uitbreken”. best wel tegenstrijdig. Maar ik denk gewoon dat hij niet zo goed kan sturen als wouter.
ik vind een dsg geweldig, maar er 70!!! Nm voor inleveren…??? No way!
Volgens mij moet dat sneller kunnen van 0-100, maar volgens mij komt die dan te dicht bij de GTI
Dus het blok is als een diesel, in hoge toeren weinig te zoeken? De dsg is rommel want hij moet begrensd worden in koppel? Dat lijkt mij inderdaad een leuke hot hatch dan ………………………… NEXT !
Het downsizen was dus maar een modeverschijnsel. Degenen die nu in een opgevoerd koffiemolentje rondrijden mogen zich zorgen gaan maken hoe lan dat nog goed gaat.
Polo GTI wie koopt nu zoiets? Een beetje vent koopt toch een Golf GTI. En de meeste vrouwen vinden een UP, Twingo, Ka al voldoende. En die rode lijn heb ik ook nooit begrepen zonder die lijn is toch veel mooier. Vind het net zo’n aftermarket opplak kit.
@schellekens006: Ik koop zoiets. Voor de prijs van een kale Golf GTI heb ik een Polo GTI met echt alles er op en er aan. Het scheelt 0,2 seconden van 0-100km/h, een beetje binnenruimte, maar vooral veel luxe. En ik hou van luxe :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).